Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2005

Leidt roken tot hogere productiviteit?


Werknemers die op het werk rookpauzes nemen, zijn volgens hun collega's minder productief. Dat blijkt uit een rapport van een Amerikaans onderzoeksbureau. Maar rokers zelf vinden heel vaak dat een werkonderbreking voor een sigaretje de productiviteit juist verhoogt.

In het rapport 'World at Work' benadrukt het onderzoeksbureau Kelly Services dat de rookpauzes op jaarbasis een verlies van verscheide werkuren kan betekenen. "Niet-rokers vinden het daarbij dikwijls storend dat hun collega's telkens weer voor een tijdje het werk onderbreken," aldus de onderzoekers.

Volgens de helft van de Belgische niet-rokers leidt het nemen van rookpauzes tot een verlaagde productiviteit van de rokers. Veertig procent van de niet-rokers is ook niet tevreden met de tijd die rokers spenderen aan hun pauzes. Van de Belgische rokers daarentegen vindt 37 procent echter dat de pauzes de productiviteit net verhogen. Het merendeel van de rokers (65 procent) neemt één tot drie rookpauzes per dag, 21 procent vier tot zes en 14 procent meer dan zes.

Uit de enquête blijkt nog dat in België 18 procent van de werknemers dagelijks minstens één rookpauze neemt. De zwaarste rokers zijn de Noren (26 procent). Zij worden gevolgd door de Fransen (23 procent), de Duitsers en de Italianen (22 procent), de Nederlanders (20 procent) en de Denen (19 procent). Na België volgen nog Spanje en Rusland (15 procent) en
Groot-Brittannië en Zweden (13 procent).

Buitenlandse bedrijven best naar Zwitserland?

Vele internationale bedrijven richten zich op Londen wanneer ze op zoek zijn naar een vestigingsplaats voor een Europees hoofdkwartier. Maar Zwitserland heeft het beste vestigingsklimaat voor Europese hoofdkantoren van internationale ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse staatssecretaris van economische zaken Van Gennip.

ING-voorzitter Tilmant had onlangs gewaarschuwd dat voor een dreigende uittocht van buitenlandse bedrijven. Die zouden er volgens hem aan kunnen denken om hun hoofdkantoren en andere activiteiten naar andere regio's over te hevelen. Maar uit het Nederlands onderzoek blijkt dat er van een massale uittocht zeker geen sprake is.

Met een marktaandeel van ruim zestig procent is Groot-Brittannië bij internationale ondernemingen de meest populaire vestigingsplaats voor een Europees hoofdkwartier. Dat heeft echter vooral te maken met de taal en de Angelsaksische cultuur, waardoor Amerikaanse bedrijven vlugger geneigd zullen zijn om zich in Engeland te vestigen.

Op een tweede plaats volgt Frankrijk met een aandeel van tien procent, één procent meer dan Duitsland. De rangschikking wordt verder aangevuld door Nederland (8 procent) en Zwitserland (7 procent). België komt volgens de Nederlandse studie aan een marktaandeel van 5 procent, ondanks de vele Europese hoofdkantoren die er gevestigd zijn rond de Europese instellingen in Brussel.

Russische film eigenheid kwijt?


Vandaag wordt in Rusland de dag van de Russische film gevierd, maar die film is volgens Olga Sobolevskaya, columniste van het persbureau Novosti, zijn eigenheid kwijt. Ook in Rusland staat volgens haar alles in het teken van het commerciële en het spectaculaire.

De Russische filmdistributie doet het volgens Daniil Dondurei, hoofdredacteur van het magazine Iskusstvo Kino, uitstekend. "Over één jaar zullen de Russische bioskopen een omzet halen van één miljard dollar," merkte hij op. "Geen enkele andere economische sector ken een dergelijke groei."

Sobolevskaya merkt op dat Rusland over vier jaar 2.000 bioskopen zal hebben met Dolby-systeem. "Zonder de betrokkenheid van de bijzonder efficiënte Amerikaanse filmindustrie zou dat echter niet mogelijk zijn," stipt ze aan.

Filmproducent Sergei Selyanov benadrukte dan ook dat Hollywood de Russische bioskopen heeft gebouwd en het publiek nieuw leven heeft ingeblazen. "In de jaren negentig las de Russische filmindustrie in een zware coma," voegde hij daar aan toe.

In 2000 gingen dertien nieuwe Russische films in première, maar vandaag wordt er aan tachtig nieuwe producties gewerkt, waarvan zestig met steun van de overheid. De Russische staat zou jaarlijks 50 miljoen dollar investeren in de filmindustrie.

Samen met de televisie-zenders vormt die overheid de belangrijkste producent van Russische films. Overheidsinvesteringen zijn op een periode van enkele jaren verviervoudigd. "Maar dat is nog niet voldoende," zegt Sobolevskaya nog.

Filmregisseur Nikita Mikhalkov, voorzitter van het Moscow Film Festival, benadrukte dat de verdere ontwikkeling van de Russische filmindustrie zware financiële inspanningen zal vergen die de staat niet ophoesten. "Er gaan dan ook stemmen op om een percentage van de inkomsten uit buitenlandse kaskrakers te laten doorsluizen naar de Russische filmindustrie," benadrukt Sobolevskaya.

Ze voegt er aan toe dat de filmverdelers uiteraard niet akkoord zijn met dit initiatief. "Hun mening kan niet genegeerd worden, want de grote meerderheid van de vertoonde films komen uit de Verenigde Staten," zegt ze. "Op het gebied van technolopgie en speciale effecten kan de Russische film niet optornen tegen die Amerikaanse import."

Sobolevskaya benadrukt dat het reclame-budget van Amerikaanse films ook veel groter is dan van de Russische producties. "De promotie neemt zestig procent in beslag van een Amerikaans filmbudget, maar in Rusland is dat slechts tien procent," benadrukt ze.

De Russische filmindustrie voert volgens Sobolevskaya ook geen uitgebreid marktonderzoek om trends te identificeren en uit te zoeken of een film al dan niet een grote kans op succes heeft. Producer Leonid Vereshchagin voerde aan dat de filmmaatschappijen zelfs hun kosten niet kunnen dekken.

"Ons publiek bekijkt Amerikaanse en Europese speelfilms omdat ze spectaculaire beelden willen," benadrukte hij. "Dat vergt technologie en speciale effecten en dat kost enorm veel geld. We kunnen het gooien van een mes nog niet spectaculair tonen, laat staan een auto-achtervolging."

Maar veel filmmakers wijzen op een gebrek aan ideeën, goede scenario's en professionele regisseurs. "De kwaliteit van de artistieke inhoud stagneert," meende filmregisseur Andrei Konchalovsky. "Alles staat in het teken van het sensationele. De films verliezen hun individualiteit. Originele creatieve stijlen verdwijnen."

Konchalovsky voegde er aan toe dat de huidige generatie filmmakers bestaat uit jonge regisseurs die uit de reclamewereld komen. "Zij beheersen de techniek, maar hun taal en inhoud zijn vormeloos," benadrukte hij. "Het is bijna onmogelijk om de films van verschillende regisseurs van elkaar te onderscheiden." Dat is volgens hem trouwens ook het geval met de Amerikaanse films.

De Russische speelfilm begint volgens Sobolevskaya dan ook veel te lijken op fastfood. "Men werkt het gauw naar binnen en vergeet het dan ook weer snel," zegt ze. "Het doet er ook niet toe wie die middelmatige hamburger heeft gemaakt."

Sobolevskaya geeft toe dat er meestal niet genoeg geld is om echt goede films te maken. "Het echte probleem is echter dat er een dilemma is," zegt ze. "Men kan kiezen voor commercieel succes of voor individualiteit."

De Russische staat doet volgens Sobolevskaya meer inspanningen om video- en dvd-copyrights te beschermen. "Daardoor zal er ook meer geld terugstromen naar de filmindustrie," benadrukt ze. "Maar het is duidelijk dat dit op zich geen garantie is voor een betere kwaliteit van de speelfilms."

De columniste stelt dat Rusland gespecialiseerde entiteiten zou kunnen opzetten om ideeën naar voor te brengen, zoals dat ook in de Verenigde Staten het geval is. "Maar eerst moeten een diepere mening geven aan het begrip cinema-art," stelt ze. "We mogen het gebruik van zijn psychologische en morele kracht en de mogelijkheid om patriotisme te inspireren niet laten vallen."

Air Antwerpen echt uit startblokken



Met een presentatie van de Nederlandse acteur-kunstenaar Michiel Alberts is zaterdag Artists In Residence Antwerpen (AIR) nu echt definitief uit de startblokken geschoten. Alberts brengt daarbij een foto-getuigenis rond een monoloog van de Duitse auteur Robert Schneider.

Michiel Alberts is de eerste kunstenaar die bij AIR Antwerpen naar buiten treedt. In het kader van zijn afstudeerwerk aan de post-academische opleiding DasArts uit Amsterdam bouwde hij in Antwerpen gedurende vijf maanden aan een fotoboek rond de 'Dreck', een monoloog van Robert Schneider over een illegale rozenverkoper.

Alberts bracht de theatermonoloog al in het Frascati-theater in Amsterdam, maar benadrukt dat zijn fotoboek geen illustratie is van de tekst. Met de thematiek van Schneiders tekst in het achterhoofd, ging hij in Antwerpen op pad met een fototoestel.

Het werk van Alberts kan bekeken worden in AIR Antwerpen, in het gewezen Sasmeestershuis aan de Royerssluis. Maar daarvoor moet vooraf wel een seintje gegeven worden (03/475.17.75). Alberts zelf blijft in Antwerpen wonen en hoopt zijn theatermonoloog ook hier te kunnen brengen.

Bij AIR verblijven nu ook de Christelle Fillod uit Frankrijk en Takahiko Suzuki uit Japan. Zij blijven nog tot respectievelijk oktober en november. "Air zal vanaf nu ook meer naar buiten treden met een aantal activiteiten," benadrukt verantwoordelijke Leslie Van Eyck.

Om het project nog breder bekend te maken, zullen een aantal affiches in de stad worden opgeplakt. Die affiches worden door de residerende kunstenaars zelf ontworpen.

Voor meer informaitie over het initiatief kan men terecht op de website www.airantwerpen.be.

Ecosysteem Noordzee verstoord?


Steeds vaker duiken er dolfijnen op voor de Noordzee-kusten. Dat lijkt prachtig, maar wetenschappers stellen dat een alarmerende ontwikkeling daarvan aan de grondslag ligt. Door de opwarming van de Noordzee is het ecosysteem volgens hen ernstig in de war.

Het opmaken van het dolfijnenstand in de zuidelijke Noordzee leverde onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee (NIOZ) verrassende resultaten op. "Verwacht werd dat het aantal dolfijnen zou dalen, onder meer omdat ze verstrikt raken in visnetten," stelden de onderzoekers onlangs in het Nederlandse televisieprogramma Netwerk. "Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. Hun aantal is stevig gegroeid." Over de laatste vijftien jaar zou het aantal bruinvissen zelfs toegenomen zijn met veertig procent.

Volgens de onderzoekers trekken de dieren naar het zuiden van de Noordzee op zoek naar voedsel. "Waarschijnlijk ligt het probleem bij de opwarming van de golfstromen tussen Schotland en IJsland," benadrukken ze. "Daardoor komt het dierlijke
plankton eerder tot bloei dan vroeger."

Omdat de timing van het plantaardige plankton niet is veranderd, komt het dierlijke plankton volgens de wetenschappers in de problemen. "Ook vissen die van het dierlijke plankton leven, krijgen het daardoor moeilijk," menen ze. "Dat heeft zijn weerslag op grotere vissen, watervogels, zeehonden en dolfijnen. Het gaat hier om een verstoring van het hele ecosysteem van tientallen en mogelijk honderden diersoorten."

Auto wordt mobiel kantoor


Mobiele werken gebeurt ook achter het stuur van de auto, waardoor het verkeer er gevaarlijker op wordt. Dat blijkt uit een rapport van T-Mobile. Het verbod op mobiel bellen achter het stuur wordt trouwens veelvuldig overtreden en dat heeft tientallen doden en gewonden tot gevolg.

"Van de zakelijke mobiele bellers ziet 75 procent zich als mobiele werker," aldus de Volkskrant. "Van de mensen die nog niet mobiel werkt, verwacht 85 procent dit in de toekomst wel te gaan doen. Door de toename van mobiele apparaten - zoals telefoons, computers en computertoepassingen - wordt werken vanuit de auto trouwens steeds gemakkelijker."

