Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 10, 2010

Nieuwsoverzicht

Deutsche Bank wil een bedrag van 9 miljard euro ophalen met de uitgifte van aandelen, om zijn belang in een andere Duitse bank te vergroten en eventueel het eigen kapitaal te verhogen. Dat hebben een aantal insiders gezegd. Met de opbrengst van de emissie zou Deutsche Bank onder meer een bod doen op extra aandelen van Deutsche Postbank, de grootste consumentenbank van Duitsland. De plannen zouden echter nog niet definitief zijn en de bank zou nog kunnen besluiten om de emissie niet te laten doorgaan. Tijdens het hoogtepunt van de financiele crisis bijna twee jaar geleden nam Deutsche Bank een belang van bijna 30 procent in Deutsche Postbank om zijn depositobasis te verhogen. Deutsche Bank heeft nog anderhalf jaar de optie om een meerderheidsbelang te nemen in Deutsche Postbank. De beurswaarde van de Deutsche Postbank bedraagt ongeveer 5,7 miljard euro.


Het Finse concern Nokia heeft de Canadees Stephen Elop aangesteld als nieuwe chief executive. Elop staat momenteel aan het hoofd van de businessdivisie van Microsoft. Hij volgt in de tweede helft van september Olli-Pekka Kallasvuo op als topman van Nokia. Elop werkte eerder voor Juniper Networks, Adobe Systems en Macromedia. Kallasvuo werd vier jaar geleden chief executive bij Nokia, in opvolging van Jorma Ollila. Sindsdien moet Nokia echter opboksen tegen de toenemende concurrentie, vooral dan in de toplaag van de markt, met concurrenten als de iPhone van Apple. Kallasvuo blijft actief bij Nokia als bestuurder van Nokia Siemens Networks, de joint venture tussen Nokia en het Duitse Siemens. Kallasvuo zou recht hebben op een ontslagvergoeding van 4,6 miljoen euro. Daarnaast ontvangt hij ook een compensatie voor de 100.000 Nokia-aandelen die hem drie jaar geleden werden toegekend.


De Franse autoconstructeurs PSA Peugeot-Citroën en Renault gaan de Franse staat elk één miljard euro staatssteun vervroegd terugbetalen. Dat is een derde van de staatsleningen die ze ontvingen tijdens de economische en financiële crisis. Peugeot-Citroën en Renault kregen vorig jaar elk 3 miljard euro staatssteun, waar tegenover stond dat ze in Frankrijk geen fabrieken zouden sluiten. De vooropgestelde kalender voorzag een begin van de terugbetaling vanaf volgend jaar, maar enkele maanden geleden gaven de autobouwers reeds aan dat ze de leningen vervroegd zouden terugbetalen. De vervroegde terugbetaling stelt hen naar eigen zeggen in staat om de schulden af te bouwen en de uitgaven aan intresten terug te schroeven. Zowel Peugeot-Citroën als Renault konden tijdens de eerste helft van dit jaar opnieuw winst laten optekenen.


De Britse oliemaatschappij British Petroleum stelt de publicatie van de derdekwartaalcijfers een week uit vanwege de administratieve rompslomp die de olieramp in de Golf van Mexico met zich meebrengt. Dat heeft het concern bekendgemaakt. De cijfers zullen begin november naar buiten worden gebracht in plaats van tijdens de laatste week van oktober. Volgens een woordvoerder van British Petroleum is het moeilijk om de resultaten binnen de gebruikelijke termijn op te stellen. Het olielek heeft volgens hem de verwerking van de gegevens complexer gemaakt. Het uitstel geeft de administratie van British Petroleum naar eigen zeggen iets meer ruimte om die gegevens te verwerken. De verschuiving zou niets te maken hebben met de ontdekking van nieuwe claims rond de olieramp. British Petroleum maakte begin september bekend dat de kosten voor het olielek oplopen tot 8 miljard dollar.


De Franse energiegroep GdF Suez heeft zijn volledige belang van 5,01 procent in de Spaanse aardgasleverancier Gas Natural Fenosa van de hand gedaan. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 540 miljoen euro. De verkoop maakt naar eigen zeggen deel uit van de financiële optimaliseringsstrategie van de groep. Gas Naturel, de grootste gasproducent van Spanje, nam vorig jaar het nutsbedrijf Union Fenosa over. GdF Suez maakte in augustus vorig jaar al bekend geen plannen te hebben om het belang in Gas Naturel over te nemen dat door dochtermaatschappij Suez Environnement werd verkocht. Gérard Mestrallet, chief executive van GdF Suez, zei toen dat er nog niet vaststond wat de Franse energiegroep met zijn eigen belang in Gas Naturel zou doen. Het Spaanse gasconcern werd lange tijd als een mogelijke overnameprooi gezien van GdF Suez op de Spaanse markt.


