Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 10, 2010

Europese topcompetities besparen 1,32 miljard euro

De voetbalclubs uit de vijf grootste Europese competities hebben hun uitgaven aan transfers voor het begin van het seizoen met 29 procent teruggeschroefd tot 1,32 miljard euro. Bovendien bestaan de loonbestanden van de clubs uit 546 spelers minder dan bij de aanvang van het vorig seizoen. De evoluties zijn het gevolg van de impact van de gevolgen van de economische recessie. Door het verkleinen van de spelerskernen, willen de clubs bovendien de loonkosten beperken, maar de investering in buitenlandse spelers is ook teruggevallen door een belastingverhoging in Spanje en een beperkende maatregelen in Engeland, waardoor acht van de vijfentwintig spelers voor het jongerenteam moeten hebben gespeeld.

In de Spaanse La Liga daalde het totale transferbedrag met 45 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Spaanse onderzoeksbureau Prime Time Sport. In de Franse Ligue Un werd eveneens een daling opgetekend van 43 procent. In de Engelse Premier League, de rijkste voetbalcompetitie van de wereld, werd een daling met 15 procent opgetekend. In de Duitse Bundesliga zou een terugval met 32 procent zijn opgetekend. In de Italiaanse Seria A ging het totale transferbedrag met 18 procent achteruit. De besparingen in die grote competities stralen ook af op de andere Europese voetbalmarkten. Michel Platini, voorzitter van de Union of European Football Associations (UEFA), noemde de daling een goede evolutie.

"De clubs hebben er verstandig aan gedaan minder uitgaven gedaan te hebben," merkte Michel Platini op. "Indien er meer zou uitgegeven geweest zijn, zouden er waarschijnlijk een groot aantal clubs failliet zijn gegaan." De gewezen Franse voetbalvedette merkte op dat de Europese voetbalfederatie met zijn strengere regels de clubs probeert te beschermen en hen niet in de dieperik probeert te duwen. Het Engelse Portsmouth en het Spaanse Real Mallorca zijn de belangrijkste clubs die het voorbije seizoen de boeken hebben neergelegd. Platini heeft de Italiaanse voetbalclubs al gewaarschuwd voor strenge sancties, nadat gebleken was dat de loonmassa in de Serie A dit jaar meer dan 1 miljard euro zou kunnen bedragen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home