Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, September 07, 2010

Europese Commissie moet vooral basissport stimuleren

De Europese Commissie lanceert in november zijn allereerste sportprogramma. In het kader daarvan hebben een aantal Europese parlementsleden opgeroepen om een duidelijke prioriteit te verlenen aan de financiering van de basissport. In juni van dit jaar hadden Europese parlementsleden en sportverantwoordelijken tijdens een hoorzitting van de International Sport and Culture Association (ISCA) al gewezen op de belangrijke rol die basissport speelt in de Europese doelstellingen op het gebied van gezondheid en sociale integratie. De organisatie roept ook op om door steun aan de basissport alle Europeanen de mogelijkheid te bieden om fysieke activiteiten te ontplooien.

De internationale sportorganisatie heeft een petitie gelanceerd om te verkrijgen dat tegen het einde van het decennium honderd miljoen extra Europeanen geregeld aan sport of fysieke activiteiten zouden doen. De oproep om meer financiële ondersteuning te verlenen aan de basissport werd gelanceerd door de socialistische Europese parlementsleden Joanna Senyszyn (Polen) en Mary Honeyball (Groot-Brittannië), de christelijke fractieleden Ivo Belet (België) en Sean Kelly (Ierland) en de liberaal-democraat Hannu Takkula (Finland). Het Britse conservatieve parlementslid Emma McClarkin voert aan dat de competitiesport weliswaar geld genereert voor de basissport, maar er niet zal in slagen om de doelstellingen van de Europese Unie te realiseren.

In februari vorig jaar had Jacques Rogge, voorzitter van het International Olympic Committee (IOC), nog gezegd dat de basissport het belangrijkste slachtoffer was van de economische crisis. Overheden werden door die crisis volgens hem immers met andere prioriteiten geconfronteerd, waardoor de ondersteuning voor sport zou zijn teruggeschroefd. Hij stelde daarbij dat de situatie op internationaal niveau nog relatief op peil was gebleven, maar op nationaal en lokaal vlak was de toestand volgens hem veel verslechterd. Naast de dalende overheidssteun, kende volgens hem ook de ticketverkoop en sponsoring op lokaal niveau een gevoelige terugval.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home