Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 11, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Russische Federal Air Transportation Agency heeft geweigerd een onderzoek op te starten naar premier Vladimir Poetin. Dat heeft activist Andrei Navalny gezegd. Tijdens de bestrijding van de bosbranden de voorbije zomer had Poetin zich als een heldhaftig reddingswerker laten filmen achter de stuurknuppel van een blusvliegtuig. Navalny had geëist dat de Russische luchtvaartautoriteiten zouden onderzoeken of Poetin met zijn stunt een inbreuk had gepleegd tegen de wetgeving. Het agentschap zegt echter geen bevoegdheid te hebben in de kwestie, aangezien het naar eigen zeggen alleen een mandaat heeft om commerciële vliegtuigen te controleren. Militaire toestellen zoals het blusviegtuig vallen daar volgens het agentschap niet onder. Navalny zegt dat Poetin geen bevoegdheid heeft om het vliegtuig te besturen, aangezien hij geen pilotenopleiding heeft genoten.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft Austan Goolsbee benoemd tot hoofd van zijn economische adviseurs. Goolsbee, professor economie aan de universiteit van Chicago en gewezen economisch journalist, wordt de opvolger van Christina Romer, die onlangs ontslag nam en terugkeert naar de universiteit van Californië. Austan Goolsbee is een vriend van Obama en sinds zes jaar zijn economische adviseur. Goolsbee geldt als een centrumfiguur en een expert van de nieuwe economie en internet. Zijn onderzoeken gaan hoofdzakelijk over de invloeden van de economie op het menselijke handelen. Op dit ogenblik is Goolsbee hoofdeconoom van de Economic Recorvery Advisory Board van Barack Obama. Die adviesraad werd opgericht om onafhankelijk advies te formuleren over het herstel van de Amerikaanse economie.


In China is 22 procent van de arbeidsbevolking werkloos. Dat blijkt uit officiële cijfers van de Chinese regering. In totaal zou slechts 780 miljoen Chinezen een baan hebben. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van human resources en sociale veiligheid benadrukte dan ook dat het land voor een grote uitdaging staat op het gebied van tewerkstelling. Hij voegde er aan toe dat de druk op de plattelandsbevolking door de urbanisatie blijft toenemen. Op dit ogenblik zouden meer dan 100 miljoen Chinese plattelandsarbeiders werkloos zijn. De toestand op de Chinese arbeidsmarkt was lange tijd onduidelijk. De Chinese regering publiceerde immers enkel statistieken over de werkloosheid in de steden, zonder rekening te houden met de rurale gebieden. In China is momenteel een nooit geziene vlucht van het platteland naar de stad aan de gang.


Het investeringsfonds Dubai World heeft het akkoord gekregen van 99 procent van zijn schuldeisers voor de herschikking van zijn schulden. Geraamd wordt dat Dubai World 24,9 miljard dollar schulden heeft. De groep hoopt haar activiteiten, die zwaar getroffen zijn door de financiële crisis, te herstructureren. Door het akkoord, waarover al sinds december vorig jaar gepraat wordt, zal Dubai World de volgende periode het herstructureringsproces kunnen afronden. Dubai World kondigde al in de tweede helft van de maand mei van dit jaar aan dat het een principeakkoord had bereikt met het grootste deel van zijn banken en schuldeisers voor de herstructurering van zijn schuld van 23,5 miljard dollar. Die schuld is intussen echter nog gevoelig opgelopen. De schuldenkwestie van Dubai World zorgde in november vorig jaar voor heel wat onrust op de financiële markten.


De Duitse bank Hypo Real Estate (HRE), die een jaar geleden genationaliseerd werd om een faillissement te voorkomen, krijgt 40 miljard euro extra overheidsgarantie. Dat heeft Soffin, het Duitse steunfonds voor de banksector, gemeld. Hypo Real Estate kreeg eerder al voor 100 miljard euro overheidsgaranties en een directe injectie van 8 miljard euro van de Duitse overheid. Hypo Real Estate, het meest prominente Duitse slachtoffer van de economische crisis, was de enige Duitse bank die in juli dit jaar niet slaagde in de Europese stresstest. Kort voor het bekendmaken van de resultaten van die test, werd de badbank FMS Wertmanagement opgericht. Hypo Real Estate zou maximaal 210 miljard euro aan toxische activa in de badbank willen onderbrengen. Daardoor zou de bank zijn kapitaalratio willen verbeteren. Hypo Real Estate verwacht pas over twee jaar opnieuw winstgevend te zullen worden.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat het herstel van de economie zich wereldwijd zal doorzetten, maar wel zal verzwakken aan het einde van dit jaar en in de eerste helft van volgend jaar. Volgens het rapport is het wereldwijde herstel in een nieuwe fase gekomen. In de ontwikkelde economieën begint de steun van relancemaatregelen en het opvullen van de voorraden volgens het rapport te verminderen en zal de groei almaar meer aangetrokken worden door consumptie en investeringen. Er wordt aan toegevoegd dat niettemin het risico bestaat dat de groei zwakker is dan voorzien. De verhoogde onzekerheid op de financiële markten zorgt volgens het Internationaal Monetair Fonds voor ongerustheid. Daarbij wordt onder meer gewezen op de grote bedragen die de nationale overheden in de eurozone op korte termijn zullen moeten lenen.