Ruin de helft van de ondervraagden (51 procent) van de ondervraagden zegt op een laptop te werken, terwijl evenveel respondenten ook zijn agenda raadpleegt of deze onderweg bijwerkt. Daarnaast zegt 59 procent de reistijd te gebruiken om ideeen te bedenken.

"De kans op ongevallen neemt met het werken in de auto toe," aldus de onderzoekers. Dat risico zou naargelang de studies twee tot zelfs negen zo hoog liggen. "Het telefoneren in de auto staat gelijk een rijden met een alcoholintoxicatie van 0,8 promille. Mensen die aan het bellen zijn, missen meer verkeersborden, remmen later, reageren langzamer op verkeerstekens en nemen riskantere beslissingen."

Het verbod op mobiel bellen achter het stuur wordt volgens het rapport veelvuldig overtreden. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) meent dat door het mobiel bellen in het verkeer jaarlijks 400 ernstig gewonden en 40 doden vallen.

Vrouw regelt verlof voor kinderen


Binnen het gezin is het nog altijd de vrouw die vrijaf neemt om voor de kinderen te zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kinderbijslagfonds HDP. Tevens blijkt ook meer dan de helft van de ouders tijdens de kerst- en paasvakantie verlofdagen geregeld te hebben.

In 65,4 procent van de gezinnen neemt de moeder het vaakst vrijaf, tegenover 10,3 procent waar de vader het vaakst bij de kinderen blijft. In bijna een kwart van de gevallen nemen de ouders wisselend die taak op zich.

In 84,6 procent van de gezinnen neemt tenminste één van de ouders gedeeltelijk vrijaf tijdens de zomervakantie. Ook in de kerstvakantie regelt bijna twee op drie gezinnen (64 procent) vrije dagen voor één de ouders, net iets meer dan tijdens de paasvakantie (58 procent). De krokusvakantie betekent voor 42 procent van de gezinnen vakantie voor één van beide ouders.

Farmacie benieuwd naar weblogs


Het interactieve aspect van weblogs en forums zijn voor de farmaceutische industrie bijzonder belangrijk. Daar kunnen ze immers uitvinden welke mening het publiek heeft over hun producten. Om daarachter te komen zetten de bedrijven uit de farmaceutische sector zelfs geavanceerde internetrobots in.

Multinationals uit de farmaceutische sector zijn bijzonder geïnteresseerd in online technologieën die als een soort alarmeringsdienst kunnen werken. Zo willen ze meer zicht krijgen op internetdiscussies, waardoor ze in een vroeg stadium problemen met hun producten kunnen onderkennen. Steeds meer consumenten gebruiken immers weblogs, persoonlijke
websites en discussieforums om hun ervaringen met producten te bespreken.

Een aantal bedrijven heeft voor dergelijke klanten dan ook specifieke zoekrobots ontwikkeld, waarbij die onmiddellijk op de hoogte gebracht wordt van een aan de gang zijnde discussie, met inbegrip van de hyperlink en de tekst van de discussie. Daardoor kan het bedrijf zich eventueel mengen in de discussie of in contact treden met de ontevreden consument.

Dit geldt trouwens niet alleen voor de farmaceutische industrie. Ook marketingbedrijven en de filmindustrie gebruiken dit soort diensten om te achterhalen welke commentaar geleverd wordt op producten en diensten.

Nieuwe formaten, nieuwe groei?


De wereldwijde krantenverkoop heeft vorig jaar een groei gekend van 2,1 procent. Dat betekent dat meer dan 395 miljoen mensen dagelijks een krant kopen. Het aantal lezers wordt geschat op meer dan één miljard. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de World Association of Newspapers (WAN), die 18.000 kranten in 215 landen vertegenwoordigt.

De krantenverkoop in Europa, Noord-Amerika en Australie vertoont een dalende lijn, maar in Zuid-Amerika, Azie en Afrika worden meer kranten verkocht. WAN-directeur Timothy Balding stelt dat de dagbladen duidelijk een renaissance doormaken. Redenen daarvoor zijn volgens hem nieuwe producten, nieuwe formaten, nieuwe titels, een nieuwe redactionele benadering, een betere verspreiding en distributie en betere marketing.

Eind vorig jaar verscheen 36 procent van de kranten op tabloidformaat. De International Newspaper Marketing Association (INMA) verwacht dat het tabloidformaat vanaf volgend jaar ook zal domineren in China, Midden-Amerika en de meeste Europese landen, op uitzondering van Duitsland.

De INMA verwachtte niet dat veel Amerikaanse kranten zullen overstappen op het compacte formaat. Dat zou voor de uitgevers een te groot verlies aan advertentie-inkomsten betekenen. De verkleinde kranten hebben hun tarieven immers met 25 procent moeten verlagen. "Een kleiner formaat krant leidt echter wel vaak tot een hogere oplage," voegt de INMA daar aan toe. De advertentie-inkomsten voor de krantensector namen vorig jaar toe met 5,2 procent.

Britse jongeren drinken en blowen


Hongaarse en Deense jongeren zijn het meest bezig met gewicht en dieet. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Experian bij tieners tussen elf en vijftien jaar. Zij kwamen verder tot de vaststelling dat Britse jongeren het hoogste scoren op het gebied van drinken en blowen, terwijl de Nederlandse jeugd het meest tevreden is met zijn leventje.

Britse tweens scoren het hoogst met alcoholgebruik. Zo blijkt 55,9 procent van de 15-jarige jongens en 48 procent van de meisjes minimaal één keer per week alcohol te drinken. Onder de 11-jarigen staat Italië bovenaan met 18 procent bij de jongens en 8 procent bij de meisjes.

Ook het gebruik van softdrugs is het hoogst onder de Britse jeugd. Van de 15-jarigen rookt 13 procent regelmatig cannabis, is 12 procent experimenteel gebruiker en 7 procent een zware gebruiker. Tweens uit de nieuwste lidstaten staan bovenaan als het om sigaretten gaat. Zo blijkt dat 88 Procent van de 15-jarige meisjes en 72 procent van de 15-jarige jongens in Litouwen te roken. Letse en Estse tweens komen op de tweede en derde plaats. In Griekenland rookt de 15-jarige jeugd - met 38 en 42 procent - het minst.

Gewicht en diëten houden volgens de onderzoekers de Hongaarse jeugd het meest bezig. Bij de Hongaarse meisjes ligt dat op 36 procent, terwijl 11 procent van de jongens daar mee bezig zijn. Nederlandse elfjarigen zijn het gelukkigst, waarbij slechts vijf procent van de meisjes ontevreden is met haar leven.

Economie in de media


De Grand Canyon krijgt een duizelingwekkende wandeling. Een Indiaanse stam die land in het Amerikaanse nationaal park heeft, wil een glazen wandelpad maken dat ruim 21 meter over de rand van de rotsformaties uitsteekt. Daardoor kunnen vanaf januari toeristen 1200 meter de diepte inkijken en ervaren hoe immens de Grand Canyon is. De Hualapai-stam heeft een reservaat van 400 hectare en probeert daar een toeristische attractie van te maken. Het gebied ligt echter 350 kilometer ten westen van de plaatsen waar de meeste toeristen naartoe gaan. Het wandelpad, dat zowel op de bodem als aan de zijkanten van glas is, wordt ondersteund met stalen buizen en kost de Indianen 40 miljoen dollar (34 miljoen euro). Er zouden 120 mensen tegelijk op kunnen lopen.

De Chinese overheid legt het spelen van online games aan banden. Men wil voorkomen dat mensen te veel uren achter elkaar achter de computer zitten, soms tot de dood erop volgt. In oktober wordt een nieuwe overheidsmaatregel van kracht die spelers technisch belemmert zodra ze te lang achter de computer doorbrengen. Drie uur achter elkaar kan nog, maar Chinezen die langer dan dat achter elkaar online computerspellen spelen gaan over de schreef. De absolute grens, vindt de overheid, ligt op vijf uur. Beheerders van spellenservers een soort wekker op het account van een speler zetten. Zodra een gamer langer dan drie uur aan het spelen is, begint zijn spelkarakter kuren te vertonen. Hij reageert bijvoorbeeld langzamer, kan minder hard lopen of zijn speciale krachten verminderen. Na vijf uur ontwricht de gameserver het spelkarakter dermate, dat doorspelen ondoenlijk wordt. Na vijf uur rust krijgen de gamers hun spelkarakter weer volledig functionerend terug en kunnen ze het spel hervatten. In de afgelopen maanden verschenen in verscheidene media berichten over incidenten, voornamelijk in Azië, waarbij problemen in de online spelwereld tot de dood in de fysieke wereld leidde. Er zijn spelers die tot vijftig uur achter de computer zaten en van vermoeidheid omkwamen.

China en de Europese Unie hebben zaterdag hun onderhandelingen over de problemen die zijn ontstaan door de invoerbeperkingen op Chinees textiel naar Europa voortgezet. Het overleg is donderdag begonnen en zou oorspronkelijk twee dagen duren. De uitkomst is echter nog steeds ongewis. Ook zaterdag, op de derde dag van de gesprekken, lieten betrokkenen zich niet uit over het verloop. De onderhandelaars zoeken een oplossing voor de miljoenen hemden, broeken, truien, bh's, t-shirts en andere kleding- en textielproducten die zich in de Europese douaneloodsen opstapelen. In juni zijn limieten afgesproken voor bepaalde categorieën Chinese textielartikelen in de EU. De quota zijn inmiddels bereikt.

De Australische politie heeft 800 standbeelden ontdekt die deels waren gemaakt van efedrine, de stof waarvan de drug metamfetamine (speed) gemaakt kan worden. Het materiaal had een straatwaarde van 72 miljoen Australische dollar (44 miljoen euro). Vier verdachten zijn aangehouden. De beeldjes waren afkomstig uit Vietnam. De politie sprak tegen Australische media van een zeer ongewone vorm waarop de drugs waren verscholen. "Meestal wordt het in andere producten verstopt, maar in dit geval was het onderdeel van het product zelf," werd er gesteld. Met de 400 kilo efedrine zouden 1,44 miljoen metamfetaminetabletten gemaakt kunnen worden. Metamfetamine kan ook worden gespoten, gesnoven en gerookt. Het populaire middel heeft in de Verenigde Staten cocaïne inmiddels vervangen als grootste probleemdrug.

Nog maar 40 procent van de Amerikanen vindt dat president George Bush zijn werk naar behoren doet. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksinstituut Gallup. Niet eerder tijdens zijn presidentschap was het Amerikaanse volk zo negatief over Bush. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (56 procent) vindt dat Bush het slecht doet. De stemming over de gang van zaken in de Verenigde Staten in het algemeen is nog negatiever. Niet meer dan 34 procent van de Amerikanen is volgens Gallup tevreden. En 62 procent is ronduit ontevreden. Van alle presidenten die twee termijnen dienden, kon alleen Richard Nixon acht maanden na het begin van zijn tweede ambtsperiode op minder steun rekenen. Nixon, op dat moment verwikkeld in het Watergate-schandaal dat tot zijn aftreden in april 1974 zou leiden, scoorde in augustus 1973 gemiddeld slechts 34 procent. Bush kreeg zijn hoogste waardering in september 2001. Vlak na de aanslagen in New York en Washington stond 90 procent van de bevolking achter de president. Sinds zijn herverkiezing in november vorig jaar is de populariteit van Bush langzaam maar zeker gedaald.

Griekenland overweegt strenger op te treden tegen Britse vakantiegangers die zich misdragen. Politici pleiten voor celstraffen tot drie jaar voor uiterst onfatsoenlijk gedrag. De Griekse minister van toerisme houdt maandag spoedberaad op het eiland Zakynthos, waar de situatie uit de hand dreigt te lopen. De bewindsman reageerde op publicaties in de Britse en Griekse media over jonge dronken Britse toeristen die in bars en andere openbare plaatsen seks hebben. De autoriteiten zagen zich al gedwongen enkele disco's te sluiten na problemen met kotsende en vechtende jongeren op straat. Een strand waar schildpadden zich 's nachts voortplanten, blijkt sinds twee jaar ook uiterst geliefd bij Britse stelletjes. De afgevaardigde van het eiland in het Griekse parlement, Dimitrios Varvarigos, wil dat justitie gaat optreden. Vakantiegangers die al weer thuis zijn, zouden terug naar Griekenland moeten worden gestuurd voor een proces.

