Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, August 25, 2005

Tsunami ging de wereld rond


De tsunami die eind vorig jaar de landen rond de Indische Oceaan trof, is heel de wereld rondgereisd. Dat blijkt uit een studie van het Pacific Marine Environmental Laboratory (PMEL) in Seattle. De vloedgolf werd zelfs gemeten in Peru en Noord-Oost Canada.

Golven van tien meter hoogte zaaiden in de regio rond de Indische Oceaan op 26 december van vorig jaar dood en vernieling, maar wereldwijd werden tussen enkele uren of een dag later abnormale getijdengolven geregistreerd. De beweging van de tsunami-golf werd ook geregistreerd door satellieten.

Een onderzoeksteam van het PMEL, onder leiding van Vasily Titov, kwam tot de vaststelling dat de golf in een comlex patroon over de wereld reisde, geleid door de ruggen van de oceaanbodem, waardoor het grootste gedeelte van de energie op bepaalde plaatsen werd geconcentreerd.

"Titov stelt dat de golf verscheidene keren de wereld is rondgereisd vooraleer uit te sterven," stipt het persbureau Associated Press aan. Daarbij werden hoge golven vastgesteld in Callao (Peru), 11.400 mijl ten oosten van het epicenter. In Halifax (Nova Scotia), 14.400 mijl ten westen van het epicenter, werden zelfs hogere golven genoteerd dan op de Cocos-eilanden, amper 1.000 mijl verwijderd van de zeebeving.

De ongewoon hoge gevolgen op een dergelijke afstand zouden volgens Titov vooral te maken hebben aan de oost-west richting van de energie van de tsunami en de sturende werking van de bergketens op de oceaanbodems.

Hogere getijden werden ook opgemeten in Kodiak (Alaska), Point Reyes (Californië), Atlantic City (New Jersey), Corral (Chili), Port Stanley (Falkland-eilanden), Newlyn (Engeland), Brest (Frankrijk) en op Magueyes Island (Puerto Rico).

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home