Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 30, 2005

Vrouwen houden van dialoog


Meer dan mannen hebben vrouwen een voorkeur voor eerlijke, hoogwaardige producten en behoefte aan zingeving en individualisering. Dat staat in het onlangs verschenen boek van de Duitse schrijfsters Kirsten Brühl en Susanne Westphal. Marketeers doen er volgens hen goed aan om daar rekening te houden.

"Vrouwen vormen een enorm marketingpotentieel," stellen Kirsten Brühl en Susanne Westphal in hun boek 'Megatrend Frauen: Female Forces – Weibliche Lebenswelten der Zukunft. "Vooral dialoogmarketing spreekt hen aan."

De auteurs benadrukken dat vrouwen anders denken, handelen en consumeren dan mannen. "De markt zou dan ook veel meer rekening moeten houden met een vrouwelijke benadering," stellen ze. "Zo hebben vrouwen een behoefte aan zingeving en individualisering en een voorkeur voor eerlijke, hoogwaardige producten."

De auteurs voeren aan dat men er rekening mee moet houden dat bij tachtig procent van alle aankoopbeslissingen de vrouw de doorslag geeft. "Vrouwen tussen de dertig en de vijftig vormen bovendien de grootste consumentengroep," voegen ze daar aan toe. "Ze worden ook steeds koopkrachtiger."

Vooral de dialoogmarketingbranche kan volgens de auteurs veel meer bereiken door een feminiene benadering van de doelgroep. "Vrouwen zijn immers niet alleen invloedrijke consumenten, maar ze zijn ook geïnteresseerd in communiceren, via de telefoon, chat of e-mail," stellen ze. "Daardoor zijn ze extra vatbaar voor marketing-communicatie in de vorm van virale reclame of campagnes via
netwerken van vriendinnen."

Buitenlandse hulp oorzaak hongersnood?



De hongersnood in Afrika is in belangrijke mate te wijten aan buitenlandse hulp. De Afrikaanse economist James Shikwati stelt dat Afrikaanse leiders het heft zelf in handen moeten nemen en actie ondernemen in plaats van te wachten op hulp van buitenaf.

"Wanneer er financiële steun blijft komen, beginnen de beleidsmakers strategieën uit de werken om nog meer te krijgen," vertelt James Shikwati, directeur van de Afrikaanse denktank Inter Region Economic Network in Kenya, aan het persbureau Associated Press. "Ze vergeten hoe ze hun eigen volk aan het werk zouden moeten krijgen om de basisproblemen op te lossen."

Shitkwati stelt dat Afrika altijd uitkijkt naar buitenstaanders om de Afrikaanse problemen op te lossen. "Daardoor moet het slachtoffer geen verantwoordelijkheid nemen om naar verandering te streven," merkt hij op.

Het transporteren van die buitenlandse hulp vormt ook een probleem op zich. "Afrika heeft maar weinig goede wegen en lopen dikwijls langs de frontlinies van burgeroorlogen," aldus Associated Press. Shikwati ziet echter nog een ander probleem.

Zelfs Afrikaanse landen die een voedseloverschot hebben, vinden volgens Shikwati niet gemakkelijk afzetmogelijkheden. "Tussen de landen in de Sub-Sahara wordt er immers dikwijls een douanetarief van 33 procent aangerekend," benadrukt hij. "Op Europese import staat slechts een taks van 12 procent."

Shikwati stelt dat het onzinnig is dat Afrikaanse landen zelfs niet toelaten dat hun buurlanden ter hulp komen. "Ze moeten wachten op hulp uit Europa of Azië," voert hij aan. "Afrika moet geen excuses zoeken. We moeten de natuur de schuld niet geven. We moeten onze leiders duidelijk maken dat ze hun mensen aan het werk zetten om voedsel te produceren."

Associated Press stelt dat de natuur uiteraard een rol speelt. "Droogte is een deel van het leven in Afrika," aldus het persbureau. "De boeren hebben daar leren mee leven, maar de exploderende populatie put de watervoorraden, de oogsten en de veestapel uit."

Het persbureau voegt er aan toe dat vele voedselcrisissen veroorzaakt worden door een slecht beleid en burgeroorlogen. "Na de onafhankelijkheid van Frankrijk werd Niger dertig jaar lang geregeerd door een militaire dictatuur," wordt er aangestipt. "Nu is er een meerpartijen democratie, maar de woestijn wordt groter en de droogte houdt niet op."

Er was niet meer nodig dan de zwermen sprinkhanen van vorig jaar, de ergste in vijftien jaar, om Niger over de afgrond te duwen. "De insecten vernielden 7.000 vierkante mijl landbouwgrond," aldus Associated Press. "De combinatie van droogte en sprinkhanen deden de oogst vorig jaar met vijftien procent dalen."

Het persbureau merkt op dat de problemen in het begin door niemand opgemerkt werden. "Plekken zoals Niger staan nergens op de radar," wordt er aangestipt. "Dergelijke landen worden niet belangrijk geacht," benadrukt Cathy Skoula, directeur van Action Against Hunger. "Ze hebben geen geopolitieke waarde en hebben ook geen natuurlijke rijkdommen. Het komt neer op het stellen van prioriteiten, maar elk menselijk leven is belangrijk."

Hulpgroepen stellen dat de catastrofe in Niger had vermeden kunnen worden. "Er waren waarschuwingssystemen en de Verenigde Naties en andere hulporganisaties waarschuwden vorig jaar al voor een dreigend voedseltekort," aldus het persbureau.

In november lanceerde de regering van Niger een noodoproep voor 78.000 ton voedsel. "Donoren, bezig met belangrijker crisissen, reageerden amper," stipt Associated Press aan. "De maand nadien was er de tsunami en de Indische Oceaan, waardoor de Afrikaanse miserie op slag van de televisieschermen in de wereld verdween."

Hulpverleners benadrukken dat het afwentelen van de hongersnood een constante hulp op lange termijn vergt. "Preventie verkoopt echter niet goed," benadrukt Stefanie Savariaud, woordvoerder van het World Food Program van de Verenigde Naties in Niger. "De wereld moet wachten op beelden van stervende kinderen voor er gereageerd wordt. Het is de vraag hoe de internationale gemeenschap kan gemobiliseerd worden in een stadium dat problemen nog kunnen voorkomen worden."

