Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, September 08, 2010

Rockmuziek worstelt zich door dalperiode

Het aantal rocknummers in de Britse hitparades ligt dit jaar gevoelig lager dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Official Charts Company. De verkoop van rocksingles is volgens het rapport tijdens de eerste acht maanden van dit jaar met bijna 18 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij urbansingles werd een stijging met 33 procent opgetekend. De verkoop van popsingles steeg met 30 procent. Het magazine Music Week voegt er aan toe dat slechts vijf van de honderd populairste singles van het jaar tot de categorie van de rockmuziek mogen worden gerekend. Het meest populaire rocknummer van dit jaar in Groot-Brittannië was 'Don't Stop Believin' van de Amerikaanse groep Journey.

Journey bracht het nummers al bijna dertig jaar geleden uit, maar de song kreeg een nieuw leven door een cover in de televisieshow Glee. De enige andere rocknummers in de top honderd van de eerste acht maanden waren twee nummers van Florence and the Machine, één nummer van Mumford and Sons en één van de dansact Pendulum. James Curran, hoofd muziek bij Absolute Radio, stelt dat de hitlijsten zelfs niet meer herkenbaar zijn in vergelijking met amper twee jaar geleden. Het is volgens hem beangstigend hoe snel alles is veranderd. Curran voegt er aan toe dat het op dit ogenblik nog bijzonder moeilijk is om de bona-fide rock te brengen. Dat geldt volgens hem zelfs voor de grootste groepen. Twee jaar geleden waren er nog Coldplay, Kings of Leon, Oasis, The Verve of Kaiser Chiefs.

Guy Garvey, zanger van de groep, merkt op dat singles op dit ogenblik vooral worden gekocht door dertienjarige meisjes. Die hebben volgens hem op dit ogenblik andere dingen te doen dan te kijken naar kerels met gitaren. Hij voegt er echter aan toe dat de hitlijsten geen goede afspiegeling zijn van de populariteit van muziek. Rock is volgens hem immers meer gericht op de album-markt, zodat de afwezigheid in de hitlijsten voor hem naar eigen zeggen geen verrassing is. Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, zegt echter dat ook de afwezigheid van de live-circuit een belangrijke rol speelt. Gary Mounfield, bassist bij Primal Scream, merkt echter op dat de huidige bands te veel op veiligheid spelen en teveel carrière-gericht zijn. Ook muziekmaatschappijen willen volgens hem geen risico's meer.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home