Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 10, 2010

Openbare omroepen moeten beter communiceren over Europa

De openbare omroepen moeten beter communiceren over de Europese materies. Dat is noodzakelijk om de kloof tussen de Europese Unie en zijn burgers te verkleinen. Dat heeft het Europese Parlement benadrukt, waarbij gewezen werd op het grote potentieel van sociale media om jonge mensen te bereiken. In een rapport van het Deense europarlementslid Morten Lokkegaard moet er gewerkt worden aan transnationale media, terwijl tegelijkertijd aandacht moet besteed worden aan een bescherming van het pluralisme en de strijd tegen de concentratie van media-eigendom. Onder meer wordt gewezen op uitzendingen van Euronews in alle Europese talen en een grotere efficiƫntie van de EuroparlTV-service van het Europees Parlement.

Er wordt op gewezen dat sociale media een immens potentieel hebben om jonge mensen te bereiken, maar er wordt aan toegevoegd dat hun betrouwbaarheid als bron niet altijd voldoende kan worden gegarandeerd om hen als professionele media te beschouwen, waarbij ook met een ernstige bedreiging voor de journalistieke ethiek moet worden rekening gehouden. Volgens het rapport is er voorzichtigheid geboden bij het inschakelen van deze nieuwe instrumenten. Er wordt dan ook gewezen op het belang van de uitwerking van een ethische code voor de nieuwe media. Er werd aan toegevoegd dat openbare omroep een verantwoordelijkheid hebben om Europees nieuws te brengen, maar de lidstaten moeten er volgens het rapport voor zorgen dat zenders onafhankelijk blijven.

In het rapport was oorspronkelijk ook gewag gemaakt van een Europees trainingsprogramma om een taskforce van journalisten te creƫren die Europese materies zouden behandelen. Dat element werd echter geschrapt, nadat het Duitse socialistische parlementslid Petra Kammerevert gewaarschuwd had voor een vervaging van de grenzen tussen de politieke en onafhankelijke media. Om diezelfde reden werd een voorstel afgevoerd om een fonds op te richten voor ondersteuning aan studenten-media die Europese materies zouden volgen. Met het oproepen van media om meer aandacht te besteden aan Europa is volgens Kammerevert niets mis, maar wanneer richtlijnen worden opgesteld komt men volgens haar op glad terrein.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home