Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 09, 2010

Nieuwsoverzicht

Depressies hebben de Japanse economie vorig jaar 25 miljard euro gekost. Dat heeft de Japanse regering bekendgemaakt. Een groot deel van dat bedrag wordt gevormd door het verloren inkomen van mensen die het voorbije jaar zelfmoord hebben gepleegd. Met het bekendmaken van de cijfers wil de regering de aandacht voor het Japanse zelfmoordprobleem vergroten. Het voorbije jaar beroofden 32.845 mensen in Japan zich van het leven. Al twaalf jaar op rij werden in Japan meer dan dertigduizend zelfmoorden geteld. Depressies en economische problemen, waaronder het verlies van een baan, vormen enkele van de belangrijkste oorzaken voor zelfmoord. Er wordt bovendien opgemerkt dat bedrijven ook veel geld verliezen door mensen die wegens een depressie niet komen werken. Verder lopen de kosten op door werkloosheidsuitkeringen, medische kosten en sociale verzekeringen.


Stephen Green, chief executive van de Britse bank HSBC Holdings, is benoemd tot minister van handel in de regering van de Britse premier David Cameron. Dat heeft de Britse regering bekend gemaakt. Green zal zijn nieuwe functie begin volgend jaar opnemen, nadat hij eerst in het Lagerhuis wordt opgenomen. Het is nog niet bekend wie Green bij HSBC Holdings, de grootste bank van Groot-Brittannië, zal opvolgen. Green kwam vier jaar geleden aan het hoofd van de Britse bank. In zijn nieuwe taak als minister moet hij vooral de Britse export stimuleren en meer buitenlandse bedrijven aantrekken. Green is op dit ogenblik ook voorzitter van de British Bankers Association (BBA) en ondervoorzitter van de Confederation of British Industry (CBI). Daarnaast zetelt hij bij het Duitse chemieconcern BASF als bestuurder. Die functies zal hij door zijn ministerpost moeten opgeven.


Het Europees Hof van Justitie (EHJ) in Luxemburg heeft het overheidsmonopolie voor de organisatie van de loterijen en sportweddenschappen in Duitsland geschorst. Dat opent de deur naar concurrentie door privébedrijven en kan ook een precedent zijn voor de rest van Europa. De rechters oordeelden dat de Duitse wetgeving in tegenspraak was met het Europees recht, waardoor Duitsland het huidige overheidsmonopolie niet kan verantwoorden. Aanleiding voor de uitspraak is het geschil tussen de Duitse deelstaten Hessen en Sleeswijk-Holstein en een aantal buitenlandse bedrijven die online sportweddenschappen wilden organiseren. Ook in andere Europese lidstaten proberen privé-loterijen immers het monopolie van staatsbedrijven te doorbreken. Het Europees Hof zegt dat Europese landen beperkingen kunnen opleggen uit het algemeen belang, maar merkt op dat er vooral uit winstbejag wordt gehandeld, waardoor de monopolies niet wettelijk zijn.


Het Finse mobiele telefoniebedrijf Nokia heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met de Amerikaanse actrice en model Pamela Anderson. De actrice zal een hoofdrol spelen in de film 'The Commuter', die volledig zal worden opgenomen met de nieuwe smartphone van Nokia. Ook de Britse acteur Ed Westwick zal in de film meespelen. Het Finse bedrijf heeft rond het project een promotiecampagne gelanceerd, waarbij aangekondigd wordt dat twee Nokia-fans een rol kunnen krijgen in de film. De campagne vormt de prelude van het jaarlijkse evenement Nokia World, dat half september in Helsinki plaats grijpt. Daar worden traditioneel een aantal nieuwe producten en diensten van het Finse bedrijf voorgesteld. De editie van dit jaar zou het grootste evenement worden uit geschiedenis van het Finse mobiele telefoniebedrijf.


De Britse investeringsmaatschappij Lion Capital verkent naar eigen zeggen de mogelijkheden om de Nederlandse winkelketen Hema af te stoten. Daarbij wordt opgemerkt dat alle mogelijkheden openstaan, inclusief een verkoop aan een financiële partij, een strategische koper of een beursgang. Er werd niet bevestigd dat er op dit ogenblik al gesprekken worden gevoerd met mogelijke partners of kopers. Wel wordt opgemerkt dat het minstens een aantal maanden zal duren vooraleer er een overeenkomst wordt gesloten. Lion Capital nam Hema drie jaar geleden over. Lion Capital stelt dat de omzet en de winstgevendheid van Hema de voorbije jaren sterk zijn gestegen en dat de winkelketen sinds de overname voortdurend beter heeft gepresteerd dan de markt. Dat zou niet alleen het gevolg zijn van autonome groei en uitbreiding van het aantal winkels, maar ook door online verkopen.


