Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 20, 2012

Jongeren onvoldoende op hoogte van risico's energiedranken

Hulpdiensten in de Australische staat New South Wales krijgen steeds meer noodoproepen over cafeïne-overdosissen wegens de consumptie van energiedranken. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Poisons Information Centre van New South-Wales. Over een periode van ruim een half decennium is er sprake van een vervijfvoudiging. Er wordt aan toegevoegd dat het probleem zich vooral blijkt te situeren bij tieners. De mediaan bij de slachtoffers ligt op amper zeventien jaar.

Acht jaar geleden ontving de noodlijn van het Poisons Information Centre twaalf oproepen wegens een cafeïne-vergiftiging door het gebruik van energiedranken. Twee jaar geleden werden echter al vijfenzestig oproepen geteld. "Adolescenten zijn zich onvoldoende bewust van de gevaren van energiedranken," merken de onderzoekers Naren Gunja en Jared Brown op. "Bovendien staan de meesten ook niet stil bij de potentiële risicio's van het mengen van energiedranken met alcohol."

Het fenomeen gaat volgens de onderzoekers hand in hand met de toenemende marketing-budgetten van energiedranken. "Drie jaar geleden investeerde de sector in Australië bijna 15 miljoen dollar aan reclame," zegt Naren Gunja. "De producenten mikken vooral op atleten, studenten en personen in beroepen die een blijvende vorm van alertheid vereisen. Jonge volwassenen en adolescenten worden vooral aangetrokken door de efficiënte product-marketing, beïnvloeding door vrienden en een gebrek aan kennis over de potentiële schadelijke effecten."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home