Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 08, 2010

Kazakstan wil Siberische rivieren laten ombuigen

De Kazakse president Nursultan Nazarbayev wil dat een oud plan uit de periode van de Sovjet-Unie weer uit de lade wordt gehaald. In dat plan was voorzien om een aantal Siberische rivieren zuidwaarts af te leiden, zodat de drinkwater zouden kunnen leveren aan droge gebieden in Centraal-Azië. In de Sovjet-plannen, die in de jaren tachtig werden opgeborgen, was voorzien dat de loop van een aantal Siberische rivieren, die uitmonden in de Noordelijke IJszee, zouden omgelegd worden om Centraal-Azië te bevoorraden. Nazarbayev zegt dat die plannen aan Kazakstan en Rusland de mogelijkheid zouden bieden om toekomstige droogteperiodes het hoofd te bieden.

"Helaas krijgt het probleem van de waterbevoorrading niet de aandacht die het verdient," merkte Nazarbajev op na een ontmoeting met de Russische president Dmitry Medvedev in de Kazakse stad Oskemen. "Het is dan ook belangrijk dat onze regeringen de krachten bundelen om gezamenlijke initiatieven uit te werken die deze problemen kunnen aanpakken." Nazarbayev noemde een herziening van het Sovjet-plan een cruciale maatregel om de waterbevoorrading van de hele Centraal-Aziatische regio te garanderen. De Russische president Medvedev zei open te staan voor het bespreken van ideeën en daarbij geen plannen uit te sluiten die lang geleden werden opgeborgen.

Centraal-Aziatische leiders, waaronder Nazarbayev, grijpen geregeld terug naar de oude Sovjet-plannen om de loop van de Siberische rivieren om te buigen, zodat droge landbouwgebieden in het zuiden zouden kunnen worden geïrrigeerd en drinkwater voor de lokale bevolking zou kunnen worden voorzien. Rusland controleert ongeveer één vijfde van de wereldwijde voorraden aan drinkbaar water. Rusland heeft verscheidene Siberische rivieren die noordwaarts stromen - waaronder de Ob, Irtysh en Yenisei - wiens bronnen zich in of in de buurt van Kazakstan bevinden. De waterbevoorrading wordt een steeds groter internationaal probleem.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home