Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 11, 2010

Jaguar schrapt sponsoring zwemster om homofobe uitlatingen

Autoconstructeur Jaguar heeft zijn samenwerking met de Australische zwemkampioene Stephanie Rice stopgezet. Reden voor de maatregel zou een homofobe opmerking van Rices zijn geweest op de sociale netwerksite Twitter. Stephanie Rice zou de opmerking hebben gemaakt na de overwinning van het Australische rugbyteam tijdens de Tri-Nations tegen Zuid-Afrika. Rice moet ook de Jaguar XF teruggeven die ze bij de ondertekening van het contract in februari van dit jaar ontvangen. De luxewagen heeft een waarde van 90.000 dollar. Rice zei de opmerking gemaakt te hebben in de opwinding van het ogenblik en niemand te hebben willen aanvallen. Rice zei zich te verontschuldigen voor haar uitspraken.

Labels: , , , ,

Amerikaanse gezondheidsautoriteit treedt op tegen e-sigaret

De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) heeft vijf producenten van e-sigaretten gewaarschuwd dat hun producten de wetgeving op de veiligheidsvereisten voor geneesmiddelen overtreden. Daarbij wordt gewag gemaakt van onbewezen gezondheidsclaims en gebrekkige productie-procedures. Elektronische sigaretten zijn tabaksvrije apparaten - meestal in de vorm van een sigaret, sigaar of pijp - die de gebruiker toelaten om een damp in te ademen met nicotine of andere substanties. De e-sigaretten worden op de markt verkocht en worden ook op het internet aangeboden. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten stellen dat het hier om toestellen gaat die gebruikt worden voor het toedienen van geneesmiddelen, maar niet aan de vereiste controles werden onderworpen.

Labels: , ,

Jean Todt wil hybrides in alle autosport-competities

Ook in de autosport moeten hybride technologieën verder worden geïmplementeerd. Dat heeft Jean Todt, president van de Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), gezegd. Todt merkte op dat er op dit ogenblik heel wat gepraat wordt over elektrische wagens, maar volgens hem zouden hybride wagens met energie-recuperatie een goede eerste stap kunnen zijn. Die systemen zouden volgens hem over drie jaar in alle autosport-competities kunnen worden ingevoerd. Volgend jaar zal in de Formule Eén opnieuw gebruikt kunnen worden van zogenaamde kinetische energie-recuperatie systemen. Door een gentlemen-akkoord werd afgesproken om dit seizoen in de Formule Eén geen KERS-technologie toe te passen.

"Hans Reiter, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de raceversie van de Lamborghini Murciélago, stelt echter dat de technologie niet mag uitmonden in een marketing-campagne," aldus het magazine Autoweek.com. "Dat gevaar bestaat volgens hem wel als er gebruik wordt gemaakt van één bepaald systeem. Het gebruik van hybride technologie in de autosport moet volgens Reiter ten dienste staan van een versnelling van de technologische vooruitgang. Hij voegde er aan toe dat de grote bedrijven de hybride systemen zouden moeten ontwikkelen. Kleinere teams hebben volgens Reiter daarvoor onvoldoende financiële middelen ter beschikking."

Ook Eric Neve, topman motorsport bij Chevrolet voor het World Touring Car Championship, merkt op dat de introductie van hybride systemen niet mag leiden tot een belangrijke toename van de kosten. "Deze technologieën vormen een gebied waar bijzonder veel kan geïnvesteerd worden," voert hij aan. "Een open ontwikkeling van deze technologieën past niet in de filosofie van het World Touring Car Championship. Indien er echter aan een betaalbaar gemeenschappelijk systeem wordt gewerkt, mag er wel op onze steun worden gerekend." Hybride technologie werd al gebruikt in de American Le Mans Series. De Franse constructeur Peugeot heeft aangekondigd om ook volgend jaar met een hybride in competitie te komen.

Labels: , , ,

Europa schort vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea op

De invoering van een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Zuid-Korea zou mogelijk vertragingen kunnen oplopen, nadat een aantal lidstaten van de Europese Unie extra garanties hebben gevraagd voor de Europese industrie. Daarbij wordt vooral gewezen op mogelijke bedreigingen voor de autosector, die een zware impact zou kunnen ondervinden van de grotere concurrentie van de Zuid-Koreaanse autoconstructeurs. Italië dreigt met een veto tegen het vrijhandelsakkoord. Een definitieve beslissing over het vrijhandelsakkoord werd door het Europees Parlement uitgesteld. Gesteld werd dat het akkoord midden oktober opnieuw zou worden behandeld.

Er werd voorgesteld dat de invoertarieven voor Zuid-Koreaanse import zou worden opgedreven indien er een ernstige schade voor Europese producenten zou dreigen. Mogelijk zouden deze tarieven individueel kunnen worden vastgelegd voor de Europese lidstaten die door de concurrentie het zwaarste worden getroffen in plaats van in de hele Europese Unie. De Zuid-Koreaanse autosector heeft al een belangrijk aandeel op de Europese automarkt en die aanwezig blijft toenemen. Tijdens de eerste helft van dit jaar noteerde de Zuid-Koreaanse constructeur Hyundai op de Europese markt een verkoopgroei met 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij Kia werd een groei met 13 procent opgetekend.

Europa vertegenwoordigt 15 procent van de totale uitvoer van de Zuid-Koreaanse autosector. Daarentegen gaat slechts 1 procent van de Europese auto-export naar Zuid-Korea. Dat draagt bij tot het groeiend handelstekort van Europa met Zuid-Korea. Dat handelstekort bedroeg tijdens de eerste vijf maanden van dit jaar bijna 5 miljard euro. De Europese autosector wijst al langer op de oneerlijke concurrentie van een vrijhandelsakkoord met Zuid-Korea. Daarbij wordt opgemerkt dat Koreaanse producenten de kans krijgen om in Europa aan bijzonder concurrentiële prijzen op de markt te komen, dankzij onder meer goedkope componenten die in andere landen, zoals China, worden gemaakt.

Labels: , ,

Amerikaans basketbal opent kantoor in Moskou

De Amerikaanse National Basketball Association (NBA) heeft een kantoor geopend in de Russische hoofdstad Moskou. De opening kadert volgens Adam Silver, chief operational director van het Amerikaanse basket, in de strategie om een beter contact te kunnen creëren bij het stijgend aantal Russische en Oost-Europese basket-liefhebbers. Het is volgens Silver een uitgelezen ogenblik voor het Amerikaanse basket om zijn aanwezigheid in Rusland uit te breiden, vooral aangezien de Russische miljardair Mikhail Prokhorov er zich toe heeft verbonden om het basketbal in Rusland verder te stimuleren. Prokhorov is de eerste eigenaar van een Amerikaanse basketbalclub die niet afkomstig is van Noord-Amerika.

Mikhail Prokhorov rondde eerder dit jaar de overname van de Amerikaanse basketclub New Jersey Nets af. Hij ondersteunt ook een aantal Amerikaanse universiteitsploegen. "Prokhorov voegde er aan toe dat hij verder samen wil werken met de Amerikaanse basketfederatie en hij zegt van plan te zijn om meer opportuniteiten te creëren voor jongeren en studenten uit heel Rusland om actief deelnemer aan de basketbal-sport te worden," merkt de Russische krant The Moscow Times op. De Russische miljardair had eerder al aangekondigd dat hij de New Jersey Nets had gekocht om de Amerikaanse technologie te gebruiken om commercieel succes te halen uit het professionele basketbal.

Prokhorov zegt het basketbal te ontwikkelen tot een duurzame industrie die niet uitsluitend afhankelijk is van de steun van de autoriteiten of rijke zakenlui. De Amerikaanse basketbal-federatie stelde Yegor Borisov aan als vice-president voor Rusland en Oost-Europa. Hij werkte tot nu toe als topman van de zender NBC Universal, één van de grootste mediabedrijven van de wereld, voor de regio Rusland en de gewezen Sovjet-Unie. Moskou wordt wereldwijd het zestiende kantoor van de Amerikaanse basketfederatie. De federatie bestaat uit dertig Amerikaanse en Canadese teams met spelers uit vijfendertig landen. De Atlanta Hawks maakten tweeëntwintig jaar al een toer door de gewezen Sovjet-Unie.

Labels: , , ,

Consumptie fruit en groenten Amerikaanse bevolking blijft dalen

De Amerikaanse bevolking consumeert te weinig groenten en fruit. Dat is de conclusie van een rapport van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Er wordt aan toegevoegd dat er meer gedaan moet worden om de toegang, beschikbaarheid en betaalbaarheid van groenten en fruit te verbeteren. De onderzoekers merken op dat er op dit ogenblik minder Amerikanen minstens twee keer per dag fruit en minstens drie keer per dag groenten consumeren dan een decennium geleden, toen de gezondheidsautoriteiten de alarmbel begonnen te luiden over het obesitas-probleem in de Verenigde Staten.

Uit het onderzoek blijkt dat vorig jaar slechts 32,5 procent van de volwassen Amerikanen minstens twee keer per dag fruit consumeren. Bovendien eet slechts 26,3 procent minstens drie keer per dag groenten. In de doelstellingen van de Centers for Disease Control wordt als doelstelling omschreven dat 75 procent van de Amerikanen minstens twee keer per dag fruit zou moeten eten, terwijl 50 procent minstens drie keer per dag groenten zou moeten consumeren. De resultaten van het onderzoek tonen volgens de organisatie aan dat er op nationaal en lokaal vlak maatregelen moeten worden genomen om de toegang, beschikbaarheid en betaalbaarheid van groenten en fruit te verbeteren.

In het rapport wordt benadrukt dat geen enkele Amerikaanse staat zijn doelstellingen haalt. Washington DC is op het gebied van fruitconsumptie de gezondste staat. Daar eet 40,2 procent van de bevolking minstens twee keer per dag fruit. Met een score van 18,1 procent is Oklahoma op dat gebied de minst gezonde staat. Op het gebied van groentenconsumptie staat Tennesse helemaal bovenaan. Daar eet 33 procent van de bevolking minstens drie keer per dag groenten. Met een score van 19,6 procent is Zuid-Dakota op dat gebied hekkensluiter. In het algemeen zijn vrouwen meer geneigd dan mannen om aan de gestelde vereisten te voldoen.

Labels: , , ,

Liverpool-leningen vormen een toxisch krediet

Royal Bank of Scotland (RBS) heeft aangekondigd zijn lening van 237 miljoen pond sterling aan de Engelse voetbalclub Liverpool niet te zullen verlengen. De lening vervalt tijdens de eerste week van de maand oktober. De leningen van de voetbalclub werden overgeheveld naar de divisie toxische kredieten van de Britse bank. In het akkoord van Royal Bank of Scotland met Tom Hicks en George Gillett, de Amerikaanse eigenaars van Liverpool, werd afgesproken dat de voetbalclub in insolventie zou gedwongen kunnen worden indien niet aan de kredietverplichtingen zou worden voldaan. Er wordt echter niet verwacht dat de bank het zover zal laten komen. Volgens waarnemers wil Royal Bank of Scotland de voetbalclub met een belangrijke korting verkopen.

De Amerikaanse eigenaren vragen 800 miljoen pond sterling voor de Engelse voetbalclub. Dat wordt gezien als één van de belangrijkste redenen voor het mislukken van overname-gesprekken. "De beslissing van Royal Bank of Scotland om de kredieten van Liverpool over te hevelen naar zijn Global Restructuring Group is een duidelijk signaal dat de voetbalclub niet langer nog op leningen zal kunnen rekenen," merkt de Britse krant The Guardian op. "Dat zou betekenen dat daarmee een einde komt aan de periode van Hicks en Gillett bij Liverpool." De Amerikaanse eigenaren probeerden in juni de schulden van de club te herschikken door een garantie te bieden op hun Amerikaanse activa. Dat werd echter verworpen door de raad van bestuur van de club.

Door de overheveling van de lening naar de divisie toxische kredieten toont Royal Bank of Scotland, de grootste schuldeiser van de clubs, volgens The Guardian dat ook de crediteur een striktere positie tegen de Amerikaanse eigenaars van Liverpool heeft ingenomen. De bank zou volgens een aantal bronnen de club zo snel mogelijk willen verkopen. De bank zou een insolventie kunnen inroepen om de Amerikaanse eigenaars te dwingen om te vertrekken, maar daardoor zou de club in de competitie negen punten worden afgenomen. De bank heeft ook geen plannen om de club als een dochterbedrijf aan te houden, maar zou van een overnemer minstens een evenwaarde van de schuld willen ontvangen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Russische Federal Air Transportation Agency heeft geweigerd een onderzoek op te starten naar premier Vladimir Poetin. Dat heeft activist Andrei Navalny gezegd. Tijdens de bestrijding van de bosbranden de voorbije zomer had Poetin zich als een heldhaftig reddingswerker laten filmen achter de stuurknuppel van een blusvliegtuig. Navalny had geëist dat de Russische luchtvaartautoriteiten zouden onderzoeken of Poetin met zijn stunt een inbreuk had gepleegd tegen de wetgeving. Het agentschap zegt echter geen bevoegdheid te hebben in de kwestie, aangezien het naar eigen zeggen alleen een mandaat heeft om commerciële vliegtuigen te controleren. Militaire toestellen zoals het blusviegtuig vallen daar volgens het agentschap niet onder. Navalny zegt dat Poetin geen bevoegdheid heeft om het vliegtuig te besturen, aangezien hij geen pilotenopleiding heeft genoten.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft Austan Goolsbee benoemd tot hoofd van zijn economische adviseurs. Goolsbee, professor economie aan de universiteit van Chicago en gewezen economisch journalist, wordt de opvolger van Christina Romer, die onlangs ontslag nam en terugkeert naar de universiteit van Californië. Austan Goolsbee is een vriend van Obama en sinds zes jaar zijn economische adviseur. Goolsbee geldt als een centrumfiguur en een expert van de nieuwe economie en internet. Zijn onderzoeken gaan hoofdzakelijk over de invloeden van de economie op het menselijke handelen. Op dit ogenblik is Goolsbee hoofdeconoom van de Economic Recorvery Advisory Board van Barack Obama. Die adviesraad werd opgericht om onafhankelijk advies te formuleren over het herstel van de Amerikaanse economie.