Oprichter en oud-topman van de Russische oliemaatschappij Yukos, Michaïl Chodorkovski, heeft zijn hongerstaking in de gevangenis in Moskou beëindigd. Dat heeft zijn advocaat Anton Drel vrijdag laten weten. Afgelopen zaterdag was de zakenman zijn hongerstaking begonnen uit protest tegen de eenzame opsluiting van zijn zakenpartner en medegevangene Platon Lebedev. Die was overgebracht naar een isoleercel omdat hij geweigerd zou hebben zijn cel te verlaten voor een wandeling en zijn bewakers zou hebben beledigd. Donderdagavond laat is Lebedev daaruit teruggekeerd. Chodorkovski (42) en Lebedev (48) werden in mei veroordeeld tot negen jaar celstraf. Beiden werden schuldig bevonden aan onder meer belastingontduiking en fraude, maar hebben beroep aangetekend.

Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, gaat samenwerken met de Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines. Het partnerschap vertaalt zich in een koppeling van het Eurostar Frequent Traveller Programma aan het Privilege Programma, het loyaliteitsprogramma van SN Brussels Airlines. Concreet betekent dit dat leden van Eurostars getrouwheidsprogramma hun gespaarde punten ook kunnen inruilen voor Privilege vliegmijlen. Met deze samenwerking wenst de maatschappij Eurostar haar aanbod naar de zakenreiziger toe uit te breiden en haar positie op de Belgische markt verder te versterken. SN kaapt hiermee een primeur weg en wordt dankzij dit partnerschap de eerste luchtvaartpartner van het Eurostar Frequent Traveller Programma, aldus nog Eurostar.

De Belgische loonkost is te hoog voor arbeidsintensieve en minder geautomatiseerde sectoren. Vooral in de traditionele industrietakken zullen daarom nog jobs sneuvelen en zullen bedrijven naar het buitenland verhuizen. Toch doet België het in minder arbeidsintensieve sectoren erg goed. Dat stelt het internationale economisch onderzoeksbureau Business Environment Risk Intelligence (BERI) in zijn Global Labour Force Evaluation Report. De Belgische beroepsbevolking is competitief op het vlak van de productie van goederen waarvoor een hoger niveau van vakkennis en universitaire kennis vereist is. België is een geschikte locatie voor kapitaalintensieve industrieën en diensten die heel wat vaardigheden en infrastructuur vereisen om complexe productieprocessen, onderhoud en technische taken te volbrengen. In een lijst van twintig geavanceerde industriële landen staat België op de vijfde plaats. Voor minder arbeidsintensieve en geautomatiseerde industrietakken is de Belgische loonkost echter te hoog, meent Beri. Traditionele industrietakken zullen daarom nog meer jobs schrappen en naar het buitenland trekken, met name naar de nieuwe EU-lidstaten. Met 72 procent is België wel een uitstekend land voor bedrijven. Enkel Singapore (88), de Verenigde Staten (74), Zwitserland (73) en Taiwan (73) doen beter. Het merendeel van de Belgische concurrenten in Europa doet het minder goed. Nederland scoort 65 punten, Frankrijk 64, Duitsland 62 en Groot-Brittannië 61. Landen die aan een industriële opmars bezig zijn, halen ons evenwel snel in. "Portugal haalt nu al 58 punten, Turkije 55, Tsjechië en Hongarije 54 en Polen 50," stelt BERI.

Friday, August 26, 2005

Bush heel bekend in Rusland


De Amerikaanse president George W. Bush is bij de Russen goed gekend. Dat blijkt alvast uit een onderzoek van het All-Russian Center for Public Opinion Studies. Qua bekendheid heeft Bush bij de Russen een enorme voorsprong op andere staatshoofden en werldleiders.

Wanneer ze gevraagd werden naar de naam van een buitenlands staatshoofd, kwam 89 procent van de Russen met de naam van de Amerikaanse president op de proppen. Daarmee heeft Bush een grote voorsprong op de Franse president Jacques Chirac, die met 53 procent op de tweede plaats volgt.

De Britse premier Tony Blair en de Duitse kanselier Gerhard Schröder eindigden ex-aequo op een derde plaats. Zij werden door 48 procent van de Russen vernoemd. Op een vijfde plaats volgde de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi.

Aziatische leiders blijken bij de Russen veel minder bekend te zijn. Amper 11 procent kon de Japanse premier Junichiro Koizumi noemen, terwijl de Chinese leider Hu Jintao aan 8 procent komt en de Indische premier Manmohan Singh 7 procent scoort.

Tijdens de enquête werden personen over het hele Russische grondgebied geïnterviewd.

Azië voorbereid op wereldeconomie?


Vele Chinese en Indiase ondernemingen hebben grote internationale ambities, maar verscheidene analisten twijfelen eraan of zij daar wel goed op voorbereid zijn. Er is immers nog altijd een grondig verschil in het zakendoen met het westen, al hebben de Aziatische bedrijven geleerd bijzonder innovatief om te gaan met problemen.

"Veel van de Aziatische bedrijven hebben een businessmodel dat sterk afwijkt van dat van westerse bedrijven," merkt het magazine Business Week op. Daarbij wordt verwezen naar de geschiedenis van landen als China en India, die een bepalende stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van hun economie.

Zo was kapitalisme in China lange tijd absoluut taboe, terwijl Indische particuliere bedrijven onvoldoende toegang kregen tot kapitaal. "Maar dat heeft wel tot een innovatieve opstelling geleid, waarbij gezocht werd naar ingenieuze, maar goedkope oplossingen."

Volgens Business Week zijn het vooral bedrijven uit de Chinese en Indiase techno-sectoren die plannen hebben om zich op de wereldmarkt te manifesteren. "Hierbij worden niet de westerse concurrenten als voorbeeld genomen, maar wordt nadrukkelijk gekeken naar de
bedrijfsstrategieën van Japanse autofabrikanten," merkt het magazine op.

Pop-art voor Levi Strauss


Levi Strauss komt weldra op de markt met een kledinglijn die voorzien is met beelden van het werk van kunstenaar en pop-art goeroe Andy Warhol. Daarmee wil het Amerikaanse jeansmerk opnieuw een zeker cachet verwerven.

"Levi's jeans werden niet alleen door Andy Warhol zelf gedragen, maar verschenen ook in het werk van de kunstenaar," merkt The New York Post op. "Het inschakelen van Warhol is voor Levi's dan ook niet alleen een poging om de dalende verkopen opnieuw op te krikken, maar ook om het merk opnieuw een zeker cachet te bezorgen."

Levi's tekende een overeenkomst met de Andy Warhol Foundation voor het opzetten van Warhol Factory X Levi's. De nieuwe kledinglijn zou volgend jaar in de winkelrekken liggen. Broeken zouden een prijs halen van 190 tot 250 dollar, terwijl de vraagprijs voor jassen zou variëren van 80 tot 300 dollar.

Volgens Levi's-topman Phil Marineau moet de nieuwe lijn een eerbetoon worden aan Warhol, wiens iconische schilderijen en drukwerken aan bepaalde merken (Campbell's Soup) of beroemdheden (Marilyn Monroe en Jacqueline Kennedy-Onassis) een eigen aureool bezorgde.

Italië wil energie-achterstand ophalen


De Italiaanse regering wil de elektriciteitsvoorziening van het land meer op zonne-energie laten draaien. Daarmee hoopt Italië minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveringen en de energiefactuur voor de gezinnen goedkoper te kunnen maken.

Italië is één van de zonnigste landen van Europa, maar blijft op gebied van zonne-energie ver achter op landen als Griekenland en Spanje, die veel meer gebruik maken van de energie-voordelen van hun klimaat. Tegelijkertijd krijgen de Italianen één van de duurste elektriciteitsrekeningen van de Europese Unie in de bus.

De Italiaanse regering doet nu echter pogingen om de bevolking aan te zetten om zonnepanelen aan te brengen op de daken van de woningen. Daarbij zouden particulieren en bedrijven zonne-energie kunnen verkopen aan aantrekkelijke prijzen die door de regering worden gegarandeerd.

Omdat de Italiaanse elektriciteitskosten zo hoog oplopen, kiezen velen inwoners voor de goedkoopste tarieven, waardoor ze echter minder elektriciteitsbevoorrading aangereikt krijgen. Dat betekent dikwijls een keuze tussen het aanzetten van de wasmachine of de elektrische oven.

Volgens de Italiaanse energie-minister Claudio Scajola zou de gemiddelde familie door het nieuwe systeem jaarlijks 1.100 euro kunnen besparen op zijn elektriciteitsfactuur. Bij een overschot kan het gezin bovendien de elektriciteit verder verkopen.

Volgens energieleverancier Enel SpA zou een installatie van 20.000 euro op tien jaar tijd kunnen terugverdiend worden. Het bedrijf stelt overspoeld te worden met vragen van geïnteresseerden.

Op dit ogenblik importeert Italië ongeveer 85 procent van zijn energie. Een blackout maakte twee jaar geleden echter duidelijk dat het land daardoor ook bijzonder kwetsbaar is op het gebied van energievoorziening. In 1987, één jaar na de ramp in Tsjernobil, wezen de Italianen in een referendum kernenergie als een oplossing af.

Op het einde van de jaren negentig probeerde de Italiaanse regering zonne-energie al met subsidies te stimuleren. "Dat wekte wel interesse, maar nadat de subsidies afgebouwd werden, verdween ook die weer," benadrukt Luigi Milan, directeur van het bedrijf Electro Solar.

Milan stelde dat de interesse voor zonne-energie de voorbije jaren vooral steunde op kleine Italiaanse eilandjes, die zelf geen eigen elektriciteitsvoorziening hebben. Het nieuwe programma voorziet in de volgende jaren een realisatie van honderd megawatt. Enel stelt echter dat dit een bescheiden niveau blijft. "Dat is amper 25 procent van wat in Duitsland alleen al dit jaar wordt geïnstalleerd," aldus het bedrijf.

Eos wil exclusieve passagiers


Geïnteresseerden in luxeuze vliegtuigreizen tussen New York en Londen kunnen voortaan terecht bij de nieuwe maatschappij Eos. Die richt zich vooral op zakenmensen en rijkere toeristen die geregeld tussen Londen en New York reizen in eerste en business class.

"Wij richten ons op een kleine, bijzonder gerichte onsumentengroep,"
vertelde Eos-oprichter David Spurlock aan de krant New York ost. "Er
is een groot verschil tussen Eos en bestaande maatschappijen, die alles willen zijn voor iederen."

De prijzen van Eos zijn dan ook heel exclusief. Een ticket zal ongeveer 6.000 euro kosten, ongeveer 25 procent minder dan een eerste klasticket bij British Airways. De maatschappij vliegt met drie overgenomen toestellen van het type Boeing 757, waarbij de 200 voorziene zetels zijn herleid tot amper 48 exemplaren.

Daarmee krijgt de passagier zeven vierkante meter persoonlijke ruimte, volgens de krant veruit het meeste van alle luchtvaartmaatschappijen. "De reizigers kunnen hun zetels ook gemakkelijk in comfortabele bedden ombouwen," aldus de krant.

Spurlock is een voormalig kaderlid van British Airways. De eerste
vlucht van Eos zou voorzien voor eind september. De maatschappij vliegt op London Stansted.

Six Flags staat te koop


De Amerikaanse pretpark-keten Six Flags staat te koop. Dat heeft het bedrijf zelf bekend gemaakt, maar er werd aan toegevoegd niet geïnteresseerd te zijn in een bod van investeerder Daniel Snyder, die zou willen problemen om controle te krijgen over het bedrijf.

Daniel Snyder, ook eigenaar van het football-team Washington Redskins, benadrukte dat zijn investeringsbedrijf Red Zone alleen maar een bod wou doen voor een controlerend aandeel in het bedrijf. "Red Zone wil alleen maar effectieve controle verwerven over het bedrijf, zonder financieel tegemoet te komen aan alle aandeelhouders," vertelde Six Flags-directeur Michael Gellert aan het magazine MarketWatch.

Six Flags, na Walt Disney qua bezoekersaantal de grootste parkuitbater van de Verenigde Staten, heeft de voorbije zes jaar verliescijfers moeten noteren. De keten heeft nu 28 amusementsparken in de Verenigde Staten en nog telkens één in Mexico en Canada. Tijdens die periode daalde de waarde van het aandeel van 40 tot minder dan 5 dollar.

Analisten stellen dat Six Flags met de aankondiging Snyder ertoe probeert te verleiden om een rechtstreeks overnamebod te doen. "Men wil bereiken dat Snyder de hele onderneming overneemt in plaats van enkel maar een controlerende positie zou innemen als grootste aandeelhouder," stippen ze aan. Dezelfde analisten hebben ook geen weet van andere gegadigden,
maar in eerste instantie zou daarbij gedacht worden aan Viacom of Cedar Fair.

