Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, January 18, 2012

Experts vragen meer aandacht voor wereldwijde mentale gezondheid

Een groep van internationale gezondheids-experts heeft opgeroepen tot een speciale zitting van de Verenigde Naties om de wereldwijde aandacht te richten op mentale en neurologische aandoeningen en de gevolgen van het misbruik van verslavende middelen. Die elementen vormen volgens hen een cruciaal onderdeel van de essentiële garanties voor het recht op toegang tot medische voorzieningen en het bevorderen van de mensenrechten.

"Het is hoog tijd dat op het allerhoogste internationaal wordt erkend dat er dringend noodzaak is aan een globale strategie om de wereldwijde problematiek van mentale gezondheidszorg aan te pakken," benadrukken de initiatiefnemers Vikram Patel van de London School of Hygiene and Tropical Medicine en Judith Bas van de Johns Hopkins School of Public Health. "Mentale stoornissen leveren de grootste bijdragen tot de wereldwijde ziektelast en hebben een diepgaande invloed op het sociale en economische welzijn van individuen en gemeenschappen."

De wetenschappers merken op dat de meerderheid van de getroffen patiënten geen toegang hebben tot efficiënte hulpverlening, terwijl ook velen het slachtoffer worden van discriminatie en inbreuken op de mensenrechten. De initiatiefnemers willen ook een People's Charter for Mental Health opstellen, waarbij de vastgelegde prioriteiten kunnen worden omgezet in een praktisch en gericht gezondheidsbeleid in de individuele landen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home