De Maleisische oliemaatschappij Petronas heeft zijn samenwerking met de Formule Eén verlengd. De oliemaatschappij heeft beslist om vijf jaar langer sponsor te blijven van de Malaysian Grand Prix. Een woordvoerder van Petronas voerde daarbij aan dat de Formule Eén het merk niet alleen belangrijke voordelen biedt op het gebied van zichtbaarheid, maar de sponsoring zou er ook moeten toe leiden dat Maleisië zijn positie als een belangrijk centrum van motorsport en toerisme verder zou kunnen versterken. Bernie Ecclestone, topman van de Formula One, merkte op dat Maleisië de eerste Aziatische moderne wedstrijd organiseerde sinds Japan. De Petronas Malaysia Grand Prix is volgens hem dan ook een katalysator geweest om Azië te openen voor de sport. Petronas is al twee decennia actief in de internationale motorsport. Er wordt aan toegevoegd dat dit in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de omzetgroei van de Maleisische maatschappij.


Winkelketen Ikea is in zijn thuisland Zweden een website gestart waar consumenten gebruikte artikelen van het merk kunnen aanbieden. Ikea werkt daarvoor samen met de Zweedse e-commercesite Blocket.se, die instaat voor de technische kant van het project. Leden van Ikea Family, het getrouwheidsprogramma van de Zweedse groep, kunnen op de website gratis advertenties plaatsen. Die verschijnen automatisch op de website van Blocket. Omgekeerd verschijnen alle advertenties van Ikea-producten die op Blocket worden geplaatst, ook op de Ikea-website. Het initiatief past naar eigen zeggen volledig in de duurzame ambities die de keten koestert. Door de tweedehands-site wil het bedrijf naar eigen zeggen de levensduur van de producten zoveel mogelijk verlengen. Voorlopig blijft het initiatief beperkt tot Zweden, maar een uitbreiding naar andere landen wordt niet uitgesloten.


De Japanse economie heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een groei gekend van 1,5 procent. Eerder was veronderstel dat de groei tijdens het tweede kwartaal tot 0,4 procent zou terugvallen. De Japanse premier Naoto Kan heeft ook een steunplan van 915 miljard yen voor de Japanse economie voorgesteld. Dat komt overeen met een bedrag van 8,5 miljard euro. Het plan beoogt het creëren van 200.000 banen en het indijken van de negatieve effecten van de deflatie en de sterke yen. De maatregelen van het steunplan bestaan onder meer uit steun aan pas afgestudeerden om deze jonge bevolkingsgroep te helpen bij het vinden van een baan. Daarnaast moet het plan leiden tot een ondersteuning van kleine bedrijven en het aanmoedigen van investeringen in milieuvriendelijke industrietakken. Bovendien wil het plan ook de consumptie steunen.


Thilo Sarrazin, het omstreden bestuurslid van de Duitse Bundesbank, stapt eind september op. Dat heeft de Duitse centrale bank bekendgemaakt. Sarrazin wekte grote verontwaardiging met minachtende opmerkingen aan het adres van joden en moslims. Sarrazin zei dat islamitische immigranten in Europa niet bereid en niet in staat zijn zich te integreren in de westerse maatschappij. In zijn boek schreef hij ook dat de immigranten Duitsland steeds dommer maken en dat de Turken in Berlijn geen andere functie hebben dan het verkopen van groente en fruit. Ook zei hij dat joden een bepaald gen delen. Zijn opmerkingen leidden tot een storm van protest. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel had opgeroepen tot het vertrek van Sarrazin. De bank was al bezig met een procudure om Sarrazin te ontslaan, maar uiteindelijk heeft het omstreden bestuurslid zelf beslist om op te stappen.


Vijf van de grootste pensioenfondsen van Nederland hebben opnieuw de noodklok geluid. In de Nederlandse media lieten ze advertenties verschijnen dat de Nederlandse pensioenuitkeringen bij een ongewijzigd overheidsbeleid over twee jaar mogelijk met procenten naar beneden gaan. Aftredend minister van sociale zaken Piet Hein Donner heeft daarom een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om zo snel mogelijk de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 jaar naar 67 jaar wettelijk te regelen. De Nederlandse pensioenfondsen zijn in grote problemen geraakt door de lage beurskoersen en de sterk gedaalde rente. ABP, met vijf miljoen klanten veruit het grootste pensioenfonds in Nederland, zit al enige tijd in de gevarenzone. De dekkingsgraad is onder de 100 punten gedaald. Die dekkingsgraad moet minimaal 105 punten zijn. ABP moet nu in een herstelplan aan de Nederlandsche Bank aangeven hoe dat peil weer opnieuw bereikt zou kunnen worden.


