Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, September 09, 2010

Shia LaBoeuf levert filmstudio meeste return-on-investment op

De opkomende filmster Shia LaBoeuf levert de filmstudio's op dit ogenblik de grootste return-on-investment op. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Amerikaanse magazine Forbes. Voor elke dollar die LaBoeuf aan loont ontvangt, brengt ze voor de filmstudio 81 dollar op. Op de tweede plaats staat Anne Hathaway met een opbrengst van 64 dollar. De top drie wordt afgerond door Daniel Radcliffe met een bedrag van 61 dollar. Forbes merkt daarbij op dat de top drie volledig wordt ingenomen door jonge acteurs. LaBoeuf, Hathaway en Radcliffe zijn immers allemaal twintigers. Deze jonge acteurs vormen voor de filmstudio's volgens Forbes dan ook een goede investering.

"Jonge acteurs, zelfs met een succesvolle filmcarrière, hebben nog altijd niet de credibiliteit van de oudere acteurs opgebouwd," merkt Forbes op. "Maar ze oefenen wel een grote aantrekkingskracht uit op de jongere kijkers, die het belangrijkste bioscooppubliek vertegenwoordigen. Dat is voor de filmstudio's een unieke combinatie." Er wordt aan toegevoegd dat de return-on-investment van deze jonge acteurs minstens twee keer zo groot is tegenover de vierde in de rangschikking. Robert Downey levert als vierde immers nog slechts een return-on-investment op van 33 dollar. De top tien wordt verder gevuld met Kate Blanchett (27 dollar), Jennifer Aniston (21 dollar), Meryl Streep (21 dollar), Johnny Depp (18 dollar), Nicolas Cage (17 dollar) en Sarah Jessica Parker (17 dollar).

De meeste acteurs in de lijst hebben opgetreden in minstens één blockbuster die wereldwijd minstens 300 miljoen dollar heeft opgeleverd. Er zijn echter uitzonderingen, want acteurs zoals Jennifer Aniston of Nicolas Cage hebben niet voor een blockbuster gezorgd, maar door hun relatief bescheiden loon in vergelijking met figuren zoals Johnny Depp, leveren ook hun commercieel matige successen de filmstudio's een hoge return-on-investment op. Er wordt aan toegevoegd dat vrouwelijke acteurs minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Hoewel hun films traditioneel ook minder succes opleveren, staan er door die lagere looneisen evenveel vrouwen als mannen in de top tien.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home