In China is 22 procent van de arbeidsbevolking werkloos. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Chinese regering. In totaal zou slechts 780 miljoen Chinezen een baan hebben. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van human resources en sociale veiligheid benadrukte dan ook dat het land voor een grote uitdaging staat op het gebied van tewerkstelling. Hij voegde er aan toe dat de druk op de plattelandsbevolking door de urbanisatie blijft toenemen. Op dit ogenblik zouden meer dan 100 miljoen Chinese plattelandsarbeiders werkloos zijn. De toestand op de Chinese arbeidsmarkt was lange tijd onduidelijk. De Chinese regering publiceerde immers enkel statistieken over de werkloosheid in de steden, zonder rekening te houden met de rurale gebieden. In China is momenteel een nooit geziene vlucht van het platteland naar de stad aan de gang.


Het investeringsfonds Dubai World heeft het akkoord gekregen van 99 procent van zijn schuldeisers voor de herschikking van zijn schulden. Geraamd wordt dat Dubai World 24,9 miljard dollar schulden heeft. De groep hoopt haar activiteiten, die zwaar getroffen zijn door de financiële crisis, te herstructureren. Door het akkoord, waarover al sinds december vorig jaar gepraat wordt, zal Dubai World de volgende periode het herstructureringsproces kunnen afronden. Dubai World kondigde al in de tweede helft van de maand mei van dit jaar aan dat het een principeakkoord had bereikt met het grootste deel van zijn banken en schuldeisers voor de herstructurering van zijn schuld van 23,5 miljard dollar. Die schuld is intussen echter nog gevoelig opgelopen. De schuldenkwestie van Dubai World zorgde in november vorig jaar voor heel wat onrust op de financiële markten.


De Duitse bank Hypo Real Estate (HRE), die een jaar geleden genationaliseerd werd om een faillissement te voorkomen, krijgt 40 miljard euro extra overheidsgarantie. Dat heeft Soffin, het Duitse steunfonds voor de banksector, gemeld. Hypo Real Estate kreeg eerder al voor 100 miljard euro overheidsgaranties en een directe injectie van 8 miljard euro van de Duitse overheid. Hypo Real Estate, het meest prominente Duitse slachtoffer van de economische crisis, was de enige Duitse bank die in juli dit jaar niet slaagde in de Europese stresstest. Kort voor het bekendmaken van de resultaten van die test, werd de badbank FMS Wertmanagement opgericht. Hypo Real Estate zou maximaal 210 miljard euro aan toxische activa in de badbank willen onderbrengen. Daardoor zou de bank zijn kapitaalratio willen verbeteren. Hypo Real Estate verwacht pas over twee jaar opnieuw winstgevend te zullen worden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het herstel van de economie zich wereldwijd zal doorzetten, maar wel zal verzwakken aan het einde van dit jaar en in de eerste helft van volgend jaar. Volgens het rapport is het wereldwijde herstel in een nieuwe fase gekomen. In de ontwikkelde economieën begint de steun van relancemaatregelen en het opvullen van de voorraden volgens het rapport te verminderen en zal de groei almaar meer aangetrokken worden door consumptie en investeringen. Er wordt aan toegevoegd dat niettemin het risico bestaat dat de groei zwakker is dan voorzien. De verhoogde onzekerheid op de financiële markten zorgt volgens het Internationaal Monetair Fonds voor ongerustheid. Daarbij wordt onder meer gewezen op de grote bedragen die de nationale overheden in de eurozone op korte termijn zullen moeten lenen.


Het Amerikaanse erotische magazine Playboy heeft op zijn website vijfentwintig nooit eerder getoonde naaktfoto's van actrices Kim Kardashian vrijgegeven. Het materiaal dateer van een fotosessie drie jaar geleden. Kardashian heeft geprotesteerd tegen de publicatie. De foto's zijn enkel bestemd voor leden van de Playboy Cyber Club, maar de actrice wil niet meer aan die periode worden herinnerd. Eerder dit jaar bekende ze dat ze spijt had dat ze, op aandringen van haar moeder, naakt voor het mannenblad had geposeerd. Kardashian voegde er aan toe zich ongemakkelijk gevoeld te hebben bij het idee van een Playboy-sessie, maar haar moeder zou er haar op gewezen hebben dat het misschien een unieke kans was en men haar mogelijk nooit meer zou vragen. Uiteindelijk zou Kardashian zich toch hebben laten overhalen. Enkele maanden poseerde Kardashian opnieuw naakt voor het magazine Harper's Bazar.


Spanje heeft geen nieuw streng plan nodig voor de afbouw van zijn overheidstekort. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero gezegd. In een Spaans radiogesprek zei Zapatero dat de economische toestand van zijn land is verbeterd in vergelijking met het voorjaar. Er zijn volgens hem dan ook geen plannen voorzien voor extra maatregelen. Zapatero voegde er aan toe dat de druk op de Spaanse schuld aanzienlijk is verminderd. De Spaanse banken kunnen volgens hem opnieuw obligaties uitgeven voor financiering. Zapatero kondigde eind juli aan dat de begroting voor volgend jaar strikt en streng zou zijn en dat de ministeries elk gemiddeld 15 procent zouden moeten snoeien in hun uitgaven. Aan het einde van het eerste semester stelde de Spaanse regering al twee plannen voor om de schulden af te bouwen.


Het aantal faillissementen van bedrijven en privépersonen is in Duitsland met 7,2 procent gestegen tijdens de eerste jaarhelft. Die evolutie staat in contrast met het duidelijke herstel van de Duitse economie over dezelfde periode. Dat blijkt uit gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek. Tussen januari en juni legden 16.500 bedrijven in Duitsland de boeken neer. Dat is een stijging met 2 procent dan tijdens de eerste helft van vorig jaar. Het aantal faillissementen van privépersonen steeg over dezelfde periode met 11,6 procent tot bijna 53.900 gevallen. De openstaande schuld door die faillissementen bedroeg tijdens het eerste semester 21,1 miljard euro tijdens het eerste semester. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg die schuld 24,4 miljard euro. Toen moesten echter een aantal grote bedrijven, zoals de distributiegroep Arcandor, de boeken neerleggen.


Michael O'Leary, topman van de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair, zegt niet te geloven dat de klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt. O'Leary zegt dat de klimaatverandering niet kan genegeerd worden, maar er is volgens hem tussen dan fenomeen en de menselijke uitstoot van koolstofdioxide geen enkel verband. Het is volgens hem bizar dat mensen nog eens niet het weer van de volgende dagen kunnen voorspellen, maar wel met absolute precisie weten welke temperaturen en over honderd jaar zullen heersen. O'Leary voegde er aan toe dat de wetenschap in de loop van de geschiedenis bijna altijd fout is geweest. Hij wees daarmee onder meer naar de middeleeuwen, toen men Galileo wilde vervolgen omdat iedere wetenschapper van mening was dat de aarde plat is. De milieugroep Greenpeace reageerde fel op de uitspraken van O'Leary.


Een groep van gewezen werknemers van de Amerikaanse autoconstructeur Chrysler onderneemt actie tegen de Duitse groep Daimler. De betrokkenen beweren dat Daimler, de voormalige eigenaar van Chrysler, garant staat voor de pensioenen die ze met het faillissement van de Amerikaanse autofabrikant vorig jaar verloren hadden. De groep diende een gezamenlijke klacht in bij de rechtbank in Wayne County in de Amerikaanse staat Michigan. Ook van de financiële investeerder Cerberus vragen de gewezen werknemers een schadevergoeding. De beleggingsmaatschappij had drie jaar geleden de controle over Chrysler verworven. Daarbij werden 80,1 procent van de aandelen van Daimler in Chrysler overgenomen. Chrysler zelf, dat met financiële hulp van de Amerikaanse overheid moest worden gered, blijft buiten schot. De betrokkenen willen volgens hun raadsman immers dat Chrysler een succesvolle toekomst tegemoet gaat.


Computerbeveiliger McAfee waarschuwt voor een nieuw e-mailvirus dat momenteel snel de wereld rondgaat. Grote bedrijven zoals Disney, Coca Cola, Google en Nasa hebben al schade geleden door het virus. Het virus is een vrij klassieke worm, dat een pdf-bestand als attachment bevat. In het tekstveld van de e-mail wordt verwezen naar een document waarover eerder briefwisseling zou zijn gevoerd of een gratis download van seksfilms. De bijlage installeert echter een worm op de computer. Het virus viseert in de eerste plaats de beveiligingssoftware. Als die uitgeschakeld is, worden nog meer schadelijke bestanden binnen gehaald. Bovendien stuurt het kopieën van het virus naar alle mailadressen die op de computer te vinden zijn. Antivirusbedrijven herinneren aan de waarschuwing dat verdachte bijlagen best niet geopend worden.


In de Franse stad Levallois-Perret is een nieuw verwarmingssysteem in gebruik genomen voor het openbare zwembad. Het systeem maakt immers gebruik van de warmte van het stedelijke afvalwater. Het water van afwasbeurten, douches en baden passeert daarbij langs een warmtewisselaar, die de warmte onttrekt en gebruikt om het zwembad op te warmen. Het systeem, ontwikkeld door het nutsbedrijf Lyonnaise des Eaux, betekent een primeur voor Frankrijk. De energiebehoefte van het zwembad zou met 27 procent kunnen dalen. Dat zou kunnen leiden tot een besparing van 9 procent op de energiefactuur van het hele complex. Ook de Zuid-Franse stad Bordeaux overweegt nu om het systeem te gebruiken voor zijn stadhuis en een aantal nieuwe administratieve gebouwen. Levallois-Perret is een gemeente in het Franse departement Hauts-de-Seine in de regio Île-de-France.


Banco Santander, het grootste bankconcern van Spanje, neemt de Poolse activiteiten over van de noodlijdende Ierse bank Allied Irish Bank. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard euro. Allied Irish Bank, overeind gehouden met Ierse staatssteun, ontvangt 2,9 miljard euro voor zijn belang van 70,4 procent in de Poolse bank Zachodni. Daarnaast ontvangt de Ierse groep 150 miljoen euro voor een belang van 50 procent in de vermogensbeheerder BZ WBK AIB Asset Management. Santander verwacht dat de overname in de loop van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Onder meer ook de Franse bank BNP Paribas had een bod gedaan op Zachodni. Ook een Poolse bank zou geïnteresseerd geweest zijn in Zachodni. De Ierse bank moest zijn belang in Zachodni op last van de Europese Commissie van de hand doen.


Het Franse telecombedrijf France Telecom is op twee weken tijd opnieuw met vijf zelfmoorden geconfronteerd. Tot nu toe is het echter onduidelijk of ze verband houden met de arbeidsomstandigheden in het bedrijf. De vakbonden vragen om bijkomend onderzoek. Het bedrijf wil zich voorlopig nog niet uitspreken. In totaal werden bij France Telecom dit jaar al drieëntwintig zelfmoorden geteld. Sinds het begin van de crisis twee jaar geleden werden er bij het Franse concern in totaal al achtenvijftig zelfmoorden opgemerkt. In juli werd voor de eerste keer een overlijden erkend als arbeidsongeval. Het slachtoffer had in zijn afscheidsbrief de arbeidsomstandigheden expliciet genoemd als reden voor de zelfmoord. Zijn naaste verwanten kunnen daardoor rekenen op een overlevingspensioen. In een onderzoeksverslag van eerder dit jaar stonden ernstige aantijgingen tegen de toenmalige bedrijfsleiding. Daarin werd onder meer melding gemaakt van pesterijen.


Meer Nieuws

Friday, September 10, 2010

Depressie biedt letterlijk grijze kijk op de wereld

Depressieve mensen zien de wereld daadwerkelijk in grijstinten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Freiburg. Uit het onderzoek bleek immers dat bij depressie-patiënten de netvlies-reactie op contrast veel minder was dan bij psychisch gezonde mensen. De onderzoekers voegen er aan toe dat het nemen van anti-depressiva geen enkele invloed bleek te hebben op deze reacties. Bovendien bleken de mensen met de zwaarste depressie ook de laagste reactie op contrasten te laten optekenen. Er wordt opgemerkt dat er weliswaar nog meer onderzoek nodig is, maar de onderzoekers menen dat netvlies-scans gebruikt zouden kunnen worden voor de diagnose en het bepalend van de ernst van de depressie.

"Het onderzoek toont aan dat depressie de ervaringen en percepties van het individu veranderen," voert het magazine HealthDay News aan. "De dichter William Cowper merkte al op dat variatie het leven kruidt, maar wanneer mensen in een depressie raken, zijn ze minder in staat om contrasten in de visuele wereld te onderscheiden. Dat verlies maakt van de wereld in hun ogen een minder aangename plaats om te leven." Het fenomeen zou volgens de onderzoekers ook een mogelijke verklaring kunnen zijn waarom kunstenaars uit alle tijden, culturen en talen depressie altijd hebben aangeduid met symbolen van eentonige donkere of grijze kleuren.

De onderzoekers voegen er aan toe dat netvlies-tests in de toekomst een betere diagnose zouden kunnen opleveren over de gemoedstoestand van patiënten dan een loutere vraag hoe ze zich voelen. Onderzoeksleider Ludger Tebartz van Elst voegt er aan toe dat deze methode een bijzonder waardevol instrument zou kunnen opleveren om een objectieve maatstaf te ontwikkelen voor een subjectieve staat van depressie. Hij merkt op dat deze evolutie verregaande gevolgen zou kunnen hebben voor het depressie-onderzoek, het maken van klinische diagnoses voor de aandoening en het uitwerken van een efficiënte therapie om de patiënten hun ziekte te helpen overwinnen.