"Ironische genoeg was de aandacht van de wereld amper drie weken geleden nog volop op Afrika gericht, toen de G8-landen beloofden de Afrikaanse hulp te verdubbelen tot 50 miljard dollar en de schulden van achttien landen schrapten, Niger inbegrepen," merkt Associated Press nog op. "Tegelijkertijd zorgden wereldwijde rockconcerten op televisie ervoor dat de problemen van Afrika hoog op de wereldagenda bleven staan."

Een week later doken televisiebeelden van de hongersnood uit Niger door te komen en grepen donoren naar hun geldbeurgel. "Maar het World Food Program heeft slechts 9 miljoen dollar kunnen verzamelen van de 16 miljoen die het had gevraagd," merkt Savariaud op.

Maar ook locale vertegenwoordigers van Artsen Zonder Grenzen stellen dat deze hulpintiatieven geprezen moeten worden, maar ze voegen er aan toe dat crisishulp niet het antwoord is. "Er moeten andere lange termijn oplossingen gevonden worden," stellen ze. "Het kan niet dat alleen op noodsituaties gereageerd wordt.

Russische defensie-industrie nagenoeg failliet?



Eén derde van de bedrijven uit de Russische defensie-sector is failliet. Dat stellen een aantal analisten van het Kremlin. Het materiaal is verouderd en het personeelsbestand loopt tegen zijn pensioen aan. Dat zal volgens de experts gevolgen hebben voor de wapenexport, die in de toekomst wellicht minder inkomsten zal hebben.

"Meer dan vijftig procent van de Russische wapentechnologie is volgens die experts verloren gegaan, is verouderd of buiten dienst gesteld," aldus het persbureau Novosti.

Er wordt aan toegevoegd dat de prestaties van de bedrijven uit de Russische defensie-sector veel te wensen overlaten. "Meer dan de helft van het machinepark is versleten en de bedrijfswinsten benaderen in vele gevallen amper 0,03 procent," aldus het persbureau. "Dat betekent dat het ontwikkelen van nieuwe programma's bijzonder moeilijk wordt."

Ook de samenstelling van het personeelsbestand is volgens het persbureau problematisch. "De gemiddelde werknemer in de sector is 54 jaar en de gemiddelde wapenspecialist zelfs 57 jaar," wordt er opgemerkt. "Ongeveer 90 procent van het personeel is ouder dan 50 jaar."

Analisten wijzen ook op de kloof op de wereldmarkt tussen de Russische militaire industrie en zijn concurrenten op het gebied van militaire luchtvaart, scheepvaart, communicatie, medische uitrusting en high-tech machinerie.

Veel heeft volgens de experten te maken met een gebrek aan financiering door de Russische overheid, die minder orders plaatst. De sector ontvangt dit jaar in totaal 98,68 miljoen dollar, een bedrag waar volgend jaar 1,74 miljoen dollar bijkomt. "Dat is zelfs niet voldoende om de inflatie te compenseren," benadrukken ze.

De analysten stellen dan ook dat verwacht mag worden dat de inkomsten uit de wapenexport zullen dalen en dat er markten zullen verloren gaan omwille van het gebrekkige wetenschappelijk en technologisch potentieel.

Is Uw bedrijf een olifant of een leeuw?



Bedrijven zijn best te typeren als dieren. Dat stelt het Nederlandse adviesbureau Pleon. Een vergelijking met een dier zorgt er immers voor dat bepaalde eigenschappen of karaktertrekken van het bedrijf naar voor komen.

Bij het vernoemen van een olifant, een gier, een luipaard, een leeuw, een buffel of een oerang-oetan krijgt iedereen bepaalde kenmerken voor ogen. Op die manier zijn volgens Pleon ook bedrijven te catalogeren.

"Bedenker van de dierentypologie was Daan Muntjewerf, destijds stagiair bij het adviesbureau," benadrukt het magazine Elsevier. "De bestaande modellen vond hij te ingewikkeld. Een eindconclusie is daar niet in één woord of symbool te vernoemen. Bij de dierentypologie wel."

Het adviesbureau wil de nieuwe typologie vanaf volgend jaar op de Nederlandse markt uittesten. Indien die tests positief uitdraaien, wil Pleon de typologie ook op de internationale markt introduceren.

Dode Zee-rollen te koop?



Sinds enige tijd worden fragmenten van de beroemde Dode Zee-rollen te koop aangeboden. Dat heeft onder bijbelwetenschappers grote beroering doen ontstaan. Bovendien is de verkoop van de rollen volgens het Nederlandse dagblad Parool illegaal.

"Bijbelwetenschappers maken zich grote zorgen over fragmenten van Dode Zee-rollen die sinds kort op de markt verschijnen," aldus het Parool. "Sommige handschriften zijn mogelijk via Nederland uit Israël gesmokkeld."

De beroemde Dode Zee-rollen werden tussen 1947 en 1956 in grotten in de buurt van Jeruzalem ontdekt. Archeologisch was dit één van de belangrijkste vondsten van de twintigste eeuw. Nu komen er plots opnieuw onbekende fragmenten aan de oppervlakte.

In 2003 werden op de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht al vier fragmenten van de kostbare geschriften te koop aangeboden. Die waren volgens de krant afkomstig van Khalil Iskander Shanin Kando, een Syrisch-christelijke handelaar.

Kando probeerde destijds de Tempelrol, één van de belangrijkste fragmenten van de geschriften, achter te houden. Pas in 1967 werden die bij een huiszoeking ontdekt. Volgens de Israëlische veiligheidsdiensten zou de Kando-familie over een grote verzameling onbekend handschriften beschikken.

Verondersteld wordt dat de erfgenamen van Kando deze documenten nu probeert te gelde te maken. De Amerikaanse filoloog Edward Cook, vertaler van de Dode Zee-rollen, stelde volgens de krant dat het niet onmogelijk is dat grote documenten worden versnipperd om de prijs van de kleinere fragmenten op te drijven.

