Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 21, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Microsoft heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 20,89 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode het vorig boekjaar. De nettowinst daalde van 6,63 miljard dollar naar 6,62 miljard dollar. Het bedrijf meldt dat de zakelijke divisie, met de verkoop van onder meer MS Office, een omzetstijging met 3 procent tot 6,3 miljard dollar liet optekenen. Ook de Xbox en Kinect beleefden volgens Microsoft een sterk eindejaarsseizoen, terwijl ook de operationele kosten konden worden teruggeschroefd. Daardoor konden naar eigen zeggen de zwakkere prestaties in het computersegment en de Windows-divisie worden gecompenseerd.

Het Amerikaanse bedrijf International Business Machines (IBM) heeft tijdens het vierde kwartaal van het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 5,9 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 4,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet steeg met 1,6 procent tot 29,5 miljard dollar. Over het hele jaar werd een winststijging met 13 procent tot 15,9 miljard dollar opgetekend. De jaaromzet steeg met 7 procent tot 106,9 miljard dollar. Het bedrijf zegt het voorbije jaar vooral goede resultaten geboekt te hebben op de groeimarkten. In Brazilië, Rusland, India en China werd een omzetgroei van meer dan 10 procent opgetekend. De omzet van cloud computing liet een groei met 300 procent optekenen.

De Italiaanse rederij Costa Crociere beschouwt zich als een benadeelde partij na de schipbreuk van het cruiseschip Costa Concordia. Dat heeft Marco de Luca, raadsman van de rederij, benadrukt. Pier Luigi Foschi, topman van de rederij, had zich eerder al publiekelijk gedistantieerd van kapitein Francesco Schettino. Volgens Foschi had de kapitein een manoeuvre gemaakt waarvoor hij geen toestemming had gekregen. Schettino zou afgeweken zijn van de voorgeprogrammeerde koers van het schip. Costa Crociere zal de kapitein ook niet verdedigen voor het Italiaanse gerecht. Schettino wordt beschuldigd van het verlaten van het schip en grove nalatigheid en daarmee dood door schuld. De kapitein van de Costa Concordia is inmiddels door de rederij geschorst.

De piraatsite Megaupload is door het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) offline gehaald. Vier eigenaars, waaronder oprichter Kim Schmitz, werden gearresteerd. Op Megaupload konden allerlei bestanden van alle aard worden uitgewisseld. De basistoegang is gratis, maar internetgebruikers kunnen zich ook abonneren om onbeperkt te kunnen downloaden. De site haalde op die manier sinds het midden van het voorbije decennium volgens de aanklacht van het Amerikaanse gerecht 175 miljoen dollar binnen. Ondertussen zouden de producenten van films en muziek door de activiteiten van de website ongeveer 500 miljoen dollar aan inkomsten zijn misgelopen.

De Italiaanse politie is binnengevallen in het kantoor van het ratingbureau Standard & Poor's in Milaan. De huiszoeking paste in een onderzoek naar marktmanipulatie. De zaak gaat terug tot twee jaar geleden. Toen dienden consumentenorganisaties een klacht in tegen een rapport van Moody's, een concurrent van Standard & Poor's. Daarin waarschuwde het ratingbureau dat een verlaging van de kredietwaardigheid van enkele Europese landen, zoals Italië, een negatieve weerslag kon hebben op het banksysteem. Het rapport deed de koersen van Italiaanse banken kelderen. Vorig jaar breidde het onderzoek zich uit naar Standard & Poor's. Het parket meent dat de rapporten over Italië ongefundeerde informatie bevatten die de markten negatief beïnvloedde.

Het Chinese autobedrijf Zhejiang Youngman Lotus Automobile (Youngman) brengt mogelijk binnenkort een nieuw overnamebod uit op het Zweedse automerk Saab. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Saab, eigendom van Swedish Automobile, werd in december failliet verklaard nadat diverse reddingspogingen op niets waren uitgelopen. Het laatste scenario waaraan gewerkt werd, was de overname van Saab door Youngman en het eveneens Chinese Pang Da. Dat plan stuitte echter op verzet van voormalig Saab-eigenaar General Motors, die niet wilde dat zijn technologie in Chinese handen zou komen. Onduidelijk is hoe de kandidaat-overnemer dit keer de weerstand van General Motors denkt te omzeilen.

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet de eerste tekenen dat de conjunctuur in de eurozone zich stabiliseert. Dat blijkt uit het maandrapport van de financiële instelling. Het gaat volgens het rapport wel om een stabilisering op een laag niveau. Om de Europese schuldencrisis en een dreigende recessie te bestrijden heeft de instelling vorig jaar de rente laten zakken tot 1 procent. Die lage rente, in combinatie met het massaal ter beschikking stellen van geld, zou de economische groei volgens het rapport later dit jaar zeer geleidelijk moeten aantrekken. Dat zal volgens de instelling echter heel bescheiden vorderen omdat de Europese schuldencrisis ook landen treft die buiten het bereik van de Europese Centrale Bank liggen.

