Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 18, 2012

Nieuwsoverzicht

De wereldwijde economische groei zal dit jaar maximaal 2,6 procent bedragen. Voor volgend jaar moet een groei met 3,2 procent worden verwacht. Dat is de conclusie van een rapport van de United Nations Conference on Trade and Development (Unctad). Het voorbije jaar werd een groei met 2,8 procent opgetekend, nadat de wereldeconomie het jaar voordien nog met 4 procent was toegenomen. Er wordt aan toegevoegd dat de ontwikkelingslanden en economieën in transitie de volgende twee jaar de mondiale economie zullen blijven stimuleren, maar hun groei zal volgens het rapport beduidend lager zijn dan de twee voorbije jaren. Die groei in die landen zou van 7,1 procent naar 5,4 procent terugvallen. In de industrielanden blijft de groei status-quo op 1,3 procent.

Op de Europese top van maart zal de omvang van de noodfondsen van de eurozone worden herbekeken. Dat heeft Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, verklaard. Het is al langer duidelijker dat de noodfondsen niet over voldoende geld beschikken om de schuldencrisis het hoofd te bieden. Het huidige Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) beschikt nog over ongeveer 250 miljard euro, terwijl het toekomstige Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) over 500 miljard euro zal beschikken. Eerdere pogingen van de lidstaten om de mogelijkheden van het noodfonds uit te breiden, leverden weinig resultaten op. Volgens Van Rompuy benadrukte dat de ratingverlaging van het fonds geen impact heeft op de capaciteit van de instelling.

Europese banken hebben opnieuw een recordbedrag ondergebracht op hun deposito's bij de Europese Centrale Bank (ECB). In totaal brachten de banken 501,9 miljard euro onder bij de financiële instelling. Daarmee liepen de nachtdeposito's voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Centrale Bank op tot meer dan een half miljard euro. Eind vorig jaar werd voor het eerst de grens van 400 miljard euro gepasseerd. De voorbije drie weken kwamen de deposito's niet meer onder die grens. De enorme bedragen die de banken aan het eind van elke handelsdag naar de Europese Centrale bank sluizen, wijzen op de grote onrust op de financiële markten. In een normaal functionerende markt lenen de banken hun overtollige middelen aan het eind van de dag aan elkaar uit.

Frankrijk heeft probleemloos bijkomende financiële middelen opgehaald op de kapitaalmarkt. De plaatsing was de eerste test nadat Frankrijk bij het kredietwaardigheidsbureau Standard & Poor's zijn hoogste rating had verloren. In totaal werd voor een bedrag van 8,590 miljard euro opgehaald. Er werden voor 1,895 miljard euro aan obligaties met een looptijd van één jaar opgehaald. Daarbij diende een rentevoet van 0,406 procent te worden betaald. Eerder deze maand moest voor eenzelfde lening nog een rente van 0,454 procent worden betaald. Daarnaast werden ook obligaties met looptijden van drie tot zes maanden geveild. Ook daar werden lagere rentevoeten opgetekend.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zoek een manier om nauwer te kunnen samenwerken met de Aziatische economieën. Dat heeft David Lipton, adjunct-directeur-generaal van de financiële instelling, tijdens het Asian Financial Forum in Hongkong gezegd. Lipton wees erop dat de Aziatische economieën een sterke en beloftevolle periode doormaken. Dat is volgens Lipton onder meer te danken aan de moedige hervormingen die niet altijd zonder pijnlijke gevolgen blijven, verwijzend naar de crisis waarmee Azië zelf tijdens de jaren negentig kampten. Op dit ogenblik vormen volgens Lipton vooral de problemen in Europa een risico voor de Aziatische welvaart. Azië heeft er volgens hem dan ook belang bij dat de problemen in Europa opgelost geraken en hierin een rol te spelen.

Gevork Vartanian, een gewezen spion van de Sovjet-Unie, is op 87-jarige leeftijd overleden. Gevork Vartarian was zelf de zoon van een spion van de Sovjets in Teheran. Hij begon zelf op zestienjarige leeftijd al te werken voor de geheime dienst.Vartarian hielp onder meer tijdens de tweede wereldoorlog een plot van de nazi's om Sovjet-leider Jozef Stalin, de Amerikaans president Franklin D. Roosevelt en de Brits premier Winston Churchill om te brengen op de conferentie in Teheran, te verijdelen. Vartanian zou in de jaren na de tweede wereldoorlog nog in verschillende andere landen aan de slag geweest zijn als spion. Hij werd na zijn actieve dienst officieel onderscheiden als held van de Sovjet-Unie.

Chinese banken tijdens de maand december voor 640,5 miljard yuan aan leningen verstrekt. Dat komt overeen met een bedrag van 79,8 miljard euro. Dat is gebleken uit cijfers van de Chinese centrale bank. Tijdens de maand november was er nog sprake van een bedrag van 562,2 miljard yuan. De stijging is te danken aan de versoepeling van de restricties op de kredietverstrekking door de Chinese overheid. De Chinese overheid heeft de kredietverstrekking gestimuleerd door eind november de kapitaaleisen voor banken te verlagen. Ook werden banken opgedragen meer leningen te verstrekken aan kleine ondernemers. Over het hele jaar leenden de Chinese banken een bedrag van 7,47 miljoen yuan uit, tegenover 7,95 biljoen yuan het jaar voordien.