Net zoals vele bijbelwetenschappers heeft ook Cook grote bezwaren tegen de verkoop van de historische documenten. Hij wijst er bovendien op dat de praktijk illegaal is.

Klusjesmannen in de cosmos



Vandaag zijn de astronauten Soichi Noguchi en Steve Robinson vanuit het International Space Station (ICC) begonnen aan de eerste van hun drie ruimtewandelingen. De uitstap stond vooral in het teken van klusjeswerk.

Het was sinds 2002 geleden dat er nog NASA-astronauten een ruimtewandeling ondernamen. De wandeling zou zes en een half uur in beslag nemen. De eerste taak van Noguchi en Robinson bestond erin om materiaal uit te testen dat ontwikkeld is om de tegels van het hitteschild van de shuttle te herstellen.

Daarvoor had Discovery speciaal isolatietegels meegebracht. Het was niet voorzien dat er gewerkt zou worden aan het ruimteveer, dat bij zijn lancering slechts minieme schade bleek opgelopen te hebben. Herstellingen in de ruimte was één van de aanbevelingen die gedaan werden na de ramp met het ruimteveer Columbia, dat bij zijn terugkeer in de dampkring op 1 februari 2003 uit elkaar spatte.

De NASA stelde dat de schade aan Discovery geen gevaar oplevert, maar liet wel de optie open om met de experimentele technieken daadwerkelijke herstellingen uit te voeren. Daarna zouden de astronauten een defecte gps-antenne van het ISS vervangen en de energiebevoorrading van een gyroscoop weer op gang moeten brengen.

Het ISS heeft vier gyroscopen, maar daarvan zijn er twee defect en onlangs begon ook een derde op te spelen. Indien ook die het zou laten afweten, zou de bemanning van het station constant raketstoten moeten geven om het gevaarte in zijn juiste positie te houden. Dat zou echter heel wat kostbare brandstof kosten.

Maandag staat er voor Robinson en Noguchi een tweede ruimtewandeling op het programma. Dan zullen ze een andere defecte gyroscoop vervangen door een nieuw exemplaar. Woensdag zullen ze dan aan het ruimtestation een voorraadplatform installeren

In princiepe komt Discovery op 7 augustus terug naar aarde, maar de NASA denkt eraan om de missie met één dag te verlengen. Dat zou de astronauten toelaten om meer voorraden over te brengen naar het ruimtestation. Op die manier wil men vermijden dat het ISS in problemen zou komen indien de shuttles weer voor geruimere tijd aan de grond zouden moeten blijven.

Prostitutie speelt in op topsport



Dat grote sportevenementen zoals de Olympische Spelen en het Wereldkampioenschap Voetbal grote commerciële ondernemingen zijn, is geen groot geheim. Niet alleen door de uitzendrechten en sponsorcontracten, maar ook door de lucratieve nevenactiviteiten die ze doen ontstaan. Zoals de prostitutie.

Een Duits bedrijf wil ter gelegenheid van het Wereldkampioenschap Voetbal volgend jaar in de onmiddellijke omgeving van het Olympisch Stadion in Berlijn een gigantisch bordeel openen. Daar zou ruimte zijn voor zestig sekswerkersters. Ook die activiteiten staan immers niet stil tijdens dergelijke evenementen.

Het complex zou de naam krijgen van Artemis, de Griekse godin van de jacht. De opening is voorzien voor september. Het bordeel zou een whirlpool, een sauna en een buffet-restaurant omvatten. In totaal zouden er een honderdtal prostituées aan de slag kunnen gaan.

Ook in andere Duitse voetbalsteden zijn er initiatieven in die richting. Dortmund zou houten drive-in seks-garages opstellen, zodat de prostitutie uit het straatbeeld gehouden zou worden. De Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit is echter niet opgezet met het Artemis-project, al hebben de initiatiefnemers opgemerkt voor kwaliteit te zullen zorgen. "Dit hebben we echt niet nodig," aldus het commentaar van Wowereit.

Ecotoerisme in verlaten mijnstadje?



De Amerikaanse miljonair Krishnan Suthanthiran, afkomstig uit de staat Virginia, heeft de verlaten Canadese spookstad Kitsault gekocht voor een bedrag van 5,7 miljoen dollar. De man wil er een centrum van ecotoerisme, kunstenaarskolonie en congrescentrum van maken.

Kitsault was lange tijd een belangrijke mijnstad, maar 22 jaar geleden deden de laatste bewoners de deur achter zich dicht om elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Suthanthiran werd geboren in Indië en vergaarde zijn fortuin door de verkoop van medische apparatuur en vastgoed in Washington. "Toen hij enkele maanden geleden hoorde dat in Canada een hele stad te koop stond, hapte hij onmiddellijk toe, zonder ooit ter plaatse geweest te zijn," schrijft Doug Struck in The Washington Post.

De zakenman wil van Kitsault een ecotoeristische bestemming of een kunstenaarskolonie maken. Hij wil er congressen en fora voor wetenschappers organiseren, maar ook huwelijksrecepties en bedrijfs-retraites behoren tot de mogelijkheden. "Roken en auto's zijn er verboden," aldus The New York Times.

Suthanthiran heeft in verleden een aantal filantropische projecten opgezet in India, Canada en de Verenigde Staten. "Meestal gaat het om kleine studiebeurzen, zoals hij ooit de gelegenheid kreeg om dankzij donaties van buren naar school te gaan," stipt Doug Struck aan. "Suthanthiran gelooft in onderwijs. Wie armoede wil bestrijden, moet eerst onwetendheid uit de wereld helpen."

Kitsault ligt ruim 200 kilometer van Terrace, een stad in het westen van British Columbia. "Het was de bedoeling dat Kitsault het model van een mijnstad zou worden," merkt Struck op. "In plaats daarvan werd het een monument van misberekening."

Op het einde van de jaren zeventig besloot het Canadese bedrijf Amax een locale mijn te heropenen om molybdenum te winnen, een metaal dat gebruikt wordt om staal te harden. De mijn was gesloten sinds 1972, maar Amax bouwde een moderne, planmatige stad op om 1.200 mijnwerkers en hun families te herbergen. Er werden zeven flatgebouwen en 92 woningen opgericht. Tevens werd er gezorgd voor groenaanleg, een groot recreatiecentrum, een ziekenhuis, een gemeenschapshuis, een bibliotheek en kinderopvang.