Red Zone heeft op dit ogenblik 11,7 procent van de aandelen van Six Flags in handen, een pakket dat het voorbije jaar werd uitgebouwd. Midden augustus lanceerde Red Zone een aanbod dat zijn aandeel zou opdrijven tot 35 procent. Tegelijkertijd vroeg Snyder ook het opstappen van de directie en topmensen van Six Flags, dat er volgens hem niet in geslaagd was om aanvaardbare resultaten te leveren en ver onder het niveau blijft van de concurrentie.

Economie in de media


De Franse justitie is een fraudeonderzoek begonnen tegen een van de belangrijkste beaujolais-producenten ter wereld. Georges Duboeuf vermengde het dure topmerk van zijn firma met wijnen van slechtere kwaliteit. Volgens de openbaar aanklager gaat het om een hoeveelheid van 300.000 flessen versneden wijn. De directeur van Duboeuf zou persoonlijk opdracht hebben gegeven voor het illegaal vermengen van verscheidene soorten uit de oogst van 2004. In een eerste reactie bestempelde de zogenoemde beaujolais-paus Duboeuf de misstanden als een fout. Volgens hem ging het om de soloactie van de directeur, die inmiddels is opgestapt. De firma van Duboeuf handelt 75 procent van de Franse beaujolais-export af.

Het corruptieschandaal bij de Duitse autobouwer Volkswagen deint almaar verder uit. Dat heeft topman Bernd Pischetsrieder zelf gezegd in een gesprek met het Duitse weekblad Stern. "Het netwerk van spookvennootschappen is groter en complexer dan eerst vermoed. In totaal zijn in de zaak al 50 tot 60 namen opgedoken," aldus Pischetsrieder. Totnogtoe heeft het Duitse gerecht drie verdachten in het vizier. Het parket van Braunschweig verdenkt twee voormalige naaste medewerkers van gewezen VW-personeelsdirecteur Peter Hartz, die intussen ontslag nam, ervan een netwerk van spookvennootschappen te hebben uitgebouwd om onderaannemingscontracten bij hun eigen werkgever binnen te halen. Ook tegen Klaus Volkert loopt een gerechtelijk onderzoek. De voormalige voorzitter van de ondernemingsraad bij VW zou zich persoonlijk verrijkt hebben met middelen die door het concern ter beschikking werden gesteld voor zakenreizen.

De wereldwijde markt van de mobiele telefonie is in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijk gestegen, zo blijkt uit cijfers die het marktonderzoeksbureau Gartner donderdag bekendmaakte. De producenten verkochten 190,5 miljoen toestellen, 21,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De helft van de verkoop komt op het conto van Nokia en Motorola. Het marktaandeel van het Finse Nokia groeide met 2,3 procent tot 31,9 procent. Nokia verruimde, na een zwakkere periode, zijn productaanbod. Het aandeel van het Amerikaanse Motorola steeg met 2,2 procent tot 17,9 procent. Vorig jaar stond deze producent nog vijfde. Op de derde plaats volgt Samsung met 12,8 procent, 0,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2004. Verlies was er voor Sony Ericsson, dat nog 6,2 procent marktaandeel bezit, en voor Siemens, dat 2,2 procent daalde tot 4,7 procent.

Luchtvaartmaatschappijen die Frankrijk om veiligheidsredenen niet op zijn grondgebied wil hebben, komen vanaf volgende week op een zwarte lijst terecht. Dat heeft de Franse minister van transportzaken Dominique Perben gezegd. De aankondiging volgt op het ongeluk vorige week met een Colombiaans verkeerstoestel in Venezuela waarbij alle 152 Franse passagiers en de acht Colombiaanse bemanningsleden om het leven kwamen. Het vliegtuig was onderweg van Panama naar Martinique, een Frans-Caribisch eiland. De zwarte lijst verschijnt maandag op de website van de Franse burgerluchtvaartautoriteiten. De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft al wel de namen van vier luchtvaartmaatschappijen bekendgemaakt die de toegang tot het Franse luchtruim zijn ontzegd. Het gaat om Air Koryo uit Noord-Korea, Air Saint-Thomas uit de Verenigde Staten, International Air Services uit Liberia en Air Mozambique.

Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt heeft een zwarte lijst klaar van luchtvaartmaatschappijen die het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften. De lijst wordt maandag op het internet gepubliceerda. Met de maatregel volgt België het voorbeeld van enkele andere landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Groot-Brittannië. Op termijn zou ook een Europese lijst volgen. Landuyt wil echter verder gaan dan enkel een zwarte lijst samen te stellen. "Een zwarte lijst biedt transparantie, maar is te vrijblijvend," aldus de minister. "De verantwoordelijkheid mag niet bij de consumenten liggen. De overheden van de verschillende Europese lidstaten moeten hun methodes voor de inspectie van vliegtuigen en hun verbodsbepalingen afstemmen op elkaar, zodat er eenduidigheid bestaat. Op die manier kunnen vliegtuigmaatschappijen die in een bepaalde lidstaat een vliegverbod krijgen, ook in de andere lidstaten op de zwarte lijst belanden."

De Cypriotische autoriteit die moet toezien op de veiligheid van de burgerluchtvaart, heeft tien maanden lang geen controles uitgevoerd bij in Cyprus geregistreerde vliegtuigen. Dat heeft een hoge functionaris van de dienst donderdag gezegd. De onthulling komt minder dan twee weken na het neerstorten van een toestel van de Cypriotische prijsvechter Helios. Het vliegtuig crashte bij de Griekse hoofdstad Athene, vermoedelijk doordat de bemanning bewusteloos was geraakt door zuurstofgebrek. Alle 121 inzittenden kwamen om. Vermoedelijk was een defect aan het systeem dat de luchtdruk aan boord regelt de oorzaak. Hetzelfde toestel zou eerder vergelijkbare problemen hebben gehad. Tegen Helios loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. De maatschappij zou haar luchtvloot slecht onderhouden.

Mannen hebben gemiddeld een hoger IQ dan vrouwen. Het gaat om een verschil van vijf punten, dat vanaf 14-jarige leeftijd ontstaat. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de universiteit van het Britse Manchester. Donderdag werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Het complete onderzoek verschijnt eind dit jaar, meldde de Britse omroep BBC. Naarmate het intelligentiequotiënt toeneemt, constateerden de academici een groeiende kloof tussen vrouwen en mannen. Twee keer zoveel mannen als vrouwen hebben een IQ van 125 punten. Op het 'geniale' niveau van 155 punten staan tegenover elke vrouw 5,5 mannen. Het onderzoek is gebaseerd op 80.000 IQ-tests en een studie bij 20.000 studenten.

De Sloveense oppositie is donderdag een campagne begonnen tegen de volgens haar autoritaire nieuwe mediawet met het doel die met een referendum op 25 september af te wijzen. De campagne wordt gesteund door Sloveense intellectuelen die het hebben over een EU-land onwaardige wet. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) had eerder kritiek op de 'gevaarlijke' plannen die de regering en het parlement meer invloed op de journalistiek en de inhoud van programma's moeten geven. De EFJ maakt zich zorgen dat premier Jansa van de publieke omroep een staatsomroep wil maken. Na de democratisering van Oost-Europa begin jaren negentig kreeg Slovenië juist lof voor een vooruitstrevende mediawet.

Het Nederlandse berg- en baggerbedrijf Smit Internationale heeft in het eerste halfjaar ondanks een lagere omzet meer winst behaald. De omzet nam ruim 11 procent af tot bijna 169 miljoen euro. Dit is vooral een gevolg van een teruglopend aantal bergingsklussen. De verbetering van de nettowinst is vooral te danken aan tariefstijgingen en kostenreducties. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op 12 tot 20 procent meer nettowinst dan de 27,4 miljoen euro die vorig jaar werd behaald. "Omzet zegt ons nooit zo veel. Die is het afgelopen halfjaar vooral gedaald omdat we vorig jaar extreem veel bergingsklussen hadden. We zijn tevreden met de resulaten van de belangrijkste twee divisies, havensleepdiensten en terminals," aldus bestuursvoorzitter Ben Vree. Het bedrijf heeft als vierde divisie, naast berging, havensleepdiensten en terminals, Transport & Heavy Lift, waar zwaar transport, hijswerken en pontonverhuur zijn ondergebracht. Bij dit onderdeel moet flink gesneden gaan worden. Smit wil af van zijn kleine drijvende bokken. Van de drie bokken in Rotterdam zijn er inmiddels twee afgestoten.

De nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, heeft zeker 750 wijzigingsvoorstellen ingediend die moeten leiden tot een flink afgezwakte slotverklaring van de VN-top van staatshoofden en regeringsleiders medio volgende maand. Bolton, die door president Bush zonder goedkeuring van de Senaat is aangesteld, zou willen voorkomen dat de VN nieuwe toezeggingen doen voor financiële hulp aan arme landen. Ook verwijzingen naar bestrijding van het broeikaseffect kunnen wat de VS betreft worden geschrapt. Dat geldt ook voor elke verwijzing naar het Internationaal Strafhof in Den Haag in een slotverklaring. Volgens diplomaten is Bolton voorstander van een korte verklaring in thema's waarbij elke land afzonderlijk kan aangeven welk onderdeel wordt gesteund en welk niet. Bolton denkt eerder aan de strijd tegen terrorisme, het bevorderen van democratie in de wereld en een reorganisatie van de bureaucratie binnen de Verenigde Naties. Hij verzet zich ook tegen oproepen voor een moratorium op kernproeven, maar tegelijkertijd wil Bolton dat de VN stelling nemen tegen landen die nu geen kernwapens hebben maar deze willen bemachtigen. Zo houden de VS de handen vrij om hun eigen kernwapenarsenaal te moderniseren, terwijl de internationale druk op 'schurkenstaten' als Iran en Noord-Korea verder wordt opgevoerd.

Telenet kende op financieel gebied een positieve eerste jaarhelft. De omzet steeg met 7 procent tot 358,8 miljoen euro. De winst voor belastingen, intresten en afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 169,9 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf uit Mechelen torst wel een zware investeringslast en dus werd er netto nog steeds een verlies geleden van 29,2 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het nettoverlies 37,9 miljoen euro. In nagenoeg alle activiteiten werd een groei genoteerd. Het aantal internetklanten steeg met 108.000 op één jaar tijd. Bij residentiële telefonie was er de jongste zes maanden zelfs een stijging met 58.000 klanten. Volgens topman Duco Sickinghe is dat het gevolg van het Freephone-tariefplan. Bovendien hebben weer meer Belgen een vaste telefoonlijn in huis. De voorbije jaren daalde het aantal vaste lijnen gestaag. De telecomdiensten voor de professionele klanten (Telenet Solutions) stegen met 8 procent, maar deze stijging werd deels gecompenseerd door de hevige prijserosie in deze sector. Het aantal kabelabonnees bleef stabiel. Enkel voor de betaaltelevisie, het vroegere Canal plus, daalde het aantal klanten met 5.000. Telenet groeit dus nog voort, maar heeft anderzijds wel te kampen met een druk op de prijzen. Hierdoor brengen heel wat telecomdiensten relatief minder op. Zo daalden de maandelijkse inkomsten per klant voor internet van gemiddeld 34,9 euro vorig jaar naar 32,3 euro in de eerste helft van 2005. Hetzelfde bij telefonie, met een daling van 37,6 euro per klant naar 34,6 euro.

Minderheidsaandeelhouder Philippe Delville van Suez/Electrabel wil het gemengd openbaar bod van Suez op de resterende aandelen Electrabel in kort geding laten schorsen. De man zegt gemandateerd te zijn door 58 oud-aandeelhouders van Tractebel, drie aandeelhouders van Electrabel en negen aandeelhouders van Suez. Hij wil van de rechtbank verkrijgen dat het bod van Suez geschorst wordt en het advies van de raad van bestuur van Electrabel geannuleerd. Delville roept als argument in dat bij 14 van de 18 bestuurders van Electrabel een belangenconflict kan worden ingeroepen. "De bestuurders, die gebonden zijn aan Suez, Sofina en de financieringsintercommunales hadden zich tijdens de stemming over het advies moeten terugtrekken," zegt Delville. Hij wil dat er een nieuwe raad van bestuur komt die een nieuw advies uitbrengt en dat het huidige advies wordt geannuleerd. Het bod van Suez moet enkel nog groen licht krijgen van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Asurrantiewezen (CBFA) alvorens het officieel kan gelanceerd worden.