Labels: ,

Volgend jaar geen nieuwe teams in Formule Eén

De Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) heeft alle kandidaturen van potentiële raceteams voor de Formule Eén verworpen. Daarbij wordt opgemerkt dat geen enkele kandidaat erin geslaagd is om te voldoen aan de gestelde voorwaarden. De Formule Eén biedt sinds dit jaar plaats aan dertien teams, maar het US F1 Team slaagde er niet in om de nodige financiële middelen te verzamelen om wagens aan de start te brengen. Daardoor viel er één plaats open. Onder meer gewezen wereldkampioen Jacques Villeneuve was kandidaat om met een nieuw team in de Formule Eén te stappen. Ook het motorenmerk Durango had een kandidatuur ingediend.

De kalender van volgend seizoen zal uit twintig races tellen. Dat wordt het langste seizoen uit de geschiedenis van de Formule Eén. Het seizoen gaat in de tweede week van maart van start in Bahrein en eindigt in november in Brazilië. Daarmee vormt Abu Dhabi niet langer de afsluiting van het seizoen. Voor het eerst zal ook in India een race worden georganiseerd. Die wedstrijd wordt tijdens het laatste weekend van oktober georganiseerd. Vier keer worden er twee races georganiseerd op twee opeenvolgende weekends. Het gaat om een combinatie van Maleisië in China in april, Spanje en Monaco in mei, Duitsland-Hongarije in juli en Japan en Korea in oktober.

De internationale autosportfederatie wil ook buiten het racecircuit sancties kunnen opleggen aan de piloten. Daardoor zouden ook sancties kunnen opgelegd worden voor inbreuken die de piloten plegen tegen de verkeersregels. Daarmee reageert de autosportfederatie op een verkeersboete die autopiloot Levis Hamilton opliep in Australië eerder dit jaar na het verlaten van de paddock na de vrijdagtrainingen. Hamilton had op de openbare weg burn-outs gedemonstreerd met zijn Mercedes. Hij kreeg een boete, maar een aantal politici wezen erop dat een gewezen wereldkampioen een bijzonder belangrijke voorbeeldfunctie heeft. In de toekomst zou de betrokkene onder meer zijn superlicentie kunnen kwijt raken.

Labels:

Openbare omroepen moeten beter communiceren over Europa

De openbare omroepen moeten beter communiceren over de Europese materies. Dat is noodzakelijk om de kloof tussen de Europese Unie en zijn burgers te verkleinen. Dat heeft het Europese Parlement benadrukt, waarbij gewezen werd op het grote potentieel van sociale media om jonge mensen te bereiken. In een rapport van het Deense europarlementslid Morten Lokkegaard moet er gewerkt worden aan transnationale media, terwijl tegelijkertijd aandacht moet besteed worden aan een bescherming van het pluralisme en de strijd tegen de concentratie van media-eigendom. Onder meer wordt gewezen op uitzendingen van Euronews in alle Europese talen en een grotere efficiëntie van de EuroparlTV-service van het Europees Parlement.

Er wordt op gewezen dat sociale media een immens potentieel hebben om jonge mensen te bereiken, maar er wordt aan toegevoegd dat hun betrouwbaarheid als bron niet altijd voldoende kan worden gegarandeerd om hen als professionele media te beschouwen, waarbij ook met een ernstige bedreiging voor de journalistieke ethiek moet worden rekening gehouden. Volgens het rapport is er voorzichtigheid geboden bij het inschakelen van deze nieuwe instrumenten. Er wordt dan ook gewezen op het belang van de uitwerking van een ethische code voor de nieuwe media. Er werd aan toegevoegd dat openbare omroep een verantwoordelijkheid hebben om Europees nieuws te brengen, maar de lidstaten moeten er volgens het rapport voor zorgen dat zenders onafhankelijk blijven.

In het rapport was oorspronkelijk ook gewag gemaakt van een Europees trainingsprogramma om een taskforce van journalisten te creëren die Europese materies zouden behandelen. Dat element werd echter geschrapt, nadat het Duitse socialistische parlementslid Petra Kammerevert gewaarschuwd had voor een vervaging van de grenzen tussen de politieke en onafhankelijke media. Om diezelfde reden werd een voorstel afgevoerd om een fonds op te richten voor ondersteuning aan studenten-media die Europese materies zouden volgen. Met het oproepen van media om meer aandacht te besteden aan Europa is volgens Kammerevert niets mis, maar wanneer richtlijnen worden opgesteld komt men volgens haar op glad terrein.

Labels: ,

Europese topcompetities besparen 1,32 miljard euro

De voetbalclubs uit de vijf grootste Europese competities hebben hun uitgaven aan transfers voor het begin van het seizoen met 29 procent teruggeschroefd tot 1,32 miljard euro. Bovendien bestaan de loonbestanden van de clubs uit 546 spelers minder dan bij de aanvang van het vorig seizoen. De evoluties zijn het gevolg van de impact van de gevolgen van de economische recessie. Door het verkleinen van de spelerskernen, willen de clubs bovendien de loonkosten beperken, maar de investering in buitenlandse spelers is ook teruggevallen door een belastingverhoging in Spanje en een beperkende maatregelen in Engeland, waardoor acht van de vijfentwintig spelers voor het jongerenteam moeten hebben gespeeld.

In de Spaanse La Liga daalde het totale transferbedrag met 45 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse onderzoeksbureau Prime Time Sport. In de Franse Ligue Un werd eveneens een daling opgetekend van 43 procent. In de Engelse Premier League, de rijkste voetbalcompetitie van de wereld, werd een daling met 15 procent opgetekend. In de Duitse Bundesliga zou een terugval met 32 procent zijn opgetekend. In de Italiaanse Seria A ging het totale transferbedrag met 18 procent achteruit. De besparingen in die grote competities stralen ook af op de andere Europese voetbalmarkten. Michel Platini, voorzitter van de Union of European Football Associations (UEFA), noemde de daling een goede evolutie.

"De clubs hebben er verstandig aan gedaan minder uitgaven gedaan te hebben," merkte Michel Platini op. "Indien er meer zou uitgegeven geweest zijn, zouden er waarschijnlijk een groot aantal clubs failliet zijn gegaan." De gewezen Franse voetbalvedette merkte op dat de Europese voetbalfederatie met zijn strengere regels de clubs probeert te beschermen en hen niet in de dieperik probeert te duwen. Het Engelse Portsmouth en het Spaanse Real Mallorca zijn de belangrijkste clubs die het voorbije seizoen de boeken hebben neergelegd. Platini heeft de Italiaanse voetbalclubs al gewaarschuwd voor strenge sancties, nadat gebleken was dat de loonmassa in de Serie A dit jaar meer dan 1 miljard euro zou kunnen bedragen.

Labels: ,

Grote populaties pijler van duurzame ontwikkelingen

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft twaalf bedrijven gelauwerd voor hun verwezenlijkingen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in groeimarkten zoals Azië en Latijns-Amerika. In totaal ontving het ministerie achtenzeventig nominaties. De gelauwerden zijn General Electric, PepsiCo, Qualcomm, Cisco, Alta Ventures, Coca-Cola, Denimatrix, Fiji Water, Intel, Mars, Synopsys en Tang Energy. Tot de vroegere winnaars behoren onder meer General Motors, Motorola en Xerox. Bob Hormats, Amerikaans onderminister voor economie, energie en landbouw, benadrukte dat de betrokken bedrijven hebben aangetoond dat hulp aan een lokale bevolking gepaard kan gaan met duurzame groei.

"Door hun grote bevolking is duurzaamheid een bijzonder dringende problematiek in landen zoals China en India," merkte Jeff Immelt, chief executive van General Electric, op. "Daardoor zijn ze geneigd om milieuproblemen jaren of zelfs decennia aan te pakken vooraleer de ontwikkelde wereld daartoe over gaat." General Electric heeft in India een reeks hightech, maar relatief goedkope producten ontwikkeld en heeft ook een aantal initiatieven rond gezondheid, opvoeding en innovatie ondersteund. Indra Nooyi, chief executive van PepsiCo, merkt op dat de wereld ongeveer één miljard mensen geen toegang hebben tot zuiver drinkwater, waardoor de watercrisis één van de grootste uitdagingen van het ogenblik is.

Qualcomm merkt op dat het aanbieden van gezondheidszorgen aan de verspreide landelijke bevolking in vele landen een belangrijk probleem vormt. Het bedrijf voegt er aan toe dat draadloze technologieën van de derde generatie een bijzonder efficiënt antwoord zijn gebleken op een aantal van dit problemen. Paul Ahlstrom, oprichter van Alta Ventures, voegt er aan toe dat het opzetten van dergelijke projecten op dit ogenblik mogelijk niet als de meest voor de hand liggend worden beschouwd in periodes van economische moeilijkheden, maar hij voegt er aan toe dat crisisperiodes ook een goed ogenblik kunnen vormen om investeringen door te voeren en voor verandering te zorgen.

Labels:

Wetenschappers uiten kritiek op Europees farmabeleid

Het Europese beleid rond innovatieve geneesmiddelen vormt een bedreiging voor de universiteitswereld. Dat zegt de League of European Research Universities (LERU) in een schrijven aan de raad van het Innovative Medicines Initiative (IMI). Daarbij werd opgemerkt dat de participatie van onderzoekers aan de universiteiten in het project wordt bedreigd, tenzij er een aantal fundamentele veranderingen worden doorgevoerd in de financiële en patentgebonden aspecten van de plannen. Het Innovative Medicines Initiative wil 2 miljard euro investeren in een efficiëntere ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen, onder meer door het wegnemen van een aantal bureaucratische hindernissen.

De onderzoekers stellen dat de academische gemeenschap niet tenvolle aan het project heeft meegewerkt omdat het Innovative Medicines Initiative de universiteiten zou benadelen. Daarbij wordt opgemerkt dat het probleem van de intellectuele eigendom in een sfeer van chaos en wantrouwen verzeild is geraakt. Ook wordt kritiek geuit op de manier waarop de projecten worden beheerd. Daarbij wordt opgemerkt dat de wetenschappelijke wereld bereid is om met de industrie samen te werken, maar dat kan volgens de organisatie enkel gerealiseerd worden als de academici als een gelijkwaardige partner worden behandeld en de behaalde voordelen op een eerlijke manier worden verdeeld.

Het Innovative Medicines Initiative merkt echter op dat heel wat academici en kleine bedrijven zich snel kandidaat hebben gesteld om aan het project te kunnen deelnemen. Michel Goldman, executive director van het Innovative Medicines Initiative, merkt op dat de ontwikkelde patent-regeling erop is gericht om onderzoek en ontwikkeling in de farmaceutische sector te versneller. Daarbij wordt opgemerkt dat die regelgeving ertoe moet leiden dat de exploitatie van nieuwe kennis door derde partijen gemakkelijker wordt gemaakt. Een aantal van die derde partijen zijn volgens Goldman immers beter geplaatst om de commerciële exploitatie succesvol af te ronden. Hij voegde er aan toe dat de concrete afspraken daarrond per project worden opgesteld.

Labels: ,

Dmitry Medvedev wil wet bosbescherming bijsturen

De catastrofale bosbranden van de voorbije zomer hebben aangetoond dat Rusland zijn wetgeving rond bosbescherming moet bijsturen. Dat heeft de Russische president Dmitry Medvedev gezegd. De woorden van de Russische president zijn volgens waarnemers een signaal dat Medvedev een grotere zichtbaarheid wil krijgen in het economisch beleid en de binnenlandse politiek, die op dit ogenblik gecontroleerd wordt door zijn voorganger en huidig eerste minister Vladimir Poetin. Er wordt echter aan toegevoegd dat Medvedev het niet heeft laten komen tot een openlijke kritiek aan het adres van de machtige Poetin, die ook zijn mentor was.

"Dmitry Medvedev liet verstaan dat de beslissing van Vladimir Poetin om een rechtstreekse controle te verwerven over het Russische Federal Forestry Agency, onvoldoende zou blijken te zijn om de Russische bosgebieden in de toekomst te beschermen," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Indien de nieuwe werkwijze niet efficiënt zou blijken te zijn, zegt Medvedev zich het recht te voorzien om de structuren radicaal te veranderen. Hij voegde er aan toe dat de bosbranden hebben aangetoond dat de huidige wetgeving en de bestaande officiële structuren niet in staat zijn om de bossen op een degelijke manier te beschermen."

Medvedev voegde er aan toe dat de huidige wetgeving op de bosbescherming grondig moet geanalyseerd worden. In het Russische parlement was er kritiek gerezen op de regering en de partij United Russia van Vladimir Poetin, die drie jaar geleden een nieuwe bos-code hadden doorgevoerd. Daarin werd het bestaande netwerk van bosbescherming, daterend uit het Sovjet-tijdperk, in belangrijke mate afgebouwd. Medvedev paste ervoor om rechtstreekse kritiek te uiten aan het adres van Poetin, maar stelde wel dat de nieuwe wet ertoe geleid had dat een groot gedeelte van de Russische bosgebieden zonder degelijk beheer zijn gevallen. Rusland werd de voorbije zomer door tienduizenden branden getroffen.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Deutsche Bank wil een bedrag van 9 miljard euro ophalen met de uitgifte van aandelen, om zijn belang in een andere Duitse bank te vergroten en eventueel het eigen kapitaal te verhogen. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Met de opbrengst van de emissie zou Deutsche Bank onder meer een bod doen op extra aandelen van Deutsche Postbank, de grootste consumentenbank van Duitsland. De plannen zouden echter nog niet definitief zijn en de bank zou nog kunnen besluiten om de emissie niet te laten doorgaan. Tijdens het hoogtepunt van de financiele crisis bijna twee jaar geleden nam Deutsche Bank een belang van bijna 30 procent in Deutsche Postbank om zijn depositobasis te verhogen. Deutsche Bank heeft nog anderhalf jaar de optie om een meerderheidsbelang te nemen in Deutsche Postbank. De beurswaarde van de Deutsche Postbank bedraagt ongeveer 5,7 miljard euro.


