Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, September 06, 2010

Plotselinge gedragswijziging kan signaal zijn van cyberbullying

Cyberbullying en sexting vormen voor schoolgaande kinderen belangrijke problemen. Ouders moeten zich van dat probleem bewust zijn en moeten de nodige maatregelen nemen om hun kinderen tegen die praktijken te beschermen. Dat zegt Bridget Roberts-Pittman, professor psychologie aan de Indiana State University. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 25 procent van alle Amerikaanse kinderen toegeeft het slachtoffer geworden te zijn van cyberbullying. Bovendien zegt minstens 20 procent betrokken te zijn geweest bij sexting. De onderzoekster merkt daarbij op dat een verdachte verandering in het gedrag van kinderen kan wijzen op cyberbullying of sexting.

"Kinderen gebruiken de technologische vooruitgang om anderen schade te berokkenen door email, tekstberichten, instant messaging, mobiele telefoons en sociale netwerken," merkt Roberts-Pittman op tegenover het magazine Healthday News. "Vele kinderen hebben een eigen mobiele telefoon, waardoor het heel gemakkelijk wordt om die apparaten te gebruiken om hen aan te vallen. Bovendien is de communicatie in cyberspace ook veel anoniemer en wordt er minder verantwoording geƫist van kinderen die zich tot dergelijke praktijken lenen." De onderzoekster voegt er aan toe dat tieners en hun ouders de ernst van die feiten niet beseffen en ook niet stil blijken te staan bij de levenslange consequenties die deze praktijken tot gevolg kunnen hebben.

Roberts-Pittman wijst er daarbij dat sexting kan leiden tot een veroordeling wegens het bezit en de verspreiding van kinderpornografie. "In een aantal Amerikaanse staten zouden ze daardoor verplicht worden om zich gedurende twintig jaar te laten registreren als een pedofiel," merkt de onderzoekster op. Roberts-Pittman stelt dat ouders zouden moeten aandacht hebben voor symptomen zoals angsten, depressies, schoolverzuim of drastische beslissingen, zoals het plotseling verlaten van een sportclub. Dat kunnen volgens haar mogelijk signalen zijn van problemen. Roberts-Pittman voegt er aan toe dat ouders het gebruik van de mobiele telefoon en het internet door hun kinderen moeten controleren, maar de problemen ook bespreekbaar maken en aantonen dat er oplossingen zijn.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home