Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, September 10, 2010

Wetenschappers uiten kritiek op Europees farmabeleid

Het Europese beleid rond innovatieve geneesmiddelen vormt een bedreiging voor de universiteitswereld. Dat zegt de League of European Research Universities (LERU) in een schrijven aan de raad van het Innovative Medicines Initiative (IMI). Daarbij werd opgemerkt dat de participatie van onderzoekers aan de universiteiten in het project wordt bedreigd, tenzij er een aantal fundamentele veranderingen worden doorgevoerd in de financiële en patentgebonden aspecten van de plannen. Het Innovative Medicines Initiative wil 2 miljard euro investeren in een efficiëntere ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen, onder meer door het wegnemen van een aantal bureaucratische hindernissen.

De onderzoekers stellen dat de academische gemeenschap niet tenvolle aan het project heeft meegewerkt omdat het Innovative Medicines Initiative de universiteiten zou benadelen. Daarbij wordt opgemerkt dat het probleem van de intellectuele eigendom in een sfeer van chaos en wantrouwen verzeild is geraakt. Ook wordt kritiek geuit op de manier waarop de projecten worden beheerd. Daarbij wordt opgemerkt dat de wetenschappelijke wereld bereid is om met de industrie samen te werken, maar dat kan volgens de organisatie enkel gerealiseerd worden als de academici als een gelijkwaardige partner worden behandeld en de behaalde voordelen op een eerlijke manier worden verdeeld.

Het Innovative Medicines Initiative merkt echter op dat heel wat academici en kleine bedrijven zich snel kandidaat hebben gesteld om aan het project te kunnen deelnemen. Michel Goldman, executive director van het Innovative Medicines Initiative, merkt op dat de ontwikkelde patent-regeling erop is gericht om onderzoek en ontwikkeling in de farmaceutische sector te versneller. Daarbij wordt opgemerkt dat die regelgeving ertoe moet leiden dat de exploitatie van nieuwe kennis door derde partijen gemakkelijker wordt gemaakt. Een aantal van die derde partijen zijn volgens Goldman immers beter geplaatst om de commerciële exploitatie succesvol af te ronden. Hij voegde er aan toe dat de concrete afspraken daarrond per project worden opgesteld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home