Het Finse concern Nokia heeft de Canadees Stephen Elop aangesteld als nieuwe chief executive. Elop staat momenteel aan het hoofd van de businessdivisie van Microsoft. Hij volgt in de tweede helft van september Olli-Pekka Kallasvuo op als topman van Nokia. Elop werkte eerder voor Juniper Networks, Adobe Systems en Macromedia. Kallasvuo werd vier jaar geleden chief executive bij Nokia, in opvolging van Jorma Ollila. Sindsdien moet Nokia echter opboksen tegen de toenemende concurrentie, vooral dan in de toplaag van de markt, met concurrenten als de iPhone van Apple. Kallasvuo blijft actief bij Nokia als bestuurder van Nokia Siemens Networks, de joint venture tussen Nokia en het Duitse Siemens. Kallasvuo zou recht hebben op een ontslagvergoeding van 4,6 miljoen euro. Daarnaast ontvangt hij ook een compensatie voor de 100.000 Nokia-aandelen die hem drie jaar geleden werden toegekend.


De Franse autoconstructeurs PSA Peugeot-Citroën en Renault gaan de Franse staat elk één miljard euro staatssteun vervroegd terugbetalen. Dat is een derde van de staatsleningen die ze ontvingen tijdens de economische en financiële crisis. Peugeot-Citroën en Renault kregen vorig jaar elk 3 miljard euro staatssteun, waar tegenover stond dat ze in Frankrijk geen fabrieken zouden sluiten. De vooropgestelde kalender voorzag een begin van de terugbetaling vanaf volgend jaar, maar enkele maanden geleden gaven de autobouwers reeds aan dat ze de leningen vervroegd zouden terugbetalen. De vervroegde terugbetaling stelt hen naar eigen zeggen in staat om de schulden af te bouwen en de uitgaven aan intresten terug te schroeven. Zowel Peugeot-Citroën als Renault konden tijdens de eerste helft van dit jaar opnieuw winst laten optekenen.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum stelt de publicatie van de derdekwartaalcijfers een week uit vanwege de administratieve rompslomp die de olieramp in de Golf van Mexico met zich meebrengt. Dat heeft het concern bekendgemaakt. De cijfers zullen begin november naar buiten worden gebracht in plaats van tijdens de laatste week van oktober. Volgens een woordvoerder van British Petroleum is het moeilijk om de resultaten binnen de gebruikelijke termijn op te stellen. Het olielek heeft volgens hem de verwerking van de gegevens complexer gemaakt. Het uitstel geeft de administratie van British Petroleum naar eigen zeggen iets meer ruimte om die gegevens te verwerken. De verschuiving zou niets te maken hebben met de ontdekking van nieuwe claims rond de olieramp. British Petroleum maakte begin september bekend dat de kosten voor het olielek oplopen tot 8 miljard dollar.


De Franse energiegroep GdF Suez heeft zijn volledige belang van 5,01 procent in de Spaanse aardgasleverancier Gas Natural Fenosa van de hand gedaan. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 540 miljoen euro. De verkoop maakt naar eigen zeggen deel uit van de financiële optimaliseringsstrategie van de groep. Gas Naturel, de grootste gasproducent van Spanje, nam vorig jaar het nutsbedrijf Union Fenosa over. GdF Suez maakte in augustus vorig jaar al bekend geen plannen te hebben om het belang in Gas Naturel over te nemen dat door dochtermaatschappij Suez Environnement werd verkocht. Gérard Mestrallet, chief executive van GdF Suez, zei toen dat er nog niet vaststond wat de Franse energiegroep met zijn eigen belang in Gas Naturel zou doen. Het Spaanse gasconcern werd lange tijd als een mogelijke overnameprooi gezien van GdF Suez op de Spaanse markt.


De Maleisische oliemaatschappij Petronas heeft zijn samenwerking met de Formule Eén verlengd. De oliemaatschappij heeft beslist om vijf jaar langer sponsor te blijven van de Malaysian Grand Prix. Een woordvoerder van Petronas voerde daarbij aan dat de Formule Eén het merk niet alleen belangrijke voordelen biedt op het gebied van zichtbaarheid, maar de sponsoring zou er ook moeten toe leiden dat Maleisië zijn positie als een belangrijk centrum van motorsport en toerisme verder zou kunnen versterken. Bernie Ecclestone, topman van de Formula One, merkte op dat Maleisië de eerste Aziatische moderne wedstrijd organiseerde sinds Japan. De Petronas Malaysia Grand Prix is volgens hem dan ook een katalysator geweest om Azië te openen voor de sport. Petronas is al twee decennia actief in de internationale motorsport. Er wordt aan toegevoegd dat dit in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de omzetgroei van de Maleisische maatschappij.


Winkelketen Ikea is in zijn thuisland Zweden een website gestart waar consumenten gebruikte artikelen van het merk kunnen aanbieden. Ikea werkt daarvoor samen met de Zweedse e-commercesite Blocket.se, die instaat voor de technische kant van het project. Leden van Ikea Family, het getrouwheidsprogramma van de Zweedse groep, kunnen op de website gratis advertenties plaatsen. Die verschijnen automatisch op de website van Blocket. Omgekeerd verschijnen alle advertenties van Ikea-producten die op Blocket worden geplaatst, ook op de Ikea-website. Het initiatief past naar eigen zeggen volledig in de duurzame ambities die de keten koestert. Door de tweedehands-site wil het bedrijf naar eigen zeggen de levensduur van de producten zoveel mogelijk verlengen. Voorlopig blijft het initiatief beperkt tot Zweden, maar een uitbreiding naar andere landen wordt niet uitgesloten.


De Japanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend van 1,5 procent. Eerder was veronderstel dat de groei tijdens het tweede kwartaal tot 0,4 procent zou terugvallen. De Japanse premier Naoto Kan heeft ook een steunplan van 915 miljard yen voor de Japanse economie voorgesteld. Dat komt overeen met een bedrag van 8,5 miljard euro. Het plan beoogt het creëren van 200.000 banen en het indijken van de negatieve effecten van de deflatie en de sterke yen. De maatregelen van het steunplan bestaan onder meer uit steun aan pas afgestudeerden om deze jonge bevolkingsgroep te helpen bij het vinden van een baan. Daarnaast moet het plan leiden tot een ondersteuning van kleine bedrijven en het aanmoedigen van investeringen in milieuvriendelijke industrietakken. Bovendien wil het plan ook de consumptie steunen.


Thilo Sarrazin, het omstreden bestuurslid van de Duitse Bundesbank, stapt eind september op. Dat heeft de Duitse centrale bank bekendgemaakt. Sarrazin wekte grote verontwaardiging met minachtende opmerkingen aan het adres van joden en moslims. Sarrazin zei dat islamitische immigranten in Europa niet bereid en niet in staat zijn zich te integreren in de westerse maatschappij. In zijn boek schreef hij ook dat de immigranten Duitsland steeds dommer maken en dat de Turken in Berlijn geen andere functie hebben dan het verkopen van groente en fruit. Ook zei hij dat joden een bepaald gen delen. Zijn opmerkingen leidden tot een storm van protest. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had opgeroepen tot het vertrek van Sarrazin. De bank was al bezig met een procudure om Sarrazin te ontslaan, maar uiteindelijk heeft het omstreden bestuurslid zelf beslist om op te stappen.


Vijf van de grootste pensioenfondsen van Nederland hebben opnieuw de noodklok geluid. In de Nederlandse media lieten ze advertenties verschijnen dat de Nederlandse pensioenuitkeringen bij een ongewijzigd overheidsbeleid over twee jaar mogelijk met procenten naar beneden gaan. Aftredend minister van sociale zaken Piet Hein Donner heeft daarom een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om zo snel mogelijk de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 jaar naar 67 jaar wettelijk te regelen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn in grote problemen geraakt door de lage beurskoersen en de sterk gedaalde rente. ABP, met vijf miljoen klanten veruit het grootste pensioenfonds in Nederland, zit al enige tijd in de gevarenzone. De dekkingsgraad is onder de 100 punten gedaald. Die dekkingsgraad moet minimaal 105 punten zijn. ABP moet nu in een herstelplan aan de Nederlandsche Bank aangeven hoe dat peil weer opnieuw bereikt zou kunnen worden.


Het Britse defensieconcern BAE Systems heeft zijn plannen bekend gemaakt om in totaal ongeveer duizend banen te schrappen. Vooral in de divisie Military Air Solutions (MAS) zouden er banen sneuvelen. Kevin Taylor, directeur van de divisie, zegt dat het mogelijke banenverlies het gevolg is van de impact van de wijzigingen in het defensieprogramma, zoals dat werd aangekondigd in december van vorig jaar. Bovendien zijn er ook minder orders voor programma's zoals het Hawk-gevechtsvliegtuig. Taylor zei de maatregel te betreuren, maar de ingreep is volgens hem nodig om het concern toe te laten zijn concurrentiële positie op de markt te behouden. De meest ontslagen zouden vallen in Groot-Brittannië. BAE Systems heeft wereldwijd ongeveer 107.000 medewerkers. In Groot-Brittannië heeft het defensieconcern ongeveer 40.000 mensen in dienst.


De Japanse autobouwer Nissan gaat in China het nieuwe automerk Qichen lanceren. Dat zal gebeuren in samenwerking met zijn Chinese partner Dongfeng Motors. De Japanse naam van het nieuwe model verwijst naar de ochtendster Venus. De Engelse naam van het merk wordt Venucia. Qichen, dat in een eerste fase een goedkope middenklasser zal bouwen, moet de joint venture tussen Dongfeng en Nissan toelaten om zijn doelstelling van één miljoen verkochte wagens per jaar op de Chinese markt te halen. De Qichens zullen uitgerust worden met Nissan-motoren. De Chinese markt is vorig jaar de grootste automarkt van de wereld geworden. Met meer dan 13,6 miljoen verkochte exemplaren, werd immers Amerikaanse markt voorbijgestoken. Na een vertraging in de lente en bij het begin van de zomer, werd in augustus opnieuw een stijging op jaarbasis met 55,7 procent opgetekend.


De Britse handelsbalans heeft tijdens de maand juli van dit jaar een tekort van 8,7 miljard pond sterling laten optekenen. Dat is een nieuw record. Het cijfer doet opnieuw twijfel rijzen over de economische groei van het land. De handelsbalans zou nochtans moeten profiteren van het zwakke Britse pond. In juli ging de export echter 0,2 procent omlaag, terwijl de import een stijging met 3,1 procent kende. Aankopen van chemische producten en olie dreven de import naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. De negatieve handelsbalans met landen buiten de Europese Unie bedroeg 4,8 miljard pond. Het tekort tegenover de andere lidstaten van de Europese Unie bedroeg 3,9 miljard pond. De Britse economie kende tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wel met 1,2 procent. Analisten verwachten echter dat de groei daarna opnieuw zal vertragen.


De wereld heeft de landbouw te lang veronachtzaamd en zal meer in de sector moeten investeren. Dat heeft de Nederlandse minister van landbouw Gerda Verburg gezegd bij de opening van een landbouwconferentie in Ethiopië. Volgens haar moeten overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan om een duurzame ontwikkeling van de landbouw mogelijk te maken, vooral in Afrika. Alleen op die manier kan volgens haar efficiënt strijd worden geleverd tegen de honger. Tegen het midden van de eeuw moet de wereld negen miljard mensen voeden. Dat betekent volgens Verburg dat wereldwijd de agrarische productie met 70 procent moet worden verhoogd. Dat vraagt volgens haar om grote publieke en private investeringen. De Nederlandse minister voegde er aan toe dat de landbouw ook één derde van het klimaatprobleem kan oplossen. Landbouw is immers verantwoordelijk voor 14 procent van de uitstoot van koolstofdioxide en minstens 20 procent van de ontbossing.


Het Britse Cambridge is de beste universiteit van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse QS World University Rankings. Vorig jaar stond Cambridge op de tweede plaats, maar heeft nu het Amerikaanse Harvard voorbij gestoken. Het is de eerste keer sinds het opmaken van de rangschikking zeven jaar geleden dat de lijst niet wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteit. De top drie wordt rond gemaakt door de Yale University. Daarna volgen het University College London, Massachusetts Institute of Technology, Oxford, Imperial College Londen, University of Chicago, California Instutute of Technology en Princeton. De ETH Zürich is de eerste vertegenwoordiger van continentaal Europa. Maar ook de Ecoles Polytechniques in Lausanne en Parijs, de Ecole Normale Superieure uit Parijs en de University of Kopenhagen hebben zich in de top vijftig gewerkt. De onderzoekers stellen dat Europa de Amerikaanse suprematie in de universiteitswereld steeds verder bedreigt.


Meer Nieuws

Thursday, September 09, 2010

Consument is geïnteresseerd in technologie gezondheidszorg

Een grote groep consumenten is bereid om te betalen voor technologie in de gezondheidssector. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het bureau PriceWaterhouseCoopers. De onderzoekers merken op dat de consument steeds meer interesse krijgt in zogenaamde remote en mobiele gezondheidstechnologie. Daarbij wordt opgemerkt dat 40 procent van de Amerikanen wil betalen voor technologie die gezondheidsinformatie zoals hartslag, bloeddruk, suikerspiegel en gewicht van op afstand rechtstreeks zou doorsturen naar de behandelende arts. Een even grote groep is bereid te betalen voor een mobiele applicatie die waarschuwing verstuurt voor het nemen van geneesmiddelen, het hernieuwen van voorschriften en toegang te krijgen tot hun medische dossiers.

Verder blijkt dat 31 procent van de ondervraagden bereid is om te betalen voor een implementering van applicaties in hun mobiele telefoon die het mogelijk maakt om de persoonlijke gezondheidsinformatie op te volgen. Daarbij wordt opgemerkt dat 27 procent van de ondervraagden het nuttig zou vinden om medicatie-herinneringen met mobiele telefoon te kunnen ontvangen. De onderzoekers voegen er aan toe dat mannen twee keer zo vaak geneigd lijken dan vrouwen om een mobiel toestel te gebruiken voor dit soort diensten. In het algemeen zegt 56 procent van de consumenten het idee van zogenaamde remote gezondheidszorg genegen te zijn, terwijl 41 procent er de voorkeur zou aan geven een groter gedeelte van de gezondheidsdiensten mobiel te ontvangen.

