Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, August 26, 2005

Economie in de media


De Franse justitie is een fraudeonderzoek begonnen tegen een van de belangrijkste beaujolais-producenten ter wereld. Georges Duboeuf vermengde het dure topmerk van zijn firma met wijnen van slechtere kwaliteit. Volgens de openbaar aanklager gaat het om een hoeveelheid van 300.000 flessen versneden wijn. De directeur van Duboeuf zou persoonlijk opdracht hebben gegeven voor het illegaal vermengen van verscheidene soorten uit de oogst van 2004. In een eerste reactie bestempelde de zogenoemde beaujolais-paus Duboeuf de misstanden als een fout. Volgens hem ging het om de soloactie van de directeur, die inmiddels is opgestapt. De firma van Duboeuf handelt 75 procent van de Franse beaujolais-export af.

Het corruptieschandaal bij de Duitse autobouwer Volkswagen deint almaar verder uit. Dat heeft topman Bernd Pischetsrieder zelf gezegd in een gesprek met het Duitse weekblad Stern. "Het netwerk van spookvennootschappen is groter en complexer dan eerst vermoed. In totaal zijn in de zaak al 50 tot 60 namen opgedoken," aldus Pischetsrieder. Totnogtoe heeft het Duitse gerecht drie verdachten in het vizier. Het parket van Braunschweig verdenkt twee voormalige naaste medewerkers van gewezen VW-personeelsdirecteur Peter Hartz, die intussen ontslag nam, ervan een netwerk van spookvennootschappen te hebben uitgebouwd om onderaannemingscontracten bij hun eigen werkgever binnen te halen. Ook tegen Klaus Volkert loopt een gerechtelijk onderzoek. De voormalige voorzitter van de ondernemingsraad bij VW zou zich persoonlijk verrijkt hebben met middelen die door het concern ter beschikking werden gesteld voor zakenreizen.

De wereldwijde markt van de mobiele telefonie is in het tweede kwartaal van dit jaar duidelijk gestegen, zo blijkt uit cijfers die het marktonderzoeksbureau Gartner donderdag bekendmaakte. De producenten verkochten 190,5 miljoen toestellen, 21,6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De helft van de verkoop komt op het conto van Nokia en Motorola. Het marktaandeel van het Finse Nokia groeide met 2,3 procent tot 31,9 procent. Nokia verruimde, na een zwakkere periode, zijn productaanbod. Het aandeel van het Amerikaanse Motorola steeg met 2,2 procent tot 17,9 procent. Vorig jaar stond deze producent nog vijfde. Op de derde plaats volgt Samsung met 12,8 procent, 0,7 procent meer dan in dezelfde periode in 2004. Verlies was er voor Sony Ericsson, dat nog 6,2 procent marktaandeel bezit, en voor Siemens, dat 2,2 procent daalde tot 4,7 procent.

Luchtvaartmaatschappijen die Frankrijk om veiligheidsredenen niet op zijn grondgebied wil hebben, komen vanaf volgende week op een zwarte lijst terecht. Dat heeft de Franse minister van transportzaken Dominique Perben gezegd. De aankondiging volgt op het ongeluk vorige week met een Colombiaans verkeerstoestel in Venezuela waarbij alle 152 Franse passagiers en de acht Colombiaanse bemanningsleden om het leven kwamen. Het vliegtuig was onderweg van Panama naar Martinique, een Frans-Caribisch eiland. De zwarte lijst verschijnt maandag op de website van de Franse burgerluchtvaartautoriteiten. De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft al wel de namen van vier luchtvaartmaatschappijen bekendgemaakt die de toegang tot het Franse luchtruim zijn ontzegd. Het gaat om Air Koryo uit Noord-Korea, Air Saint-Thomas uit de Verenigde Staten, International Air Services uit Liberia en Air Mozambique.

Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt heeft een zwarte lijst klaar van luchtvaartmaatschappijen die het niet zo nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften. De lijst wordt maandag op het internet gepubliceerda. Met de maatregel volgt België het voorbeeld van enkele andere landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Groot-Brittannië. Op termijn zou ook een Europese lijst volgen. Landuyt wil echter verder gaan dan enkel een zwarte lijst samen te stellen. "Een zwarte lijst biedt transparantie, maar is te vrijblijvend," aldus de minister. "De verantwoordelijkheid mag niet bij de consumenten liggen. De overheden van de verschillende Europese lidstaten moeten hun methodes voor de inspectie van vliegtuigen en hun verbodsbepalingen afstemmen op elkaar, zodat er eenduidigheid bestaat. Op die manier kunnen vliegtuigmaatschappijen die in een bepaalde lidstaat een vliegverbod krijgen, ook in de andere lidstaten op de zwarte lijst belanden."

