Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 08, 2010

Nieuwsoverzicht

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair overweegt om tot driehonderd nieuwe vliegtuigen te kopen. Dat heeft Michael O'Leary, topman van Ryanair, gezegd in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Vorig jaar jaar trok Ryanair, de grootste budgetmaatschappij van Europa, zich nog terug uit gesprekken met de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing over de aankoop van tweehonderd toestellen. De twee partijen waren het niet eens geraakt over een aantal voorwaarden van het order. Er is volgens O'Leary echter nog altijd de optie om niet alleen de tweehonderd toestellen aan te kopen, maar mogelijk nog eens extra honderd vliegtuigen te bestellen. Dat zou kunnen gebeuren bij Boeing of bij zijn Europese concurrent Airbus. In het interview merkte O'Leary verder op dat op dit ogenblik geen enkele luchtvaartmaatschappij waard is om gekocht te worden.


Griekenland krijgt de tweede schijf van de lening die werd toegezegd door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat hebben de ministers van financiën van de eurozone beslist. Om het gigantisch Griekse begrotingstekort aan te pakken, stemden de eurolanden in met een steunpakket van zowat 110 miljard euro. Die lening wordt gespreid over drie jaar. De uitbetaling wordt getoetst aan de besparingsinspanningen die de Griekse overheid levert. Over vier jaar moet Griekenland in staat zijn om zijn tekort terug te dringen tot minder dan 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist. Vorig jaar bedroeg het Griekse deficit nog zowat 14 procent. In mei kreeg Griekenland al 20 miljard euro uitbetaald. Na een positief advies van de Europese Commissie zetten de eurozonelanden het licht op groen voor een tweede schrijf van 9 miljard.


Het Duitse gerecht heeft het onderzoek stopgezet tegen verschillende gewezen verantwoordelijken van de KfW Banking Group. Het onderzoek kadert in het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Op de dag van het faillissement van Lehman bleek de Duitse overheidsbank 320 miljoen euro overgeschreven te hebben naar de Amerikaanse zakenbank. Het onderzoek liep tegen vijf directieleden en de oud-verantwoordelijke voor risicobeheer bij KfW Banking Group. Het onderzoek werd volgens de openbaar aanklager echter stopgezet omdat er geen aanwijzingen zouden kunnen gevonden worden van een inbreuk. Er bleek dat er bij KfW Banking Group wel een interne mail was verspreid over het faillissement van de Amerikaanse zakenbank, maar die was niet verstuurd naar het personeel van de betalingsdienst. Volgens het parket kan de verantwoordelijken dan ook geen fout worden aangewreven.


De wil tot internationale samenwerking bij belangrijke globale veiligheidskwesties is in vele landen gekelderd ten voordele van het zoeken naar nationale en regionale economische oplossingen. Daarnaast heeft de wereldwijde financiële crisis twee jaar geleden geleid tot een verschuiving van de economische en politieke macht naar landen buiten het Westen. Dat is de conclusie van het jaarrapport van de Britse denktank International Institute for Strategic Studies (IISS). Gevolg is volgens de denktank dat de internationale strategische samenwerking veel meer ad hoc dan institutioneel is geworden. Daarin ziet de denktank het gevaar van strategisch protectionisme. Als voorbeelden van die nieuwe breuklijnen noemt de denktank de Afghanistan-bezetting, die in diverse landen is beïnvloed door intern-politieke debatten. Ook wordt gewezen naar Iran, waar de door het Westen opgedrongen internationale solidariteit werd doorbroken door het initiatief van Brazilië en Turkije.


De National Bank of Greece, de grootste kredietverschaffer van Griekenland, wil 2,8 miljard euro ophalen om zijn kapitaal op te krikken en de mogelijkheid te verbeteren om uit te breiden in de Griekse regio. De Griekse kredietverschaffer zal aan de bestaande aandeelhouders een pakket nieuwe aandelen aanbieden om 631 miljoen euro op te halen. De National Bank of Greece zal ook voor 1,18 miljard euro converteerbare obligaties uitgeven. Die verkoop moet eind oktober dit jaar rond zijn. Daarnaast wil de bank ook een minderheidsaandeel in zijn Turkse divisie Finansbank van de hand doen. De National Bank of Greece zag haar aandeel na bekendmaking van het nieuws met 7,1 procent dalen. Dit jaar verloor het aandeel al 42 procent van zijn waarde. De National Bank of Greece mag niet verward worden met de Griekse centrale bank.


