Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 20, 2012

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst gerealiseerd van 2,7 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 0,2 miljard dollar tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg van 8,4 miljard dollar tot 10,6 miljard dollar. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat Google een omzet van meer dan 10 miljard dollar realiseert. Ongeveer de helft van de omzet werd buiten de Verenigde Staten geboekt. Larry Page, topman van Google, merkt op dat het internetbedrijf steeds meer inkomsten realiseert uit activiteiten buiten de zoekmachine, die nog altijd het grootste gedeelte van de omzet vertegenwoordigt. Ook werd bekend gemaakt dat het sociale netwerk GooglePlus inmiddels 90 miljoen gebruikers telt.

De Britse tak van het mediabedrijf News Corporation heeft een akkoord gesloten met 37 slachtoffers van afluisterpraktijken door kranten van de groep. Het gaat om bekende mensen in het medialandschap zoals acteur Jude Law, voetballer Ashley Cole en de Britse oud-vicepremier John Prescott. Van enkele schadeclaims werd ook kenbaar gemaakt over welk bedrag het gaat. Onder meer zou Jude Law 155.000 euro gekregen hebben voor zijn schadeclaim tegen News of the World. Het mediaconcern bekende dat zestien artikels over de acteur tot stand zijn gekomen door het afluisteren van de telefoon en dat artikels in The Sun privé-informatie hadden misbruikt. Inmiddels is News of The World, een tabloid van de groep, opgedoekt. Er zouden nog schadeclaims lopen.

Voor het vijfde jaar op rij is China van plan buitenlanders niet toe te laten tot Tibet in de periode rondom Losar, het Tibetaans nieuwjaar. Het Chinese ministerie voor toerisme in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa maakte het inreisverbod bekend aan de reisagentschappen. Tijdens het Tibetaanse nieuwjaar worden ook de rellen van maart vier jaar geleden herdacht, toen de lokale bevolking in opstand kwam tegen de Chinese overheersing. De spanningen tussen Beijing en de Tibetaanse bevolking zijn dit jaar opgelopen door de zelfverbranding van zeker zestien boeddhistische monniken, nonnen en andere inwoners. De meesten riepen op tot vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama, de spirituele leider die al meer dan vijftig jaar in India in ballingschap leeft.

De blanke Amerikaanse rhythm-and-bluespionier Johnny Otis is op negentigjarige leeftijd overleden. Johnny Otis werd geboren als zoon van Griekse immigranten in Vallejo, ten noordoosten van San Francisco. Otis, wiens echte naam John Veliotes is, groeide op in een buurt waar de zwarten in de meerderheid waren en kreeg daardoor een grote voeling met hun cultuur. Otis was actief als zanger, liedjesschrijver, drummer en bandleider. Hij is ook de ontdekker van sterren zoals Etta James, Little Richard, Hank Ballard en Little Esther Philips. De compositie 'Willie and the Hand Jive' is één van de meest bekende nummers die door Otis werden geschreven. Achttien jaar geleden werd Otis opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

Op de Europese lanceerbasis Kourou zijn de laatste controles van de nieuwe Europese draagraket Vega achter de rug. Dat heeft het European Space Agency (ESA) bekend gemaakt. Het Europese ruimtevaartbureau stelt dat in principe niets meer een eerste lancering, voorzien voor volgende maand, in de weg staat. De Vega is een lichte draagraket die nuttige ladingen kan meenemen van 300 kilogram tot 2,5 ton, afhankelijk van de aard en de hoogte van de beoogde baan. De maatstaf is 1,5 ton in een polaire baan op 700 kilometer hoogte. Europa beschikt al over de zware Ariane-raket, terwijl met het Europese lanceerbedrijf Arianespace ook over de Russische Sojoez kan worden beschikt.

Het Europees Parlement lanceert strengere normen voor de inzameling en recyclage van defecte koelkasten, afgeschreven mobiele telefoons en ander elektronisch afval. Om recyclage te stimuleren wil Europa de consumenten mogelijkheden bieden om klein afval terug te brengen naar de grotere elektrowinkels zonder dat ze een nieuw apparaat moeten kopen. De strengere normen werden in het Europees Parlement met een overgrote meerderheid aangenomen. Over vier jaar moeten de meeste lidstaten een recuperatieniveau van 45 procent halen. Over zeven jaar moet dat zijn opgelopen tot 65 procent. Om de recyclage te stimuleren krijgen consumenten de mogelijkheid om elektronisch afval terug te brengen naar verkooppunten, zonder dat een nieuwe aankoop verplicht is.

De Duitse industrie is optimistischer bij het voorspellen van de economische groei dit jaar dan de Duitse regering. Terwijl de regering van bondskanselier Angela Merkel eerder nog een groei vooropstelde van 0,7 procent, acht het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI) een groei van minstens 1 procent mogelijk. De groeivertraging is volgens Hans-Peter Keitel, voorzitter van de Duitse industriefederatie, geen reden voor overdreven zorgen. Keitel gaf toe dat het risico iets is toegenomen, maar zonder zware externe schokken en met een ondersteuning van het overheidsbeleid mag volgens hem verwacht worden dat de Duitse economie in de tweede helft van het jaar weer zal aantrekken.

Rick Perry, de gewezen gouverneur van de Amerikaanse staat Texas, heeft aangekondigd zich terug te trekken uit de republikeinse voorverkiezingen. De ultraconservatieve Perry, die zichzelf een verdediger noemt van de christelijke waarden, was door een aantal blunders in politieke debatten in de peilingen steeds verder teruggezakt. Perry zei tot de conclusie gekomen te zijn dat er in deze campagne voor hem geen toekomst meer was weggelegd. Hij stelde zijn steun te verlenen aan Newt Gingrich, die door Perry werd bestempeld als een conservatieve visionair die het land kan veranderen. Perry stond enkele maanden geleden in de peilingen nog aan de kop, maar bij de eerste verkiezing in Iowa begin januari kwam hij niet verder dan de vijfde plaats.

