Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 25, 2005

Sister Furong wordt Chinese vedette


De Chinese overheid heeft weer actie ondernomen tegen internetters. Deze keer is opnieuw een jonge vrouw het slachtoffer geworden van de repressieve online politiek van China. Maar het lijkt erop dat de autoriteiten steeds minder greep hebben op de vrije meningsuiting, die in het internet een ideale partner heeft gevonden.

Furong Jiejie of Sister Furong plaatste foto's - in soms uitdagende poses - van zichzelf op internet boards van twee univesiteiten uit Peking die haar geen toegang hadden verleend. "Ze werd daardoor gezien als een pionier die de grenzen van de Chinese mediacontrole," merkt het persbureau Reuters op. "De jonge vrouw werd daardoor één van de ikonen van de Chinese cyberspace."

De foto's en de bijhorende teksten, waarin Furong haar eigen schoonheid en talent declameerde, werden op de campus een sensatie. "Maar toen haar cultstatus het hele land begon te veroveren, greep de overheid in," benadrukt Reuters. Vorige maand werden de belangrijkste bloghost van het land door de autoriteiten verplicht om alle content die met Furong te maken had, naar onbeduidende hoekjes van hun sites ovr te hevelen.

De foto's van de 28-jarige Shi Hengxia, de echte naam van Furong, zijn op het internet nog altijd terug te vinden, maar links die ernaar verwijzen en chatrooms over haar zijn verdwenen van de frontpagina's van de belangrijke webportals. "Kranten, tijdschriften en televisie hebben de voorbije maanden uitvoerig berichtgeving gebracht over de jonge vrouw, maar zwijgen nu eveneens in alle talen," benadrukt Reuters.

Furong is een nieuw voorbeeld van de krampachtige pogingen van de Chinese overheid om de controle over het groeiende internet in handen te kunnen houden. Eind dit jaar zou het Chinese internet 120 miljoen gebruikers tellen, waarmee het land na de Verenigde Staten de grootste internetstaat van de wereld zou worden.

De regering heeft een speciale internet-politie opgericht. Die moet sites met politiek onaanvaardbare content sluiten, een aantal buitenlandse nieuwssites blokkeren en heeft inmiddels als een aantal Chinese internauten gearresteerd voor de berichten die ze op het internet hebben geplaatst.

Bulletin boards van een aantal grote Chinese universiteiten werden afgesloten voor buitenstaanders, terwijl ook internetcafé's en online gamebedrijven werden gesloten omdat ze hun gebruikers toegang hadden verleend tot pornografische of gewelddadige inhoud of andere content die door de overheid niet getolereerd kon worden.

Maar ondanks al die controle verschijnen steeds meer voorbeelden van vrije meningsuiting op het internet en steeds meer Chinezen gaan online om informatie op te pikken buiten de officiële kanalen. Inmiddels is Furong volgens het filmbedrijf Zongbo Media trouwens goed op weg om een vedette te worden.

Zongbo heeft haar aangeworven voor een reeks kortfilms die exclusief op het internet zouden worden uitgezonden. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de online aanhang die Furong heeft opgebouwd. Bovendien zou Zongbo daarmee door de gaten in het controlenetwerk van de Chinese overheid willen glippen.

"De censuur heeft het project goedgekeurd, want ze kunnen niet bepalen welke regels er gelden voor videovertoningen op het internet," benadrukt Zongbo tegenover Reuters. "De Chinese jongeren zoeken naar nieuwe wegen om hun vrijheid te benadrukken. Sommigen hebben nog altijd een oude mentaliteit en willen alles controleren. Maar met het internet is het onmogelijk om nog alles in de hand te hebben. Het heeft zelfs geen zin om dat te proberen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home