"Het was bijna een paradijs op aarde," getuigde één van de vroegere bewoners. "Er was geen misdaad en de bewoners zorgden voor een berenwacht die de kinderen samenbracht wanneer er een beer in de stad verscheen."

Maar toen de bewoners er zich pas gevestigd hadden, stortte de prijs van mobybdenum in. De prijzen daalden van 15 tot 3 dollar per ton. Een overaanbod en de recessie van de jaren tachtig maakte een einde aan de dromen van Amax. In november 1982 werden de activiteiten gestaakt en enkele maanden later was de stad nagenoeg verlaten.

De stad bleef er ongewijzigd bij liggen. Het zwembad was gevuld, in de kroeg stonden de glazen in de rekken. Amax en de volgende eigenaar, mijngigant Phelps Dodge, stelden een conscierge aan om de stad in goede staat te houden. "Hij maaide de gazons en zette in de winter de verwarming op," aldus Struck. "Daardoor bleef de stad verbazingwekkend intact."

Enkele keren werd geprobeerd om de stad te verkopen, maar er was weinig belangstelling, tot de prijs naar beneden werd gebracht en Suthanthiran van het aanbod hoorde.

Maar Kitsault heeft ook zijn problemen. "De natuur is er schitterend," geeft Struck toe. "Mieren vreten echter de houten fundamenten van de constructies weg, de elektrische leidingen zijn versleten en de riolering voldoet vast niet aan de huidige normen. Bovendien is de oorspronkelijke bevolking van de regio niet erg gelukkig met het feit dat Suthanthiran hen voor zijn plannen niet geraadpleegd heeft."

Ook een blauwtje valt online



Nieuwe media hebben een steeds grotere invloed op het sociaal gedrag van jongeren. Niet alleen gaan ze online voor nieuws, games en shopping; het is een manier geworden om met elkaar om te gaan. "Jongeren ademen gewoon het internet," schrijft Michelle Quinn in The Mercury News naar aanleiding van een rapport van het Pew Institute over het online gedrag van jongeren.

Instant messaging speelt daarbij een steeds grotere rol. De technologie wordt door tieners gebruikt om te flirten, te daten, te schelden en een einde te maken aan een relatie. "Soms hoeven ze zelfs niets te doen en zijn ze gewoon tevreden dat al hun beste vrienden op hetzelfde ogenblik online verbonden zijn," aldus nog Michelle Quinn.

E-mail heeft voor hen duidelijk afgedaan. "Dat is voor hen hetzelfde als het schrijven van een brief met de hand," stelt Quinn. "Ze gebruiken het vooral om met volwassenen te communiceren." Instant messaging lijkt volgens de tieners het meest op een gewone conversatie. Onderzoekers stellen dat de tieners de internet technologieën en vooral instant messaging gebruiken om zichzelf uit te drukken en met hun identiteit te spelen.

Het Pew-onderzoek kwam tot de conclusie dat 43 procent van de ondervraagde tieners een online aankoop heeft gedaan, wat een stijging met 71 procent betekent in vergelijking met vijf jaar geleden. Drie kwart maakt gebruik van instant messaging en het sturen van tekstberichtjes via mobiele telefoon wint ook aan populariteit, vooral bij oudere tieners. "Ze
gaan steeds meer en van overal online," aldus de Pew-onderzoekers.

Tieners blijken ook strategische beslissingen te nemen over de technologie die ze zullen gebruiken om bepaalde personen te bereiken en hoe ze hun relaties onderhouden. "Sommigen zullen eerder hun IM-naam geven aan bekenden dan hun telefoonnummer," stippen de onderzoekers aan. "Online kunnen ze immers beslissen met wie ze willen praten en wie men blokkeert. Telefoonnummers zijn te persoonlijk."

Een onderzoek van de Kaiser Family Foundation kwam met een studie eerder dit jaar tot de conclusie dat tieners echte meesters in multi-tasking zijn geworden. "Of we dat nu graag hebben of niet, het is een onderdeel van de multi-tasking maatschappij die we creëren," benadrukte Vicky Rideout, woordvoerder van de Kaiser Family Foundation. "Kinderen worden steeds meer omgeven door mediaboodschappen en reclameberichten. De groter wordende mobiliteit van de technologie betekent meteen dat ze nog meer omgeven zullen worden door die boodschappen."

Toch zegt 64 procent van de tieners dat ze nog altijd het liefst aan te telefoon hangen met hun vrienden. Daarnaast heeft ook 19 procent onder hen een eigen weblog. Het zijn trouwens vooral de meisjes tussen 15 en 17 jaar die het meest online zijn, het meest gebruik maken van instant messaging en het meeste online shoppen.

"Het Pew-onderzoek toont aan dat de sociale normen voortdurend wijzigen," benadrukte Naomi Baron, docent linguistiek aan de American University. "Het is opvallend dat 19 procent van de tieners een relatie afbreken langs instant messaging, tegenover 13 procent vier jaar geleden."

"Het maakt niet uit dat we dit een goed of slecht vinden; het is een feit dat dit communicatiemedium gebruikt wordt op een manier die ooit als ongepast werd beschouwd," aldus Baron. "Het is zoals het zenden van rouwbetuigenissen via e-mail. In het midden van de jaren negentig werd dat ook als ongepast beschouwd, maar vandaag is het de normaalste zaak van de wereld geworden."

Economie in de media


De Amerikaanse senaat heeft vrijdag een wet aangenomen die wapenfabrikanten en -handelaren beschermt tegen civielrechtelijke vervolging door slachtoffers van misdrijven, hun familie en lokale autoriteiten. De wettekst had de steun van het Witte Huis en werd goedgekeurd met 65 stemmen tegen 31. Verwacht wordt dat de Kamer van Afgevaardigden de wet zonder problemen zal goedkeuren. Tegenstanders hebben de wet omschreven als een cadeau aan de National Rifle Association (NRA), de machtige Amerikaanse vuurwapenlobby. Het recht op het bezit van vuurwapens is vastgelegd in de Amerikaanse grondwet.