De Vlaamse gemeenten vinden dat Suez zijn bod op Electrabel nog kan verhogen. "Het huidige bod geeft geen volledige voldoening voor een verkoop van de strategische participatie in Electrabel", zegt Jan Pszenickzo, de voorzitter van Gefin. Deze instelling overkoepelt de belangen van de Vlaamse gemeenten in Electrabel. In Wallonië gaan er echter stemmen op om het belang in Electrabel te ruilen voor een participatie in Suez. "Daarover is nog geen overleg geweest," aldus nog Pszenicko. Ook uit andere reacties blijkt dat de gemeenten niet op één lijn zitten en dat ze wachten op duidelijke signalen van de hoogste politieke niveaus in België. De Franse groep Suez lanceerde twee weken geleden een openbaar bod van 11,4 miljard euro op de 49,9 procent van Electrabel die het nog in zijn bezit heeft. Suez biedt ongeveer 418 euro in contanten en Suez-aandelen.

Het noodweer in de Alpen dat grote delen van Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Zuid-Duitsland onbereikbaar gemaakt heeft, begint zijn financiële tol te eisen voor de Belgische vervoerbedrijven. De klanten weigeren te betalen voor de meerkost van de omwegen die de transporteurs moeten maken om op hun bestemming te geraken, zo zegt algemeen directeur Ivo Marechal van het internationale transportbedrijf H. Essers en Zonen in Genk. H. Essers is met 1.048 werknemers één van de grootste transportbedrijven in Limburg en België. Voor trafieken naar Italië, Oostenrijk en Zwitserland ziet het transportbedrijf zich naar eigen zeggen geconfronteerd met omwegen tot 1.400 kilometer. De Belgische transportorganisatie Febetra bevestigt dat de overvloedige regenval en overstromingen in de Alpen niet alleen de klanten, maar ook de vervoerders grote zorgen baren.

Bankverzekeraar Fortis heeft in het afgelopen halfjaar 18 procent meer winst geboekt. De nettowinst van het Belgisch-Nederlandse concern kwam uit op 2,54 miljard euro, tegen 2,16 miljard euro in dezelfde periode 2004. Dit heeft Fortis donderdag bekendgemaakt. In het tweede kwartaal alleen werd een nettowinst behaald van 1,056 miljard euro, een toename met één procent. Het winstcijfer van de bankverzekeraar ligt ruim boven de verwachtingen. Voor het tweede kwartaal lag de gemiddelde verwachting van tien analisten op 685 miljoen euro. De winststijging werd gedreven door de bankentak van Fortis, die 35 procent meer verdiende. De nettowinst bij dit onderdeel kwam uit op 1,48 miljard euro. De verzekeringsdivisie boekte een nettowinst van 684 miljoen euro. Dat is vier procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Thursday, August 25, 2005

Tsunami ging de wereld rond


De tsunami die eind vorig jaar de landen rond de Indische Oceaan trof, is heel de wereld rondgereisd. Dat blijkt uit een studie van het Pacific Marine Environmental Laboratory (PMEL) in Seattle. De vloedgolf werd zelfs gemeten in Peru en Noord-Oost Canada.

Golven van tien meter hoogte zaaiden in de regio rond de Indische Oceaan op 26 december van vorig jaar dood en vernieling, maar wereldwijd werden tussen enkele uren of een dag later abnormale getijdengolven geregistreerd. De beweging van de tsunami-golf werd ook geregistreerd door satellieten.

Een onderzoeksteam van het PMEL, onder leiding van Vasily Titov, kwam tot de vaststelling dat de golf in een comlex patroon over de wereld reisde, geleid door de ruggen van de oceaanbodem, waardoor het grootste gedeelte van de energie op bepaalde plaatsen werd geconcentreerd.

"Titov stelt dat de golf verscheidene keren de wereld is rondgereisd vooraleer uit te sterven," stipt het persbureau Associated Press aan. Daarbij werden hoge golven vastgesteld in Callao (Peru), 11.400 mijl ten oosten van het epicenter. In Halifax (Nova Scotia), 14.400 mijl ten westen van het epicenter, werden zelfs hogere golven genoteerd dan op de Cocos-eilanden, amper 1.000 mijl verwijderd van de zeebeving.

De ongewoon hoge gevolgen op een dergelijke afstand zouden volgens Titov vooral te maken hebben aan de oost-west richting van de energie van de tsunami en de sturende werking van de bergketens op de oceaanbodems.

Hogere getijden werden ook opgemeten in Kodiak (Alaska), Point Reyes (Californië), Atlantic City (New Jersey), Corral (Chili), Port Stanley (Falkland-eilanden), Newlyn (Engeland), Brest (Frankrijk) en op Magueyes Island (Puerto Rico).

Playboy bekeert zich tot internet


Mannenblad Playboy gaat nog dit jaar online. Daarmee wil het bedrijf de verliezen opvangen die de gedrukte uitgave nu al sinds geruime tijd blijft opstapelen door een daling van de reclame-inkomsten. De eerste digitale editie - identiek aan de gedrukte versie - zal volgens Playboy Enterprises in september beschikbaar zijn.

Het Playboy-magazine hoopt op het internet nieuwe abonnees en adverteerders te kunnen aanspreken. De voorbije periode was Playboy Enterprises steeds meer afhankelijk van inkomsten uit licenties en zijn entertainment-afdeling dan van het maandblad. Dat liet tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van 2,3 miljoen dollar noteren. In totaal maakte het bedrijf tijdens die periode wel een winst van 4,6 miljoen dollar.

Christie Hefner, topvrouw van Playboy Enterprises, benadrukte dat het heel duidelijk is dat er twee belangrijke trends bezig zijn waar het magazine moet aan kunnen beantwoorden. "Steeds meer consumenten vinden informatie en ontspanning online," gaf ze toe. "Bovendien gaan ook meer steeds meer reclamebestedingen naar het internet."

Met de digitale service kunnen lezers een abonnement nemen of één exemplaar kopen dat vervolgens kan gedownload worden. De service werd uitgebouwd in samenwerking met digitale specialist Zinio Systems. De prijs van een online exemplaar zou gelijk zijn aan een verkoopprijs in de winkel. Online abonnement zouden iets duurder worden dan de laagste introductieprijzen voor een gedrukt abonnement.

Zinio stelt dat online abonnees meestal oplopen tot ongeveer vijf procent van de gedrukte abonnementen. "Maar voor Playboy is dat een groot aantal," aldus Hefner. "Ons magazine heeft immers 2,8 miljoen abonnees." Ze voegde er echter aan toe dat budget-projecties op dit ogenblik nog niet aan de orde zijn.

Vanaf 13 september kan de nieuwe Playboy gedownload worden vanaf www.playboydigital.com.

Ook brandbestrijding is een economie


De gigantische branden die Portugal de voorbije weken in hun ban hebben gehouden, zijn onder controle. Er is echter enorme schade aangericht, hoewel er ook veel geld is verdiend. Dat stelt Steven Adolf, correspondent van het Nederlandse NRC Handelsblad.

Adolf merkt op dat vele Portugezen het erover eens zijn dat de omvang van de branden meer dan een toeval is. "Een groot aantal branden is aangestoken, door pyromanen of met economische bedoelingen," luidt het oordeel van vele omwonenden.

Daarbij wordt er opgemerkt dat een brand hout oplevert en bovendien de snelste manier is om grond vrij te maken voor de bouw van huizen of het aanleggen van weilanden. Inmiddels zijn er door de Portugese politie al ruim honderd arrestaties verricht. "Een grootschalig economisch opzet is echter nog niet aangetoond," geeft Adolf toe.

Door velen wordt een slecht bosbeheer als één van de belangrijkste redenen voor de branden genoemd. "De bossen worden slordig onderhouden, waardoor afgevallen takken en braamstruiken razendsnel kunnen ontvlammen," vertelde een Portugese brandweercommandant aan de Nederlandse krant.

Er wordt aan toegevoegd dat meer dan negentig procent van de Portugese bossen in particuliere handen is. "Ze verwaarlozen hun eigendom," wordt er benadrukt. "Wanneer er dan toch gesnoeid wordt,
worden de takken simpelweg achtergelaten tussen de bomen."

Brandweercommandant Jaime Soares, in Portugal een autoriteit op het gebied van de bestrijding van bosbranden, stelt dat de wetgeving ontoereikend is. "Een strengere straf voor brandstichters zou al kunnen helpen," meent hij. "Nu geldt een brand nog als een simpele manier om familievetes te beslechten of om de bestemming van een terrein te veranderen."

Maar Soares noemt het fundamenteler dat de Portugese overheid nauwelijks enige stappen onderneemt om de bossen brandveiliger te maken. "Er zijn geen brandgangen en er is geen aanplant van boomsoorten die meer weerstand bieden tegen vuur," voert de 62-jarige brandweercommandant aan.

Een begin van bosbeheer is volgens hem echter alleen mogelijk na
een drastische herverkaveling. "Portugal kent 600.000 eigenaren van bosgrond," voert hij aan. "Grondeigendom is iets heiligs in Portugal. Dat moet veranderen, maar geen regering heeft tot nu de
verantwoordelijkheid hiervoor willen nemen."

De branden zorgen voor een gigantische economische schade, maar Adolf merkt op dat de brandbestrijding ook een economie op zichzelf is geworden. "Het inhuren van helikopters en
blusvliegtuigen kost vele duizenden euro's per uur," benadrukt de NRC-correspondent. "Daar komt bovendien nog heel veel ander materieel bij."

India zoekt bedrijven in moeilijkheden


Indische fabrikanten van auto-onderdelen zijn in de Verenigde Staten en Europa op zoek naar bedrijven in moeilijkheden, wat hen de mogelijkheid zou bieden om voet aan grond te krijgen op die markten. Dat moet hen toegang verschaffen tot technologieën en klanten, zelfs al proberen westers producenten hun kosten te beperken.

"De productiekosten van Indische fabrikanten van auto-onderdelen liggen dertig tot veertig procent lager dan in het westen," merkt het persbureau Reuters op. "Hun export is tijdens de voorbije vijf jaar dan ook jaarlijks met 25 procent gegroeid."

Volgens het onderzoeksbureau McKinsey zou de Indische export tegen 2015 kunnen oplopen tot 20 of 25 miljard dollar. "Dan zal in het westen immers 40 procent van de productie van auto-onderdelen - die op dat ogenblik een omzet zou halen van 1,7 triljoen dollar - uitbesteed moeten worden aan lage loonlanden," aldus Reuters-correspondent Rina Chandran.

Indische bedrijven willen volgens Reuters een gedeelte van die markt innemen. "Ze breiden hun capaciteit in India uit, maar kijken tegelijkertijd naar mogelijke buitenlandse overnames, om op die manier gemakkelijker toegang te krijgen tot technologieën en klanten," merkt Chandran op.

"Bedrijven realiseren dat er vele mogelijkheden zijn en de overname van bedrijven met een bestaand cliënteel is de snelste manier om een deel van de markt in te palmen," benadrukte Amit Kalyani, topman van Bharat Forge.

Bedrijven zoals Bharat Forge, Amtek Auto, Motherson Sumi Systems, Sundram Fasteners en Tata Motors hebben de jongste maanden in die sector overnames gemaakt voor een bedrag van ongeveer 120 miljoen dollar.

"Dergelijke transacties zullen nog in een sneller tempo volgen," vertelde Vishnu Mathur, directeur van de Auto Components Manufacturers Association (ACMA). "De groei in de westerse autosector is nagenoeg gestopt, maar daar liggen nog altijd de constructie-mogelijkheden."

De groei ligt volgens Mathur op de oosterse markten, maar daar is er niet voldoende capaciteit. "De winstmarges van de westerse bedrijven staan onder druk, maar zij hebben wel een klantenbestand, intellectuele eigendomsrechten en technologieën en overnames vallen niet extra duur uit," benadrukt hij.

Bovendien willen de grote autoconstructeurs hun aanwezigheid op de snelgroeiende markten van bijvoorbeeld Azië verstevigen en daarvan een basis maken voor hun export.

De Indische autosector telt ongeveer 450 merkenfabrikanten van onderdelen, plus nog eens 5.000 onafhankelijke constructeurs, meestal verzameld rond de autoproductie in New Delhi, Bombay en Madras.