De onderzoekers berekenen dat de consumentenmarkt voor mobiele gezondheidscontrole een waarde heeft tussen 7,7 miljard dollar en 43 miljard dollar. De consumenten zijn volgens hen echter niet de enige die geïnteresseerd zijn in mobiele gezondheidszorg. "Geneesheren tonen zelfs een grotere interesse in de mogelijkheden die deze technologieën kunnen bieden," merkt PriceWaterhouseCoopers op. Daarbij wordt opgemerkt dat 88 procent van de geneesheren er de voorkeur zou aan geven dat hun patiënten thuis hun gezondheid zouden kunnen opvolgen, vooral op het gebied van gewicht en suikerspiegel. Daarnaast zegt 57 procent van de geneesheren dat ze mobiele technologie zouden willen gebruiken om patiënten van op afstand te kunnen opvolgen.

Labels: ,

Interesse topkaders cruciaal voor inzet sociale media

De ondersteuning van executives is de belangrijkste steunpijler voor de lancering van sociale media-projecten bij retailers. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Aberdeen Group. De onderzoekers merken daarbij op dat retailers bij de adoptie van sociale media als een marketing-instrument, vooral binnen het eigen bedrijf zoeken naar een drijvende kracht. Daarbij wordt de steun van het topkader door 64 procent van de marketeers als cruciale ondersteuning naar voor geschoven. Die ondersteuning van topkaders zorgt er volgens Aberdeen Group voor dat het hele bedrijf een inzicht krijgt in de mogelijkheden van sociale media en voordelen buiten de marketing-afdeling kunnen worden ontdekt.

Op de tweede plaats staan de inzet van specifieke bronnen of arbeidskrachten (47 procent). Het gaat daarbij volgens de onderzoekers zowel om de inzet van menselijk kapitaal als technologie. Ook wordt opgemerkt dat binnen het bedrijf ook vaak op analytische bronnen beroep wordt gedaan (25 procent). De belangrijkste externe bron bestaat uit interactie van marketeers met klanten om de behoeften op de markt te achterhalen (33 procent). Andere belangrijke pijlers worden gevormd door een kennis over de meest efficiënte marketingkanalen (31 procent) en de controle van de financiële efficiëntie van sociale media (30 procent). Die twee elementen combineren volgens de onderzoekers interne en externe elementen.

Sociale netwerken zoals Facebook vormen de belangrijkste elementen binnen de sociale mediamarketing. Bij de inzet van sociale media wordt door 85 procent van de retailers beroep gedaan op sociale netwerken. Microblogging-diensten zoals Twitter volgen op een tweede plaats met een score van 51 procent. Blogs staan op een derde plaats met 43 procent. Online video en product-besprekingen halen elk een score van 38 procent. De onderzoekers voegen er aan toe dat twee van deze platformen - microblogging en product-besprekingen - gemakkelijk kunnen gecombineerd worden met het opvolgen van de opinies en reacties van de consumenten.

Labels: ,

Amerikaanse reclamemarkt kent 3 procent groei

De Amerikaanse reclamemarkt zal dit jaar een groei kennen van 2,8 procent tot 210,5 miljard dollar. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau SNL Kagan. Daarmee zal volgens de onderzoekers een periode van twee jaar inkrimping kunnen worden afgesloten. Mobiele telefonie, televisie en het internet zullen volgens de onderzoekers dit jaar de snelste groei kennen. De grootste terugval zal volgens SNL Kagan moeten gezocht worden bij de kranten en zakelijke magazines. De onderzoekers voegen er aan toe dat de totale Amerikaanse reclamemarkt ook de volgende jaren verder zal blijven groeien. Voor volgend jaar wordt een bedrag van 214,3 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. Over negen jaar zou dat verder moeten gestegen zijn tot 275,8 miljard dollar.

"Ondanks de algemene heropleving van de Amerikaanse markt, mag niet verwacht worden dat alle sectoren daarvan zullen kunnen profiteren," merkt SNL Kagan op. "Het is heel onwaarschijnlijk dat de oudere mediasectoren zich zouden kunnen herstellen van de vlucht van de reclame naar de nieuwe media." Daarbij wordt voorspeld dat de Amerikaanse kranten volgend jaar ongeveer 23 miljard dollar reclame-inkomsten zullen genereren. Dat is een daling met 45 procent tegenover drie jaar geleden. In de verdere toekomst zal die terugval volgens de onderzoekers wel gedeeltelijk afgeremd worden. Over negen jaar zou de omzet ongeveer 22,5 miljard dollar bedragen.

De onderzoekers voegen er aan toe dat ook de inkomsten van direct mail zullen blijven dalen. Daarbij wordt voor volgend jaar een omzet van 44 miljard dollar vooropgesteld. Dat is een daling met 27 procent tegenover drie jaar geleden. Direct mail blijft daarmee wel de grootste Amerikaanse reclamesector. Bij televisie wordt voor volgend jaar een omzet van 30,2 miljard dollar voorzien. Dat is een stijging met 21 procent tegenover drie jaar geleden. Over negen jaar zou dat verder gestegen zijn tot 55,1 miljard dollar. Internet zou volgend jaar 27,8 miljard dollar omzet realiseren. Dat is een stijging met 33 procent tegenover drie jaar geleden. Over negen jaar zou dat verder gestegen zijn tot 60,1 miljard dollar.

Labels: ,

Ouderen lezen graag negatief nieuws over jongere generatie

Vijftigplussers krijgen een positiever beeld over zichzelf wanneer ze negatief nieuws over jongeren lezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Ohio State University. Er wordt aan toegevoegd dat jongeren daarentegen, wanneer ze de keuze zouden krijgen, liever over generatiegenoten zouden lezen en niet bijzonder geïnteresseerd zijn in verhalen over de oudere leeftijdsgroepen. Onderzoeksleider Silvia Knobloch-Westerwick merkt dan ook op dat jonge lezers ouderen niet bijzonder relevant vinden. De jongere generatie is volgens haar vooral bezig met de ontdekking van zichzelf en hun positie en leeftijdsgenoten zouden daarvoor de meest relevante vergelijkingsbasis opleveren.

Bij het lezen van artikels kozen ouderen volgens de onderzoekers vooral voor negatieve verhalen over jongere generaties. Bij verhalen over hun eigen generatie, bleken oudere lezers daarentegen geen voorkeur voor negatieve of positieve berichten te vertonen. Jongere lezers toonden bijzonder weinig interesse in verhalen over oudere generaties, ongeacht de positieve of negatieve inslag van de berichten. Over de eigen generatie was er bij deze jongere lezers daarentegen wel een duidelijke voorkeur voor positieve verhalen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de jongere lezers na afloop van de lectuur geen verschil in hun zelfbeeld lieten optekenen. Bij oudere lezers was er daarentegen wel duidelijk een positiever zelfbeeld wanneer de respondenten negatieve verhalen over jongeren had gelezen.

"Nu weten we waarom oudere mensen graag over jongere generaties lezen," merken de onderzoekers op. "Deze oudere generatie is op zoek naar negatieve verhalen over jongeren. De resultaten van het onderzoek bevestigen eerdere studies, die al hebben aangevoerd dat de sociale identiteit bepalend is voor de mediakeuzes die worden gemaakt. Leeftijd is één van die sociale identiteiten die mee de mediakeuze bepaalt." De onderzoekers voegen er aan toe dat de maatschappij jongeren als een belangrijk gegeven worden bestempeld, terwijl ouderen meer op een negatieve manier worden benaderd. De onderzoekers stellen dat ouderen zich hiervan bewust zijn en negatieve verhalen over jongeren dan ook gebruiken om het eigen zelfbeeld op te krikken.

Labels: , , ,

Twitter krijgt steeds meer mobiele inslag

Het mobiele gebruik van de microbloggingsite Twitter is tijdens de voorbije vijf maanden met 62 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die door Twitter bekend werden gemaakt. Er wordt aan toegevoegd dat op dit ogenblik 16 procent van de Twitter-gebruikers een mobiel platform gebruikt. Dat is een stijging met 11 procentpunten op vijf maanden tijd. De onderzoekers stellen verder dat 46 procent van alle Twitter-gebruikers tenminste occasioneel een mobiel toestel gebruiken om toegang te krijgen tot de microbloggingsite. Die groei is volgens de website in belangrijke mate te wijten aan de iPhone-applicatie voor Twitter die in april van dit jaar werd gelanceerd.

Er wordt aan toegevoegd dat Twitter inmiddels ook applicaties heeft ontwikkeld voor BlackBarry en Android. De website Twitter-com blijft nog altijd de meest populaire toepassing van de microbloggingdienst. Die website wordt door 78 procent van de bezoekers gebruikt. Op de tweede plaats volgt m.twitter.com met 14 procent van de gebruikers. Andere populaire toepassingen vormen de tekstberichten-service en de iPhone-applicatie, die elk door 8 procent van de bezoekers worden gebruikt. Daarna volgt de Blackberry-applicatie met 7 procent. "Smartphone-klanten zijn belangrijk voor de microbloggingsite, maar er zijn nog altijd meer bezoekers die de mobiele Twitter-website en andere toepassingen gebruiken," voeren de analisten aan.

"Evon Williams, chief executive van Twitter, legt heel veel nadruk op mobiele toepassingen," merkt analist Clint Boulton op in het magazine Eweek.com. "Daarmee lijkt hij de troeven van de mobiele strategie van Twitter te willen aantonen, nadat verscheidene externe ontwikkelaars openlijk hun twijfels hadden geuit over het rendement van onafhankelijke applicaties die voor het platform werden geschreven. Vele ontwikkelaars vonden dat de eigen projecten van Twitter een kannibalisatie betekenden voor de applicaties die door externe partijen werden ontwikkeld." Inmiddels zijn er bijna 300.000 externe applicaties voor Twitter. Dat is bijna een verdriedubbeling sinds de Chirp-ontwikkelaarsconferentie van Twitter midden april.

Labels: , ,

Shia LaBoeuf levert filmstudio meeste return-on-investment op

De opkomende filmster Shia LaBoeuf levert de filmstudio's op dit ogenblik de grootste return-on-investment op. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse magazine Forbes. Voor elke dollar die LaBoeuf aan loont ontvangt, brengt ze voor de filmstudio 81 dollar op. Op de tweede plaats staat Anne Hathaway met een opbrengst van 64 dollar. De top drie wordt afgerond door Daniel Radcliffe met een bedrag van 61 dollar. Forbes merkt daarbij op dat de top drie volledig wordt ingenomen door jonge acteurs. LaBoeuf, Hathaway en Radcliffe zijn immers allemaal twintigers. Deze jonge acteurs vormen voor de filmstudio's volgens Forbes dan ook een goede investering.

"Jonge acteurs, zelfs met een succesvolle filmcarrière, hebben nog altijd niet de credibiliteit van de oudere acteurs opgebouwd," merkt Forbes op. "Maar ze oefenen wel een grote aantrekkingskracht uit op de jongere kijkers, die het belangrijkste bioscooppubliek vertegenwoordigen. Dat is voor de filmstudio's een unieke combinatie." Er wordt aan toegevoegd dat de return-on-investment van deze jonge acteurs minstens twee keer zo groot is tegenover de vierde in de rangschikking. Robert Downey levert als vierde immers nog slechts een return-on-investment op van 33 dollar. De top tien wordt verder gevuld met Kate Blanchett (27 dollar), Jennifer Aniston (21 dollar), Meryl Streep (21 dollar), Johnny Depp (18 dollar), Nicolas Cage (17 dollar) en Sarah Jessica Parker (17 dollar).

De meeste acteurs in de lijst hebben opgetreden in minstens één blockbuster die wereldwijd minstens 300 miljoen dollar heeft opgeleverd. Er zijn echter uitzonderingen, want acteurs zoals Jennifer Aniston of Nicolas Cage hebben niet voor een blockbuster gezorgd, maar door hun relatief bescheiden loon in vergelijking met figuren zoals Johnny Depp, leveren ook hun commercieel matige successen de filmstudio's een hoge return-on-investment op. Er wordt aan toegevoegd dat vrouwelijke acteurs minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Hoewel hun films traditioneel ook minder succes opleveren, staan er door die lagere looneisen evenveel vrouwen als mannen in de top tien.

Labels: , ,

Toeschouwersaantallen American Football opnieuw naar beneden

Dit jaar werden er in de Amerikaanse National Football League (NFL) vijf procent minder seizoensabonnementen verkocht dan vorig jaar. In totaal moet verwacht worden dat het aantal toeschouwers met één tot twee procent zal dalen. Een aantal vertegenwoordigers van de National Football League achten het niet onmogelijk dat de laagste toeschouwersaantallen in twaalf jaar zullen worden geteld. Roger Goodell, topman van het American Football, merkt op dat er bij de supporters nog altijd bijzonder veel onzekerheid heerst, wat volgens hem wordt vertaald in een aarzeling om abonnementen voor een volledig seizoen te kopen. Er zullen volgens hem meer inspanningen moeten worden gedaan om de supporters te overtuigen.

Indien de voorspellingen uitkomen zou het aantal toeschouwers in de National Football League voor het derde jaar op rij achteruit gaan. Vorig jaar werden de wedstrijden in de National Football League gemiddeld door 65.043 toeschouwers bijgewoond. Dat betekent echter niet dat het American football aan populariteit verliest. Op televisie blijven de kijkcijfers immers stijgen. De Amerikaanse televisiezenders lieten allemaal hun meest bekeken wedstrijd uit de geschiedenis optekenen. Bij CBS kon het beste seizoen in zeventien jaar worden opgetekend. Analisten stellen dat de economische wankele situatie wel een belangrijke oorzaak is voor de daling, maar steeds meer mensen ervaren volgens hen dat het veel comfortabeler is om de wedstrijden thuis op televisie te volgen.