Het Britse defensieconcern BAE Systems heeft zijn plannen bekend gemaakt om in totaal ongeveer duizend banen te schrappen. Vooral in de divisie Military Air Solutions (MAS) zouden er banen sneuvelen. Kevin Taylor, directeur van de divisie, zegt dat het mogelijke banenverlies het gevolg is van de impact van de wijzigingen in het defensieprogramma, zoals dat werd aangekondigd in december van vorig jaar. Bovendien zijn er ook minder orders voor programma's zoals het Hawk-gevechtsvliegtuig. Taylor zei de maatregel te betreuren, maar de ingreep is volgens hem nodig om het concern toe te laten zijn concurrentiële positie op de markt te behouden. De meest ontslagen zouden vallen in Groot-Brittannië. BAE Systems heeft wereldwijd ongeveer 107.000 medewerkers. In Groot-Brittannië heeft het defensieconcern ongeveer 40.000 mensen in dienst.


De Japanse autobouwer Nissan gaat in China het nieuwe automerk Qichen lanceren. Dat zal gebeuren in samenwerking met zijn Chinese partner Dongfeng Motors. De Japanse naam van het nieuwe model verwijst naar de ochtendster Venus. De Engelse naam van het merk wordt Venucia. Qichen, dat in een eerste fase een goedkope middenklasser zal bouwen, moet de joint venture tussen Dongfeng en Nissan toelaten om zijn doelstelling van één miljoen verkochte wagens per jaar op de Chinese markt te halen. De Qichens zullen uitgerust worden met Nissan-motoren. De Chinese markt is vorig jaar de grootste automarkt van de wereld geworden. Met meer dan 13,6 miljoen verkochte exemplaren, werd immers Amerikaanse markt voorbijgestoken. Na een vertraging in de lente en bij het begin van de zomer, werd in augustus opnieuw een stijging op jaarbasis met 55,7 procent opgetekend.


De Britse handelsbalans heeft tijdens de maand juli van dit jaar een tekort van 8,7 miljard pond sterling laten optekenen. Dat is een nieuw record. Het cijfer doet opnieuw twijfel rijzen over de economische groei van het land. De handelsbalans zou nochtans moeten profiteren van het zwakke Britse pond. In juli ging de export echter 0,2 procent omlaag, terwijl de import een stijging met 3,1 procent kende. Aankopen van chemische producten en olie dreven de import naar het hoogste niveau in twee jaar tijd. De negatieve handelsbalans met landen buiten de Europese Unie bedroeg 4,8 miljard pond. Het tekort tegenover de andere lidstaten van de Europese Unie bedroeg 3,9 miljard pond. De Britse economie kende tijdens het tweede kwartaal van dit jaar wel met 1,2 procent. Analisten verwachten echter dat de groei daarna opnieuw zal vertragen.


De wereld heeft de landbouw te lang veronachtzaamd en zal meer in de sector moeten investeren. Dat heeft de Nederlandse minister van landbouw Gerda Verburg gezegd bij de opening van een landbouwconferentie in Ethiopië. Volgens haar moeten overheid en bedrijfsleven de handen ineenslaan om een duurzame ontwikkeling van de landbouw mogelijk te maken, vooral in Afrika. Alleen op die manier kan volgens haar efficiënt strijd worden geleverd tegen de honger. Tegen het midden van de eeuw moet de wereld negen miljard mensen voeden. Dat betekent volgens Verburg dat wereldwijd de agrarische productie met 70 procent moet worden verhoogd. Dat vraagt volgens haar om grote publieke en private investeringen. De Nederlandse minister voegde er aan toe dat de landbouw ook één derde van het klimaatprobleem kan oplossen. Landbouw is immers verantwoordelijk voor 14 procent van de uitstoot van koolstofdioxide en minstens 20 procent van de ontbossing.


Het Britse Cambridge is de beste universiteit van de wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse QS World University Rankings. Vorig jaar stond Cambridge op de tweede plaats, maar heeft nu het Amerikaanse Harvard voorbij gestoken. Het is de eerste keer sinds het opmaken van de rangschikking zeven jaar geleden dat de lijst niet wordt aangevoerd door de Amerikaanse universiteit. De top drie wordt rond gemaakt door de Yale University. Daarna volgen het University College London, Massachusetts Institute of Technology, Oxford, Imperial College Londen, University of Chicago, California Instutute of Technology en Princeton. De ETH Zürich is de eerste vertegenwoordiger van continentaal Europa. Maar ook de Ecoles Polytechniques in Lausanne en Parijs, de Ecole Normale Superieure uit Parijs en de University of Kopenhagen hebben zich in de top vijftig gewerkt. De onderzoekers stellen dat Europa de Amerikaanse suprematie in de universiteitswereld steeds verder bedreigt.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home