Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2005

Economie in de media



De Turkmeense dictator Saparmurat Niyazov heeft playbacken tijdens concerten en televisieprogramma's per decreet verboden. Volgens de Turkmenbashi, wat vader aller Turkmenen betekent, heeft playbacken een negatief effect op de ontwikkeling van de hoogstaande Turkmeense muziekkunst. Het ministerie van Cultuur en Media moet er streng op toezien dat de Turkmenen zich houden aan de nieuwste wilde verboden van hun Geliefde Leider. Eerder verbood de dictator al het uitoefenen van ballet, het dragen van baarden - ook voor vrouwen en toeristen - en noemde hij enkele dorpen, een vliegveld en een meteoriet naar zichzelf. Hij heeft zelfs een maand naar zichzelf vernoemd. Een van zijn beroemdste grillen is dat de inwoners van de hoofdstad Asjhabad hun dieren moeten wegdoen omdat Niyazov bang is dat die de zoete geur van de naar hem vernoemde dahlia's in de stad zullen overheersen. Al het vee in de stad is verboden en er is per huishouden nog slechts 'een hond, kat of siervogel toegestaan.'Ook is de heerser bang dat de dieren de dahlia's, die in perken alle belangrijke lanen sieren, zullen vertrappen.

Dinsdag stortte een Peruaans verkeersvliegtuig neer in het Amazonegebied. Zeker zeventig mensen vonden de dood en tientallen anderen raakten gewond. De vliegtuigcrash is al de vijfde deze maand. Daarmee is het één van de ergste maanden voor de luchtvaart in jaren. Op 16 augustus stortte een Colombiaanse MD-82 van West Caribbean Airways, op weg van Panama naar Martinique, neer in het westen van Venezuela. Alle 152 Franse passagiers en de acht Colombiaanse bemanningsleden komen om het leven. Op 14 augustus verongelukte een Boeing 737-300 van het Cypriotische Helios Airways bij de Griekse hoofdstad Athene, vermoedelijk mede nadat de bemanning door zuurstoftekort het bewustzijn had verloren. Alle 121 inzittenden komen om het leven. Op 6 augustus stortte een Tunesisch chartervliegtuig voor de kust van Sicilië in zee. Zestien inzittenden van de ATR-72 komen om, 23 anderen worden gered. Op 2 crashte een Airbus A340 van Air France crasht tijdens de landing op het vliegveld van Toronto, Canada. Als door een wonder weten alle 309 passagiers en bemanningsleden het toestel te ontvluchten voor het in lichterlaaie vliegt. Tot nog toe vielen in augustus eenderde van alle slachtoffers van luchtrampen dit jaar. Voor het laatst gebeurde dat in mei 2002, toen vier ongelukken voor meer dan eenderde van alle 1106 doden van dat jaar zorgden. Toch is 2005 volgens het Nederlandse Aviation Safety Network met 35 ongelukken nu nog veiliger dan het tienjarige gemiddelde, dat op 41 staat.

De Europese Commissie geeft geen importvergunningen meer voor T-shirts en polo's uit China. De invoer is zo massaal dat maandag de limiet voor heel 2005 is bereikt. Ook voor beha's en linnengoed geldt een importstop. Eerder zijn de quota overschreden voor Chinese broeken, truien en bloezen. Inmiddels staan miljoenen kledingstukken in havens geblokkeerd, in afwachting op een oplossing. EU-ambtenaren vertrekken naar China voor overleg. Idee is om de limieten voor dit jaar te verhogen ten koste van de quota voor volgend jaar of voor andere producten. De Europese consumentenbond BEUC eiste dinsdag nog het einde van de importlimieten. De bond vindt dat consumenten zo de voordelige Chinese kleding mislopen. De organisatie heeft een boze brief gestuurd aan Europees Commissaris Mandelson (Handel). Mandelson had in juni quota ingevoerd om de Europese fabrieken te beschermen tegen de goedkopere Chinese concurrenten.

De voormalige Russische oliemagnaat Michail Chodorkovski, die vastzit wegens fraude en belastingontduiking, is al enkele dagen in hongerstaking. Dat heeft zijn advocaat dinsdag gezegd. Hij zou eten weigeren uit solidariteit met een vroegere collega, die in een isoleercel gevangen zit. De vroegere topman en oprichter van olieconcern Yukos werd in mei veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf. Zijn voormalige zakenpartner Platon Lebedev kreeg dezelfde straf. Lebedev werd vrijdag overgebracht naar een isoleercel. Hij zou geweigerd hebben zijn cel te verlaten voor een wandeling en zijn bewakers hebben beledigd. Chodorkovski liet zijn raadsman Anton Drel dinsdag een verklaring voorlezen voor het Moskouse radiostation Echo. Volgens hem is Lebedev ernstig ziek en is hij eenvoudig niet in staat zijn cel te verlaten voor een wandeling.

Het Duitse autoconcern Volkswagen is in onderhandeling met zijn Duits-Amerikaanse branchegenoot DaimlerChrysler om samen te werken bij de productie van busjes voor de Amerikaanse markt. Het samenwerkingscontract zou al getekend kunnen worden op de autoshow in Frankfurt in september. Volgens het dagblad wordt het nieuwe Volkswagen-busje gebaseerd op de nieuwe generatie van de Chrysler Voyager. Deze uitvoering is alleen voor de Amerikaanse markt en moet in 2007 al in de showrooms staan. Volkswagen heeft daar een nieuw busje nodig omdat de verkoop in de Verenigde Staten de laatste jaren sterk is gedaald. Volgens de dealers komt dat onder meer omdat Volkswagen niet op de belangrijke markt voor Vans is vertegenwoordigd. De Volkswagen Touran voldoet niet aan alle Amerikaanse richtlijnen.

Ruim de helft van de wereldbevolking leeft van minder dan twee dollar per dag. In het gebied onder de Afrikaanse Sahara en in Zuidwest-Azië moet 75 procent op dat niveau zien rond te komen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse instituut Population Reference Bureau, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepubliceerd. Van de Oost-Aziaten leeft 47 procent en van de Zuidoost-Aziaten 44 procent onder de standaard van 2 dollar, ongeveer 1,65 euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home