Het zijn meestal nog altijd familiebedrijven en beperkt tot de Indische markt. "Maar ze zoeken nu in het buitenland naar een groter marktaandeel, schaalvoordelen en winstgroei," stipt Reuters aan. "Zij zoeken naar grotere technologische vaardigheden en een wereldwijd cliënteel," voerde Praveen Kadle, financieel directeur bij Tata Motors, aan. "In deze sector is schaalgrootte echt van belang."

Afdelingen van Tata kochten inmiddels het Britse ingenieurs- en ontwerpbedrijf INCAT Technologies, het failliete Duitse Wundsch Weidinger en hebben meer dan tien joint-ventures lopen met bedrijven zoals Visteon en Stadco. Bharat Forge zou zelfs marktleider ThyssenKrupp willen ontronen door zich eerst in Europa en vervolgens in Noord-Amerika en China te vestigen.

Een aantal analisten waarschuwt echter dat internationale overnames niet voor alle Indische bedrijven een goede strategie zijn. "Sommige ontberen de financiële mogelijkheden en de uitrusting om overzeese operaties op te zetten," stellen ze. "Het succes van enkele transacties heeft ook anderen aangezet om overhaast op de overname-toer te gaan."

Tom en Burt zijn duidelijk out


Ontharen is geen exclusieve vrouwelijke ijdelheid meer. In de Verenigde Staten blijken ook steeds meer mannen het schoonheidssalon binnen te stappen om hun overtollige haargroei op een drastischer manier kwijt te raken. Tom Selleck en Burt Reynolds zijn blijkbaar echt niet meer de afgoden van weleer.

"Amerikaanse schoonheidssalons krijgen steeds meer mannelijke klanten over de vloer met de vraag om een wax-behandeling te krijgen," schrijft de krant USA Today. Hector Pena, manager van het schoonheidssalon Nickel in Manhattan, vertelde aan de krant dat vrouwen hem de hele tijd vragen wat ze moeten doen om hun partner ertoe te brengen een ontharings-behandeling te volgen.

Het salon zag volgens de krant de voorbije twee jaren een toevloed van mannen die hun storende haargroei kwijt willen, zodat ze op het strand of in bed een betere indruk zouden maken. Ook in Hollywood is de weelderige haartooi bij de man niet meer gegeerd. De krant voert aan dat behaarde mannen zoals Burt Reynolds en Tom Selleck duidelijk uit de tijd zijn. De klanten van Nickel laten schouders, rug, borst, wenkbrauwen behandelen.

"Teveel beharing heeft hetzelfde effect als te weinig hoofdhaar," benadrukt Stan Williams, modedirecteur van het magazine Maxim. "Heel wat mannen zijn er bezorgd over, maar het is geen onderwerp waar men gemakkelijk over praat."

Bij Nickel wordt zestig procent van de afspraken gemaakt door vrouwen in naam van hun echtgenoot of vriend. De klanten zitten in alle leeftijdscategorieën, van twintigers tot vijftigers. Ook alle beroepen zijn er vertegenwoordigd, van bankdirecteurs tot truckers.

In gespecialiseerde schoonheidssalons voor mannen bestaat 35 tot 40 procent van de behandelingen uit waxing. "Mannen zijn veel bewuster geworden over hun uiterlijk," benadrukte Christopher Keever, directeur van de Joq Day Spa for Men in Atlanta. "Ze beseffen dat ze niet moeten rondwandelen als de missing link."

Maar de krant voegt er aan toe dat niet alle mannen ervan te overtuigen zijn dat het behaard type niet in de smaak valt. "Volgens sommigen maakt het haar nog altijd mannelijk," aldus USA Today.

Red Bull stimuleert blikindustrie


Red Bull en aanverwanten stimuleren niet alleen de energie, maar ook de omzet van de fabrikanten van drankblikken. Marktleider Rexam zag zijn winsten tijdens de eerste helft van dit jaar dan ook sterk toenemen. Aan die groei zou voorlopig ook nog geen einde komen.

Het Britse Rexam is de exclusieve leverancier van Red Bull. Het concern zag zijn winst tijdens de eerste zes maanden van dit jaar met zes procent stijgen en voorspelt ook een sterke tweede jaarhelft. "De smalle drankblikken, zo specifiek voor de energie-dranken, zullen nog een enorme groei kennen," vertelde Rexam-topman Lars Emilson aan het persbureau Reuters.

Emilsen stelde dat deze categorie nog altijd vrij jong is en bijzonder explosief groeit. "Red Bull gaat elk jaar met dertig tot veertig procent vooruit en er is blijkbaar niets dan hen kan stoppen," benadrukte hij.

De portfolio van Rexam omvat op dit ogenblik meer dan honderd verschillende types van energie-dranken en heeft inmiddels meer dan tien miljard blikken geleverd aan Red Bull. "In de Verenigde Staten is dit de snelst groeiende sector," meende Emilsen. "Red Bull zorgt bovendien voor een grote promotie in Azië. Het is een jongerendrank en jongeren hebben het geld om aan deze dingen te besteden."

Rexam wil zich in de nabije toekomst richten op overname-mogelijkheden, zodat het zijn marktaandeel nog zou kunnen uitbreiden. Nog voor het einde van het jaar zou alvast één overname moeten gerealiseerd zijn. Daarbij wordt ook gedacht aan uitbreiding in de plastic-sector, vooral op de markten van de farmacie en cosmectica.

Engels platteland bedreigd door reclame?


Piccadilly Circus is ongetwijfeld één van de mekka's van de buitenreclame, die er de hele omgeving overheerst. Maar ook het Engelse platteland begint volgens actievoerders meer op één grote reclame-boodschap te lijken. Daar moet volgens hen paal en perk aan gesteld worden.

Reclamepanelen langs wegen door het platteland moeten verboden worden. Dat is alvast de mening van de Campaign to Protect Rural England (CPRE). Dergelijke reclames bederven volgens de actievoerders de landschappen en vormen een gevaar voor het verkeer.

De CPRE stuurt aan dat locale besturen regels zouden moeten uitwerken waardoor het opstellen van dergelijke panelen onderworpen zou zijn aan een aantal vergunningen met voorwaarden. Het kabinet van de Engelse vice-premier heeft echter al laten weten dat dit onnodig is.

Het kabinet stelt dat er gewerkt wordt aan een nationale wetgeving op buitenreclame. "Landbouwers die hun velden verhuurd hebben aan adverteerders stellen bovendien dat zij alleen maar de raad van de regering volgen om diverse bronnen van inkomsten te zoeken," merkt de BBC op.

De CPRE voert echter aan dat de huidige regelgeving eigenlijk alleen van toepassing is op stedelijke gebieden. Uit een onderzoek van de vereniging bleek dat er op het Engelse platteland langs de grote verbindingswegen 900 reclamepanelen staan opgesteld. Dat is één paneel om de drie mijl.

"De reclame wordt meestal aangebracht op aanhangwagens in de velden of op plakkaten langs de boord van de weg," benadrukt de CPRE. "Veel van die panelen zijn echter aangebracht zonder dat er toelating werd voor gevraagd."

De vereniging stelt dat een strikte controle er gedurende meer dan vijftig jaar voor gezorgd heeft dat het Engelse landschap gevrijwaard bleef van de plaag aan buitenreclame. "Maar dat alles is nu in gevaar," voert campagne-leider Paul Miner aan.

De reclames schieten volgens hem als paddestoelen op langs de autostrades en belangrijke verbindingswezen. "Nochtans stelt de overheid dat daar een strikte controle moet over gevoerd worden," aldus nog Miner.

Het kabinet van de Engelse vice-premier vindt extra maatregelen echter niet nodig. "Meestal is het voldoende om de grondeigenaar te wijzen op de boetes die verbonden zijn aan het onwettelijk plaatsen van reclames," luidt het daar.

In juli werden de plaatselijke autoriteiten door het kabinet naar eigen zeggen herinnerd aan het probleem van de reclames op de velden langs drukke verkeersaders. "Bovendien wordt er gewerkt aan nieuwe wetten op de buitenreclame," wordt er aan toegevoegd.

Katholieken tikken Taiwan op vingers


Taiwan heeft een advertentie-campagne in het kader van de aids-bestrijding teruggetrokken. Dat gebeurde na protesten van vertegenwoordigers van de katholieke bevolking. In de campagne figureerde immers een non en dat kon voor de katholieken niet door de beugel.

Taiwan zet een hoge borst op tegen grote buur en aartsvijand China, maar haalt bakzeil tegen een gedeelte van zijn katholieke bevolking. Sommigen daarvan hebben immers problemen met een nieuwe voorlichtings-campagne tegen aids.

In de campagne treedt een non op die glimlachend met beide handen een condoom vasthoudt. "Hoewel ik dit niet nodig heb, besef ook ik," legt de figuur de nadruk op veilig vrijen.

"Dit is een grove belediging," voerde een woordvoerster van de katholieke gemeenschap op Taiwan aan. "Als non kan ik niet akkoord gaan met de manier waarop hier dingen uitgedrukt worden."

De initiatiefnemers stellen echter voor een non gekozen te hebben omdat ze in de strijd tegen aids een figuur wilden die een positieve uitstraling heeft. De posters waren aangebracht in ziekenhuizen, metrostations en diverse andere locaties. Na het protest werden ze opnieuw verwijderd.

Taiwan telt een bevolking van 23 miljoen mensen. Daarvan zijn er 300.000 katholiek.

Boorplatform als kunstmatig koraalrif


Boorplatformen op zee ontwikkelen zich tot kunstmatige koraalriffen. Dat getuigt Bloomberg-journalist Nadja Brandt. Zij ging immers duiken onder een olieplatform voor de kust van Californië en ontmoette daar naar eigen zeggen een gigantische natuurrijkdom.

Nadja Brandt gingen duiken onder het olieplatform Eureka, ongeveer 20 kilometer uit de kust van Zuid-Californië. "Boven water zijn de roestige mastodonten een ellende voor het oog," stelt ze. "Maar onder water vormen de grote pijlers van de constructie een magneet voor een brede wereld van planten en dieren."

Onder Eureka merkte zij grote scholen markelen en sardines, opgejaagd door zeeleeuwen. Ook de oranje garibaldi, de nationale vis van Californië, komt er veelvuldig voor. "De metalen structuur van het platform is verder helemaal bedekt met schelpdieren, anemonen en sponzen," aldus Brandt.

Hoewel Eureka operationeel is, bleek men volgens de Bloomberg-journalist onder water trouwens niets te merken van de booractiviteiten.

Internationale internet bereikt maturiteit


Het internationale internet begint duidelijke tekenen van maturiteit te vertonen. Er is nog wel sprake van een groei, maar die is vooral in de geïndustrialiseerde landen volgens het onderzoeksbureau Tele Geography duidelijk aan het vertragen. Dat zou vooral te maken hebben met het afnemen van het aantal nieuwe breedband-aansluitingen.

"Na een decennium van opmerkelijke groei, begint het internet op werldvlak duidelijk tekenen van maturiteit te vertonen," schrijft John Tilak in het magazine DM Europe. "De groei valt immers opmerkelijk terug. Vorig jaar ging het daarbij nog om 103 procent, maar dit jaar wordt een stijging van amper 49 procent voorzien."

De snelst groeiende regio's zijn Azië en Latijns-Amerika. Maar met een groei van respectievelijk 64 en 70 procent vertonen ook die markten volgens Tilak slechts een bescheiden groei in vergelijking met de voorbije jaren. "Het belangrijkste element van de groei is wellicht de toename van het aantal nieuwe breedband-aansluitingen en die tendens is in de meeste geïndustraliseerde markten aan het vertragen," stippen de onderzoekers aan.

Sister Furong wordt Chinese vedette


De Chinese overheid heeft weer actie ondernomen tegen internetters. Deze keer is opnieuw een jonge vrouw het slachtoffer geworden van de repressieve online politiek van China. Maar het lijkt erop dat de autoriteiten steeds minder greep hebben op de vrije meningsuiting, die in het internet een ideale partner heeft gevonden.

Furong Jiejie of Sister Furong plaatste foto's - in soms uitdagende poses - van zichzelf op internet boards van twee univesiteiten uit Peking die haar geen toegang hadden verleend. "Ze werd daardoor gezien als een pionier die de grenzen van de Chinese mediacontrole," merkt het persbureau Reuters op. "De jonge vrouw werd daardoor één van de ikonen van de Chinese cyberspace."

De foto's en de bijhorende teksten, waarin Furong haar eigen schoonheid en talent declameerde, werden op de campus een sensatie. "Maar toen haar cultstatus het hele land begon te veroveren, greep de overheid in," benadrukt Reuters. Vorige maand werden de belangrijkste bloghost van het land door de autoriteiten verplicht om alle content die met Furong te maken had, naar onbeduidende hoekjes van hun sites ovr te hevelen.