Er moeten op geregelde tijdstippen stresstests blijven uitgevoerd worden in de banksector. Dat heeft Michel Barnier, Europees Commissaris voor financiële zaken, gezegd in een Duits kranteninterview. Stresstests peilen naar de weerbaarheid van de banken in een economisch en financieel noodscenario. Tot nu werden de Europese banken slechts eenmaal aan dergelijke test onderworpen. Dat gebeurde in augustus van dit jaar. Volgens Barnier is er echter behoefte aan andere tests. De Europees commissaris, wiens diensten momenteel een serie maatregelen uitwerken om het toezicht en de omkadering van de Europese financiële sector te versterken, oordeelde dat regelmatige stresstests de competitiviteit van Europese banken ten opzichte van hun Amerikaanse concurrenten niet zal aantasten. De Amerikanen zetten volgens hem grote stappen in de regularisering van hun financiële sector. Volgens Bernier evolueren Europa en de Verenigde Staten zowat aan hetzelfde ritme.


Een aantal organisaties, politieke bewegingen en vakbonden eisen dat Europa een heffing op financiële transacties invoert. Daarvoor werd aan de ingang van het Justus Lipsius-gebouw in de Brusselse Europese wijk, waar de ministers van financiën van de Europese Unie vergaderen, actie gevoerd. De manifestanten toonden zich vooral bezorgd over de stelling van de Europese Commissie die volgens de actievoerders zonder duidelijke reden de haalbaarheid van de taks in vraag stelt. Een Europese heffing op financiële transacties zou volgens een aantal ramingen 200 miljard euro kunnen opbrengen en volgens de actievoerders op die manier een significante bijdrage leveren tot het voorkomen van besparingen in de openbare sector, het aanpakken van de klimaatverandering en het verminderen van de globale armoede. Een taks op financiële transacties zou de banken volgens de actievoerders de rekening doen betalen van de miserie die ze veroorzaakt hebben.


De Franse president Nicolas Sarkozy blijft bij zijn plannen om de pensioenleeftijd te verhogen. De massale recente protesten hebben hem niet op andere gedachten kunnen brengen. Sarkozy stelde dat de plannen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, niet ter discussie staan. Sarkozy liet wel weten dat hij enkele wijzigingen wil aanbrengen. Hij wil een betere voorziening voor mensen met zware beroepen en voor werknemers die op zeer jonge leeftijd zijn begonnen te werken. In totaal hebben 1,1 miljoen actievoerders in Parijs geprotesteerd tegen de plannen van de Franse president. De betogers protesteerden tegen het feit dat de Franse regering over acht jaar de pensioenleeftijd tot 62 jaar wil optrekken. Pas vanaf 67 jaar zou een volledige pensioenuitkering kunnen worden ontvangen. Dat is telkens twee jaar later dan de huidige regeling. De Franse vakbonden beraden zich over nieuwe acties.


Het Amerikaanse informaticabedrijf Hewlett Packard heeft een klacht ingediend tegen zijn gewezen chief executive Mark Hurd. Het bedrijf kan naar eigen zeggen niet tolereren dat Hurd aan de slag zou gaan bij concurrent Oracle. Hurd zou bij zijn vertrek bij Hewlett-Packard een overeenkomst hebben getekend met betrekking tot het beschermen van de handelsgeheimen en vertrouwelijke informatie van het bedrijf. De benoeming van Hurd bij Oracle zou in strijd zijn met die overeenkomst. Hurd stapte op bij Hewlett-Packard, nadat er tegen hem een onderzoek wegens seksuele intimidatie was. Dat onderzoek bracht geen seksuele intimidatie aan de licht, maar Hurd zou wel een aantal voorschriften van het informaticabedrijf hebben overtreden. De overstap van Hurd naar Oracle voeren de speculaties dat hij daar later topman Larry Ellison zou opvolgen.


Het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel neemt het Chinese bedrijf Changzhou Prime Automotive Paint, leverancier van autoreparatielakken, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De overeenkomst volgt op een recente aankondiging van Hans Wijers, topman van AkzoNobel, dat de Nederlandse onderneming in China streeft naar een verdubbeling van de omzet binnen vijf jaar tot 3 miljard dollar. Changzhou Prime is actief in het snelgroeiende middensegment van de Chinese automarkt. Volgens Akzo zal de omvang van deze sector de volgende vijf jaar waarschijnlijk verdubbelen. Verwacht wordt dat de overname in oktober zal kunnen worden afgerond. AkzoNobel heeft op dit ogenblik in China ongeveer 6.500 medewerkers. De Chinese omzet bedraagt ongeveer 1,5 miljard dollar. De jaaromzet van Changzhou Prime zou ruim 20 miljoen dollar bedragen.


