Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, January 17, 2012

Ook mensapen nemen weloverwogen beslissingen

Chimpansees, orang oetans, gorilla's en bonobos overwegen hun beslissingen door rekening te houden met potentiƫle beloningen en de kansen op verandering. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Max Plank Institute. De Duitse onderzoekers merken op dat mensapen bij het nemen van beslissingen intelligenter tewerk gaan dan tot nu toe werd gedacht. De resultaten van het onderzoek kunnen volgens hen een nieuw licht werpen op de evolutie van het beslissingsproces bij de mens.

"Het onderzoek vormt een bevestiging van eerdere research die aantoonde dat het mentale leven van mensapen veel meer gesofisticeerd is dan vaak wordt aangenomen," merkt onderzoekers Daniel Haun op. De onderzoekers merken op dat de mensapen bij risicovolle beslissingen keuzes maken op basis van de graad van onzekerheid en kennis over de kans op succes. Hoe groter de kans is op een mislukking, hoe meer de apen voor zekerheid bleken te kiezen.

Bij een keuze tussen een garantie op het verkrijgen van een kleine banaan en het zoeken naar een groter exemplaar, met een kans op een complete mislukking, bleek de beslissing van de apen volgens de onderzoekers gebaseerd te zijn op de kans dat het dier in de mening was een correcte gok te kunnen wagen. "In meer dan de helft van de gevallen bleken de apen te beslissen om naar de grote banaan op zoek te gaan, wat nochtans het risico op een complete mislukking inhield," voert Haun op. "Dat liep zelfs op tot 100 procent wanneer het verschil in omvang van de bananen het grootste was."

Chimpansees en orang oetans bleken bereid te zijn om de grootste risico's te nemen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home