Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 27, 2005

Ecosysteem Noordzee verstoord?


Steeds vaker duiken er dolfijnen op voor de Noordzee-kusten. Dat lijkt prachtig, maar wetenschappers stellen dat een alarmerende ontwikkeling daarvan aan de grondslag ligt. Door de opwarming van de Noordzee is het ecosysteem volgens hen ernstig in de war.

Het opmaken van het dolfijnenstand in de zuidelijke Noordzee leverde onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee (NIOZ) verrassende resultaten op. "Verwacht werd dat het aantal dolfijnen zou dalen, onder meer omdat ze verstrikt raken in visnetten," stelden de onderzoekers onlangs in het Nederlandse televisieprogramma Netwerk. "Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. Hun aantal is stevig gegroeid." Over de laatste vijftien jaar zou het aantal bruinvissen zelfs toegenomen zijn met veertig procent.

Volgens de onderzoekers trekken de dieren naar het zuiden van de Noordzee op zoek naar voedsel. "Waarschijnlijk ligt het probleem bij de opwarming van de golfstromen tussen Schotland en IJsland," benadrukken ze. "Daardoor komt het dierlijke
plankton eerder tot bloei dan vroeger."

Omdat de timing van het plantaardige plankton niet is veranderd, komt het dierlijke plankton volgens de wetenschappers in de problemen. "Ook vissen die van het dierlijke plankton leven, krijgen het daardoor moeilijk," menen ze. "Dat heeft zijn weerslag op grotere vissen, watervogels, zeehonden en dolfijnen. Het gaat hier om een verstoring van het hele ecosysteem van tientallen en mogelijk honderden diersoorten."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home