De Nederlandse televisie-producent Endemol heeft een principe-overeenkomst gesloten met het grootste deel van zijn schuldeisers. Dat moet Endemol toelaten om zijn schuldenberg van 2,8 miljard euro te herstructureren. Een deadline om tot een akkoord te komen met de schuldeisers werd onlangs nog verschoven naar midden februari. Twee derde van de schuldeisers heeft zich achter het voorlopige akkoord geschaard over de herstructurering van de kapitaalstructuur van het mediabedrijf. De volgende weken zal het akkoord verder uitgewerkt worden. Endemol spreekt van een belangrijke mijlpaal die nu is bereikt. Opgemerkt wordt dat er nu een oplossing binnen bereik is die Endemol een sterke financiële basis geeft voor de toekomst.

De Duitse energiegroep Eon richt een gezamenlijke onderneming op met het concern Braziliaanse MPX Energia om in Brazilië en Chili een aantal bestaande centrales te beheren en nieuwe sites te bouwen met een totale capaciteit van 20.000 megawatt. In de overeenkomst is voorzien dat het Duitse concern een belang van 10 procent krijgt in MPX Energie. Ook zal Eon 350 miljoen euro investeren in het project. De nieuwe onderneming krijgt 11.000 megawatt aan centrales op steenkool en gas in beheer. Vorig jaar kondigde Eon al aan te willen investeren in snel groeiende markten buiten Duitsland. De samenwerking biedt Eon toegang tot de Braziliaanse economie, waar de vraag naar elektriciteit met bijna 5 procent per jaar toeneemt. Dat is tien keer zo snel als in Duitsland.

De Franse cateringgroep Sodexo heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,6 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Michel Landel, chief executive van Sodexo, stelde dat de groei in lijn ligt met de verwachtingen voor het lopende jaar. Hoewel de wereldwijde economie bijzonder volatiel blijft, boekt Sodexo volgens Landel toch uitstekende resultaten. Er wordt opgemerkt dat Sodexo op alle markten een groei kon laten optekenen. Daarbij wordt opgemerkt dat de groeimarkten en de Rugby World Cup de moeilijke situatie op de Europese markt konden compenseren. Over het hele jaar wordt een omzetgroei tussen 5 procent en 8 procent verwacht.

Bank of America heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,99 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een verlies van 1,2 miljard dollar opgetekend. De omslag is grotendeels te danken aan eenmalige baten voor een totaal van 5,3 miljard dollar. Daarvan was 2 miljard dollar afkomstig uit de verkoop van een belang in de bank China Construction Bank Corp. Ook lagere lagere voorzieningen voor eventuele verliezen op leningen die mogelijk niet worden afgelost, droegen bij aan de omslag naar winst. De bank zette daarvoor een bedrag van 2,9 miljard dollar opzij, tegenover 5,1 miljard dollar het jaar voordien. De omzet van de bank steeg met 11 procent tot 24,9 miljard dollar.

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 250 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst van ruim 800 miljoen dollar gerealiseerd. Het verlies is in belangrijke mate te wijten aan een schikking met obligatieverzekeraar Municipal Bond Insurance Association (MBIA), waarvoor de bank een bedrag van 1,7 miljard dollar afboekte. De omzet daalde in het vierde kwartaal met 26 procent tot 5,71 miljard dollar. Over het hele jaar boekte Morgan Stanley een winst van 4,2 miljard dollar. Dat betekende een daling met 300 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 1 miljard dollar tot 32,4 miljard dollar.

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft het voorbije jaar wereldwijd 9,03 miljoen wagens verkocht. Dat betekent een stijging met 7,6 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee is General Motors opnieuw de grootste autobouwer van de wereld geworden. Op de tweede plaats staat Volkswagen, dat zijn verkopen het voorbije jaar met 14,3 procent tot 8,16 miljoen exemplaren zag toenemen. Toyota, dat vorig jaar nog nipt de grootste autobouwer van de wereld bleef, is tot een derde plaats teruggevallen. De verkoop van Toyota zou ongeveer uitkomen op 7 miljoen exemplaren. Het bedrijf had had zwaar te lijden onder de gevolgen van de aardbeving in Japan in maart van vorig jaar. General Motors diende twee jaar geleden nog door de Amerikaanse overheid gered te worden.

De Franse retailgroep Carrefour heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 24,2 miljard euro. Dat betekent een daling met 0,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De daling is te wijten aan de inkrimping van de consumentenbestedingen, die vooral de non-foodsector heeft getroffen. Op de Franse thuismarkt werd een daling met 2,4 procent opgetekend. In de rest van Europa daalde de omzet met 4,3 procent. Daarentegen werd in Latijns-Amerika een groei met 6,8 procent opgetekend. In Azië steeg de omzet met 2,8 procent. Over het hele jaar realiseerde de Franse retailgroep een omzetstijging met 0,5 procent tot 91,5 miljard dollar.

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock heeft het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 555 miljoen dollar. Dat betekent een daling met 16 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Tegenover het derde kwartaal van vorig jaar werd een daling met 7 procent opgetekend. Over het hele jaar werd een winststijging met 13 procent tot 2,3 miljard dollar genoteerd. Het beheerde vermogen daalde met 1 procent tot 3.513 miljard dollar. Laurence Fink, topman van BlackRock, stelt dat de vermogensbeheerder ondanks de moeilijke marktomstandigheden het voorbije jaar een sterke prestatie heeft neergezet. Ook voor dit jaar stelt Fink zich optimistisch op. Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar schrapte BlackRock ongeveer 340 banen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home