Vrouwen bereiden zich anders voor op reizen dan mannen. Terwijl vrouwelijke toeristen vaker het initiatief nemen om er op uit te trekken, kiezen hun mannelijke partners vaker de uiteindelijke bestemming. Daarbij komt nog dat meer vrouwen dan mannen graag in eigen land overnachten, zo blijkt uit een lezersonderzoek in opdracht van Toerisme Vlaanderen. Het onderzoek werd gevoerd aan de hand van de reisbrochure Vlaanderen Vakantieland. De respondenten werden naar hun mening over de brochure gevraagd, hoe ze ermee aan de slag gaan en voor welke reisbestemming ze zouden kiezen. Eensgezindheid tussen mannen en vrouwen is er over het doel van vakanties. Beiden beschouwen een vakantie als de ideale ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Voorts blijkt uit het onderzoek ook dat vrouwen reisbrochures grondiger uitpluizen dan mannen.

Noord-Korea mag mogelijk zijn omstreden atoomprogramma blijven uitvoeren voor strikt vreedzame doelen. Dat heeft de Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken Hill vrijdag gezegd tegen het Japanse persbureau Kyodo.
Voorwaarde is wel dat het stalinistische land zich weer aansluit bij het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Pyongyang stapte uit dit non-proliferatieverdrag in januari 2003. Het voorwaardelijke voortzetten van het Noord-Koreaanse nucleaire programma is een van de onderdelen van een slotverklaring waaraan vrijdag is gewerkt tijdens het zogeheten zeslandenberaad in de Chinese hoofdstad Peking. China, Rusland, de Verenigde Staten, Noord- en Zuid-Korea en Japan praten al dagen in Peking over de nucleaire ambities van Pyongyang. Het internationale topberaad, dat meer dan een jaar stillag, zou eigenlijk vrijdag ten einde zijn, maar voor zaterdag is al een nieuwe vergaderdag ingetekend. Volgens Kyodo wordt er mogelijk ook volgende week doorvergaderd.

Alle buitenlanders die aan Pakistaanse streng Islamitische leerinstellingen verblijven, moeten de zogeheten Madrasas verlaten. Dat heeft de Pakistaanse president Pervez Musharraf bekendgemaakt. Aan Madrasas in het Aziatische land studeren naar schatting 1.400 mensen met een buitenlandse nationaliteit. "Alle buitenlanders moeten worden verwijderd," aldus Musharraf. Er zullen bovendien geen nieuw visa worden verstrekt aan mensen die willen komen studeren aan een van de 10.000 scholen. Vermoed wordt dat veel zelfmoordterroristen tijd hebben doorgebracht in de streng Islamitische instellingen. Alle Madrasas in het land moeten zich voor het eind van het jaar hebben geregistreerd bij de overheid. Het verbod geldt ook voor Pakistanen die een dubbele nationaliteit hebben. De Britse premier Blair heeft Islamabad gevraagd om de scholen aan te pakken, nadat bekend werd dat een aantal verdachten van de bomaanslag van 7 juli in Londen deze instellingen had bezocht. Musharraf zei ook door te gaan met het aanpakken van extremistische organisaties. Musharraf zei er niet op uit te zijn alle leden van radicale groeperingen op te willen pakken, maar vooral hun leiders. De president zei ook een verbod in te stellen op antiwesterse uitlatingen en haatzaaiende preken via luidsprekers van moskeeën en radio.

Een Amerikaanse astronoom heeft de "tiende planeet in ons zonnestelsel" ontdekt, op 14,4 miljard kilometer van de aarde. Dat heeft de wetenschapper vrijdag bekendgemaakt. De planeet, die voorlopig de naam 2003-UB313 draagt, is het verst verwijderde rond de zon draaiende object dat ooit is ontdekt, zo stelt Michael Brown, hoofd van de afdeling astronomie aan het California Institute of Technology (Caltech) in Pasadena. Volgens Brown bevindt het object zich op 97 astronomische eenheden, dat is 97 keer de gemiddelde afstand van de aarde tot de zon oftewel 14,4 miljard kilometer, van de aarde. 2003-UB313 is groter dan Pluto, de negende planeet in het zonnestelsel die in 1930 werd ontdekt, aldus nog Brown.

De Raad voor de Mededinging heeft er geen bezwaar tegen dat de uitzendrechten voor de Belgische voetbalcompetitie aan Belgacom zijn toegekend. De Raad meent dat de procedure bij de toekenning op een transparante wijze verlopen is. In mei verkocht de Liga Beroepsvoetbal de uitzendrechten van de voetbalwedstrijden van eerste en tweede klasse voor een periode van drie jaar aan Belgacom. De Belgische mededingingsautoriteiten onderzochten op eigen initiatief de procedure van toewijzing van die uitzendrechten. In juni diende Belgacom-concurrent Telenet, dat vergeefs had geboden op de tv-rechten, een klacht in bij de Raad voor de Mededinging. Die besluit nu er geen bezwaar tegen te hebben dat al de uitzendrechten aan één onderneming - Belgacom - zijn verkocht. De Raad zegt in zijn besluit rekening te hebben gehouden met de thans heersende economische context en met de Europese regels omtrent mededinging. De Raad stelt ook in overweging te hebben genomen dat dankzij de door Belgacom aangekondigde samenwerking met de VRT en een Franstalige zender zoveel mogelijk voetballiefhebbers naar de wedstrijden op niet te betalen televisie kunnen kijken.

In hun huidige organisatie zijn de brandweerdiensten niet klaar om grote incidenten het hoofd te bieden. Dat stelden de Brandweervereniging Vlaanderen (BVV), haar Frans- en Duitstalige collega-organisatie FRCSPB en de Vereniging Der Beroepsbrandweerofficieren van België (Beprobel) als stand van zaken één jaar na de gasramp in Gellingen. De verenigingen toonden zich tevreden over de hervormingsvoorstellen van de commissie Paulus, die werd opgericht na de ramp in Gellingen. Ze vragen dat de hervorming, die een organisatie op supra-gemeentelijk niveau inhoudt, wordt doorgevoerd en betreuren "dat sommige burgemeesters ze tegenhouden". "Wij aanvaarden niet dat de belofte van versnelde hervorming en van verhoogde financiële steun, die ons na de ramp beloofd werd vergeten wordt", luidde bij de verenigingen, die acties niet uitsluiten.