De Amerikaanse fotogroep Eastman Kodak heeft bescherming tegen schuldeisers aangevraagd. Het bedrijf is in problemen geraakt door de overstap van consumenten van analoge naar digitale technologie. Onder het gerechtelijk akkoord wil het bedrijf zijn activiteiten verder zetten. Er werd een kredietfaciliteit onderhandeld van 950 miljoen dollar. De filialen van de groep buiten de Verenigde Staten vallen niet onder het gerechtelijk akkoord. Eastman Kodak miste compleet de overgang van analoge naar digitale fotografie. Sindsdien ging het met het bedrijf steil bergaf. De voorbije negen jaar sloot Eastman Kodak dertien fabrieken en laboratoria en werden 47.000 banen geschrapt. De voorbije zeven jaar werd zes keer verlies geleden.

Bij het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft mede-oprichter Jerry Yang ontslag genomen uit de raad van bestuur. Met het vertrek van Yang komt er een einde aan een tijdperk bij Yahoo, dat de voorbije tien jaar grote concurrent Google probeerde bij te blijven. Jerry Yang richtte Yahoo samen met David Filo op in het midden van de jaren negentig. Yang stapt ook uit de raad van bestuur van Alibaba Group Holding, het Aziatische internetbedrijf waarin Yahoo een belang heeft. Jerry Yang kreeg heel wat kritiek op zijn beleid, vooral in de behandeling van het overnamebod van het software-concern Microsoft. Het vermogen van Jerry Yang wordt geraamd op 1,1 miljard dollar. Over zijn toekomstplannen heeft Yang geen mededelingen gedaan.

Francesco Schettino, de kapitein van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia, heeft tijdens zijn verhoor toegegeven dat hij een navigatiefout heeft gemaakt. Schettino verklaarde van de vaarroute te zijn afgeweken en te laat de opdracht had gegeven om van richting te veranderen. De kapitein bevestigde dat de route van het cruiseschip op de eerste dag van zijn reis was vastgelegd. Toch vertelde hij tijdens het verhoor dat hij had beslist om dichter bij het eiland Giglio te varen om een voormalige kapitein te begroeten. Schettino zou gezegd hebben op zicht genavigeerd te hebben omdat hij de diepten van het water goed kent en het manoeuvre al drie tot vier keer had gedaan. Dit keer beval hij echter te laat om van richting te veranderen, waardoor het schip in ondiep water terecht kwam.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft in Duitsland opnieuw klachten ingediend tegen zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung. Het Amerikaanse bedrijf richt zijn aanval op tien smartphone-modellen van Samsung. Apple vindt dat de smartphones van het Zuid-Koreaanse bedrijf te veel op de iPhone lijken en dus ontwerppatenten van het Amerikaanse concern schenden. Een andere klacht gaat over vijf tabletcomputers van Samsung. Eerder slaagde Apple erin in Duitsland de verkoop van Galaxy Tab-tablets te blokkeren, waarna Samsung een licht aangepaste versie lanceerde. Na een nieuwe klacht liet een rechter het nieuwe model toch toe op de markt, maar nu heeft Apple een nieuwe aanval gelanceerd.

Frankrijk heeft voor een bedrag van 7,965 miljard euro aan staatsleningen op twee, drie en vier jaar uitgegeven. Dat heeft het Agence France Tresor bekend gemaakt. Gerekend was op een maximale opbrengst van 8,5 miljard euro. In totaal werd er voor 18,9 miljard euro geboden op de obligaties. De gemiddelde rente bedroeg 1,05 procent op de lening van twee jaar, terwijl voor de obligaties op vier jaar een rente van 1,89 procent diende betaald te worden. Die rentes liggen gevoelig lager dan bij eerdere veilingen. Volgens analisten bewijst het succes van de uitgifte dat de ratingverlaging van Frankrijk door het bureau Standard & Poor's op de markt niet bijzonder veel indruk heeft gemaakt.

De Europese financiële instellingen hebben een bedrag van 395,3 miljard euro bij de Europese Centrale Bank gedeponeerd. Dat betekende een daling met 133 miljard euro tegenover de dag voordien. Het is de eerste keer dit jaar dat de deposito's onder de grens van de 400 miljard euro blijven. Het cijfer is een indicatie van de mate waarin Europese banken elkaar wantrouwen, als gevolg van de schuldencrisis. In plaats van geld aan elkaar uit te lenen - de zogenaamde interbankenmarkt - kozen ze de jongse weken voor veiligheid door het geld bij de Europese Centrale Bank te stallen. De voorbije weken werd record na record gebroken. Dat gebeurde ook al eens vier jaar geleden na het failliet van Lehman Brothers, op het hoogtepunt van de kredietcrisis.

Spanje is erin geslaagd met de uitgifte van staatspapier op vier, zeven en tien jaar een bedrag van 6,6 miljard euro op te halen. Dat was gevoelig hoger dan de oorspronkelijke doelstelling, waarbij gehoopt was op een bedrag tussen 3,5 miljard euro en 4,5 miljard euro. Volgens de Spaanse centrale bank lag de vraag zelfs hoger dan 15 miljard euro. Bij de uitgifte van obligaties op tien jaar moest een rente van 5,40 procent worden betaald. Dat is gevoelig lager dan bij een gelijkaardige uitgifte in november vorig jaar. Toen diende een rente van 6,97 procent worden betaald. De rente op het vierjarig papier lag wel licht hoger dan bij een vorige gelijkaardige uitgifte.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home