Vorig jaar kostte een ticket voor een gewone competitiewedstrijd 74,99 dollar. Dat was een stijging met 3,9 procent tegenover het jaar voordien. De analisten vrezen dat de situatie in de toekomst nog moeilijker zal worden. Televisie met hogedefinitie en driedimensianale technologie wordt immers steeds meer betaalbaar. Er wordt aan toegevoegd dat ook de populariteit van fantasy football een invloed dreigt te hebben. Door het virtuele game willen volgens de analisten immers steeds meer mensen niet langer alleen het eigen team, maar ook de hele competitie op de voet volgen. Dat kan echter gemakkelijker gebeuren van thuis uit dan in het stadion.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Depressies hebben de Japanse economie vorig jaar 25 miljard euro gekost. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt. Een groot deel van dat bedrag wordt gevormd door het verloren inkomen van mensen die het voorbije jaar zelfmoord hebben gepleegd. Met het bekendmaken van de cijfers wil de regering de aandacht voor het Japanse zelfmoordprobleem vergroten. Het voorbije jaar beroofden 32.845 mensen in Japan zich van het leven. Al twaalf jaar op rij werden in Japan meer dan dertigduizend zelfmoorden geteld. Depressies en economische problemen, waaronder het verlies van een baan, vormen enkele van de belangrijkste oorzaken voor zelfmoord. Er wordt bovendien opgemerkt dat bedrijven ook veel geld verliezen door mensen die wegens een depressie niet komen werken. Verder lopen de kosten op door werkloosheidsuitkeringen, medische kosten en sociale verzekeringen.


Stephen Green, chief executive van de Britse bank HSBC Holdings, is benoemd tot minister van handel in de regering van de Britse premier David Cameron. Dat heeft de Britse regering bekend gemaakt. Green zal zijn nieuwe functie begin volgend jaar opnemen, nadat hij eerst in het Lagerhuis wordt opgenomen. Het is nog niet bekend wie Green bij HSBC Holdings, de grootste bank van Groot-Brittannië, zal opvolgen. Green kwam vier jaar geleden aan het hoofd van de Britse bank. In zijn nieuwe taak als minister moet hij vooral de Britse export stimuleren en meer buitenlandse bedrijven aantrekken. Green is op dit ogenblik ook voorzitter van de British Bankers Association (BBA) en ondervoorzitter van de Confederation of British Industry (CBI). Daarnaast zetelt hij bij het Duitse chemieconcern BASF als bestuurder. Die functies zal hij door zijn ministerpost moeten opgeven.


Het Europees Hof van Justitie (EHJ) in Luxemburg heeft het overheidsmonopolie voor de organisatie van de loterijen en sportweddenschappen in Duitsland geschorst. Dat opent de deur naar concurrentie door privébedrijven en kan ook een precedent zijn voor de rest van Europa. De rechters oordeelden dat de Duitse wetgeving in tegenspraak was met het Europees recht, waardoor Duitsland het huidige overheidsmonopolie niet kan verantwoorden. Aanleiding voor de uitspraak is het geschil tussen de Duitse deelstaten Hessen en Sleeswijk-Holstein en een aantal buitenlandse bedrijven die online sportweddenschappen wilden organiseren. Ook in andere Europese lidstaten proberen privé-loterijen immers het monopolie van staatsbedrijven te doorbreken. Het Europees Hof zegt dat Europese landen beperkingen kunnen opleggen uit het algemeen belang, maar merkt op dat er vooral uit winstbejag wordt gehandeld, waardoor de monopolies niet wettelijk zijn.


Het Finse mobiele telefoniebedrijf Nokia heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Amerikaanse actrice en model Pamela Anderson. De actrice zal een hoofdrol spelen in de film 'The Commuter', die volledig zal worden opgenomen met de nieuwe smartphone van Nokia. Ook de Britse acteur Ed Westwick zal in de film meespelen. Het Finse bedrijf heeft rond het project een promotiecampagne gelanceerd, waarbij aangekondigd wordt dat twee Nokia-fans een rol kunnen krijgen in de film. De campagne vormt de prelude van het jaarlijkse evenement Nokia World, dat half september in Helsinki plaats grijpt. Daar worden traditioneel een aantal nieuwe producten en diensten van het Finse bedrijf voorgesteld. De editie van dit jaar zou het grootste evenement worden uit geschiedenis van het Finse mobiele telefoniebedrijf.


De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital verkent naar eigen zeggen de mogelijkheden om de Nederlandse winkelketen Hema af te stoten. Daarbij wordt opgemerkt dat alle mogelijkheden openstaan, inclusief een verkoop aan een financiële partij, een strategische koper of een beursgang. Er werd niet bevestigd dat er op dit ogenblik al gesprekken worden gevoerd met mogelijke partners of kopers. Wel wordt opgemerkt dat het minstens een aantal maanden zal duren vooraleer er een overeenkomst wordt gesloten. Lion Capital nam Hema drie jaar geleden over. Lion Capital stelt dat de omzet en de winstgevendheid van Hema de voorbije jaren sterk zijn gestegen en dat de winkelketen sinds de overname voortdurend beter heeft gepresteerd dan de markt. Dat zou niet alleen het gevolg zijn van autonome groei en uitbreiding van het aantal winkels, maar ook door online verkopen.


De Amerikaanse president Barack Obama is tegenstander van het verlengen van de belastingverlagingen voor rijken. Die belastingverlagingen werden ingevoerd onder zijn voorganger George W. Bush, maar volgens Obama kunnen de Verenigde Staten zich dat niet veroorloven. De belastingverlagingen voor rijken die Bush invoerde, lopen aan het einde van dit jaar af. De regering van Obama is wel bereid om een verlenging toe te staan voor huishoudens met inkomens van minder dan 250.000 dollar per jaar. Voor de andere Amerikaanse gezinnen zullen de belastingen volgens Obama terug worden opgetrokken van het niveau tijdens de regering van Bill Clinton. Obama stelt dat de overheid anders een inkomen van 700 miljard dollar zou missen. De Verenigde Staten hebben een begrotingstekort van 1.470 miljard dollar. De republikeinse oppositie wil de belastingtarieven de volgende twee jaar bevriezen.


Het rapport van British Petroleum over de oorzaak van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico bevat aanzienlijke omissies en onnauwkeurigheden. Dat heeft onderaannemer Halliburton gezegd in een reactie op een verslag van een intern onderzoek van British Petroleum naar de oorzaken van de ramp. British Petroleum stelt in zijn rapport onder meer dat de betonnen constructie rondom de boorput, aangelegd door Halliburton, niet deugde. Volgens Halliburton, de tweede grootste dienstverlener ter wereld aan de sector van olie en gas, is de eigenaar van de boorput echter verantwoordelijk voor het ontwerp en het testen van de infrastructuur en kan die verantwoordelijkheid niet naar de aannemer voorgeschoven worden. Halliburton zegt er zeker van te zijn dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd conform de specificaties van British Petroleum.


Het kort geding tussen de Nederlandse bierbrouwer Heineken en de Groningse horeca-exploitant Plassania, de onderneming van wijlen Sjoerd Kooistra, is opgeschort. Plassania had het geding aangespannen nadat de twee partijen een meningsverschil bleken te hebben over een huurachterstand van 5,2 miljoen euro. Plassania had surseance van betaling aangevraagd en de rechtbank een bewindvoerder aangesteld. Heineken zal samen met de bewindvoerder en de voormalige pachters van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra een oplossing proberen te vinden. Zolang die er niet is, zal Heineken naar eigen zeggen niet overgaan tot ontruiming van de Groningse horecabedrijven. Plassania beheert horecapanden van de onlangs overleden Kooistra. Daarbij was afgesproken dat Heineken de horecazaken van Plassania huurde en die vervolgens onderverhuurde aan pachters. Over die constructie is echter onduidelijkheid ontstaan.


Telecombedrijf Vodafone verkoopt zijn minderheidsbelang van 3,2 procent in branchegenoot China Mobile. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,6 miljard dollar. De verkoop vormt een onderdeel van de nieuwe koers van Vodafone om niet-strategische belangen van de hand te doen. Vittorio Colao, topman van Vodafone, zei dat de minderheidsbelangen van de groep niet essentieel zijn en dat het concern zich wil concentreren op de markten in Europa, Afrika en India. Volgens analisten en investeerders drukten deze belangen de laatste jaren zwaar op de waarde van Vodafone, het grootste telecombedrijf ter wereld. Volgens Vodafone zal ongeveer 70 procent van de opbrengst via een terugkoop van aandelen naar de aandeelhouders terugvloeien. Met het saldo wil het telecomconcern een aantal schulden afbetalen.


De zakenbank Goldman Sachs moet aan de Britse Financial Services Authority een boete van 20 miljoen pond betalen vanwege het achterhouden van informatie. De zakenbank zou verzuimd hebben om te melden dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder, een onderzoek had ingesteld naar de activiteiten van de zakenbank. In juli van dit jaar sloot Goldman Sachs met de Amerikaanse beurstoezichthouder een minnelijke schikking voor een bedrag van 550 miljoen dollar vanwege het achterhouden van informatie rond transacties met herverpakte obligaties. De bank zou moedwillig slechte hypotheek-derivaten hebben laten samenstellen met het hedgefonds Paulson en vervolgens op de markt hebben gebracht. Paulson gokte daarop op het waardeverlies. Goldman Sachs zou verzuimd hebben al deze constructies aan zijn klanten te melden.


De Ierse bank Anglo Irish, die vorig jaar door de Ierse regering werd genationaliseerd, zal worden opgesplitst in twee banken. Een deel ervan zal worden verkocht of vereffend. De bank wordt volgens het Ierse ministerie van financiën opgesplitst in een fundingbank en een asset-recoverbybank. Het is de bedoeling dat de recoverybank binnen afzienbare tijd geheel of gedeeltelijk wordt verkocht of dat de activa worden afgebouwd. De bank kwam vorig jaar in de problemen als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. De Ierse regering probeert de zaak af te handelen zonder de al zwaar belaste overheidsfinanciën nog meer onder druk te zetten. Pas in oktober zal duidelijk worden hoeveel extra kapitaal Anglo Irish nodig zal hebben. De onzekerheid rond de bank woog ook op het Ierse staatspapier, dat zijn rente zag stijgen tot een record van ongeveer 6 procent.


De Nederlandse bankier Dirk Scheringa heeft zijn comeback aangekondigd. Bijna een jaar geleden ging zijn financiële groep DSB Bank failliet. In een Nederlands kranteninterview heeft hij echter aangekondigd te zullen gaan werken voor een nieuw op te richten internetbank. Die wil volgens Scheringa de aanval openen op de gevestigde orde. Scheringa voegde er aan toe door de internetbank gevraagd te zijn. Hij wil naar eigen zeggen geen topman worden van het nieuwe financiële bedrijf, maar hij zou vooral als strateeg zijn aangetrokken. Scheringa merkte ook op bij het Nederlandse openbare ministerie klacht te zullen neerleggen tegen De Nederlandsche Bank en diens president Nout Wellink. Scheringa zegt over een dossier te beschikt waaruit blijkt dat er door de Nederlandsche Bank een pact was gesloten met vertegenwoordigers van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten om DSB Bank te laten verdwijnen.


Het rapport van oliemaatschappij British Petroleum over de oorzaken van het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon is compleet uitgebouwd om het eigenbelang te dienen en de verantwoordelijkheid op andere partijen af te schuiven. Dat heeft Transocean, een onderaannemer van British Petroleum bij Deepwater Horizon, gezegd in een reactie op het rapport dat de oliemaatschappij heeft opgesteld over het ongeval. Daarin zegt British Petroleum dat ook de onderaannemers schuld treffen. Transocean zegt echter dat het rapport de fundamentele oorzaak van het probleem probeert te verbergen. Daarbij wordt opgemerkt dat British Petroleum bij het ontwerp en de constructie van het boorplatform een aantal besparingen doorvoerde die de risico's op incidenten gevoelig opdreven.


Eurotunnel, het bedrijf dat de tunnel onder het Kanaal uitbaat, heeft een recordzomer achter de rug. Tussen begin juli en eind augustus werden tussen het Franse Pas-de-Calais en het Britse Folkestone 533.238 wagens per shuttle vervoerd. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Half augustus werd een nieuw absoluut dagrecord gevestigd. Toen werden op één dag 14.975 wagens en autocars vervoerd. Het vorige record dateert van van elf jaar geleden, toen de omzet werd gestimuleerd door een taksvrij winkelaanbod. Het bijzonder intense seizoen toont volgens Eurotunnel aan dat de shuttle-dienst perfect beantwoordt aan de noden van de klanten. In juli van dit jaar bereikte Eurotunnel ook al de kaap van 250 miljoen passagiers. Eurotunnel startte zijn activiteiten zestien jaar geleden.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google gaat eind dit jaar online televisie aanbieden. De internettelevisie zal eerst in de Verenigde Staten worden gelanceerd. Volgend jaar zal het aanbod over de rest van de wereld worden verspreid. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd. De internettelevisie van Google wordt volgens Schmidt een gratis dienst, waarvoor wordt samengewerkt met verscheidene contentaanbieders en elektronicafabrikanten. Schmidt gaf aan dat het niet waarschijnlijk is dat Google zelf content zal gaan produceren voor het platform. Schmidt merkte verder op dat eind dit jaar ook bekend gemaakt zal worden welke tablet-producenten in de toekomst het Chrome-besturingssysteem van Google zullen gebruiken. De huidige tablets maken gebruik van Android als besturingssysteem.


Meer Nieuws

Wednesday, September 08, 2010

Rockmuziek worstelt zich door dalperiode

Het aantal rocknummers in de Britse hitparades ligt dit jaar gevoelig lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Official Charts Company. De verkoop van rocksingles is volgens het rapport tijdens de eerste acht maanden van dit jaar met bijna 18 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij urbansingles werd een stijging met 33 procent opgetekend. De verkoop van popsingles steeg met 30 procent. Het magazine Music Week voegt er aan toe dat slechts vijf van de honderd populairste singles van het jaar tot de categorie van de rockmuziek mogen worden gerekend. Het meest populaire rocknummer van dit jaar in Groot-Brittannië was 'Don't Stop Believin' van de Amerikaanse groep Journey.