De zware moessonregens in India hebben al aan meer dan duizend mensen het leven gekost. De meeste slachtoffers vielen in de economische metropool Bombay en omgeving. De autoriteiten zeggen dat de dodentol nog zal oplopen. De autoriteiten deelden vrijdag mee dat door overstromingen en aardverschuivingen sinds dinsdag al 377 mensen omgekomen zijn in Bombay. Bij een grondverschuiving in de miljoenenstad vielen bijna 80 doden. In de deelstaat Maharashtra, waarvan Bombay de hoofdstad is, zijn in totaal al 726 dodelijke slachtoffers geteld. Het moessoenseizoen in India duurt van eind juni tot begin september.

Chinese luchtvaartmaatschappijen zullen begin augustus contracten ondertekenen voor de aankoop van 50 Boeings 787 ter waarde van zes miljard dollar, zo heeft het persbureau Xinhua vrijdag gemeld. Het gaat om Air China, China Eastern Airlines, Hainan Airlines, Xiamen Airlines en Shanghai Airlines. Het eerste vliegtuig zal in juni 2008 geleverd worden, net voor de start van de Olympische Spelen in Peking. De Amerikaanse vliegtuigbouwer bevestigde dat de laatste hand gelegd werd aan een akkoord voor de verkoop van 50 Dreamliner-Boeings. "Het is geen nieuwe bestelling. We leggen de laatste hand aan verbintenissen voor de 787 die in januari aangegaan werden", aldus de Boeing-woordvoerder in China.

Met een akkoord tussen directie en werknemers verbindt de Duitse autofabrikant Porsche zich ertoe de werkzekerheid bij het bedrijf in Duitsland te garanderen tot 31 juli 2010. In ruil hiervoor gaan de werknemers akkoord met een grotere flexibiliteit van de arbeidstijd. Dit maakte Porsche vrijdag bekend in een mededeling. In de vermelde periode zal Porsche geen naakte ontslagen doorvoeren in Stuttgart, Ludwigsburg noch Weissach, een plaats vlakbij Stuttgart. De meest winstgevende autofabrikant verbindt zich er ook toe om tot 31 juli 2010 500 miljoen euro te investeren in die drie fabrieken. Het akkoord, dat bescherming biedt aan bijna 8.300 werknemers, is niet van toepassing op de fabriek in Leipzig, waar Porsche zijn nieuwe sportmodel Panamera wil produceren.

Touring Reisbijstand heeft tijdens de maand juli 68 personen om medische redenen gerepatrieerd. Dat is een daling met 35% ten aanzien van dezelfde periode vorig jaar. Die daling betekent dat de aard van de medische dossiers veel minder ernstig is dan de voorbije jaren, zo luidt het. In totaal werden er 208 medische dossiers geopend. Bijna 70% van de oproepen kwam vanuit Europa, met als top vijf Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk en Duitsland. Wat de niet-Europese bestemmingen betreft, is Turkije koploper met 27 dossiers. De alarmcentrale van Touring noteerde vooral dehydratatieproblemen, gevolgd door sportongevallen, hartproblemen, geïnfecteerde verwondingen en auto-ongevallen. Het aantal technische dossiers (problemen met de wagen in het buitenland) kende een daling met 10% ten opzichte van 2004. Op die manier wordt bevestigd dat de vliegtuigvakanties duidelijk in de lift zitten, aldus Touring.

Een officieel Amerikaans rapport heeft donderdag de situatie in Afghanistan aan de kaak gesteld. Met name de toename van de opiumteelt sinds de val van het Talibanregime wordt gehekeld. "De verslechtering van de veiligheid maakt grote gebieden ontoegankelijk voor alle hulp, en de voortdurende toename van de opiumproductie ondermijnt de legale economische activiteit," aldus het Amerikaanse Rekenhof (Government Accountability Office, GAO) in een rapport. Van de 286 scholen die het Amerikaanse hulpagentschap voor internationale ontwikkeling (USAid) tussen eind 2004 en nu had willen bouwen of herinrichten, zijn er door veiligheidsproblemen maar acht gereedgekomen, zo meldt het rapport. De Verenigde Staten staan in voor 38 procent van de 3,6 miljard dollar aan internationale hulp aan Afghanistan. Maar volgens het GAO wordt dat geld weinig doeltreffend gebruikt.

Microsofts chef voor zoektechnologie Kai-Fu Lee mag van de rechter niet voor Google in China gaan werken aan zoektechnologie. Dat heeft de rechter van het hooggerechtshof van de staat Washington gevonnist. Twee weken geleden daagde Microsoft zowel Google als Lee. Microsoft wilde Lee houden aan het concurrentiebeding in zijn arbeidsovereenkomst bij Microsoft. Lee diende daar zeven jaar, zowel in de ontwikkeling van zoektechnologie als in meer algemene functies als onderzoeker. Google wilde Lee (43) de leiding geven over het onderzoekscentrum van Google in China. Dat zal nu niet gaan, omdat hij in die functie ook nauw betrokken is bij de zoektechnologie. Behalve de restrictie in uitoefening van functies bij Google legde de rechter Lee en Google ook een verbod op aangaande het gebruik van eventuele bedrijfsgeheimen van Microsoft. In de Verenigde Staten werd met tevredenheid gereageerd op het vonnis. Het niet respecteren van het concurrentiebeding zou bedrijven te kwetsbaar hebben gemaakt ten opzichte van werknemers. Die mogen niet ongehinderd met bedrijfsgeheimen ervandoor kunnen gaan als ze met hun kennis elders snel meer geld kunnen verdienen.

Friday, July 29, 2005

Computer is populairste apparaat



De computer wordt steeds meer het favoriete elektronisch apparaat in de woning. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van Burst Media. De grotere populariteit van de computer gaat ten koste van telefoon, radio en televisie.