De Amerikaanse president Barack Obama is tegenstander van het verlengen van de belastingverlagingen voor rijken. Die belastingverlagingen werden ingevoerd onder zijn voorganger George W. Bush, maar volgens Obama kunnen de Verenigde Staten zich dat niet veroorloven. De belastingverlagingen voor rijken die Bush invoerde, lopen aan het einde van dit jaar af. De regering van Obama is wel bereid om een verlenging toe te staan voor huishoudens met inkomens van minder dan 250.000 dollar per jaar. Voor de andere Amerikaanse gezinnen zullen de belastingen volgens Obama terug worden opgetrokken van het niveau tijdens de regering van Bill Clinton. Obama stelt dat de overheid anders een inkomen van 700 miljard dollar zou missen. De Verenigde Staten hebben een begrotingstekort van 1.470 miljard dollar. De republikeinse oppositie wil de belastingtarieven de volgende twee jaar bevriezen.


Het rapport van British Petroleum over de oorzaak van de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico bevat aanzienlijke omissies en onnauwkeurigheden. Dat heeft onderaannemer Halliburton gezegd in een reactie op een verslag van een intern onderzoek van British Petroleum naar de oorzaken van de ramp. British Petroleum stelt in zijn rapport onder meer dat de betonnen constructie rondom de boorput, aangelegd door Halliburton, niet deugde. Volgens Halliburton, de tweede grootste dienstverlener ter wereld aan de sector van olie en gas, is de eigenaar van de boorput echter verantwoordelijk voor het ontwerp en het testen van de infrastructuur en kan die verantwoordelijkheid niet naar de aannemer voorgeschoven worden. Halliburton zegt er zeker van te zijn dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd conform de specificaties van British Petroleum.


Het kort geding tussen de Nederlandse bierbrouwer Heineken en de Groningse horeca-exploitant Plassania, de onderneming van wijlen Sjoerd Kooistra, is opgeschort. Plassania had het geding aangespannen nadat de twee partijen een meningsverschil bleken te hebben over een huurachterstand van 5,2 miljoen euro. Plassania had surseance van betaling aangevraagd en de rechtbank een bewindvoerder aangesteld. Heineken zal samen met de bewindvoerder en de voormalige pachters van de overleden horecamagnaat Sjoerd Kooistra een oplossing proberen te vinden. Zolang die er niet is, zal Heineken naar eigen zeggen niet overgaan tot ontruiming van de Groningse horecabedrijven. Plassania beheert horecapanden van de onlangs overleden Kooistra. Daarbij was afgesproken dat Heineken de horecazaken van Plassania huurde en die vervolgens onderverhuurde aan pachters. Over die constructie is echter onduidelijkheid ontstaan.


Telecombedrijf Vodafone verkoopt zijn minderheidsbelang van 3,2 procent in branchegenoot China Mobile. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,6 miljard dollar. De verkoop vormt een onderdeel van de nieuwe koers van Vodafone om niet-strategische belangen van de hand te doen. Vittorio Colao, topman van Vodafone, zei dat de minderheidsbelangen van de groep niet essentieel zijn en dat het concern zich wil concentreren op de markten in Europa, Afrika en India. Volgens analisten en investeerders drukten deze belangen de laatste jaren zwaar op de waarde van Vodafone, het grootste telecombedrijf ter wereld. Volgens Vodafone zal ongeveer 70 procent van de opbrengst via een terugkoop van aandelen naar de aandeelhouders terugvloeien. Met het saldo wil het telecomconcern een aantal schulden afbetalen.


De zakenbank Goldman Sachs moet aan de Britse Financial Services Authority een boete van 20 miljoen pond betalen vanwege het achterhouden van informatie. De zakenbank zou verzuimd hebben om te melden dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder, een onderzoek had ingesteld naar de activiteiten van de zakenbank. In juli van dit jaar sloot Goldman Sachs met de Amerikaanse beurstoezichthouder een minnelijke schikking voor een bedrag van 550 miljoen dollar vanwege het achterhouden van informatie rond transacties met herverpakte obligaties. De bank zou moedwillig slechte hypotheek-derivaten hebben laten samenstellen met het hedgefonds Paulson en vervolgens op de markt hebben gebracht. Paulson gokte daarop op het waardeverlies. Goldman Sachs zou verzuimd hebben al deze constructies aan zijn klanten te melden.


