Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, August 24, 2005

Tewerkstellingsprojecten voor Britse moslims?



De Britse vakbonden stellen dat er meer werk moet gemaakt worden van de strijd tegen de armoede van Engelse moslims van Pakistaanse en Bangladeshi origine. Uit een vakbond-studie is immers gebleken dat deze groepen zwaar getroffen worden door armoede en werkloosheid.

Uit een studie van het Trades Union Congress (TUC) blijkt dat 69 procent van de Britse Pakistani en Bangladeshi gemeenschap in armoede leeft. Bovendien hebben deze groepen ook de laagste tewerkstellingsgraad (43 procent) van alle etnische groepen in Groot-Brittanniƫ. Het TUC wijst erop dat bij de blanke Britse bevolking 20 procent in armoede leeft.

Brendan Barber, secretaris-generaal van het TUC, werpt op dat er na de aanslagen op de Londense metro veel gediscussieerd is over de toekomst van de Britse multiculture maatschappij. "De vakbonden hebben snel ondersteuning gevraagd voor de moslim-gemeenschappen, die door de aanslagen net zo geschokt waren als alle anderen," benardrukte Barber tegenover de BBC.

"Maar die gemeenschappen zijn wel het slachtoffer geworden van racistische aanvallen en het mikpunt van uiterst rechts," aldus nog Barber. "Sociale deprivatie en armoede zijn uiteraard geen verontschuldiging voor crimineel gedrag, maar ze kunnen wel een teeltgrond zijn voor allerlei vergiftigde overtuigingen."

Zelfs zonder de bomaanslagen zou een geciviliseerd land volgens hem dergelijke hoge niveau's van armoede en deprivatie niet mogen aanvaarden.

Uit het rapport blijkt ook dat 90 procent van de Pakistani en Bangladeshi gemeenschappen tot het moslim-geloof behoren. Samen vormen zij 60 procent van de Britse moslims. Het TUC-rapport kwam verder tot de vaststelling dat beide groepen ook gemakkelijker het slachtoffer worden van langdurige ziektes. In de twee gemeenschappen zijn ook 63 procent van de kinderen het slachtoffer van armoede.

Het TUC stuurde aan op initiatieven om voor jobcreatie te zorgen in regio's met hoge werkloosheid. "De vraag tot integratie is tot vandaag veel te dikwijls heel oppervlakiig geweest," benadrukte Barber. "Soms wordt er eigenlijk gevraagd dat deze mensen cruciale gedeelten van hun identiteit zouden moeten opgeven. Er moet een tolerante liberale samenleving worden opgebouwd."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home