Het Amerikaanse erotische magazine Playboy heeft op zijn website vijfentwintig nooit eerder getoonde naaktfoto's van actrices Kim Kardashian vrijgegeven. Het materiaal dateer van een fotosessie drie jaar geleden. Kardashian heeft geprotesteerd tegen de publicatie. De foto's zijn enkel bestemd voor leden van de Playboy Cyber Club, maar de actrice wil niet meer aan die periode worden herinnerd. Eerder dit jaar bekende ze dat ze spijt had dat ze, op aandringen van haar moeder, naakt voor het mannenblad had geposeerd. Kardashian voegde er aan toe zich ongemakkelijk gevoeld te hebben bij het idee van een Playboy-sessie, maar haar moeder zou er haar op gewezen hebben dat het misschien een unieke kans was en men haar mogelijk nooit meer zou vragen. Uiteindelijk zou Kardashian zich toch hebben laten overhalen. Enkele maanden poseerde Kardashian opnieuw naakt voor het magazine Harper's Bazar.


Spanje heeft geen nieuw streng plan nodig voor de afbouw van zijn overheidstekort. Dat heeft de Spaanse premier José Luis Rodriguez Zapatero gezegd. In een Spaans radiogesprek zei Zapatero dat de economische toestand van zijn land is verbeterd in vergelijking met het voorjaar. Er zijn volgens hem dan ook geen plannen voorzien voor extra maatregelen. Zapatero voegde er aan toe dat de druk op de Spaanse schuld aanzienlijk is verminderd. De Spaanse banken kunnen volgens hem opnieuw obligaties uitgeven voor financiering. Zapatero kondigde eind juli aan dat de begroting voor volgend jaar strikt en streng zou zijn en dat de ministeries elk gemiddeld 15 procent zouden moeten snoeien in hun uitgaven. Aan het einde van het eerste semester stelde de Spaanse regering al twee plannen voor om de schulden af te bouwen.


Het aantal faillissementen van bedrijven en privépersonen is in Duitsland met 7,2 procent gestegen tijdens de eerste jaarhelft. Die evolutie staat in contrast met het duidelijke herstel van de Duitse economie over dezelfde periode. Dat blijkt uit gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek. Tussen januari en juni legden 16.500 bedrijven in Duitsland de boeken neer. Dat is een stijging met 2 procent dan tijdens de eerste helft van vorig jaar. Het aantal faillissementen van privépersonen steeg over dezelfde periode met 11,6 procent tot bijna 53.900 gevallen. De openstaande schuld door die faillissementen bedroeg tijdens het eerste semester 21,1 miljard euro tijdens het eerste semester. Tijdens dezelfde periode vorig jaar bedroeg die schuld 24,4 miljard euro. Toen moesten echter een aantal grote bedrijven, zoals de distributiegroep Arcandor, de boeken neerleggen.


Michael O'Leary, topman van de Ierse vliegtuigmaatschappij Ryanair, zegt niet te geloven dat de klimaatverandering door de mens veroorzaakt wordt. O'Leary zegt dat de klimaatverandering niet kan genegeerd worden, maar er is volgens hem tussen dan fenomeen en de menselijke uitstoot van koolstofdioxide geen enkel verband. Het is volgens hem bizar dat mensen nog eens niet het weer van de volgende dagen kunnen voorspellen, maar wel met absolute precisie weten welke temperaturen en over honderd jaar zullen heersen. O'Leary voegde er aan toe dat de wetenschap in de loop van de geschiedenis bijna altijd fout is geweest. Hij wees daarmee onder meer naar de middeleeuwen, toen men Galileo wilde vervolgen omdat iedere wetenschapper van mening was dat de aarde plat is. De milieugroep Greenpeace reageerde fel op de uitspraken van O'Leary.


