Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2012

China breidt controle over microblogs verder uit

De Chinese overheid gaat de controle over de microblogs verder uitbreiden. Dat heeft een persattaché van de Chinese regering bekend gemaakt. Eind vorig jaar werd al aangekondigd dat gebruikers van de microblogs zich onder hun echte naam zouden moeten registreren. Met die verplichting hoopt de Chinese overheid te kunnen vermijden dat protestbewegingen zich langs de bijzonder populaire microblog-platformen over het hele land zouden verspreiden. In eerste instantie werd de registratie verplicht voor nieuwe gebruikers, maar later zullen ook actieve microbloggers zich moeten registreren.

In Peking, Shanghai en Guangdong worden nieuwe gebruikers van de weibos - de Chinese alternatieven voor diensten zoals Twitter - verplicht om zich onder hun echte namen te registreren, waardoor ze door de autoriteiten gemakkelijker kunnen worden opgespoord. "Eind vorig jaar werd gestart met het verplicht registreren onder eigen naam," merkt de persattaché op. Hij voegde er aan toe dat de weibos een explosieve populariteit hebben gekend. China zou nu honderden miljoenen trouwe gebruikers tellen. Dagelijks worden ongeveer 150 miljoen berichten geplaatst.

De persattaché geeft toe dat de weibos snel berichten kunnen verspreiden, bijzonder invloedrijk zijn en een groot bereik hebben. "De platformen hebben de potentie om massaal mensen te mobiliseren," merkt hij op. Op dit ogenblik zijn meer dan een half miljard Chinezen op het internet actief en de autoriteiten zijn bezorgd over de kracht en de invloed van het internet, dat tot grote onrust in het land zou kunnen leiden. Toch laten de weibo-gebruikers zich niet afschrikken om hun woede en frustratie te uiten over corruptie, schandalen en rampen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home