Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 26, 2005

Italië wil energie-achterstand ophalen


De Italiaanse regering wil de elektriciteitsvoorziening van het land meer op zonne-energie laten draaien. Daarmee hoopt Italië minder afhankelijk te worden van buitenlandse leveringen en de energiefactuur voor de gezinnen goedkoper te kunnen maken.

Italië is één van de zonnigste landen van Europa, maar blijft op gebied van zonne-energie ver achter op landen als Griekenland en Spanje, die veel meer gebruik maken van de energie-voordelen van hun klimaat. Tegelijkertijd krijgen de Italianen één van de duurste elektriciteitsrekeningen van de Europese Unie in de bus.

De Italiaanse regering doet nu echter pogingen om de bevolking aan te zetten om zonnepanelen aan te brengen op de daken van de woningen. Daarbij zouden particulieren en bedrijven zonne-energie kunnen verkopen aan aantrekkelijke prijzen die door de regering worden gegarandeerd.

Omdat de Italiaanse elektriciteitskosten zo hoog oplopen, kiezen velen inwoners voor de goedkoopste tarieven, waardoor ze echter minder elektriciteitsbevoorrading aangereikt krijgen. Dat betekent dikwijls een keuze tussen het aanzetten van de wasmachine of de elektrische oven.

Volgens de Italiaanse energie-minister Claudio Scajola zou de gemiddelde familie door het nieuwe systeem jaarlijks 1.100 euro kunnen besparen op zijn elektriciteitsfactuur. Bij een overschot kan het gezin bovendien de elektriciteit verder verkopen.

Volgens energieleverancier Enel SpA zou een installatie van 20.000 euro op tien jaar tijd kunnen terugverdiend worden. Het bedrijf stelt overspoeld te worden met vragen van geïnteresseerden.

Op dit ogenblik importeert Italië ongeveer 85 procent van zijn energie. Een blackout maakte twee jaar geleden echter duidelijk dat het land daardoor ook bijzonder kwetsbaar is op het gebied van energievoorziening. In 1987, één jaar na de ramp in Tsjernobil, wezen de Italianen in een referendum kernenergie als een oplossing af.

Op het einde van de jaren negentig probeerde de Italiaanse regering zonne-energie al met subsidies te stimuleren. "Dat wekte wel interesse, maar nadat de subsidies afgebouwd werden, verdween ook die weer," benadrukt Luigi Milan, directeur van het bedrijf Electro Solar.

Milan stelde dat de interesse voor zonne-energie de voorbije jaren vooral steunde op kleine Italiaanse eilandjes, die zelf geen eigen elektriciteitsvoorziening hebben. Het nieuwe programma voorziet in de volgende jaren een realisatie van honderd megawatt. Enel stelt echter dat dit een bescheiden niveau blijft. "Dat is amper 25 procent van wat in Duitsland alleen al dit jaar wordt geïnstalleerd," aldus het bedrijf.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home