Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2005

Energie-samenwerking Rusland en Amerika?





Rusland en de Verenigde Staten willen gezamenlijk aan energie-projecten werken. Dat bleek uit gespreken tussen vertegenwoordigers van beide regeringen in Moskou. In oktober zouden verder gedetailleerde onderhandelingen kunnen plaats grijpen.

"De Russische energie-minister Viktor Khristenko en de Amerikaanse ambassadeur William Burns bespraken woensdag diverse mogelijkheden om een samenwerking op gang te brengen rond energie," meldt het persbureau Novosti.

"Het is heel belangrijk voor ons om te bekijken in welke richting de ontwikkeling van energie-infrastructuur mogelijk is," benadrukte Khristenko. Onder meer wordt gedacht aan LNG-leveringen aan de Verenigde Staten.

Ambassadeur Burns voegde daar aan toe dat de Verenigde Staten geïnteresseerd zijn in verscheidene energie-projecten, zoals de olie- en gasvelden Sakhalin I, Sakhalin II en Stokmanovskoye en de Kaspische pijpleiding.

Khristenko benadrukte dat de olieproductie van Sakhalin I op 1 oktober van start zou gaan. "Bovendien zullen we ook constructie van de eerste LNG-installaties van Sakhalin II proberen te versnellen," aldus de minister.

Vooral het Stokmanovskoye-project is volgens Khristenko belangrijk voor de Amerikaanse markt, terwijl hij ook beslissingen over de operaties van de Kaspische pijpleiding voor de nabije toekomst in het vooruitzicht stelde.

Verwacht mag worden dat de gesprekken verder gezet worden in oktober. Dan zal een Russische delegatie, in de aanloop van de G8-top over energiebeveiliging, te gast zijn in de Verenigde Staten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home