Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 07, 2010

Nieuwsoverzicht

In Duitsland wordt de levensduur van de kerncentrales met gemiddeld twaalf jaar verlengd. Dat heeft Nobert Röttgen, Duits minister van milieu, gemeld. De beslissing viel na een regeringsvergadering van ruim twaalf uur. Aan de beslissing gingen maanden van geruzie tussen politici en industrieleiders vooraf. De oudste Duitse centrales zouden volgens het akkoord, dat nog moet worden goedgekeurd door het parlement, acht jaar langer dan gepland mogen blijven draaien, terwijl de levensduur van de meest recente kerncentrales verlengd wordt met veertien jaar. Duitsland heeft zeventien actieve kernreactoren. Samen produceren ze 22,6 procent van de Duitse elektriciteit. Volgens eerdere afspraken hadden de Duitse kerncentrales over twaalf jaar dicht moeten zijn, maar huidig bondskanselier Angela Merkel wilde die deadline met tien tot vijftien jaar opschuiven om ervoor te zorgen dat de bronnen van hernieuwbare energie voldoende ontwikkeld zijn.


Het olieconcern British Petroleum (BP) heeft zijn verkoopprogramma van activa opgedreven tot een bedrag van 40 miljard dollar. Eerder was een bedrag van 30 miljard dollar vooropgesteld. Met het bedrag wil British Petroleum de kosten dekken van de olievervuiling in de Golf van Mexico. British Petroleum zou onder meer zijn belang van 26 procent in Prudhoe Bay in Alaska, het grootste olieveld van de Verenigde Staten, verkopen voor zowat 20 miljard dollar. Tevens zou het olieconcern voor een bedrag van 5 miljard dollar tot 10 miljard dollar aan bezittingen van de hand willen doen aan zijn Russische joint venture TNK-BP. Daartoe zou een groot aantal olievindplaatsen in de Noordzee behoren. Het concern heeft de kostprijs voor de olieramp begroot op 32,2 miljard dollar. De ramp is een gevolg van de ontploffing eind april van het boorplatform Deepwater Horizon. Het olielek kon half juli worden gestopt.


De Amerikaanse president Barack Obama gaat het Amerikaanse Congres voorstellen om het bestaande programma van belastingkredieten voor bedrijven die investeren in onderzoek en ontwikkeling voor onbepaalde duur te verlengen. Dat hebben een aantal regeringsbronnen gemeld. Het steunpakket zou 100 miljard dollar waard zijn over een periode van tien jaar. Het is de bedoeling om hiermee de economische groei en werkgelegenheid aan te zwengelen. De financiering van die plannen zou mogelijk gebeuren met het stopzetten van bepaalde belastingsverminderingen voor multinationals en een aantal energiebedrijven. De Amerikaanse president zou bovendien voorstellen om de investeringen in autosnelwegen en andere infrastructuurprojecten op te schroeven. Obama heeft al herhaaldelijk beloofd om de economie met nieuwe maatregelen te zullen ondersteunen.


Michael O'Leary, de baas van de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair, denkt eraan om vluchten nog goedkoper maken door de copiloot te schrappen. Volgens O'Leary is de copiloot overbodig. Het lijkt hem beter om computers vliegtuigen te laten besturen. De piloot kan dan volgens hem ingrijpen als er iets fout loopt. Hij voegde er aan toe dat speciaal opgeleide stewards en stewardessen in het uiterste geval zouden kunnen inspringen. Die zouden volgens O'Leary opleidingen kunnen krijgen om een toestel aan de grond te zetten. Ryanair blijft manieren zoeken om de prijzen te drukken. Onder meer schafte de maatschappij als eerste gratis maaltijden en drank af. Ook moeten vliegtuigpassagiers betalen voor hun bagage. Het is niet de eerste keer dat O'Leary met een vreemd plan op de proppen komt. Eerder maakte de man al bekend dat hij passagiers wil laten betalen voor hun toiletbezoekjes. Hij voert ook onderzoek naar de mogelijkheid om staanplaatsen in vliegtuigen te integreren.


China kan binnen een vijftal jaar de Europese Unie voorbijsteken als belangrijkste handelspartner van Latijns-Amerika en de Caraïben. Dat is de conclusie van een rapport van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Eclac). De export van de regio naar China groeide tijdens de eerste helft van dit jaar met 44 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. China is intussen al de grootste exportmarkt voor Brazilië en Chili en komt op de tweede plaats voor Argentinië. Ook als invoerder wordt China steeds belangrijker. China is immers de tweede grootste leverancier geworden van Brazilië, Chili, Colombia, Peru en Cuba. De Eclac waarschuwt wel dat Latijns-Amerika steeds meer grondstoffen uitvoert. Elf jaar geleden maakten die 26,7 procent van de totale uitvoer van de regio uit, maar vorig jaar was dat aandeel al gestegen tot 38,8 procent. Latijns-Amerika keert volgens de organisatie terug naar een exportstructuur zoals die twintig jaar geleden bestond.


