Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2005

Pentagon dichter bij laser-oorlog


Het Amerikaanse Pentagon heeft een nieuwe laser-wapen ontwikkeld dat een luchtgevecht zou kunnen doen lijken op een gevechtsscène uit Star Wars. Het nieuwe wapen is zo klein dat het in een jachtvliegtuig kan gemonteerd worden, maar tegelijkertijd krachtig genoeg is om een vijandige raket in volle vlucht neer te halen.

"De High Energy Laser Area Defense System (HELLADS) weegt amper 750 kilogram en heeft de omvang van een grote koelkast," voert het persbureau Reuters aan. "Omwille van de grote koelsystemen, die oververhitting moeten tegengaan, waren dergelijke lasers tot nu toe zo groot dat ze alleen door grote vliegtuigen, zoals Jumbo-toestellen, konden vervoerd worden."

Het nieuwe wapen van het Defense Advanced Research Projects Agency zou dat nu opgelost hebben door verschillende lasersystemen - liquid (LSL) en solid state lasers (SSL) - te combineren. "LSL-toepassingen kunnen een constante straal uitsturen, maar hebben grote koelsystemen nodig," aldus Reuters. "SSL-systemen zijn intenser, maar moeten in stoten worden uitgezonden om oververhitting te vermijden."

Een Hellads-prototype met een straalkracht van één kilowatt is al gerealiseerd. Inmiddels zouden er ook al plannen zijn om tegen het einde van het jaar een sterkere versie van vijftien kilowatt uit te testen.

Indien alles evolueert zoals de ontwerpers hopen, zal er over twee jaar een exemplaar van 150 kilowatt beschikbaar zijn. Dat toestel zou in een vliegtuig worden ingebouwd en moet in staat worden geacht om een raket neer te halen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home