Een groep van gewezen werknemers van de Amerikaanse autoconstructeur Chrysler onderneemt actie tegen de Duitse groep Daimler. De betrokkenen beweren dat Daimler, de voormalige eigenaar van Chrysler, garant staat voor de pensioenen die ze met het faillissement van de Amerikaanse autofabrikant vorig jaar verloren hadden. De groep diende een gezamenlijke klacht in bij de rechtbank in Wayne County in de Amerikaanse staat Michigan. Ook van de financiële investeerder Cerberus vragen de gewezen werknemers een schadevergoeding. De beleggingsmaatschappij had drie jaar geleden de controle over Chrysler verworven. Daarbij werden 80,1 procent van de aandelen van Daimler in Chrysler overgenomen. Chrysler zelf, dat met financiële hulp van de Amerikaanse overheid moest worden gered, blijft buiten schot. De betrokkenen willen volgens hun raadsman immers dat Chrysler een succesvolle toekomst tegemoet gaat.


Computerbeveiliger McAfee waarschuwt voor een nieuw e-mailvirus dat momenteel snel de wereld rondgaat. Grote bedrijven zoals Disney, Coca Cola, Google en Nasa hebben al schade geleden door het virus. Het virus is een vrij klassieke worm, dat een pdf-bestand als attachment bevat. In het tekstveld van de e-mail wordt verwezen naar een document waarover eerder briefwisseling zou zijn gevoerd of een gratis download van seksfilms. De bijlage installeert echter een worm op de computer. Het virus viseert in de eerste plaats de beveiligingssoftware. Als die uitgeschakeld is, worden nog meer schadelijke bestanden binnen gehaald. Bovendien stuurt het kopieën van het virus naar alle mailadressen die op de computer te vinden zijn. Antivirusbedrijven herinneren aan de waarschuwing dat verdachte bijlagen best niet geopend worden.


In de Franse stad Levallois-Perret is een nieuw verwarmingssysteem in gebruik genomen voor het openbare zwembad. Het systeem maakt immers gebruik van de warmte van het stedelijke afvalwater. Het water van afwasbeurten, douches en baden passeert daarbij langs een warmtewisselaar, die de warmte onttrekt en gebruikt om het zwembad op te warmen. Het systeem, ontwikkeld door het nutsbedrijf Lyonnaise des Eaux, betekent een primeur voor Frankrijk. De energiebehoefte van het zwembad zou met 27 procent kunnen dalen. Dat zou kunnen leiden tot een besparing van 9 procent op de energiefactuur van het hele complex. Ook de Zuid-Franse stad Bordeaux overweegt nu om het systeem te gebruiken voor zijn stadhuis en een aantal nieuwe administratieve gebouwen. Levallois-Perret is een gemeente in het Franse departement Hauts-de-Seine in de regio Île-de-France.


Banco Santander, het grootste bankconcern van Spanje, neemt de Poolse activiteiten over van de noodlijdende Ierse bank Allied Irish Bank. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard euro. Allied Irish Bank, overeind gehouden met Ierse staatssteun, ontvangt 2,9 miljard euro voor zijn belang van 70,4 procent in de Poolse bank Zachodni. Daarnaast ontvangt de Ierse groep 150 miljoen euro voor een belang van 50 procent in de vermogensbeheerder BZ WBK AIB Asset Management. Santander verwacht dat de overname in de loop van volgend jaar zal kunnen worden afgerond. Onder meer ook de Franse bank BNP Paribas had een bod gedaan op Zachodni. Ook een Poolse bank zou geïnteresseerd geweest zijn in Zachodni. De Ierse bank moest zijn belang in Zachodni op last van de Europese Commissie van de hand doen.


Het Franse telecombedrijf France Telecom is op twee weken tijd opnieuw met vijf zelfmoorden geconfronteerd. Tot nu toe is het echter onduidelijk of ze verband houden met de arbeidsomstandigheden in het bedrijf. De vakbonden vragen om bijkomend onderzoek. Het bedrijf wil zich voorlopig nog niet uitspreken. In totaal werden bij France Telecom dit jaar al drieëntwintig zelfmoorden geteld. Sinds het begin van de crisis twee jaar geleden werden er bij het Franse concern in totaal al achtenvijftig zelfmoorden opgemerkt. In juli werd voor de eerste keer een overlijden erkend als arbeidsongeval. Het slachtoffer had in zijn afscheidsbrief de arbeidsomstandigheden expliciet genoemd als reden voor de zelfmoord. Zijn naaste verwanten kunnen daardoor rekenen op een overlevingspensioen. In een onderzoeksverslag van eerder dit jaar stonden ernstige aantijgingen tegen de toenmalige bedrijfsleiding. Daarin werd onder meer melding gemaakt van pesterijen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home