Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 09, 2010

Ouderen lezen graag negatief nieuws over jongere generatie

Vijftigplussers krijgen een positiever beeld over zichzelf wanneer ze negatief nieuws over jongeren lezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Ohio State University. Er wordt aan toegevoegd dat jongeren daarentegen, wanneer ze de keuze zouden krijgen, liever over generatiegenoten zouden lezen en niet bijzonder geïnteresseerd zijn in verhalen over de oudere leeftijdsgroepen. Onderzoeksleider Silvia Knobloch-Westerwick merkt dan ook op dat jonge lezers ouderen niet bijzonder relevant vinden. De jongere generatie is volgens haar vooral bezig met de ontdekking van zichzelf en hun positie en leeftijdsgenoten zouden daarvoor de meest relevante vergelijkingsbasis opleveren.

Bij het lezen van artikels kozen ouderen volgens de onderzoekers vooral voor negatieve verhalen over jongere generaties. Bij verhalen over hun eigen generatie, bleken oudere lezers daarentegen geen voorkeur voor negatieve of positieve berichten te vertonen. Jongere lezers toonden bijzonder weinig interesse in verhalen over oudere generaties, ongeacht de positieve of negatieve inslag van de berichten. Over de eigen generatie was er bij deze jongere lezers daarentegen wel een duidelijke voorkeur voor positieve verhalen. De onderzoekers voegen er aan toe dat de jongere lezers na afloop van de lectuur geen verschil in hun zelfbeeld lieten optekenen. Bij oudere lezers was er daarentegen wel duidelijk een positiever zelfbeeld wanneer de respondenten negatieve verhalen over jongeren had gelezen.

"Nu weten we waarom oudere mensen graag over jongere generaties lezen," merken de onderzoekers op. "Deze oudere generatie is op zoek naar negatieve verhalen over jongeren. De resultaten van het onderzoek bevestigen eerdere studies, die al hebben aangevoerd dat de sociale identiteit bepalend is voor de mediakeuzes die worden gemaakt. Leeftijd is één van die sociale identiteiten die mee de mediakeuze bepaalt." De onderzoekers voegen er aan toe dat de maatschappij jongeren als een belangrijk gegeven worden bestempeld, terwijl ouderen meer op een negatieve manier worden benaderd. De onderzoekers stellen dat ouderen zich hiervan bewust zijn en negatieve verhalen over jongeren dan ook gebruiken om het eigen zelfbeeld op te krikken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home