Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 08, 2010

Amerikaanse kennis Russisch kernwapenarsenaal zwakt af

Indien een nieuw kernwapenakkoord met Rusland niet wordt geratificeerd, dreigt de kennis van de Verenigde Staten over het Russische kernwapenpark uitgehold te worden. Dat heeft Rose Gottemoeller, Amerikaans onderminister van buitenlandse zaken, gezegd. De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat het kernwapenverdrag nog dit jaar door de Amerikaanse Senaat zal worden geratificeerd. Het nieuwe kernwapenakkoord is één van de centrale pijlers van het nucleaire beleid van Barack Obama en een onderdeel van zijn plan om de relaties met Rusland verder te verbeteren. Voor de ratificering heeft Obama echter de steun van de republikeinen nodig, maar daar is nog maar weinig beweging opgemerkt.

Rose Gottemoeller zegt dat een uitstel van de ratificering ervoor zal zorgen dat de Verenigde Staten steeds minder knowhow zullen hebben over het Russische kernwapenarsenaal. Het oude kernwapenverdrag is in december vorig jaar afgelopen. Sindsdien zijn er ook geen Amerikaanse controles van Russische militaire basissen gebeurd. Het uitblijven van de ratificatie dreigt volgens Gottemoeller te leiden tot misverstanden, wantrouwen en bedreigende analyses en beleidsbeslissingen. Gottemoeller was de belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar voor het nieuwe kernwapenverdrag, dat het kernwapenarsenaal van beide landen verder met 30 procent zou doen inkrimpen.

De Russische president Dmitry Medvedev heeft het Russische parlement bevolen om het kernwapenverdrag te ratificeren van zodra ook de Verenigde Staten dat hebben gedaan. In de Verenigde Staten vrezen een aantal republikeinen echter dat het akkoord de Amerikaanse raketten-verdediging zal verzwakken. Anderen willen dat Obama belooft meer te zullen investeren in de overblijvende kernwapens. De republikeinse kritiek neemt toe naarmate de Amerikaanse congresverkiezingen van begin november dichterbij komen. Door het stopzetten van het oude kernwapenverdrag waren de Verenigde Staten voor het eerst in meer dan twintig jaar niet meer in staat het Russische kernwapenarsenaal te inspecteren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home