Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2005

Economie in de media


De Grand Canyon krijgt een duizelingwekkende wandeling. Een Indiaanse stam die land in het Amerikaanse nationaal park heeft, wil een glazen wandelpad maken dat ruim 21 meter over de rand van de rotsformaties uitsteekt. Daardoor kunnen vanaf januari toeristen 1200 meter de diepte inkijken en ervaren hoe immens de Grand Canyon is. De Hualapai-stam heeft een reservaat van 400 hectare en probeert daar een toeristische attractie van te maken. Het gebied ligt echter 350 kilometer ten westen van de plaatsen waar de meeste toeristen naartoe gaan. Het wandelpad, dat zowel op de bodem als aan de zijkanten van glas is, wordt ondersteund met stalen buizen en kost de Indianen 40 miljoen dollar (34 miljoen euro). Er zouden 120 mensen tegelijk op kunnen lopen.

De Chinese overheid legt het spelen van online games aan banden. Men wil voorkomen dat mensen te veel uren achter elkaar achter de computer zitten, soms tot de dood erop volgt. In oktober wordt een nieuwe overheidsmaatregel van kracht die spelers technisch belemmert zodra ze te lang achter de computer doorbrengen. Drie uur achter elkaar kan nog, maar Chinezen die langer dan dat achter elkaar online computerspellen spelen gaan over de schreef. De absolute grens, vindt de overheid, ligt op vijf uur. Beheerders van spellenservers een soort wekker op het account van een speler zetten. Zodra een gamer langer dan drie uur aan het spelen is, begint zijn spelkarakter kuren te vertonen. Hij reageert bijvoorbeeld langzamer, kan minder hard lopen of zijn speciale krachten verminderen. Na vijf uur ontwricht de gameserver het spelkarakter dermate, dat doorspelen ondoenlijk wordt. Na vijf uur rust krijgen de gamers hun spelkarakter weer volledig functionerend terug en kunnen ze het spel hervatten. In de afgelopen maanden verschenen in verscheidene media berichten over incidenten, voornamelijk in Azië, waarbij problemen in de online spelwereld tot de dood in de fysieke wereld leidde. Er zijn spelers die tot vijftig uur achter de computer zaten en van vermoeidheid omkwamen.

China en de Europese Unie hebben zaterdag hun onderhandelingen over de problemen die zijn ontstaan door de invoerbeperkingen op Chinees textiel naar Europa voortgezet. Het overleg is donderdag begonnen en zou oorspronkelijk twee dagen duren. De uitkomst is echter nog steeds ongewis. Ook zaterdag, op de derde dag van de gesprekken, lieten betrokkenen zich niet uit over het verloop. De onderhandelaars zoeken een oplossing voor de miljoenen hemden, broeken, truien, bh's, t-shirts en andere kleding- en textielproducten die zich in de Europese douaneloodsen opstapelen. In juni zijn limieten afgesproken voor bepaalde categorieën Chinese textielartikelen in de EU. De quota zijn inmiddels bereikt.

De Australische politie heeft 800 standbeelden ontdekt die deels waren gemaakt van efedrine, de stof waarvan de drug metamfetamine (speed) gemaakt kan worden. Het materiaal had een straatwaarde van 72 miljoen Australische dollar (44 miljoen euro). Vier verdachten zijn aangehouden. De beeldjes waren afkomstig uit Vietnam. De politie sprak tegen Australische media van een zeer ongewone vorm waarop de drugs waren verscholen. "Meestal wordt het in andere producten verstopt, maar in dit geval was het onderdeel van het product zelf," werd er gesteld. Met de 400 kilo efedrine zouden 1,44 miljoen metamfetaminetabletten gemaakt kunnen worden. Metamfetamine kan ook worden gespoten, gesnoven en gerookt. Het populaire middel heeft in de Verenigde Staten cocaïne inmiddels vervangen als grootste probleemdrug.

Nog maar 40 procent van de Amerikanen vindt dat president George Bush zijn werk naar behoren doet. Dat blijkt uit een peiling van het onderzoeksinstituut Gallup. Niet eerder tijdens zijn presidentschap was het Amerikaanse volk zo negatief over Bush. Een ruime meerderheid van de ondervraagden (56 procent) vindt dat Bush het slecht doet. De stemming over de gang van zaken in de Verenigde Staten in het algemeen is nog negatiever. Niet meer dan 34 procent van de Amerikanen is volgens Gallup tevreden. En 62 procent is ronduit ontevreden. Van alle presidenten die twee termijnen dienden, kon alleen Richard Nixon acht maanden na het begin van zijn tweede ambtsperiode op minder steun rekenen. Nixon, op dat moment verwikkeld in het Watergate-schandaal dat tot zijn aftreden in april 1974 zou leiden, scoorde in augustus 1973 gemiddeld slechts 34 procent. Bush kreeg zijn hoogste waardering in september 2001. Vlak na de aanslagen in New York en Washington stond 90 procent van de bevolking achter de president. Sinds zijn herverkiezing in november vorig jaar is de populariteit van Bush langzaam maar zeker gedaald.

