Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 10, 2010

Depressie biedt letterlijk grijze kijk op de wereld

Depressieve mensen zien de wereld daadwerkelijk in grijstinten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Freiburg. Uit het onderzoek bleek immers dat bij depressie-patiënten de netvlies-reactie op contrast veel minder was dan bij psychisch gezonde mensen. De onderzoekers voegen er aan toe dat het nemen van anti-depressiva geen enkele invloed bleek te hebben op deze reacties. Bovendien bleken de mensen met de zwaarste depressie ook de laagste reactie op contrasten te laten optekenen. Er wordt opgemerkt dat er weliswaar nog meer onderzoek nodig is, maar de onderzoekers menen dat netvlies-scans gebruikt zouden kunnen worden voor de diagnose en het bepalend van de ernst van de depressie.

"Het onderzoek toont aan dat depressie de ervaringen en percepties van het individu veranderen," voert het magazine HealthDay News aan. "De dichter William Cowper merkte al op dat variatie het leven kruidt, maar wanneer mensen in een depressie raken, zijn ze minder in staat om contrasten in de visuele wereld te onderscheiden. Dat verlies maakt van de wereld in hun ogen een minder aangename plaats om te leven." Het fenomeen zou volgens de onderzoekers ook een mogelijke verklaring kunnen zijn waarom kunstenaars uit alle tijden, culturen en talen depressie altijd hebben aangeduid met symbolen van eentonige donkere of grijze kleuren.

De onderzoekers voegen er aan toe dat netvlies-tests in de toekomst een betere diagnose zouden kunnen opleveren over de gemoedstoestand van patiënten dan een loutere vraag hoe ze zich voelen. Onderzoeksleider Ludger Tebartz van Elst voegt er aan toe dat deze methode een bijzonder waardevol instrument zou kunnen opleveren om een objectieve maatstaf te ontwikkelen voor een subjectieve staat van depressie. Hij merkt op dat deze evolutie verregaande gevolgen zou kunnen hebben voor het depressie-onderzoek, het maken van klinische diagnoses voor de aandoening en het uitwerken van een efficiënte therapie om de patiënten hun ziekte te helpen overwinnen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home