Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 25, 2005

Ook brandbestrijding is een economie


De gigantische branden die Portugal de voorbije weken in hun ban hebben gehouden, zijn onder controle. Er is echter enorme schade aangericht, hoewel er ook veel geld is verdiend. Dat stelt Steven Adolf, correspondent van het Nederlandse NRC Handelsblad.

Adolf merkt op dat vele Portugezen het erover eens zijn dat de omvang van de branden meer dan een toeval is. "Een groot aantal branden is aangestoken, door pyromanen of met economische bedoelingen," luidt het oordeel van vele omwonenden.

Daarbij wordt er opgemerkt dat een brand hout oplevert en bovendien de snelste manier is om grond vrij te maken voor de bouw van huizen of het aanleggen van weilanden. Inmiddels zijn er door de Portugese politie al ruim honderd arrestaties verricht. "Een grootschalig economisch opzet is echter nog niet aangetoond," geeft Adolf toe.

Door velen wordt een slecht bosbeheer als één van de belangrijkste redenen voor de branden genoemd. "De bossen worden slordig onderhouden, waardoor afgevallen takken en braamstruiken razendsnel kunnen ontvlammen," vertelde een Portugese brandweercommandant aan de Nederlandse krant.

Er wordt aan toegevoegd dat meer dan negentig procent van de Portugese bossen in particuliere handen is. "Ze verwaarlozen hun eigendom," wordt er benadrukt. "Wanneer er dan toch gesnoeid wordt,
worden de takken simpelweg achtergelaten tussen de bomen."

Brandweercommandant Jaime Soares, in Portugal een autoriteit op het gebied van de bestrijding van bosbranden, stelt dat de wetgeving ontoereikend is. "Een strengere straf voor brandstichters zou al kunnen helpen," meent hij. "Nu geldt een brand nog als een simpele manier om familievetes te beslechten of om de bestemming van een terrein te veranderen."

Maar Soares noemt het fundamenteler dat de Portugese overheid nauwelijks enige stappen onderneemt om de bossen brandveiliger te maken. "Er zijn geen brandgangen en er is geen aanplant van boomsoorten die meer weerstand bieden tegen vuur," voert de 62-jarige brandweercommandant aan.

Een begin van bosbeheer is volgens hem echter alleen mogelijk na
een drastische herverkaveling. "Portugal kent 600.000 eigenaren van bosgrond," voert hij aan. "Grondeigendom is iets heiligs in Portugal. Dat moet veranderen, maar geen regering heeft tot nu de
verantwoordelijkheid hiervoor willen nemen."

De branden zorgen voor een gigantische economische schade, maar Adolf merkt op dat de brandbestrijding ook een economie op zichzelf is geworden. "Het inhuren van helikopters en
blusvliegtuigen kost vele duizenden euro's per uur," benadrukt de NRC-correspondent. "Daar komt bovendien nog heel veel ander materieel bij."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home