De Cypriotische autoriteit die moet toezien op de veiligheid van de burgerluchtvaart, heeft tien maanden lang geen controles uitgevoerd bij in Cyprus geregistreerde vliegtuigen. Dat heeft een hoge functionaris van de dienst donderdag gezegd. De onthulling komt minder dan twee weken na het neerstorten van een toestel van de Cypriotische prijsvechter Helios. Het vliegtuig crashte bij de Griekse hoofdstad Athene, vermoedelijk doordat de bemanning bewusteloos was geraakt door zuurstofgebrek. Alle 121 inzittenden kwamen om. Vermoedelijk was een defect aan het systeem dat de luchtdruk aan boord regelt de oorzaak. Hetzelfde toestel zou eerder vergelijkbare problemen hebben gehad. Tegen Helios loopt inmiddels een strafrechtelijk onderzoek. De maatschappij zou haar luchtvloot slecht onderhouden.

Mannen hebben gemiddeld een hoger IQ dan vrouwen. Het gaat om een verschil van vijf punten, dat vanaf 14-jarige leeftijd ontstaat. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de universiteit van het Britse Manchester. Donderdag werden de eerste resultaten bekendgemaakt. Het complete onderzoek verschijnt eind dit jaar, meldde de Britse omroep BBC. Naarmate het intelligentiequotiënt toeneemt, constateerden de academici een groeiende kloof tussen vrouwen en mannen. Twee keer zoveel mannen als vrouwen hebben een IQ van 125 punten. Op het 'geniale' niveau van 155 punten staan tegenover elke vrouw 5,5 mannen. Het onderzoek is gebaseerd op 80.000 IQ-tests en een studie bij 20.000 studenten.

De Sloveense oppositie is donderdag een campagne begonnen tegen de volgens haar autoritaire nieuwe mediawet met het doel die met een referendum op 25 september af te wijzen. De campagne wordt gesteund door Sloveense intellectuelen die het hebben over een EU-land onwaardige wet. De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) had eerder kritiek op de 'gevaarlijke' plannen die de regering en het parlement meer invloed op de journalistiek en de inhoud van programma's moeten geven. De EFJ maakt zich zorgen dat premier Jansa van de publieke omroep een staatsomroep wil maken. Na de democratisering van Oost-Europa begin jaren negentig kreeg Slovenië juist lof voor een vooruitstrevende mediawet.

Het Nederlandse berg- en baggerbedrijf Smit Internationale heeft in het eerste halfjaar ondanks een lagere omzet meer winst behaald. De omzet nam ruim 11 procent af tot bijna 169 miljoen euro. Dit is vooral een gevolg van een teruglopend aantal bergingsklussen. De verbetering van de nettowinst is vooral te danken aan tariefstijgingen en kostenreducties. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op 12 tot 20 procent meer nettowinst dan de 27,4 miljoen euro die vorig jaar werd behaald. "Omzet zegt ons nooit zo veel. Die is het afgelopen halfjaar vooral gedaald omdat we vorig jaar extreem veel bergingsklussen hadden. We zijn tevreden met de resulaten van de belangrijkste twee divisies, havensleepdiensten en terminals," aldus bestuursvoorzitter Ben Vree. Het bedrijf heeft als vierde divisie, naast berging, havensleepdiensten en terminals, Transport & Heavy Lift, waar zwaar transport, hijswerken en pontonverhuur zijn ondergebracht. Bij dit onderdeel moet flink gesneden gaan worden. Smit wil af van zijn kleine drijvende bokken. Van de drie bokken in Rotterdam zijn er inmiddels twee afgestoten.

De nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeur, John Bolton, heeft zeker 750 wijzigingsvoorstellen ingediend die moeten leiden tot een flink afgezwakte slotverklaring van de VN-top van staatshoofden en regeringsleiders medio volgende maand. Bolton, die door president Bush zonder goedkeuring van de Senaat is aangesteld, zou willen voorkomen dat de VN nieuwe toezeggingen doen voor financiële hulp aan arme landen. Ook verwijzingen naar bestrijding van het broeikaseffect kunnen wat de VS betreft worden geschrapt. Dat geldt ook voor elke verwijzing naar het Internationaal Strafhof in Den Haag in een slotverklaring. Volgens diplomaten is Bolton voorstander van een korte verklaring in thema's waarbij elke land afzonderlijk kan aangeven welk onderdeel wordt gesteund en welk niet. Bolton denkt eerder aan de strijd tegen terrorisme, het bevorderen van democratie in de wereld en een reorganisatie van de bureaucratie binnen de Verenigde Naties. Hij verzet zich ook tegen oproepen voor een moratorium op kernproeven, maar tegelijkertijd wil Bolton dat de VN stelling nemen tegen landen die nu geen kernwapens hebben maar deze willen bemachtigen. Zo houden de VS de handen vrij om hun eigen kernwapenarsenaal te moderniseren, terwijl de internationale druk op 'schurkenstaten' als Iran en Noord-Korea verder wordt opgevoerd.

