Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2005

Buitenlandse bedrijven best naar Zwitserland?

Vele internationale bedrijven richten zich op Londen wanneer ze op zoek zijn naar een vestigingsplaats voor een Europees hoofdkwartier. Maar Zwitserland heeft het beste vestigingsklimaat voor Europese hoofdkantoren van internationale ondernemingen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse staatssecretaris van economische zaken Van Gennip.

ING-voorzitter Tilmant had onlangs gewaarschuwd dat voor een dreigende uittocht van buitenlandse bedrijven. Die zouden er volgens hem aan kunnen denken om hun hoofdkantoren en andere activiteiten naar andere regio's over te hevelen. Maar uit het Nederlands onderzoek blijkt dat er van een massale uittocht zeker geen sprake is.

Met een marktaandeel van ruim zestig procent is Groot-Brittannië bij internationale ondernemingen de meest populaire vestigingsplaats voor een Europees hoofdkwartier. Dat heeft echter vooral te maken met de taal en de Angelsaksische cultuur, waardoor Amerikaanse bedrijven vlugger geneigd zullen zijn om zich in Engeland te vestigen.

Op een tweede plaats volgt Frankrijk met een aandeel van tien procent, één procent meer dan Duitsland. De rangschikking wordt verder aangevuld door Nederland (8 procent) en Zwitserland (7 procent). België komt volgens de Nederlandse studie aan een marktaandeel van 5 procent, ondanks de vele Europese hoofdkantoren die er gevestigd zijn rond de Europese instellingen in Brussel.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home