De Europese ministers van financiën buigen zich over de haalbaarheid van een belasting op financiële transacties. De belasting vormt een erg gevoelig thema, dat sinds de financiële crisis echter wat uit de taboesfeer kon ontsnappen. Met de publicatie van een informeel document probeert de Europese Commissie het debat te voeden. De taks op financiële transacties werd in de jaren zeventig door James Tobin naar voren geschoven als middel om speculatie tegen te gaan. Het idee werd lange tijd afgedaan als onwerkbaar, maar sinds de financiële crisis gaan stemmen op om het alsnog te overwegen. In de overwegingen van de Europese Commissie staan twee grote opties centraal. Daarbij zou een taks kunnen ingevoerd worden op de financiële transacties zelf, maar daartegen bestaan heel wat technische en politieke bezwaren. Een tweede versie zou een bredere taks op financiële activiteiten omvatten.


De Nederlandse groep Energy Resource Holding (ERH) wil een tweede kerncentrale bouwen bij Borssele. De holding is in handen van de gewezen aandeelhouders van energiebedrijf Essent. Het gaat om zes Nederlandse provincies en een aantal Nederlandse gemeenten. De holding heeft het Nederlandse ministerie van milieu op de hoogte gesteld van het voornemen tot de bouw van een tweede kerncentrale. Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend. Gerard Uytdewilligen, topman van Energy Resource Holding, stelt van mening te zijn dat nieuwe nucleaire toepassingen passen bij de uitdagingen op het gebied van energie en klimaat waarmee Nederland en Europa worden geconfronteerd. Hij voegt er aan toe dat de holding de mogelijkheden voor nieuw kernvermogen heeft verkend en het nu tijd is om in goed contact met de samenleving te starten met de procedure die moet leiden tot een vergunning voor het bouwen van een nieuwe kerncentrale.


De Britse bank Barclays heeft de Amerikaan Bob Diamond benoemd tot topman. Diamond wordt de opvolger van John Varley, die in maart volgend jaar vertrekt. Diamond is momenteel hoofd van de investeringstak van de Britse bank. Bob Diamond is volgens Barclays uitstekend gekwalificeerd en heeft al meer dan dertig jaar ervaring in de bankensector. Diamond is sinds veertien jaar in dienst van Barclays. Diamond is één van de best betaalde bankiers ter wereld, dankzij de successen die hij behaalde met de investeringstak Barclays Capital. Hij zat ook achter de overname van een deel van de activiteiten van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. Volgens Barclays ontvangt Diamond een jaarsalaris van 1,35 miljoen Britse pond, exclusief bonussen. Bob Diamond verhuist bij zijn benoeming van New York naar Londen.


De verkoop van nieuwe auto's in Groot-Brittannië is in augustus ingezakt. Er werden 17,5 procent minder wagens verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT). De verkoopdaling is het gevolg van het aflopen van het subsidieprogramma, dat de Britse regering eerder had ingesteld om de auto-industrie te ondersteunen. Het programma, waarbij autobestuurders subsidie kregen op de aankoop van een nieuwe auto als ze een exemplaar van tien jaar of ouder inleverden, liep al vijf maanden geleden af. De eerste maanden daarna bleven de verkopen redelijk stabiel, maar in juli werd al een daling van de autoverkopen van 13 procent geregistreerd. De organisatie liet weten dat door de beter dan verwachte verkopen in het eerste half jaar het totaal aan registraties van nieuwe auto's dit jaar iets boven het niveau van vorig jaar zal uitkomen.


Saab Automobile, eigendom van het Nederlandse Spyker Cars, is in een juridisch geschil beland met de regionale overheid van Göteborg en omgeving. De provincie Västra Götaland eist dat Saab nog deze maand 12 miljoen euro aan loongaranties terugbetaalt. Als dit niet gebeurt, stapt de overheid naar eigen zeggen naar de rechter. Saab zei in een verklaring dat het geld deel uitmaakt van het afgesproken reddingsplan van het automerk. Het bedrijf wil slechts een kwart van het geëiste bedrag overmaken. General Motors, de vorige eigenaar van Saab, dreigde eind vorig jaar het Zweedse merk te liquideren. Uiteindelijk bereikte Spyker Cars een akkoord met zowel General Motors als Zweedse regionale overheden en de rijksoverheid over de overname van Saab. De provincie Västra Götaland wilde vooral de werkgelegenheid behouden. Bij Saab en directe toeleveranciers werken ongeveer 8.000 man, voornamelijk in de regio rond Göteborg.