Telenet kende op financieel gebied een positieve eerste jaarhelft. De omzet steeg met 7 procent tot 358,8 miljoen euro. De winst voor belastingen, intresten en afschrijvingen (ebitda) kwam uit op 169,9 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf uit Mechelen torst wel een zware investeringslast en dus werd er netto nog steeds een verlies geleden van 29,2 miljoen euro. In de eerste helft van vorig jaar bedroeg het nettoverlies 37,9 miljoen euro. In nagenoeg alle activiteiten werd een groei genoteerd. Het aantal internetklanten steeg met 108.000 op één jaar tijd. Bij residentiële telefonie was er de jongste zes maanden zelfs een stijging met 58.000 klanten. Volgens topman Duco Sickinghe is dat het gevolg van het Freephone-tariefplan. Bovendien hebben weer meer Belgen een vaste telefoonlijn in huis. De voorbije jaren daalde het aantal vaste lijnen gestaag. De telecomdiensten voor de professionele klanten (Telenet Solutions) stegen met 8 procent, maar deze stijging werd deels gecompenseerd door de hevige prijserosie in deze sector. Het aantal kabelabonnees bleef stabiel. Enkel voor de betaaltelevisie, het vroegere Canal plus, daalde het aantal klanten met 5.000. Telenet groeit dus nog voort, maar heeft anderzijds wel te kampen met een druk op de prijzen. Hierdoor brengen heel wat telecomdiensten relatief minder op. Zo daalden de maandelijkse inkomsten per klant voor internet van gemiddeld 34,9 euro vorig jaar naar 32,3 euro in de eerste helft van 2005. Hetzelfde bij telefonie, met een daling van 37,6 euro per klant naar 34,6 euro.

Minderheidsaandeelhouder Philippe Delville van Suez/Electrabel wil het gemengd openbaar bod van Suez op de resterende aandelen Electrabel in kort geding laten schorsen. De man zegt gemandateerd te zijn door 58 oud-aandeelhouders van Tractebel, drie aandeelhouders van Electrabel en negen aandeelhouders van Suez. Hij wil van de rechtbank verkrijgen dat het bod van Suez geschorst wordt en het advies van de raad van bestuur van Electrabel geannuleerd. Delville roept als argument in dat bij 14 van de 18 bestuurders van Electrabel een belangenconflict kan worden ingeroepen. "De bestuurders, die gebonden zijn aan Suez, Sofina en de financieringsintercommunales hadden zich tijdens de stemming over het advies moeten terugtrekken," zegt Delville. Hij wil dat er een nieuwe raad van bestuur komt die een nieuw advies uitbrengt en dat het huidige advies wordt geannuleerd. Het bod van Suez moet enkel nog groen licht krijgen van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Asurrantiewezen (CBFA) alvorens het officieel kan gelanceerd worden.

De Vlaamse gemeenten vinden dat Suez zijn bod op Electrabel nog kan verhogen. "Het huidige bod geeft geen volledige voldoening voor een verkoop van de strategische participatie in Electrabel", zegt Jan Pszenickzo, de voorzitter van Gefin. Deze instelling overkoepelt de belangen van de Vlaamse gemeenten in Electrabel. In Wallonië gaan er echter stemmen op om het belang in Electrabel te ruilen voor een participatie in Suez. "Daarover is nog geen overleg geweest," aldus nog Pszenicko. Ook uit andere reacties blijkt dat de gemeenten niet op één lijn zitten en dat ze wachten op duidelijke signalen van de hoogste politieke niveaus in België. De Franse groep Suez lanceerde twee weken geleden een openbaar bod van 11,4 miljard euro op de 49,9 procent van Electrabel die het nog in zijn bezit heeft. Suez biedt ongeveer 418 euro in contanten en Suez-aandelen.

Het noodweer in de Alpen dat grote delen van Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Zuid-Duitsland onbereikbaar gemaakt heeft, begint zijn financiële tol te eisen voor de Belgische vervoerbedrijven. De klanten weigeren te betalen voor de meerkost van de omwegen die de transporteurs moeten maken om op hun bestemming te geraken, zo zegt algemeen directeur Ivo Marechal van het internationale transportbedrijf H. Essers en Zonen in Genk. H. Essers is met 1.048 werknemers één van de grootste transportbedrijven in Limburg en België. Voor trafieken naar Italië, Oostenrijk en Zwitserland ziet het transportbedrijf zich naar eigen zeggen geconfronteerd met omwegen tot 1.400 kilometer. De Belgische transportorganisatie Febetra bevestigt dat de overvloedige regenval en overstromingen in de Alpen niet alleen de klanten, maar ook de vervoerders grote zorgen baren.

Bankverzekeraar Fortis heeft in het afgelopen halfjaar 18 procent meer winst geboekt. De nettowinst van het Belgisch-Nederlandse concern kwam uit op 2,54 miljard euro, tegen 2,16 miljard euro in dezelfde periode 2004. Dit heeft Fortis donderdag bekendgemaakt. In het tweede kwartaal alleen werd een nettowinst behaald van 1,056 miljard euro, een toename met één procent. Het winstcijfer van de bankverzekeraar ligt ruim boven de verwachtingen. Voor het tweede kwartaal lag de gemiddelde verwachting van tien analisten op 685 miljoen euro. De winststijging werd gedreven door de bankentak van Fortis, die 35 procent meer verdiende. De nettowinst bij dit onderdeel kwam uit op 1,48 miljard euro. De verzekeringsdivisie boekte een nettowinst van 684 miljoen euro. Dat is vier procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home