Journey bracht het nummers al bijna dertig jaar geleden uit, maar de song kreeg een nieuw leven door een cover in de televisieshow Glee. De enige andere rocknummers in de top honderd van de eerste acht maanden waren twee nummers van Florence and the Machine, één nummer van Mumford and Sons en één van de dansact Pendulum. James Curran, hoofd muziek bij Absolute Radio, stelt dat de hitlijsten zelfs niet meer herkenbaar zijn in vergelijking met amper twee jaar geleden. Het is volgens hem beangstigend hoe snel alles is veranderd. Curran voegt er aan toe dat het op dit ogenblik nog bijzonder moeilijk is om de bona-fide rock te brengen. Dat geldt volgens hem zelfs voor de grootste groepen. Twee jaar geleden waren er nog Coldplay, Kings of Leon, Oasis, The Verve of Kaiser Chiefs.

Guy Garvey, zanger van de groep, merkt op dat singles op dit ogenblik vooral worden gekocht door dertienjarige meisjes. Die hebben volgens hem op dit ogenblik andere dingen te doen dan te kijken naar kerels met gitaren. Hij voegt er echter aan toe dat de hitlijsten geen goede afspiegeling zijn van de populariteit van muziek. Rock is volgens hem immers meer gericht op de album-markt, zodat de afwezigheid in de hitlijsten voor hem naar eigen zeggen geen verrassing is. Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, zegt echter dat ook de afwezigheid van de live-circuit een belangrijke rol speelt. Gary Mounfield, bassist bij Primal Scream, merkt echter op dat de huidige bands te veel op veiligheid spelen en teveel carrière-gericht zijn. Ook muziekmaatschappijen willen volgens hem geen risico's meer.

Labels: ,

Merkwarmte is cruciaal voor consumententrouw

Zogenaamde merkwarmte is cruciaal voor de opbouw van consumententrouw en aankoopintentie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Relational Capital Group en de Princeton University. De onderzoekers merken daarbij op dat de consumenten merken benaderen zoals ze ook andere mensen benaderen. Daarbij bekijken ze de intenties die de merken met hen hebben en hoe deze producenten hun beloftes waarmaken. De onderzoekers voegen er aan toe dat de perceptie over een merkwarmte samen met de perceptie over competentie een belangrijke impact heeft op de merkentrouw en aankoopintentie.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de percepties over merkwarmte en competentie een impact van 46 procent hebben op de aankoopintentie en 50 procent op de merkentrouw. Er wordt daarbij opgemerkt dat de merkwarmte in belangrijke mate gevormd wordt door een perceptie van eerlijkheid en betrouwbaarheid en het feit dat men ervaart dat het merk prioritair aandacht heeft voor het belang van de consument. De onderzoekers merken op dat de consumenten merken meestal een hogere score geven op het gebied van competentie dan op het gebied van merkwarmte. Dat is volgens de onderzoekers wellicht de reden waarom zelfs succesvolle merken het moeilijk hebben om een blijvende klantentrouw tot stand te brengen.

Consumenten blijken volgens de onderzoekers het afleveren van een consistente ervaring en het aantonen van een competente, vriendelijke en fundamentele warm merk een cruciale voorwaarde vinden om de producent tot zijn wereld toe te laten. Daarbij wordt opgemerkt dat de consumenten verwachten dat bedrijven eerlijk en betrouwbaar zijn, hun beloftes nakomen en bovendien handelen in het belang van de klant. Er wordt aan toegevoegd dat men van oordeel moet zijn dat het bedrijf de investering waard is, een kwalitatieve assistentie biedt en bovendien ook goed kan luisteren en de behoeftes van de consument begrijpt.

Labels: ,

Amerikaanse kennis Russisch kernwapenarsenaal zwakt af

Indien een nieuw kernwapenakkoord met Rusland niet wordt geratificeerd, dreigt de kennis van de Verenigde Staten over het Russische kernwapenpark uitgehold te worden. Dat heeft Rose Gottemoeller, Amerikaans onderminister van buitenlandse zaken, gezegd. De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat het kernwapenverdrag nog dit jaar door de Amerikaanse Senaat zal worden geratificeerd. Het nieuwe kernwapenakkoord is één van de centrale pijlers van het nucleaire beleid van Barack Obama en een onderdeel van zijn plan om de relaties met Rusland verder te verbeteren. Voor de ratificering heeft Obama echter de steun van de republikeinen nodig, maar daar is nog maar weinig beweging opgemerkt.

Rose Gottemoeller zegt dat een uitstel van de ratificering ervoor zal zorgen dat de Verenigde Staten steeds minder knowhow zullen hebben over het Russische kernwapenarsenaal. Het oude kernwapenverdrag is in december vorig jaar afgelopen. Sindsdien zijn er ook geen Amerikaanse controles van Russische militaire basissen gebeurd. Het uitblijven van de ratificatie dreigt volgens Gottemoeller te leiden tot misverstanden, wantrouwen en bedreigende analyses en beleidsbeslissingen. Gottemoeller was de belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar voor het nieuwe kernwapenverdrag, dat het kernwapenarsenaal van beide landen verder met 30 procent zou doen inkrimpen.

De Russische president Dmitry Medvedev heeft het Russische parlement bevolen om het kernwapenverdrag te ratificeren van zodra ook de Verenigde Staten dat hebben gedaan. In de Verenigde Staten vrezen een aantal republikeinen echter dat het akkoord de Amerikaanse raketten-verdediging zal verzwakken. Anderen willen dat Obama belooft meer te zullen investeren in de overblijvende kernwapens. De republikeinse kritiek neemt toe naarmate de Amerikaanse congresverkiezingen van begin november dichterbij komen. Door het stopzetten van het oude kernwapenverdrag waren de Verenigde Staten voor het eerst in meer dan twintig jaar niet meer in staat het Russische kernwapenarsenaal te inspecteren.

Labels: , ,

Europese voetbalclubs eisen verzekering voor internationalen

De Europese voetbalclubs hebben aan de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) gevraagd dat hun spelers verzekerd zouden worden indien ze voor hun nationale teams moeten uitkomen. Dat heeft de European Club Association - die ongeveer honderdzeventig clubs vertegenwoordigd - gezegd. De organisatie zegt het niet correct te vinden dat zij verplicht zijn om de salarissen te blijven betalen van hun spelers die tijdens hun activiteiten voor de nationale ploegen gekwetst zijn geraakt en maanden gemist moeten worden. De organisatie heeft aan de internationale federatie gevraagd ook een oordeelkundiger kalender op te stellen om spelers niet te overbelasten.

Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van de Duitse voetbalclub Bayern München en de European Club Association, verwees in verband met de klachten naar de Nederlandse voetballer Arjen Robben. Die liep tijdens de finale van het voorbije wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika tussen Nederland en Spanje een dijkwetsuur op. Verwacht wordt dat de speler pas na nieuwjaar weer voor zijn club Bayern München zal kunnen uitkomen. Toch ontving Bayern München slechts 57.000 euro om Robben vrij te geven voor de Nederlandse nationale voetbalploeg. Rummenigge vond het niet correct dat de club het salaris van de speler moet blijven betalen. Een verzekering van de internationale voetbalfederatie zou volgens hem alvast dat probleem oplossen.

Rummenigge voegde er aan toe dat de Union of European Football Associations (UEFA) zich akkoord heeft verklaard om met de clubs aan een plan te werken, maar de gesprekken met de internationale voetbalfederatie hebben volgens hem tot nu toe geen enkel resultaat opgeleverd. Hij voegde er aan toe dat de internationale voetbalfederatie miljardenwinsten maken en geen financiële problemen heeft. Daarom zou de internationale federatie volgens hem het best geplaatst zijn om deze verzekering te betalen. De Europese clubs willen dat ook de internationale vriendenwedstrijden in augustus worden geschrapt, aangezien die de voorbereiding van de clubs naar het nieuwe seizoen doorkruisen.

Labels: , ,

Amerikanen zijn blind voor obesitas-epidemie

Amerikanen zijn blind voor de obesitas-epidemie. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris Interactive. Daarbij wordt opgemerkt dat Amerikanen vaak geloven dat ze lichter wegen dan in werkelijkheid het geval is, zelfs wanneer de weegschaal een duidelijk alarmsignaal geeft. De onderzoekers voegen er aan toe dat 30 procent van de Amerikanen uit de groep met overgewicht, aangeeft een normaal gewicht te hebben. Bovendien zei 70 procent van de obesitas-patiënten opmerkte gewoon met overgewicht te kampen te hebben. Zelfs bij de patiënten met een levensbedreigende obesitas gaf 60 procent aan obesitas te hebben, terwijl 39 procent aangaf gewoon met overgewicht te kampen te hebben.

"De resultaten van het onderzoek kunnen helpen verklaren waarom het aantal gevallen van overgewicht en obesitas in de Verenigde Staten blijft stijgen," merken experts op tegenover het magazine Healthday News. "Vele mensen hebben een verkeerde perceptie over het probleem en dat zou een gedeelte van het fenomeen kunnen verklaren. Indien men het probleem en de ernst van de situatie niet erkent, zal men ook niet snel geneigd zijn maatregelen te nemen om iets aan de situatie te veranderen. Dat betekent dat obesitas uiteindelijk de nieuwe norm zou dreigen te worden, met alle nefaste gevolgen vandien, zoals een dreigende stijging van het aantal gevallen van hartziektes, diabetes en kanker."

Keri Gans, woordvoerder van de American Dietetic Association, voegt er aan toe dat veel mensen niet goed weten wat hun ideaal gewicht zou kunnen zijn. "Een groot gedeelte van de bevolking is opgegroeid in een omgeving waar de meeste mensen aan overgewicht leden, zodat er een nieuwe norm is ontstaan," merkt Gans op. "Anderen hebben een voorbeeld genomen aan celebrities in de media en denken dat anorexia de norm is." Er wordt aan toegevoegd dat mensen met overgewicht de oorzaak van hun probleem niet zoeken in het feit dat ze verkeerde eetgewoontes hanteren, maar wel omdat ze naar eigen mening te weinig aan lichaamsbeweging doen.

Labels: , ,

Kazakstan wil Siberische rivieren laten ombuigen

De Kazakse president Nursultan Nazarbayev wil dat een oud plan uit de periode van de Sovjet-Unie weer uit de lade wordt gehaald. In dat plan was voorzien om een aantal Siberische rivieren zuidwaarts af te leiden, zodat de drinkwater zouden kunnen leveren aan droge gebieden in Centraal-Azië. In de Sovjet-plannen, die in de jaren tachtig werden opgeborgen, was voorzien dat de loop van een aantal Siberische rivieren, die uitmonden in de Noordelijke IJszee, zouden omgelegd worden om Centraal-Azië te bevoorraden. Nazarbayev zegt dat die plannen aan Kazakstan en Rusland de mogelijkheid zouden bieden om toekomstige droogteperiodes het hoofd te bieden.

"Helaas krijgt het probleem van de waterbevoorrading niet de aandacht die het verdient," merkte Nazarbajev op na een ontmoeting met de Russische president Dmitry Medvedev in de Kazakse stad Oskemen. "Het is dan ook belangrijk dat onze regeringen de krachten bundelen om gezamenlijke initiatieven uit te werken die deze problemen kunnen aanpakken." Nazarbayev noemde een herziening van het Sovjet-plan een cruciale maatregel om de waterbevoorrading van de hele Centraal-Aziatische regio te garanderen. De Russische president Medvedev zei open te staan voor het bespreken van ideeën en daarbij geen plannen uit te sluiten die lang geleden werden opgeborgen.

Centraal-Aziatische leiders, waaronder Nazarbayev, grijpen geregeld terug naar de oude Sovjet-plannen om de loop van de Siberische rivieren om te buigen, zodat droge landbouwgebieden in het zuiden zouden kunnen worden geïrrigeerd en drinkwater voor de lokale bevolking zou kunnen worden voorzien. Rusland controleert ongeveer één vijfde van de wereldwijde voorraden aan drinkbaar water. Rusland heeft verscheidene Siberische rivieren die noordwaarts stromen - waaronder de Ob, Irtysh en Yenisei - wiens bronnen zich in of in de buurt van Kazakstan bevinden. De waterbevoorrading wordt een steeds groter internationaal probleem.

Labels: , , , ,

Opnieuw Amerikaanse onderscheiding voor Paul McCartney

Rockmuzikant Paul McCarney krijgt in december in het Amerikaanse huis een onderscheiding van het Kennedy Center. De Britse muzikant zal er worden gelauwerd, samen met televisiefiguur Oprah Winfrey, choreograaf Bill T. Jones, componist Jerry Herman en country-zanger Merle Haggard. De betrokkenen zullen hun onderscheiding krijgen tijdens een staatsdiner. Het Kennedy Center voor podiumkunsten bekroont persoonlijkheden voor hun bijdrage aan de Amerikaanse cultuur. David Rubenstein, voorzitter van het Kennedy Center, stelde dat de betrokkenen hun leven gewijd hebben aan verrijking en het stimuleren van de culturele beleving in de Verenigde Staten en de hele wereld.

Rubenstein noemde Paul McCartney één van de meest invloedrijke en succesvolle componisten en muzikanten uit de geschiedenis. Het werk van McCartney heeft volgens hem de creatie en perceptie over muziek over de hele wereld definitief veranderd. Paul McCartney stelde in een reactie dat president John F. Kennedy voor de generatie van de jaren zestig een echt icoon was. Het presidentsschap van Kennedy was volgens McCartney bijzonder inspirerend is geweest voor een bijzonder grote groep mensen. Hij noemde het een hele eer om de onderscheiding te krijgen. McCartney was acht jaar geleden al eens kandidaat om de prijs te ontvangen, maar diende wegens andere verplichtingen af te haken.