De foto's van de 28-jarige Shi Hengxia, de echte naam van Furong, zijn op het internet nog altijd terug te vinden, maar links die ernaar verwijzen en chatrooms over haar zijn verdwenen van de frontpagina's van de belangrijke webportals. "Kranten, tijdschriften en televisie hebben de voorbije maanden uitvoerig berichtgeving gebracht over de jonge vrouw, maar zwijgen nu eveneens in alle talen," benadrukt Reuters.

Furong is een nieuw voorbeeld van de krampachtige pogingen van de Chinese overheid om de controle over het groeiende internet in handen te kunnen houden. Eind dit jaar zou het Chinese internet 120 miljoen gebruikers tellen, waarmee het land na de Verenigde Staten de grootste internetstaat van de wereld zou worden.

De regering heeft een speciale internet-politie opgericht. Die moet sites met politiek onaanvaardbare content sluiten, een aantal buitenlandse nieuwssites blokkeren en heeft inmiddels als een aantal Chinese internauten gearresteerd voor de berichten die ze op het internet hebben geplaatst.

Bulletin boards van een aantal grote Chinese universiteiten werden afgesloten voor buitenstaanders, terwijl ook internetcafé's en online gamebedrijven werden gesloten omdat ze hun gebruikers toegang hadden verleend tot pornografische of gewelddadige inhoud of andere content die door de overheid niet getolereerd kon worden.

Maar ondanks al die controle verschijnen steeds meer voorbeelden van vrije meningsuiting op het internet en steeds meer Chinezen gaan online om informatie op te pikken buiten de officiële kanalen. Inmiddels is Furong volgens het filmbedrijf Zongbo Media trouwens goed op weg om een vedette te worden.

Zongbo heeft haar aangeworven voor een reeks kortfilms die exclusief op het internet zouden worden uitgezonden. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de online aanhang die Furong heeft opgebouwd. Bovendien zou Zongbo daarmee door de gaten in het controlenetwerk van de Chinese overheid willen glippen.

"De censuur heeft het project goedgekeurd, want ze kunnen niet bepalen welke regels er gelden voor videovertoningen op het internet," benadrukt Zongbo tegenover Reuters. "De Chinese jongeren zoeken naar nieuwe wegen om hun vrijheid te benadrukken. Sommigen hebben nog altijd een oude mentaliteit en willen alles controleren. Maar met het internet is het onmogelijk om nog alles in de hand te hebben. Het heeft zelfs geen zin om dat te proberen."

Economie in de media


De Britse rechercheur die jarenlang jacht maakte op de befaamde treinrover Ronnie Biggs, maar er niet in slaagde hem weer achter de tralies te krijgen, is overleden. Jack Slipper is 81 jaar geworden. Hij was al lange tijd ernstig ziek. Slipper was een van de bekendste detectives van de Londense politie. Hij was degene die in 1963 de daders oppakte van de beroemde overval die bekend is geworden als 'The Great Train Robbery'. Biggs kreeg dertig jaar, maar wist al na vijftien maanden te ontsnappen en week uit naar Brazilië. Slipper volgde hem en slaagde erin Biggs op te sporen. Omdat die inmiddels een zoon had in het Zuid-Amerikaanse land, leverde Brazilië hem echter niet uit aan Groot-Brittannië. Biggs meldde zich uiteindelijk in 2001 zelf bij de Britse politie. Slippers voornaamste wapenfeit is echter de arrestatie van de mannen die in 1966 in Londen drie politieagenten hadden vermoord. Slipper was ook de man die de afdeling bij de Londense politie heeft opgezet die zich bezighoudt met gewapende overvallen. De eenheid is vooral bekend onder haar bijnaam, de Vliegende Brigade. Volgens hem is de naam Jack Slipper een synoniem geworden voor Scotland Yard.

Weerman Armand Pien heeft een eigen museum. De legendarische weerman die 37 jaar lang het weer op radio en televisie presenteerde, overleed twee jaar geleden. In het gemeentehuis van zijn woonplaats Hoeilaart bij Brussel is deze week een permanente tentoonstelling geopend die geheel gewijd is aan de weerman. Armand Pien was een van de eerste televisieweermannen van het televisietijdperk en verscheen tussen 1953 en 1990 maar liefst 5.000 keer op de beeldbuis. Bovendien werkte hij mee aan tal van populair wetenschappelijk programma's op radio en televisie, was hij vaak te horen op de Belgische radio en werkte hij mee aan tal van boeken en publiacties. Armand Pien was ook geïnteresseerd in sterrenkunde en was waarnemend directeur van het Planetarium in Brussel.

GM sleept mogelijk Jiangling Motors voor het gerecht. De Chinese LandWind Dragon 4x4 lijkt te veel op de Opel Frontera uit de GM-stal. De Chinese fabrikant ontkent iets van GM te kopiëren. Jiangling zou zijn eigen research doen en wat technologie hebben overgenomen van Ford. GM maakt geen Frontera's meer. Het model werd tot twee jaar geleden gebouwd in het Engelse Luton. Nog dit jaar zou Landwind in Europa 1.500 exemplaren willen verkopen. Landwind Europe zou al 10 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Daar zou volgend jaar nog eens 35 tot 40 miljoen euro moeten bijkomen. De investeringen zijn onder meer nodig voor het zuiverder maken van de motoren in de Chinese SUV.

De Duitse particuliere binnenvaart redt het niet langer. Uit statistieken blijkt dat het aantal Duitse binnenvaartondernemingen al jaren daalt, dat hun omzetten afnemen en het personeelsbestand op Duitse schepen krimpt. Een recente enquête leverde op dat de helft van de particulieren op omvallen staan. De afdeling Binnenvaart van de Duitse bond van zelfstandigen BDS hield een kleine steekproef onder 42 varende ondernemers. Daaruit bleek dat één op de twee Duitse onafhankelijke schippers het hoofd niet meer boven water weet te houden. Een minderheid van 36 procent noemt de huidige bedrijfstoestand nog voldoende.

In stilte ontpopt amazon.com zich ook als aanbieder van het ruimste assortiment seksspeeltjes. Mark Morford, columnist bij de San Francisco Chronicle, telde op de afdeling Sex and Sensuality bijna 5.000 producten om het seksleven te helpen veraangenamen. Amazon is de afdeling in stilte begonnen zonder enige ruchtbaarheid eraan te geven. Amazon stelt dat de afdeling 'Health and Personal Care' – waar het speelgoed toe behoort - nog in een testfaze verkeert. In totaal telt deze 37.000 producten, de seksafdeling is daarbinnen vrij groot. De columnist raadt lezers aan om naar bekende winkels op dit gebied te gaan, zoals Good Vibrations, Blowfish en Babeland, maar vermoedt dat Amazon gezien het ruime assortiment met één van deze ketens samenwerkt.

De in ongenade gevallen Pakistaanse kerngeleerde Abdul Qadeer Khan heeft niet alleen nucleaire kennis doorgespeeld aan Noord-Korea, maar het stalinistische land ook voorzien van ongeveer twintig centrifuges, bedoeld voor de verrijking van uranium. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf woensdag erkend in een vraaggesprek met het Japanse persbureau Kyodo. Khan heeft in de jaren zeventig geheimen gestolen uit de ultracentrifugefabriek Urenco in Almelo. Die informatie zou hij hebben gebruikt voor het ontwikkelen van een kernbom in Pakistan. Hij heeft kennis daarna doorverkocht aan Libië, Noord-Korea en Iran. Musharraf benadrukt dat Noord-Korea weliswaar hulp kreeg van Khan, maar daarmee nog steeds niet in staat was daadwerkelijk een atoombom te ontwikkelen. Volgens de president weet Khan nagenoeg niets over hoe verrijkt uranium aangewend moet worden voor een atoomwapen en hoe een dergelijk wapen dan operationeel gemaakt kan worden. Hij verzekert ook dat het eens nagenoeg autonome onderzoekslaboratorium waaraan Khan leiding gaf, nu nauwgezet door de Pakistaanse overheid wordt gecontroleerd.

Met Christijan Albers en Robert Doornbos beschikt het F1-team Minardi al over twee Duitse rijders rijdersduo, maar er bestaat een kans dat de renstal helemaal Nederlands wordt. Een consortium van Nederlandse banken en investeerders heeft namelijk serieuze interesse om het Italiaanse team te kopen. Een delegatie van ABN AMRO, de investeringsmaatschappijen Greenfield Capital, WP Stewart en Michiel Mol van Media Republic en Lost Boys, heeft enkele weken geleden in Amsterdam gesproken met F1-baas Bernie Ecclestone. Afgelopen weekeinde vond er in Istanbul een tweede gesprek plaats. Het consortium wilde van Ecclestone zelf horen wat het toekomstperspectief van de Formule 1 is. Daarbij ging het vooral om de verdeelsleutel van de tv-gelden en reclame-inkomsten in de F1, die in 2008 opnieuw moeten worden aangepast.
Teambaas Paul Stoddart liet onlangs nog weten pas te willen praten met potentiële kopers als die een bankgarantie van vijf miljoen dollar kunnen overleggen. Niet alleen het Nederlandse consortium heeft belangstelling in de overname van Minardi. Ook voormalig F1-coureur Eddie Irvine, die wordt gesteund door een Russische geldschieter, is één van de vele kandidaten om het Italiaanse achterhoedeteam te kopen.

Het Guinness Book of Records heeft bevestigd dat een bioscoop in Szczecin in het noordwesten van Polen de oudste is ter wereld. De bioscoop zag het levenslicht op 26 september 1909 en kreeg de naam 'Helios'. In datzelfde jaar startte de toenmalige eigenaar, Albert Pietzke, met adverteren in kranten. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging Helios door met het vertonen van films. Aan het einde van de oorlog ging de bioscoop enkele maanden dicht, maar Sergej Eisensteins 'Ivan de Verschrikkelijke' markeerde een nieuwe start. Na verschillende keren van naam te zijn veranderd, werd de bioscoop in 1984 omgedoopt tot 'Pioneer 1909'. Vandaag de dag is het de kleinste bioscoop van de stad en vooral populair bij koppeltjes die de zaal afhuren voor een romantische filmavond met z'n tweetjes.

Solvay Organics, een Duits dochterbedrijf van Solvay, heeft het openbaar overnamebod op Girindus AG met succes afgerond. Girindus is een Duits beursgenoteerd speciaalchemiebedrijf met hoofdzetel in Bensberg. Aandeelhouders die 70,43 procent van het kapitaal vertegenwoordigen, hebben het vriendschappelijk overnamebod aanvaard dat in juli werd gelanceerd. Girindus telt 140 werknemers en heeft vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten. Het onderzoekgebaseerde bedrijf heeft eigen technologieën ontwikkeld voor de productie van oligonucleotiden, verbindingen die gebruikt worden voor het behandelen van genetische aandoeningen.

In 2020 zullen alle wereldluchthavens geconfronteerd worden met 1 miljard passagiers teveel ten aanzien van hun ontvangstcapaciteit. Die wereldluchthavens zullen in 2020 met name 7,4 miljard passagiers verwelkomen, bijna het dubbele van het cijfer dat in 2004 werd opgetekend (3,9 miljard). Dat zegt de Internationale Luchthavenraad (Airports Council International, ACI) in een communiqué. Volgens deze raad, waarvan de leden verantwoordelijk zijn voor 60 procent van het mondiale luchtverkeer, zal de jaarlijkse groei van het aantal passagiers tussen 2005 en 2020 gemiddeld 4 procent bedragen. Het gebrek aan opvangcapaciteit zal volgens de ACI leiden tot enorme opstoppingen en een achteruitgang van de kwaliteit van de dienstverlening in de luchthavens. De luchthavens hebben het afgelopen jaar meer dan 31 miljard dollar uitgegeven om hun ontvangstcapaciteit te verhogen, maar die inspanningen volstaan volgens de ACI niet. "Wettelijke, politieke en ecologische obstakels, kunnen leiden tot een handicap voor de luchtvaartsector," aldus nog de verenging

Wednesday, August 24, 2005

Verloochent Anheuser-Busch zijn imago?



De Amerikaanse brauwer Anheuser-Bush probeert met aroma-smaken in te spelen op de groeiende populariteit van cocktails, wijn en energiedranken. Daarmee probeert de Amerikaanse brouwer zijn marktaandeel te bewaren, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat dit de juiste strategie is.