De Australische bierbrouwer Foster's heeft een bod op zijn wijndivisie Treasury Wine Estates - bekend van merken zoals Beringer, Penfolds en Wolf Blass - van de hand gewezen. Een niet nader genoemd investeringsfonds zou 2,5 miljard dollar hebben geboden op de wijndivisie. Dat bod was volgens Foster's echter veel te laag. Door de afwijzing komt mogelijk de weg vrij voor een overname van het hele bedrijf. De Australische groep is de tweede grootste wijnproducent van de wereld, maar zorgt voor heel wat problemen. De groep heeft de voorbije periode gevoelige afschrijvingen moeten doorvoeren in zijn wijnactiviteiten. Daarom wordt gewerkt aan een afsplitsing, zodat beide divisie naar eigen zeggen hun onderscheiden strategische plannen kunnen ontwikkelen. De problemen van de wijndivisie zijn volgens het bedrijf te wijten aan de Amerikaanse recessie, de dalende populariteit van de goedkopere Australische wijnen en de sterke Australische dollar.


Oliemaatschappij British Petroleum erkent in een intern onderzoeksrapport naar de oorzaak van de olieramp in de Golf van Mexico dat personeel van het olieconcern fouten heeft gemaakt. Dat zouden een aantal bronnen rond het onderzoek hebben gemeld. British Petroleum heeft eerder de suggestie tegengesproken dat de oliemaatschappij schuldig is aan grove nalatigheid. Het rapport zou daarbij nadrukkelijk wijzen op de fouten die Transocean en Halliburton hebben begaan, de partners van British Petroleum bij de exploitatie van booreiland Deepwater Horizon. Het olielek is inmiddels gedicht, maar de schade is immens. British Petroleum heeft al 6,3 miljard euro uitgegeven voor schoonmaakwerkzaamheden en om slachtoffers van de ramp te compenseren. Het olieconcern houdt er rekening mee dat dat mogelijk oploopt tot 25 miljard euro. Inmiddels lopen er diverse rechtszaken en onderzoeken naar de explosie, waaronder een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van justitie.


Het Amerikaanse drankenconcern Coca-Cola, heeft Nidan Soki, één van de grootste fruitsappenproducenten van Rusland, overgenomen. De overname kadert is de strategie van Coca-Cola om zich te versterken op de snelgroeiende Russische markt. Coca-Cola nam het belang van 75 procent van het Britse investeringsfonds Lion Capital in het Russische bedrijf over. Ook het resterend belang van 25 procent dat de oprichters van Nidan nog in handen hadden, werd overgenomen. De overname is volgens waarnemers een reactie van Coca-Cola op concurrent PepsiCo, dat twee jaar geleden een belang van meer dan 75 procent verwierf in de Russische fruitsappenproducent Lebedyansky, waardoor een dominante positie op de Russische markt werd gecreëerd. Nidan Soki heeft vestigingen in Novosibirsk en Kotelniki. Coca-Cola heeft de voorbije twee decennia 2 miljard dollar geïnvesteerd in Rusland. De volgende drie tot vijf jaar zou daar nog eens 1 miljard dollar bijkomen.


Ryanair, de grootste lagekostenluchtvaartmaatschappij ter wereld, overweegt routes in Duitsland te sluiten door de nieuwe vliegtaks die de Duitse regering plant. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zegt dat Ryanair al zijn routes moet herbekijken. Er wordt aan toegevoegd dat de taks wellicht zal leiden tot een daling van het aantal passagiers. Om de begrotingstekorten in te dammen, plant de Duitse regering zware besparingen en belastingverhogingen. Eén van de maatregelen is een taks tot 45 euro per passagiers vanaf begin volgend jaar. De taks zou één miljard euro per jaar opbrengen. Volgens de woordvoerder kan dat leiden tot sluitingen van vliegroutes. Ryanair baat 174 routes uit vanuit Frankfurt, Düsseldorf en Bremen. De lowcostluchtvaartmaatschappij riep het Duitse parlement op de taks weg te stemmen.


In Groot-Brittannië is een onderzoek opgestart tegen de Fédération Internationale de Football Association (FIFA). Een medewerker van Match Hospitality, het officieel ticketing-bureau van de internationale voetbalfederatie, zou op de zwarte markt identiteitsgegevens van voetbalsupporters hebben verkocht. Volgens de onderzoekers zouden de gegevens van 35.689 Engelse supporters tijdens het wereldkampioenschap voetbal van vier jaar geleden mogelijk illegaal zijn verkocht. Uit een eerste onderzoek zou gebleken zijn dat alvast 7.200 identiteitsgegevens daadwerkelijk werden verkocht. Het onderzoek kwam op gang na berichten vorige maand in de Noorse krant Dagbladet, waarin gemeld werd dat in totaal 250.000 gegevens van bezoekers van het wereldkampioenschap vier jaar geleden te koop waren aangeboden voor de zwarte markt van de recente editie in Zuid-Afrika.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home