Griekenland overweegt strenger op te treden tegen Britse vakantiegangers die zich misdragen. Politici pleiten voor celstraffen tot drie jaar voor uiterst onfatsoenlijk gedrag. De Griekse minister van toerisme houdt maandag spoedberaad op het eiland Zakynthos, waar de situatie uit de hand dreigt te lopen. De bewindsman reageerde op publicaties in de Britse en Griekse media over jonge dronken Britse toeristen die in bars en andere openbare plaatsen seks hebben. De autoriteiten zagen zich al gedwongen enkele disco's te sluiten na problemen met kotsende en vechtende jongeren op straat. Een strand waar schildpadden zich 's nachts voortplanten, blijkt sinds twee jaar ook uiterst geliefd bij Britse stelletjes. De afgevaardigde van het eiland in het Griekse parlement, Dimitrios Varvarigos, wil dat justitie gaat optreden. Vakantiegangers die al weer thuis zijn, zouden terug naar Griekenland moeten worden gestuurd voor een proces.

Oprichter en oud-topman van de Russische oliemaatschappij Yukos, Michaïl Chodorkovski, heeft zijn hongerstaking in de gevangenis in Moskou beëindigd. Dat heeft zijn advocaat Anton Drel vrijdag laten weten. Afgelopen zaterdag was de zakenman zijn hongerstaking begonnen uit protest tegen de eenzame opsluiting van zijn zakenpartner en medegevangene Platon Lebedev. Die was overgebracht naar een isoleercel omdat hij geweigerd zou hebben zijn cel te verlaten voor een wandeling en zijn bewakers zou hebben beledigd. Donderdagavond laat is Lebedev daaruit teruggekeerd. Chodorkovski (42) en Lebedev (48) werden in mei veroordeeld tot negen jaar celstraf. Beiden werden schuldig bevonden aan onder meer belastingontduiking en fraude, maar hebben beroep aangetekend.

Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, gaat samenwerken met de Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines. Het partnerschap vertaalt zich in een koppeling van het Eurostar Frequent Traveller Programma aan het Privilege Programma, het loyaliteitsprogramma van SN Brussels Airlines. Concreet betekent dit dat leden van Eurostars getrouwheidsprogramma hun gespaarde punten ook kunnen inruilen voor Privilege vliegmijlen. Met deze samenwerking wenst de maatschappij Eurostar haar aanbod naar de zakenreiziger toe uit te breiden en haar positie op de Belgische markt verder te versterken. SN kaapt hiermee een primeur weg en wordt dankzij dit partnerschap de eerste luchtvaartpartner van het Eurostar Frequent Traveller Programma, aldus nog Eurostar.

De Belgische loonkost is te hoog voor arbeidsintensieve en minder geautomatiseerde sectoren. Vooral in de traditionele industrietakken zullen daarom nog jobs sneuvelen en zullen bedrijven naar het buitenland verhuizen. Toch doet België het in minder arbeidsintensieve sectoren erg goed. Dat stelt het internationale economisch onderzoeksbureau Business Environment Risk Intelligence (BERI) in zijn Global Labour Force Evaluation Report. De Belgische beroepsbevolking is competitief op het vlak van de productie van goederen waarvoor een hoger niveau van vakkennis en universitaire kennis vereist is. België is een geschikte locatie voor kapitaalintensieve industrieën en diensten die heel wat vaardigheden en infrastructuur vereisen om complexe productieprocessen, onderhoud en technische taken te volbrengen. In een lijst van twintig geavanceerde industriële landen staat België op de vijfde plaats. Voor minder arbeidsintensieve en geautomatiseerde industrietakken is de Belgische loonkost echter te hoog, meent Beri. Traditionele industrietakken zullen daarom nog meer jobs schrappen en naar het buitenland trekken, met name naar de nieuwe EU-lidstaten. Met 72 procent is België wel een uitstekend land voor bedrijven. Enkel Singapore (88), de Verenigde Staten (74), Zwitserland (73) en Taiwan (73) doen beter. Het merendeel van de Belgische concurrenten in Europa doet het minder goed. Nederland scoort 65 punten, Frankrijk 64, Duitsland 62 en Groot-Brittannië 61. Landen die aan een industriële opmars bezig zijn, halen ons evenwel snel in. "Portugal haalt nu al 58 punten, Turkije 55, Tsjechië en Hongarije 54 en Polen 50," stelt BERI.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home