"In het onderzoek werden 13.000 Amerikaanse internetgebruikers bevraagd," meldt DigiMedia. "Daarbij bleek dat verscheidene soorten entertainment-content - muziek en video - steeds vaker langs de computer geconsumeerd wordt. Vroeger werden daar aparte toestellen, zoals radio en televisie, voor gebruikt."

Hetzelfde geldt voor de communicatie. "Vroeger was telefoon daarvoor het belangrijkste medium, maar vandaag wordt daar meer en meer telefonie over internet (VoIP), e-mail en Instant Messaging," aldus nog DigiMedia.

Iets meer dan 39 procent van de respondenten van 24 jaar en jonger gaf aan dat internet het belangrijkste kanaal is om muziek te beluisteren. Nog eens ruim negen procent zegt ervan overtuigd dat dit zeker in de toekomst het geval zal zijn.

Outdoor blijft groeien


Outdoor sportbeoefening blijft opgang maken. Die trend heeft ook de vrije tijd als de mode grondig beïnvloed. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zeppelin Universiteit in Friedrichshaven (Duitsland).

"Outdoor maakt wereldwijd een flinke groei door en die trend zal zich nog een tijdlang verder zetten," schrijft het magazine Sport Partner. "Het voorbije decennium is het aantal beoefenaars van buitensportactiviteiten gestaag gegroeid. Dat heeft zowel de sector vrijetijdsbesteding als de sportieve modebranche steeds meer beinvloed."

Uit een onderzoek bij bezoekers van een internationale outdoor-beurs bleek dat zestig procent van de ondervraagden van mening is dat de outdoorbranche zich de volgende jaren nog verder zal ontwikkelen. "Daarbij wordt kleding als de belangrijkste groeimarkt beschouwd," aldus Sport Partner. "Daarna volgen bergsport- en kampeerartikelen en watersportbenodigdheden."

De onderzoekers kwamen verder tot de vaststelling dat een buitensporter gemiddeld tussen de dertig en vijftig jaar oud is. "Meer dan acht op tien (83 procent) bezoekt geregeld een outdoorwinkel en 95 procent koopt zijn materiaal bij een speciaalzaak," merken ze verder op.

Online antiquariaat goed voor boekensector



Uitgevers en auteurs zijn niet altijd gelukkig met de verkoop van tweedehands boeken. Ze vinden dat dit hun inkomsten uitholt. Amerikaanse studies wijzen echter uit dat zij integendeel profijt halen uit het tweedehands circuit.

"Amazon is het best gekend voor de verkoop van nieuwe producten, maar ongeveer 23 procent van de verkoop is afkomstig van tweedehands, meestal boeken," schrijft Hal Varian in The New York Times.

Varian stelt dat antiquariaten al eeuwen bestaan, maar voegt er aan toe dat het internet ervoor gezorgd heeft dat die markt groter en efficiënter is geworden. "Dat stoot een aantal uitgevers en auteurs voor het hoofd," benadrukt hij.

In 2002 stuurden de Amerikaanse Authors Guild en de Association of American Publishers een open brief aan Amazon-baas Jeff Bezos waarin erop gewezen werd dat de agressieve promotie van de verkoop van tweedehands boeken de verkoop van nieuwe boeken uitholt en uitgevers en auteurs direct schade toebracht.

Het valt volgens Varian echter te betwijfelen of dit inderdaad het geval is. "Het klopt dat de consument waarschijnlijk dat de consument wat geld zal besparen en dat auteurs en uitgevers wat geld zullen verliezen aan de tweedehands markt," geeft hij toe. "Maar er zijn aanwijzingen die laten veronderstellen dat het nadeel voor de uitgevers beperkt blijft."

Varian stelt dat de tweedehands markt bovendien de uitgevers meer blijkt op te leveren dan ze verliezen. Daarbij verwijst hij naar een recente studie 'Internet Exchanges for Used Books' van Anindya
Ghose (Universiteit van New York) en Michael D. Smith en Rahul Telang (Carnegie-Mellon).

De auteurs gaan ervan uit dat de tweedehands markt een dubbele impact heeft op de markt van nieuwe boeken. "Wanneer tweedehands boeken worden aangeboden naast nieuwe exemplaren, ondervindt de verkoper concurrentie van die tweedehands markt," geven zij toe. "Dat leidt tot een verlaging van de prijs."

Maar zij wijzen op een ander effect. "De aanwezig van een tweedehands markt zorgt ervoor dat de consument sneller geneigd is om nieuwe boeken te kopen," stellen zij. "Hij kan die boeken later immers weer gemakkelijk opnieuwe verkopen."

Een autoverkoper zal dikwijls de herverkoopwaarde van een nieuwe auto benadrukken, maar boekhandelaars wijzen zelden op de tweedehands waarde van het boek. "Nochtans kan die waarde relatief belangrijk zijn," stellen ze. "Dat is vooral het geval bij exemplaren die meer dan 100 dollar kosten."

Juditch Chevalier (Yale School of Management) en Austan Goolsbee (Chicago Business School) kwamen in een ander onderzoek tot de vaststelling dat universiteitswinkels hun boeken gemiddeld inkopen aan 50 procent en die weer doorverkopen aan 75 procent van de originale prijs. "Studenten huren als het ware een boek van 100 dollar gedurende een semester voor de prijs van ongeveer 50 dollar," stippen ze aan. Chevalier en Goolsbee kwamen tot de vaststelling dat studenten zich daarvan heel goed bewust zijn en de herverkoop meerekenen wanneer ze boeken kopen.

Ghose, Smith en Telang kwamen tot de vaststelling dat voor één nieuw boek gemiddeld 22 tweedehands exemplaren werden aangeboden op Amazon. Voor beststellers liep dat zelfs op tot 241 exemplaren. Amazon verdient bij een nieuw boek gemiddeld 5,29 dollar en bij een tweedehands exemplaar 2,94 dollar.

