Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, January 19, 2012

Nieuwsoverzicht

Hongarije is bereid om omstreden wetten aan te passen en in overeenstemming te brengen met de Europese wetgeving. Dat heeft de Hongaarse premier Viktor Orban in het Europees Parlement gezegd nadat de Europese Commissie drie inbreukprocedures tegen de nieuwe grondwet van zijn land had gelanceerd. Orban stelde dat de problemen met de Europese Commissie snel en gemakkelijk kunnen worden opgelost. Orban betoogde dat de veelbesproken nieuwe grondwet is gebaseerd op Europese waarden en beginselen en kadert in een proces van vernieuwing dat zijn rechtse regering anderhalf jaar geleden op gang heeft getrokken. Orban herinnerde eraan dat Hongarije toen op instorten stond. Er komt een onderhoud met José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie.

Bij een veiling van schatkistcertificaten met een looptijd van twee jaar is Duitsland erin geslaagd een bedrag van 3,44 miljard euro plaatsen. Dat gebeurde aan een rente van amper 0,17 procent. De Duitse Bundesbank maakt gewag van een grote interesse in het staatspapier. Er zou immers voldoende vraag zijn geweest om een bedrag van 7,6 miljard euro te kunnen ophalen. In december vorig jaar betaalde Duitsland 0,29 procent bij een gelijkaardige veiling. De stormloop op kortlopend Duits staatspapier valt te verklaren door de zoektocht van beleggers naar een veilige haven waar geld in tijden van crisis kan worden geparkeerd.

Nederland en Finland willen geen extra geld storten in het tijdelijke Europees Financiële Stabilisatiefonds (EFSG). Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, had Duitsland, Nederland, Finland en Luxemburg, de vier resterende landen met de hoogste kredietrating, opgeroepen om hun financiële bijdrage aan het noodfonds te verhogen zodat het noodfonds evenveel geld zou blijven leven nadat zijn rating door Standard & Poor's naar beneden was bijgesteld. Jan Kees de Jager, de Nederlandse minister van financiën, stelde echter dat er te weinig kredietwaardige landen zijn overgebleven om extra steun te garanderen. Volgens hem moet er snel worden overgestapt naar het permanente Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM.

De Belgische premier Elio Di Rupo en zijn de Luxemburgse collega Jean-Claude Juncker hebben de wens uitgedrukt dat de volgende Europese top ook tot doel heeft de economische groei te stimuleren, naast de maatregelen voor begrotingsdiscipline. Europa moet zich volgens Di Rupo ook toeleggen op economische groei en de creatie van tewerkstelling. Zijn Luxemburgse ambtgenoot Juncker, tevens voorzitter van de Eurogroep, sprak zich in dezelfde zin uit. Tegelijkertijd verdedigde Juncker ook het onlangs gewijzigde loonindexeringssysteem dat in Luxemburg bestaat en dat op kritiek stuit van sommige Europese instanties en de werkgevers.

De Duitse economie zal dit jaar nog een groei kennen van 0,7 procent. Dat heeft Philipp Rösler, Duits minister van economische zaken, gezegd. Bij een raming in oktober werd voor dit jaar nog gerekend op een groei van 1 procent. Rösler benadrukte dat de Duitse economie na twee jaar van uitzonderlijk sterke groei nog steeds in een robuuste staat verkeert, maar vanwege het moeizame externe klimaat moet tijdens de eerste helft van dit jaar volgens hem een tijdelijke dip worden verwacht. Rösler stelde er echter van overtuigd te zijn dat de Duitse economie in de loop van het jaar opnieuw zijn weg naar boven zal hervinden. Het voorbije jaar kende de Duitse economie vorig jaar een groei met 3 procent. Voor volgend jaar wordt een groei met 1,6 procent verwacht.

De Portugese overheid heeft een bedrag van 2,5 miljard euro opgehaald met de uitgifte van kortlopende staatsleningen. De rentes over de leningen waren over het algemeen wat lager dan bij de vorige veiling, maar lagen nog altijd op een zeer hoog niveau. Portugal betaalt 4,4 procent tot 5 procent rente over de leningen met looptijden van drie, zes en elf maanden. De vraag naar de leningen was twee tot vier keer groter dan het aanbod. De uiteindelijke opbrengst voldeed aan de verwachtingen van de overheid. De veiling van staatsleningen was de grootste sinds Portugal vorig jaar bij de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) moest aankloppen voor noodsteun.

De online encyclopedie Wikipedia heeft gedurende vierentwintig uur een black-out gehouden uit protest tegen een Amerikaans wetsvoorstel dat volgens de website het vrije internet bedreigt. Bezoekers kregen in plaats van Engelstalige artikelen een zwart scherm te zien met een tekst die opriep zelf ook actie te ondernemen tegen de voorgestelde wetgeving. Het Amerikaanse wetsvoorstel is bedoeld om auteursrechtelijk werk op internet te beschermen, maar de betrokken maatregelen zijn volgens tegenstanders zo verregaand dat ze leiden tot internetcensuur. Naast Wikipedia hebben ook onder meer Google en Twitter zich uitgesproken tegen de wetgeving. In het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd de stemming van het wetsvoorstel onlangs uitgesteld.

Vliegtuigbouwer Airbus heeft het voorbije jaar een recordaantal bestellingen binnengehaald. Met een marktaandeel van 64 procent deed Airbus het voor het negende jaar beter dan de Amerikaanse rivaal Boeing. Airbus ontving het voorbije jaar een recordaantal van 1.419 bestellingen en leverde eveneens een recordaantal 534 toestellen. Rivaal Boeing moest het daarentegen stellen met 805 bestellingen en 477 geleverde vliegtuigen. Airbus dankt de grote vraag vooral aan de introductie van de zuinigere A320neo. Het orderboek telt nu 4.437 bestellingen met een cataloguswaarde van 588 miljard dollar. De productie is daarmee voor acht jaar verzekerd. Het bedrijf wil dit jaar ook 4.000 mensen aanwerven.