De Ierse bank Anglo Irish, die vorig jaar door de Ierse regering werd genationaliseerd, zal worden opgesplitst in twee banken. Een deel ervan zal worden verkocht of vereffend. De bank wordt volgens het Ierse ministerie van financiën opgesplitst in een fundingbank en een asset-recoverbybank. Het is de bedoeling dat de recoverybank binnen afzienbare tijd geheel of gedeeltelijk wordt verkocht of dat de activa worden afgebouwd. De bank kwam vorig jaar in de problemen als gevolg van de zware vastgoedcrisis in Ierland. De Ierse regering probeert de zaak af te handelen zonder de al zwaar belaste overheidsfinanciën nog meer onder druk te zetten. Pas in oktober zal duidelijk worden hoeveel extra kapitaal Anglo Irish nodig zal hebben. De onzekerheid rond de bank woog ook op het Ierse staatspapier, dat zijn rente zag stijgen tot een record van ongeveer 6 procent.


De Nederlandse bankier Dirk Scheringa heeft zijn comeback aangekondigd. Bijna een jaar geleden ging zijn financiële groep DSB Bank failliet. In een Nederlands kranteninterview heeft hij echter aangekondigd te zullen gaan werken voor een nieuw op te richten internetbank. Die wil volgens Scheringa de aanval openen op de gevestigde orde. Scheringa voegde er aan toe door de internetbank gevraagd te zijn. Hij wil naar eigen zeggen geen topman worden van het nieuwe financiële bedrijf, maar hij zou vooral als strateeg zijn aangetrokken. Scheringa merkte ook op bij het Nederlandse openbare ministerie klacht te zullen neerleggen tegen De Nederlandsche Bank en diens president Nout Wellink. Scheringa zegt over een dossier te beschikt waaruit blijkt dat er door de Nederlandsche Bank een pact was gesloten met vertegenwoordigers van de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten om DSB Bank te laten verdwijnen.


Het rapport van oliemaatschappij British Petroleum over de oorzaken van het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon is compleet uitgebouwd om het eigenbelang te dienen en de verantwoordelijkheid op andere partijen af te schuiven. Dat heeft Transocean, een onderaannemer van British Petroleum bij Deepwater Horizon, gezegd in een reactie op het rapport dat de oliemaatschappij heeft opgesteld over het ongeval. Daarin zegt British Petroleum dat ook de onderaannemers schuld treffen. Transocean zegt echter dat het rapport de fundamentele oorzaak van het probleem probeert te verbergen. Daarbij wordt opgemerkt dat British Petroleum bij het ontwerp en de constructie van het boorplatform een aantal besparingen doorvoerde die de risico's op incidenten gevoelig opdreven.


Eurotunnel, het bedrijf dat de tunnel onder het Kanaal uitbaat, heeft een recordzomer achter de rug. Tussen begin juli en eind augustus werden tussen het Franse Pas-de-Calais en het Britse Folkestone 533.238 wagens per shuttle vervoerd. Dat is een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Half augustus werd een nieuw absoluut dagrecord gevestigd. Toen werden op één dag 14.975 wagens en autocars vervoerd. Het vorige record dateert van van elf jaar geleden, toen de omzet werd gestimuleerd door een taksvrij winkelaanbod. Het bijzonder intense seizoen toont volgens Eurotunnel aan dat de shuttle-dienst perfect beantwoordt aan de noden van de klanten. In juli van dit jaar bereikte Eurotunnel ook al de kaap van 250 miljoen passagiers. Eurotunnel startte zijn activiteiten zestien jaar geleden.


Het Amerikaanse internetbedrijf Google gaat eind dit jaar online televisie aanbieden. De internettelevisie zal eerst in de Verenigde Staten worden gelanceerd. Volgend jaar zal het aanbod over de rest van de wereld worden verspreid. Dat heeft Eric Schmidt, topman van Google, gezegd. De internettelevisie van Google wordt volgens Schmidt een gratis dienst, waarvoor wordt samengewerkt met verscheidene contentaanbieders en elektronicafabrikanten. Schmidt gaf aan dat het niet waarschijnlijk is dat Google zelf content zal gaan produceren voor het platform. Schmidt merkte verder op dat eind dit jaar ook bekend gemaakt zal worden welke tablet-producenten in de toekomst het Chrome-besturingssysteem van Google zullen gebruiken. De huidige tablets maken gebruik van Android als besturingssysteem.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home