De online-encyclopedie Wikipedia heeft bij sympathisanten een recordbedrag van 20 miljoen dollar aan giften opgehaald. Sinds midden november hebben meer dan één miljoen mensen geld gegeven aan het project. Dat heeft de Amerikaanse Wikimedia Foundation meegedeeld. Wikipedia haalt al negen jaar op rijs geld op met giften, via banners die bovenaan op de site worden geplaatst. Met het geld wordt het beheer van de gratis en reclamevrije encyclopedie gefinancierd. Met het geld dat dit jaar werd opgehaald, worden een bijkomende server en mobiele diensten betaald. Met meer dan 20 miljoen artikels noemt Wikipedia zichzelf het grootste lexicon ter wereld. Voor de site zijn wereldwijd meer dan 100.000 vrijwilligers actief.

Het Braziliaanse model Gisèle Bundchen is het nieuwe gelaat van het Franse modehuis Givenchy. Er deden al langere tijd geruchten de ronde dat Bundchen de plaats zou innemen van Mariacaria Boscono. Bundchen was vorig jaar het bestbetaalde model van de wereld. Haar inkomen werd geraamd op 45 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 20 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. De Braziliaanse werd daarmee voor het zevende jaar op rij het best betaalde model van de wereld. Nadat Bundchen in maart twee jaar geleden het gezicht werd van het haarverzorgingsmiddel Pantene, steeg de omzet van het merk in Latijns-Amerika met 40 procent.

De Duitse autobouwer Volkswagen wil dit jaar in de Verenigde Staten meer dan 500.000 wagens verkopen. Dat heeft Jonathan Browning, topman van de Amerikaanse divisie van Volkswagen, gezegd. Vorig jaar verkocht Volkswagen in de Verenigde Staten 440.000 exemplaren. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Het hoofdmerk Volkswagen kwam aan 324.400 exemplaren, terwijl zustermerk Audi een verkoop van 117.000 eenheden realiseerde. Volgens Browning zullen dit jaar op de Amerikaanse markt in totaal 13,5 miljoen tot 14 miljoen exemplaren worden verkocht. Vorig jaar werden er ongeveer 12,8 miljoen auto's verkocht.

Rederij Costa Crociere heeft het gezonken cruiseschip Costa Concordia nog niet opgegeven en wil het schip mogelijk opnieuw in de vaart brengen. Dat heeft Pier Luigi Foschi, chief executive van Costa Crociere, gezegd. Hij benadrukte dat er nog geen beslissing is genomen over de toekomst van het schip, maar hij voerde aan dat het schip mogelijk niet is verloren en nog kan worden hersteld. Foschi gaf toe dat de ramp een zware financiële slag betekent voor de rederij, maar de toekomst van de onderneming komt volgens hem voorlopig niet in gevaar. Hij voegde er aan toe dat de hele cruisesector de gevolgen van de ramp zal voelen en de boekingen ongetwijfeld zullen dalen. Hij had het wel over een effect van korte duur.

De Europese Centrale Bank is op zoek naar een mogelijk alternatief voor de huidige opkoopprogramma's voor obligaties. Dat heeft Ewald Nowotny, bestuurslid van de financiële instelling, tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. De gesprekken zijn volgens Nowotny echter nog niet voldoende gevorderd om het huidige programma te kunnen laten vallen. Nowotny voegt eraan toe dat er een zekere mate van twijfel heerst in de raad van de instelling met betrekking tot het obligatie-opkoopprogramma. Er is volgens hem scepsis over het programma omdat er angst heerst dat de markttekortkomingen die men wil corrigeren mogelijk op andere plaatsen zouden verschijnen.

De Duitse energiegroep Eon richt een gezamenlijke onderneming op met het concern Braziliaanse MPX Energia om in Brazilië en Chili een aantal bestaande centrales te beheren en nieuwe sites te bouwen met een totale capaciteit van 20.000 megawatt. In de overeenkomst is voorzien dat het Duitse concern een belang van 10 procent krijgt in MPX Energie. Ook zal Eon 350 miljoen euro investeren in het project. De nieuwe onderneming krijgt 11.000 megawatt aan centrales op steenkool en gas in beheer. Vorig jaar kondigde Eon al aan te willen investeren in snel groeiende markten buiten Duitsland. De samenwerking biedt Eon toegang tot de Braziliaanse economie, waar de vraag naar elektriciteit met bijna 5 procent per jaar toeneemt. Dat is tien keer zo snel als in Duitsland.

De Franse cateringgroep Sodexo heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Michel Landel, chief executive van Sodexo, stelde dat de groei in lijn ligt met de verwachtingen voor het lopende jaar. Hoewel de wereldwijde economie bijzonder volatiel blijft, boekt Sodexo volgens Landel toch uitstekende resultaten. Er wordt opgemerkt dat Sodexo op alle markten een groei kon laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de groeimarkten en de Rugby World Cup de moeilijke situatie op de Europese markt konden compenseren. Over het hele jaar wordt een omzetgroei tussen 5 procent en 8 procent verwacht.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën heeft vorig jaar wereldwijd 3,55 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een daling met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. De Franse autogroep wijt de terugval aan de verzwakkende Europese markt. PSA Peugeot-Citroën heeft nog een aandeel van 13,3 procent op de Europese markt. Dat betekent een daling met 0,9 procent tegenover het jaar voordien. De Europese terugval kon niet worden gecompenseerd door een groei met 10,8 procent in andere regio's. Door de tegenvallende verkoopcijfers lanceerde de autogroep de voorbije herfst al een besparingsprogramma dat 6.000 banen zou kunnen kosten. Dit jaar wil de Franse groep nog eens 800 miljoen euro besparen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home