Citigroup, de derde grootste bank van de Verenigde Staten, heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,17 miljard dollar. Dat betekent een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Oorzaken zijn onder meer de slecht presterende investeringstak en een lagere waarde van de bezittingen van de bank. De omzet daalde met 7 procent tot 17,2 miljard dollar, vooral te wijten aan de ontwikkeling bij Citi Holdings. Dankzij een goede eerste jaarhelft, kende de jaarwinst wel een groei met 6 procent tot 11,3 miljard dollar. Vikram Pandit, topman van Citigroup, stelde wel dat de bank het voorbije jaar een goede vooruitgang heeft geboekt.

Het Amerikaanse voedingsconcern Kraft Foods, dat later dit jaar in twee aparte bedrijven wordt opgesplitst, gaat nog voor de opdeling 1.600 banen schrappen in Noord-Amerika. Kraft Foods zal gesplitst worden in een Noord-Amerikaanse levensmiddelentak met een totale omzet van 17 miljard dollar en een onafhankelijke entiteit die de wereldwijde snackactiviteiten zal omvatten. Dat bedrijf heeft een omzet van 36 miljard dollar en omvat onder meer de merken LU biscuits, Cadbury, Milka en Trident. Volgens voorlopige cijfers zag Kraft Foods zijn omzet het voorbije jaar met 10 procent stijgen tegenover een eindtotaal van 49,2 miljard dollar het jaar voordien.

Het Russische aardgasconcern Gazprom heeft na maandenlange onderhandelingen ingestemd om de gasprijzen voor een aantal grote Europese energiebedrijven te verlagen. Dat heeft Alexander Medvedev, de topman van Gazprom-Export, aangekondigd. Het Russische staatsgasconcern hoopt op die manier zijn marktaandeel in West-Europa te kunnen behouden. Medvedev sloot akkoorden met onder meer het Franse GdF Suez en het Duitse Wingas. Die twee partijen hadden geklaagd dat de prijzen van hun langetermijncontracten te hoog lagen in vergelijking met het aardgas dat op handelsbeurzen te koop was. Ook het Slowaakse gasbedrijf SPP, het Italiaanse Sinergie en EconGas uit Oostenrijk zijn bij de overeenkomst betrokken.

Ryanair, de luchtvaartmaatschappij van de Ierse zakenman Michael O'Leary, werft dit jaar 1.000 mensen aan. Dat heeft te maken met de uitbreiding van de vloot van de Ierse maatschappij, die op dit ogenblik uit 270 toestellen bestaat. Die vloot zal uitgebreid worden tot 305 vliegtuigen. Ryanair telt nu meer dan 8.500 werknemers en is op zoek naar piloten, hostessen en ingenieurs. De groep opent dit jaar vijf nieuwe Europese basissen in Billund (Denemarken), Wroclaw (Polen), Palma (Spanje), Manchester (Groot-Brittannië) en Pafos (Cyprus). De lagekostenmaatschappij denkt dit jaar 80 miljoen passagiers te zullen vervoeren, tegenover 76 miljoen reizigers vorig jaar.

Na Michele Bachmann heeft ook Jon Huntsman zijn gooi naar de republikeinse nominatie voor het Amerikaanse presidentschap stopgezet. Huntsman, gewezen ambassadeur in China, heeft zich achter Mitt Romney, de favoriet om in november zetelend president Barack Obama uit te dagen, geschaard. Ondanks een sterk palmares als gouverneur van Utah, kon de gematigde Huntsman nooit zijn stempel drukken op de voorverkiezing. De eerste voorverkiezing in Iowa liet hij schieten, maar in New Hampshire eindigde hij pas derde. Ook de polls in South Carolina voorspelden weinig goeds. Bij zijn afscheid kapitelde Huntsman het toxische klimaat waarin de republikeinen campagne voeren. De race was volgend hem ontaard in negatieve, persoonlijke aanvallen.

De langverwachte beursgang van het sociale netwerk Facebook zou in de derde week van mei plaatsvinden. Dat zouden diverse bronnen aan de technologieblog All Things Digital hebben gemeld. Dat betekent dat de sociale netwerksite uiterlijk in de loop van de maand februari een officiële aanvraag zal moeten indienden bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De operatie zou een omvang van 10 miljard dollar kunnen bereiken. Facebook zou gewaardeerd worden op 100 miljard dollar. Facebook heeft inmiddels 800 miljoen gebruikers en is op weg naar een miljard accounts. Over het voorbije jaar heeft Facebook ongeveer 4 miljard dollar omzet gerealiseerd. Oprichter Mark Zuckerberg blijft echter volhouden dat het product belangrijker is dan winstgevendheid.

De Chinese grootbank Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), eigendom van de Chinese staat, wil verder uitbreiden op Europees grondgebied. Jin Liu, bedrijfsleider van de Chinese bank in Duitsland, gaf tegenover de Duitse krant Handelsblatt aan dat het tot de mogelijkheden zou kunnen behoren om onderdelen van een bank in Europa te kopen. De hardnekkige geruchten dat Chinese banken grootscheeps Europese instituten willen overnemen, werd door Liu van de hand gewezen. Het is volgens hem overdreven te verwachten dat China in alle activiteiten zou investeren. investeert, is overdreven. De Chinese bank heeft al een vestiging in Brussel.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home