De gelauwerden zullen hun onderscheiding ontvangen tijdens een staatsdiner dat wordt voorgezeten door Hillary Clinton, Amerikaans minister van buitenlandse zaken. De volgende dag zullen de gelauwerden ook een ontmoeting hebben met de Amerikaanse president Barack Obama. Het Kennedy Center reikte de prijs eerder ook al uit aan figuren zoals Steven Spielberg, Robert De Niro en Bob Dylan. In juni van dit jaar kreeg Paul McCartney in het Witte Huis uit handen van Barack Obama ook al de Gershwin Prize for Popular Song. Jerry Herman is vooral bekend als de componist van de musical-hit 'Hello Dolly'.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair overweegt om tot driehonderd nieuwe vliegtuigen te kopen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van Ryanair, gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Vorig jaar jaar trok Ryanair, de grootste budgetmaatschappij van Europa, zich nog terug uit gesprekken met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing over de aankoop van tweehonderd toestellen. De twee partijen waren het niet eens geraakt over een aantal voorwaarden van het order. Er is volgens O'Leary echter nog altijd de optie om niet alleen de tweehonderd toestellen aan te kopen, maar mogelijk nog eens extra honderd vliegtuigen te bestellen. Dat zou kunnen gebeuren bij Boeing of bij zijn Europese concurrent Airbus. In het interview merkte O'Leary verder op dat op dit ogenblik geen enkele luchtvaartmaatschappij waard is om gekocht te worden.


Griekenland krijgt de tweede schijf van de lening die werd toegezegd door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone beslist. Om het gigantisch Griekse begrotingstekort aan te pakken, stemden de eurolanden in met een steunpakket van zowat 110 miljard euro. Die lening wordt gespreid over drie jaar. De uitbetaling wordt getoetst aan de besparingsinspanningen die de Griekse overheid levert. Over vier jaar moet Griekenland in staat zijn om zijn tekort terug te dringen tot minder dan 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist. Vorig jaar bedroeg het Griekse deficit nog zowat 14 procent. In mei kreeg Griekenland al 20 miljard euro uitbetaald. Na een positief advies van de Europese Commissie zetten de eurozonelanden het licht op groen voor een tweede schrijf van 9 miljard.


Het Duitse gerecht heeft het onderzoek stopgezet tegen verschillende gewezen verantwoordelijken van de KfW Banking Group. Het onderzoek kadert in het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Op de dag van het faillissement van Lehman bleek de Duitse overheidsbank 320 miljoen euro overgeschreven te hebben naar de Amerikaanse zakenbank. Het onderzoek liep tegen vijf directieleden en de oud-verantwoordelijke voor risicobeheer bij KfW Banking Group. Het onderzoek werd volgens de openbaar aanklager echter stopgezet omdat er geen aanwijzingen zouden kunnen gevonden worden van een inbreuk. Er bleek dat er bij KfW Banking Group wel een interne mail was verspreid over het faillissement van de Amerikaanse zakenbank, maar die was niet verstuurd naar het personeel van de betalingsdienst. Volgens het parket kan de verantwoordelijken dan ook geen fout worden aangewreven.


De wil tot internationale samenwerking bij belangrijke globale veiligheidskwesties is in vele landen gekelderd ten voordele van het zoeken naar nationale en regionale economische oplossingen. Daarnaast heeft de wereldwijde financiële crisis twee jaar geleden geleid tot een verschuiving van de economische en politieke macht naar landen buiten het Westen. Dat is de conclusie van het jaarrapport van de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS). Gevolg is volgens de denktank dat de internationale strategische samenwerking veel meer ad hoc dan institutioneel is geworden. Daarin ziet de denktank het gevaar van strategisch protectionisme. Als voorbeelden van die nieuwe breuklijnen noemt de denktank de Afghanistan-bezetting, die in diverse landen is beïnvloed door intern-politieke debatten. Ook wordt gewezen naar Iran, waar de door het Westen opgedrongen internationale solidariteit werd doorbroken door het initiatief van Brazilië en Turkije.


De National Bank of Greece, de grootste kredietverschaffer van Griekenland, wil 2,8 miljard euro ophalen om zijn kapitaal op te krikken en de mogelijkheid te verbeteren om uit te breiden in de Griekse regio. De Griekse kredietverschaffer zal aan de bestaande aandeelhouders een pakket nieuwe aandelen aanbieden om 631 miljoen euro op te halen. De National Bank of Greece zal ook voor 1,18 miljard euro converteerbare obligaties uitgeven. Die verkoop moet eind oktober dit jaar rond zijn. Daarnaast wil de bank ook een minderheidsaandeel in zijn Turkse divisie Finansbank van de hand doen. De National Bank of Greece zag haar aandeel na bekendmaking van het nieuws met 7,1 procent dalen. Dit jaar verloor het aandeel al 42 procent van zijn waarde. De National Bank of Greece mag niet verward worden met de Griekse centrale bank.


Er moeten op geregelde tijdstippen stresstests blijven uitgevoerd worden in de banksector. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor financiële zaken, gezegd in een Duits kranteninterview. Stresstests peilen naar de weerbaarheid van de banken in een economisch en financieel noodscenario. Tot nu werden de Europese banken slechts eenmaal aan dergelijke test onderworpen. Dat gebeurde in augustus van dit jaar. Volgens Barnier is er echter behoefte aan andere tests. De Europees commissaris, wiens diensten momenteel een serie maatregelen uitwerken om het toezicht en de omkadering van de Europese financiële sector te versterken, oordeelde dat regelmatige stresstests de competitiviteit van Europese banken ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten niet zal aantasten. De Amerikanen zetten volgens hem grote stappen in de regularisering van hun financiële sector. Volgens Bernier evolueren Europa en de Verenigde Staten zowat aan hetzelfde ritme.


Een aantal organisaties, politieke bewegingen en vakbonden eisen dat Europa een heffing op financiële transacties invoert. Daarvoor werd aan de ingang van het Justus Lipsius-gebouw in de Brusselse Europese wijk, waar de ministers van financiën van de Europese Unie vergaderen, actie gevoerd. De manifestanten toonden zich vooral bezorgd over de stelling van de Europese Commissie die volgens de actievoerders zonder duidelijke reden de haalbaarheid van de taks in vraag stelt. Een Europese heffing op financiële transacties zou volgens een aantal ramingen 200 miljard euro kunnen opbrengen en volgens de actievoerders op die manier een significante bijdrage leveren tot het voorkomen van besparingen in de openbare sector, het aanpakken van de klimaatverandering en het verminderen van de globale armoede. Een taks op financiële transacties zou de banken volgens de actievoerders de rekening doen betalen van de miserie die ze veroorzaakt hebben.


De Franse president Nicolas Sarkozy blijft bij zijn plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. De massale recente protesten hebben hem niet op andere gedachten kunnen brengen. Sarkozy stelde dat de plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, niet ter discussie staan. Sarkozy liet wel weten dat hij enkele wijzigingen wil aanbrengen. Hij wil een betere voorziening voor mensen met zware beroepen en voor werknemers die op zeer jonge leeftijd zijn begonnen te werken. In totaal hebben 1,1 miljoen actievoerders in Parijs geprotesteerd tegen de plannen van de Franse president. De betogers protesteerden tegen het feit dat de Franse regering over acht jaar de pensioenleeftijd tot 62 jaar wil optrekken. Pas vanaf 67 jaar zou een volledige pensioenuitkering kunnen worden ontvangen. Dat is telkens twee jaar later dan de huidige regeling. De Franse vakbonden beraden zich over nieuwe acties.


Het Amerikaanse informaticabedrijf Hewlett Packard heeft een klacht ingediend tegen zijn gewezen chief executive Mark Hurd. Het bedrijf kan naar eigen zeggen niet tolereren dat Hurd aan de slag zou gaan bij concurrent Oracle. Hurd zou bij zijn vertrek bij Hewlett-Packard een overeenkomst hebben getekend met betrekking tot het beschermen van de handelsgeheimen en vertrouwelijke informatie van het bedrijf. De benoeming van Hurd bij Oracle zou in strijd zijn met die overeenkomst. Hurd stapte op bij Hewlett-Packard, nadat er tegen hem een onderzoek wegens seksuele intimidatie was. Dat onderzoek bracht geen seksuele intimidatie aan de licht, maar Hurd zou wel een aantal voorschriften van het informaticabedrijf hebben overtreden. De overstap van Hurd naar Oracle voeren de speculaties dat hij daar later topman Larry Ellison zou opvolgen.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel neemt het Chinese bedrijf Changzhou Prime Automotive Paint, leverancier van autoreparatielakken, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overeenkomst volgt op een recente aankondiging van Hans Wijers, topman van AkzoNobel, dat de Nederlandse onderneming in China streeft naar een verdubbeling van de omzet binnen vijf jaar tot 3 miljard dollar. Changzhou Prime is actief in het snelgroeiende middensegment van de Chinese automarkt. Volgens Akzo zal de omvang van deze sector de volgende vijf jaar waarschijnlijk verdubbelen. Verwacht wordt dat de overname in oktober zal kunnen worden afgerond. AkzoNobel heeft op dit ogenblik in China ongeveer 6.500 medewerkers. De Chinese omzet bedraagt ongeveer 1,5 miljard dollar. De jaaromzet van Changzhou Prime zou ruim 20 miljoen dollar bedragen.


De Australische bierbrouwer Foster's heeft een bod op zijn wijndivisie Treasury Wine Estates - bekend van merken zoals Beringer, Penfolds en Wolf Blass - van de hand gewezen. Een niet nader genoemd investeringsfonds zou 2,5 miljard dollar hebben geboden op de wijndivisie. Dat bod was volgens Foster's echter veel te laag. Door de afwijzing komt mogelijk de weg vrij voor een overname van het hele bedrijf. De Australische groep is de tweede grootste wijnproducent van de wereld, maar zorgt voor heel wat problemen. De groep heeft de voorbije periode gevoelige afschrijvingen moeten doorvoeren in zijn wijnactiviteiten. Daarom wordt gewerkt aan een afsplitsing, zodat beide divisie naar eigen zeggen hun onderscheiden strategische plannen kunnen ontwikkelen. De problemen van de wijndivisie zijn volgens het bedrijf te wijten aan de Amerikaanse recessie, de dalende populariteit van de goedkopere Australische wijnen en de sterke Australische dollar.


Oliemaatschappij British Petroleum erkent in een intern onderzoeksrapport naar de oorzaak van de olieramp in de Golf van Mexico dat personeel van het olieconcern fouten heeft gemaakt. Dat zouden een aantal bronnen rond het onderzoek hebben gemeld. British Petroleum heeft eerder de suggestie tegengesproken dat de oliemaatschappij schuldig is aan grove nalatigheid. Het rapport zou daarbij nadrukkelijk wijzen op de fouten die Transocean en Halliburton hebben begaan, de partners van British Petroleum bij de exploitatie van booreiland Deepwater Horizon. Het olielek is inmiddels gedicht, maar de schade is immens. British Petroleum heeft al 6,3 miljard euro uitgegeven voor schoonmaakwerkzaamheden en om slachtoffers van de ramp te compenseren. Het olieconcern houdt er rekening mee dat dat mogelijk oploopt tot 25 miljard euro. Inmiddels lopen er diverse rechtszaken en onderzoeken naar de explosie, waaronder een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola, heeft Nidan Soki, één van de grootste fruitsappenproducenten van Rusland, overgenomen. De overname kadert is de strategie van Coca-Cola om zich te versterken op de snelgroeiende Russische markt. Coca-Cola nam het belang van 75 procent van het Britse investeringsfonds Lion Capital in het Russische bedrijf over. Ook het resterend belang van 25 procent dat de oprichters van Nidan nog in handen hadden, werd overgenomen. De overname is volgens waarnemers een reactie van Coca-Cola op concurrent PepsiCo, dat twee jaar geleden een belang van meer dan 75 procent verwierf in de Russische fruitsappenproducent Lebedyansky, waardoor een dominante positie op de Russische markt werd gecreëerd. Nidan Soki heeft vestigingen in Novosibirsk en Kotelniki. Coca-Cola heeft de voorbije twee decennia 2 miljard dollar geïnvesteerd in Rusland. De volgende drie tot vijf jaar zou daar nog eens 1 miljard dollar bijkomen.


Ryanair, de grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij ter wereld, overweegt routes in Duitsland te sluiten door de nieuwe vliegtaks die de Duitse regering plant. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zegt dat Ryanair al zijn routes moet herbekijken. Er wordt aan toegevoegd dat de taks wellicht zal leiden tot een daling van het aantal passagiers. Om de begrotingstekorten in te dammen, plant de Duitse regering zware besparingen en belastingverhogingen. Eén van de maatregelen is een taks tot 45 euro per passagiers vanaf begin volgend jaar. De taks zou één miljard euro per jaar opbrengen. Volgens de woordvoerder kan dat leiden tot sluitingen van vliegroutes. Ryanair baat 174 routes uit vanuit Frankfurt, Düsseldorf en Bremen. De lowcostluchtvaartmaatschappij riep het Duitse parlement op de taks weg te stemmen.


In Groot-Brittannië is een onderzoek opgestart tegen de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Een medewerker van Match Hospitality, het officieel ticketing-bureau van de internationale voetbalfederatie, zou op de zwarte markt identiteitsgegevens van voetbalsupporters hebben verkocht. Volgens de onderzoekers zouden de gegevens van 35.689 Engelse supporters tijdens het wereldkampioenschap voetbal van vier jaar geleden mogelijk illegaal zijn verkocht. Uit een eerste onderzoek zou gebleken zijn dat alvast 7.200 identiteitsgegevens daadwerkelijk werden verkocht. Het onderzoek kwam op gang na berichten vorige maand in de Noorse krant Dagbladet, waarin gemeld werd dat in totaal 250.000 gegevens van bezoekers van het wereldkampioenschap vier jaar geleden te koop waren aangeboden voor de zwarte markt van de recente editie in Zuid-Afrika.


Meer Nieuws