Er bestaat een grote kans dat Anglo Irish Bank, één van de grootste banken van Ierland, geleidelijk zal ontmanteld worden. De bank ontving al 22,9 miljard euro aan overheidssteun en voorspelt nog meer verliezen omdat er nog rommelkredieten tegen zware kortingen moeten worden overgeheveld naar het National Asset Management Agency (NAMA), de badbank die door de Ierse overheid werd opgericht. Door de grote overheidsinterventies is Anglo Irish in handen van de Ierse staat. Brian Lenihan, de Ierse minister van financiën, heeft overleg gepleegd met de Europese Commissie over het lot van Anglo Irish. Volgens een woordvoerder van de minister zou uiteindelijk ook nog kunnen beslist worden om Anglo Irish om te vormen tot een kleine bank die kredieten verstrekt aan ondernemingen. Een uitspraak wordt tegen het einde van deze maand verwacht.


Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft zijn resterende belang in zijn voormalige chipdochter NXP Semiconductors verkocht. Het belang wordt overgenomen door het Britse pensioenfonds van Philips. De verkoop van het belang levert Philips een bate op van 140 miljoen euro. Philips stort 350 miljoen euro in de kas van het Britse pensioenfonds. Het Britse pensioenfonds zal met het geld het belang van Philips in NXP Semiconductors kopen. Chipfabrikant NXP Semiconductors werd vier jaar geleden door Philips verkocht aan een groep investeerders voor 6 miljard euro. Philips behield een minderheidsbelang van ongeveer 20 procent. Het chipbedrijf kreeg afgelopen zomer een beursnotering op de Amerikaanse beurs in New York. Verwacht werd dat Philips naar aanleiding van die beursgang zijn resterend belang zou afbouwen. Het elektronicaconcern had eerder immers bekend gemaakt dat het belang niet tot de kernactiviteiten van Philips behoorde.


De Italiaanse schoenfabrikant Geox wil volgend seizoen graag een team uit de Formule Eén sponsoren. Geox had al een voorgesprek met Red Bull Racing, het team van Mark Webber en Sebastian Vettel, die in de voorlopige stand van het wereldkampioenschap op de tweede en derde plaats staan. Sporten met een technologische inslag kunnen volgens Mario Moretti, topman van Geox, interessant zijn voor de schoenenfabrikant. Het Italiaanse bedrijf toont zich opvallend actief in de sportwereld. Eerder al werd beslist om volgend seizoen met een eigen team in de professionele wielersport te starten. Inmiddels is bekend geraakt dat onder meer de Russische renner Denis Menchov van Rabobank naar Geox zal overstappen. Hij krijgt onder meer het gezelschap van de Spaanse gewezen Tour-winnaar Carlos Sastre, die van Cervélo overkomt.


De Europese Commissie onderzoekt of het Duitse chemieconcern BASF clandestien tests doet met een nieuwe, nog niet goedgekeurde genetisch gewijzigde aardappel Amadea. Scheuten van de Amadea zijn teruggevonden op een veld in Zweden, waar ook Amfora, een andere genetisch gemanipuleerde aardappel van het Duitse concern, wordt geteeld. Amflora, een genetisch gewijzigde zetmeelrijke aardappel bestemd voor industrieel gebruik, kreeg begin maart van dit jaar goedkeuring van de Europese Commissie. De Europese Commissie vraagt de verantwoordelijken van BASF om uitleg. Onder meer wil men weten of op de velden in Tsjechië en Duitsland, waar BASF eveneens met de teelt van Amflora was begonnen, planten of resten te vinden zijn van Amadea. BASF erkent een beperkt aantal sporen van Amadea te hebben ontdekt bij een intern onderzoek. Dat zou aan de Zweedse overheid zijn gemeld. BASF hoopt over drie tot vier jaar te beginnen met de teelt van Amadea.


Groot-Brittannië wil Avandia, een geneesmiddel tegen diabetes, uit de rekken laten halen. Avandia is het tweede best verkochte product van de Britse farmagroep GlaxoSmithKline (GSK). De Britse geneesmiddelentoezichthouder vindt dat Avandia echter tot een verhoogd risico op hartaanvallen leidt, waardoor het niet langer op de markt zou mogen worden gebracht. Eerder uitte ook al de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) bedenkingen over het geneesmiddel. De Amerikaanse geneesmiddelenregulator besliste uiteindelijk dat Avandia niet uit de handel moest worden gehaald, maar wel dat de neveneffecten in de bijsluiter nadrukkelijker moesten worden vermeld. GlaxoSmithKline zegt dat uit een uitgebreid onderzoek bij meer dan vijftigduizend patiënten aangetoond is dat Avandia geen groter risico inhoudt dan andere middelen voor de behandeling van diabetes.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home