Anheuser-Bush heeft nieuwe bieren - zoals 'B-to-the-E' en 'Tilt' - op de markt gebracht met zoete aroma's, caffeine, ginseng en guarana. Bovendien heeft de brouwer ook zijn eigen recepten voor bier-mixings op zijn website geplaatst.

Eén van deze mengsels is 'Bud Light Orangutang', waarbij het bier wordt gemengd met sinaasappelsap, grenadine en siroop. Daarnaast is er ook Beatch, een mengeling met een frambozen-liqueur.

Anheuser-Busch spaart geen moeite om zijn nieuwe producten in de markt te plaatsen. Dat gebeurt met tournees door de Verenigde Staten en proeverijen voor de media.

Anheuser-Busch heeft ongeveer de helft van de Amerikaanse biermarkt in handen. "Maar die markt is bijzonder concurrentieel geworden en de brouwer heeft problemen om zijn omzet op peil te houden," aldus het persbureau Associated Press. "De consument geeft immers steeds meer een voorkeur aan wijn en gemengde dranken, die voor hen een meer verfijnde smaak vertegenwoordigen."

Het aandeel van de Amerikaanse biermarkt in de alcoholverkoop is op drie jaar tijd van 59,1 naar 57 procent gezakt. Sterke dranken kenden daarentegen een gorie van 28,6 tot 29,7 procent, terwijl wijn zijn omzet met één procent tot 13,3 procent zag groeien.

De nieuwe marketing-campagne van Anheuser-Busch is volgens George Hacker, directeur alcoholbeleid bij het Center for Science in the Public Interest, vooral bedoeld om het verloren terrein weer te veroveren.

Maar Hacker toont zich geen voorstander van de bier-mixings, vooral de dranken met caffeine en het Braziliaans stimulerend middel guarana. "Zij proberen het cocktail-publiek en mensen die niet noodzakelijk van de biersmaak houden, aan zich te binden," aldus Hacker.

"Ze gaan voor alles," benadrukt Hacker. "Maar ironisch genoeg zou dit wel eens ten koste kunnen gaan over het merkimago, dat gedurende een lange periode heel zorgvuldig is opgebouwd. "Anheuser-Busch heeft mensen jarenlang aangemoedigd om tijdens sportwedstrijden een bierblik open te klikken. Nu willen ze plots dat de mensen het bier over ijsblokjes gieten."

Pentagon dichter bij laser-oorlog


Het Amerikaanse Pentagon heeft een nieuwe laser-wapen ontwikkeld dat een luchtgevecht zou kunnen doen lijken op een gevechtsscène uit Star Wars. Het nieuwe wapen is zo klein dat het in een jachtvliegtuig kan gemonteerd worden, maar tegelijkertijd krachtig genoeg is om een vijandige raket in volle vlucht neer te halen.

"De High Energy Laser Area Defense System (HELLADS) weegt amper 750 kilogram en heeft de omvang van een grote koelkast," voert het persbureau Reuters aan. "Omwille van de grote koelsystemen, die oververhitting moeten tegengaan, waren dergelijke lasers tot nu toe zo groot dat ze alleen door grote vliegtuigen, zoals Jumbo-toestellen, konden vervoerd worden."

Het nieuwe wapen van het Defense Advanced Research Projects Agency zou dat nu opgelost hebben door verschillende lasersystemen - liquid (LSL) en solid state lasers (SSL) - te combineren. "LSL-toepassingen kunnen een constante straal uitsturen, maar hebben grote koelsystemen nodig," aldus Reuters. "SSL-systemen zijn intenser, maar moeten in stoten worden uitgezonden om oververhitting te vermijden."

Een Hellads-prototype met een straalkracht van één kilowatt is al gerealiseerd. Inmiddels zouden er ook al plannen zijn om tegen het einde van het jaar een sterkere versie van vijftien kilowatt uit te testen.

Indien alles evolueert zoals de ontwerpers hopen, zal er over twee jaar een exemplaar van 150 kilowatt beschikbaar zijn. Dat toestel zou in een vliegtuig worden ingebouwd en moet in staat worden geacht om een raket neer te halen.

Tewerkstellingsprojecten voor Britse moslims?



De Britse vakbonden stellen dat er meer werk moet gemaakt worden van de strijd tegen de armoede van Engelse moslims van Pakistaanse en Bangladeshi origine. Uit een vakbond-studie is immers gebleken dat deze groepen zwaar getroffen worden door armoede en werkloosheid.

Uit een studie van het Trades Union Congress (TUC) blijkt dat 69 procent van de Britse Pakistani en Bangladeshi gemeenschap in armoede leeft. Bovendien hebben deze groepen ook de laagste tewerkstellingsgraad (43 procent) van alle etnische groepen in Groot-Brittannië. Het TUC wijst erop dat bij de blanke Britse bevolking 20 procent in armoede leeft.

Brendan Barber, secretaris-generaal van het TUC, werpt op dat er na de aanslagen op de Londense metro veel gediscussieerd is over de toekomst van de Britse multiculture maatschappij. "De vakbonden hebben snel ondersteuning gevraagd voor de moslim-gemeenschappen, die door de aanslagen net zo geschokt waren als alle anderen," benardrukte Barber tegenover de BBC.

"Maar die gemeenschappen zijn wel het slachtoffer geworden van racistische aanvallen en het mikpunt van uiterst rechts," aldus nog Barber. "Sociale deprivatie en armoede zijn uiteraard geen verontschuldiging voor crimineel gedrag, maar ze kunnen wel een teeltgrond zijn voor allerlei vergiftigde overtuigingen."

Zelfs zonder de bomaanslagen zou een geciviliseerd land volgens hem dergelijke hoge niveau's van armoede en deprivatie niet mogen aanvaarden.

Uit het rapport blijkt ook dat 90 procent van de Pakistani en Bangladeshi gemeenschappen tot het moslim-geloof behoren. Samen vormen zij 60 procent van de Britse moslims. Het TUC-rapport kwam verder tot de vaststelling dat beide groepen ook gemakkelijker het slachtoffer worden van langdurige ziektes. In de twee gemeenschappen zijn ook 63 procent van de kinderen het slachtoffer van armoede.

Het TUC stuurde aan op initiatieven om voor jobcreatie te zorgen in regio's met hoge werkloosheid. "De vraag tot integratie is tot vandaag veel te dikwijls heel oppervlakiig geweest," benadrukte Barber. "Soms wordt er eigenlijk gevraagd dat deze mensen cruciale gedeelten van hun identiteit zouden moeten opgeven. Er moet een tolerante liberale samenleving worden opgebouwd."

Papierfabriek bedreigt toekomst Baikalmeer


Zondag 28 augustus wordt in Rusland de Dag van het Baikalmeer gevierd. Het gigantische meer behoort tot het Werelderfgoed van de Unesco, maar wordt bedreigd door een papierbedrijf langs haar oevers en plannen om langsheen een meer een oliepijplijn aan te leggen.

Het Baikalmeer werd in 1997 door de Unesco erkend als werelderfgoed. Dat wordt elk jaar vooral in de Russische regio's Buryatia, Irkutsk en Chita, die aan het meer grensen, uitgebreid gevierd op de vierde zondag van augustus.

Het Baikalmeer bevat niet minder dan 23 miljard ton water, twintig procent van de zoetwater-reserve van de wereld. Deze gigantische watermassa werd twintig miljoen jaar geleden gecreëerd en heeft op dit ogenblik een oppervlakte van 31.500 vierkante kilometer en een maximum diepte van 1.620 meter.

Dit unieke reservoir is bijzonder kwetsbaar, maar dat maakt het water van het meer volgens het persbureau Novosti ongewoon zuiver en gezond. "Het Baikalmeer vervult een speciale functie," zegt biologe Larisa Kokhova, hoofd van de International Baikal World Heritage Foundation (IBWH). "Het harmoniseert de oceanen van de wereld."

Ze verduidelijkt dat watermolecules in het meer talrijke stadia van veranderingen ondergaan en positieve en negatieve ladingen krijgen. "Daardoor wordt het water gemagnetiseerd en die levensbron wordt door de rivieren Angara en Yenisei naar de Poolzee gevoerd," aldus Kokhova.

Het meer ligt in zuid-oost Siberië, tussen bergen en taiga. Maar sinds onheuglijke tijden hebben mensen zich aan de oevers van het gebied gevestigd. "Het meer heeft die plaatselijk bevolking van voedsel voorzien, zowel fysiek als spiritueel," stipt het persbureau aan. "De invloed van het meer is dan ook terug te vinden in hun cultuur."

De jongste jaren hebben jonge milieuwerkers collega's uit andere landen uitgenodigd voor natuurtrips. "Dat zijn niet uitsluitend educationele uitstappen, maar deze jonge mensen saneren ook de oevers en planten bomen, tot grote tevredenheid van de plaatselijke bevolking," voert het persbureau aan.

Maar de Baikaldag is volgens Novosti ook een soort alarmbel om de maatschappij te herrineren aan de ecologische kwetsbaarheid van het meer. "Het is heel belangrijk om het publiek meer bewust te maken voor de problemen van het meer," wordt er opgemerkt.

Op dit ogenblik is de aanwezigheid van een papierfabriek langs de oevers van het meer het grootste probleem. "Het industriële afval, dat chloor en houtdeeltjes bevat, heeft een negatief effect op het plaatselijke schaaldier (epishura), dat het water van het meer filtert," waarschuwt Novosti.

De problemen van het meer begonnen in de jaren zestig toen de Sovjet-regering besliste om aan het zuidelijke einde van het meer een papierfabriek te bouwen. "Toenmalig Sovjet-leider Nikita Chroetsjev keurde dit idiote project goed," voert Novosti aan. "Het was toen het hoogtepunt van de Koude Oorlog en in zijn wanhopige strijd tegen het Westen, maakte de USSR zich geen bedenkingen bij de methodes die gebruikt werden om zijn doel te bereiken."

Voorstanders van het project zagen Baikal als een bron van zuiver water voor de productie van een sterke kunstzijde, die gebruikt kon worden in de supersonische vliegtuig-industrie en de ruimtevaart. Maar uiteindelijk bleek de fabriek overbodig, want inmiddels hadden beide sectoren andere oplossingen gevonden. "Maar het bedrijf heeft als privé-onderneming tot vandaag kunnen overleven en is relatief winstgevend," merkt Novosti nog op.

Het afvalwater - 42 miljoen kubieke meter per jaar - wordt volgens het persbureau op een correctie manier verwerkt. "Dat wordt bevestigd door specialisten uit Zweden, Noorwegen en Finland, die de fabriek hebben bezocht," geeft Novosti toe. "Maar nergens in de wereld worden dergelijke bedrijven toegelaten aan unieke meren."

Zelfs de kleine hoeveelheden verontreiniging die hun weg vinden naar het Baikalmeer, hebben echter een negatieve invloed op de epishura-populatie. "De soort vertoont al tekenen van degradatie," waarschuwt Larisa Kokhova. "Zijn kaken worden zwakker en zijn schelp wordt dunner. Maar eens de espishura is verdwenen, is ook het meer ten dode opgeschreven."

Volgens experts is de sluiting van de papierfabriek de enig mogelijke oplossing. "Maar het bedrijf zorgt voor een groot deel van de tewerkstelling van Baikalsk," aldus Novosti. "De 17.000 inwoners van de stad naar ergens anders verhuizen, is niet mogelijk."

In 1997 werd het bedrijf door de overheid verplicht om over te schakelen naar een gesloten systeem. Dat zou de impact op het meer drastisch kunnen beperken, maar tot nu toe werden nog geen praktische maatregelen genomen.

Novosti wijst er echter op dat de papierfabriek helaas niet de enige bedreiging vormt voor het meer. "Inspecteurs van de Russische Federale Dienst voor Milieucontrole (Rosprirodnadzor) betrapten onlangs vertegenwoordigers van het oliebedrijf Transneft terwijl ze in de omgeving van het meer met een niet-toegelaten haalbaarheidsstudie bezig waren voor de aanleg van een oliepijplijn tussen Siberië en de Stille Oceaan. Transneft wil een gemakkelijk traject langsheen het meer gebruiken, zelfs al heeft het bedrijf daar geen milieuvergunning voor.

Rosprirodnadzor-directeur Sergei Sai stelde dat het absoluut nodig is om de natuurlijke toestand van het Baikalmeer te beschermen. "We moeten alles doen om deze zeldzame natuurparel te bewaren voor de volgende generaties," benadrukte hij. "Overtreders zullen dan ook door de overheid zwaar worden aangepakt."