Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2005

Antwerps kunstenaar debuteert met veiling


Tijdens de twee laatste weekends van september wordt in Antwerpen Open Ateliers georganiseerd. Voor één van de betrokken kunstenaars, Ben Van Echelpoel, wordt het meteen zijn debuut. Bij die gelegenheid veilt hij een schilderij ten voordele van Shangrila Home, een Vlaams project met straatkinderen in Nepal.

Jaarlijks stelt een aantal Antwerpse kunstenaars zijn ateliers open voor het publiek. Dit jaar heeft het evenement plaats tijdens de weekends van 17 en 18 september en 24 en 25 september. Eén van de betrokken kunstenaars is Ben Van Echelpoel, die niet alleen voor de eerste keer aan Open Ateliers deelneemt, maar ook voor de eerste keer als kunstenaar naar buiten treedt.

Dat gebeurt met een tentoonstelling van 17 september tot 8 oktober in galerij Elias-Esra aan de Bresstraat 10 in Antwerpen, maar ook met de veiling van één van de kunstwerken van Ben Van Echelpoel ten voordele van het project Shangrila Home in Nepal.

Het kunstwerk voor de veiling wordt geëxposeerd in de overzichtstentoonstelling 'Lebenskunst' van Open Ateliers, vanaf vrijdag 9 september in het Stadsmagazijn aan de Keistraat 5-7 in Antwerpen. Bieden kan tijdens de twee laatste weekends van september in het atelier van Ben Van Echelpoel aan de Brialmontlei 10 in Antwerpen.

"Een kunstenaar wordt dikwijls beschouwd als iemand die vooral op zichzelf is gericht," motiveert Ben Van Echelpoel zijn veiling. "Met de verkoop ten voordele van een sociaal project, wil ik tonen dat wij op verschillende manieren een maatschappelijke bijdrage kunnen leveren."

Bij zijn keuze voor Shangrila Home liet de kunstenaar zich vooral leiden door de kleinschaligheid van het project, waardoor de opbrengst van de veiling integraal ten goede kan komen aan de kinderen die bij het project betrokken zijn.

Shangrila Home is een project opgericht door de Antwerpse Inge Bracke. Zij woont in Nepal en startte eind 1995 met een opvangtehuis voor straatkinderen in Katmandoe. Ze begon met de kinderen eten te geven, maar al vlug bleek dit niet voldoende. De kinderen sliepen in de straten in soms gure weersomstandigheden, zonder enige vorm van hygiëne en veiligheid.

Daarom werd er een pand gehuurd om deze kinderen een onderkomen te bieden. In België kwamen vrienden in actie om de eerste sponsorgelden bij elkaar te krijgen. Vandaag zorgt Shangrila Home voor de opvang van ongeveer 75 kinderen. Ze krijgen onderdak, eten, onderwijs en verzorging van vrijwilligers ter plaatse.

Shangrila Home heeft plaatselijke medewerkers in dienst genomen om de dagelijkse werking optimaal te laten draaien. De kinderen worden begeleid door onbetaalde vrijwilligers, die enkel kost en inwoon aangeboden wordt. De kinderen krijgen bijles van een huisleraar, om ze klaar te stomen voor school en ze verder te begeleiden in de loop van het schooljaar.

De kinderen worden tevens voorbereid op een beroepsloopbaan, met onder meer computer - en naaiklassen. Shangrila Home heeft ook een pottenbakkersproject opgestart waar oudere straatkinderen verblijven, werken en een opleiding krijgen. (Bron: Antwerpen Apart)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home