"Indien elk gebruikt exemplaar de verkoop van een nieuw boek zou tegenhouden, zou Amazon behoorlijk wat geld verliezen," stipt Varian aan. "Maar Jeff Bezos is niet op zijn hoofd gevallen. Tweedehands boeken zijn geen belangrijke vervanging voor nieuwe boeken."

Een verhoging van de prijzen van nieuwe boeken met tien procent, zou de verkoop van tweedehands exemplaren met minder dan één procent doen stijgen. "Dat heeft wellicht te maken met het feit dat er twee types van boekenkopers zijn," meent de NYT-journalist. "Sommigen zullen uitsluitend nieuwe boeken kopen, terwijl anderen perfect tevreden zijn met tweedehands exemplaren. De tweedehands markt heeft dan ook weinig impact op de verkoop van nieuwe exemplaren."

Bovendien stelt Jeff Bezos dat de goedkope boeken geïnteresseerden aanzet om Amazon.com geregeld te bezoeken. "Dat leidt op zijn beurt tot een hogere verkoop van nieuwe boeken," stipt hij aan.

Snel weer nieuwe shuttle-missie?



In tegenstelling tot eerdere berichten zou de NASA eventueel dit jaar toch nog een nieuwe shuttle-missie overwegen. NASA-directeur Michael Griffin vertelde alvast de hoop op een volgende ruimtetocht niet opgegeven te hebben.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte bekend dat het shuttle-programma opgeschort wordt tot een oplossing gevonden wordt voor het loskomen van brokstukken bij de lancering, waarbij het ruimtetuig beschadigd zou kunnen worden. Maar Griffin heeft een wat hij noemt tijger-team opgericht om het probleem zo snel mogelijk op te lossen.

"We zijn van mening dat een adequate oplossing niet al te lang op zich zal laten wachten," vertelde hij. Griffin gaf wel toe dat de organisatie een fout had gemaakt door niet voldoende aandacht te besteden aan de externe brandstoftank van de shuttle. "Ik neem daarvoor mijn verantwoordelijk," benadrukte hij. "Maar we zullen dit oplossen."

De lanceervensters voor de rest van het jaar zijn echter heel beperkt. Het eerste valt tussen 9 en 24 september, waarna nog een korte periode volgt in november. De beperking heeft te maken met de baan van de aarde en het aantal uren daglicht, zodat de shuttle kan gefotografeerd worden om te bepalen of er zich problemen zouden hebben kunnen voordoen.

Wie zoekt, die vindt altijd wel iets



Dat het ruimteveer Discovery geen noemenswaardige schade heeft opgelopen, doet iedereen bij de NASA een zucht van opluchting slaken. Maar het incident toont wel aan dat ruimtevaart een risicovolle bezigheid blijft. Dat is het echter ook de voorbije decennia geweest, maar nu lijkt men zich zorgen te maken over dingen waar men vroeger zonder nadenken overheen bleek te stappen.
"De eerste anderhalve dag van de ruimtetocht is de meest gefotografeerde van de hele geschiedenis van het shuttle-programma," schrijft John Schwartz in The New York Times. "Alle ogen gericht op het ruimteveer om te zien of het geen fatale schade had opgelopen."

Er waren camera's geïnstalleerd op het lanceerplatform, in vliegtuigen die de lancering volgden, op de shuttle en op de brandstoftank. "Bovendien wordt het ruimteveer gedurende de hele missie vanuit de shuttle zelf en het ruimtestation ISS voortdurend gefotografeerd," aldus nog Schwartz.

Hij voegt er echter aan toe dat die intensieve controle een tweesnijdend zwaard is. "Hoe meer de NASA naar schade zoekt, hoe meer problemen er zullen gevonden worden," luidt de mening van een aantal experts. "De risico's op overreactie op mogelijke tekenen van schade zijn misschien wel even groot als de risico's op onderschatting."

David Wolf, die als astronaut vier maanden aan boord van het Russische ruimtestation MIR verbleef, merkt op dat het heel moeilijk is om gevaarlijke schade van oppervlakkige problemen te onderscheiden. "Die overvloed aan informatie maakt het nemen van beslissingen dikwijls alleen maar moeilijker," benadrukt hij.

Schwartz stelt dat het shuttle-programma van bij het begin geconfronteerd werd met schade door brokstukken. "Dat begon al bij de eerste vlucht in 1981," voerde hij aan. "In de 113 missies werden de ruimteveren 15.000 keer door brokstukken geraakt, meestal bij de lancering."

Stephanie S. Stilson, shuttle-manager van Discovery, voegde daar aan toe dat na elke missie ongeveer honderd isolatietegels moeten vervangen worden, terwijl nog een groter aantal moet hersteld worden.

Schwartz geeft toe dat het veel gemakkelijker is om dergelijke schade te controleren terwijl de shuttle nog in de ruimte is. "Dankzij een laser camera-systeem van 15 miljoen dollar, ontwikkeld door het Canadese Neptec, kan de NASA zelfs een scheurtje van microscopische afmetingen detecteren," merkt hij op. "Op de voorste rand van de vleugels van de shuttle kan dit gevaarlijk zijn, maar elders wellicht niet."

Iain Christie, directeur onderzoek en ontwikkeling bij Neptec, vroeg zich echter af hoe de NASA duidelijk zal kunnen maken dat er dergelijke schade geen probleem is. "Bovendien is het ook niet duidelijk hoe dergelijke schade hersteld zou kunnen worden," meent Schwartz. "De gereedschapskist van de astronauten is daar niet echt geschikt voor gebleken."

Er worden tijdens de ruimtewandeling morgen wel tests met het materiaal uitgevoerd, maar Schwartz merkt op dat het niet de bedoeling is om echte herstellingen uit te voeren en dat de bemanning al benadrukt heeft niet met oplapwerk terug te willen keren naar de aarde.

Schwartz benadrukt dat ook een reddingsactie met het ruimteveer Atlantis risico's zou inhouden. "Alles wat men doet, houdt risico's in," voerde NASA-woordvoerder Kyle Herring aan. "Ook bij een verblijf in het ruimtestation lopen de astronauten risico's."

De intense bezorgdheid voor de missie van Discovery is volgens Schwartz vooral een poging om decennia van negering goed te maken. "Tot de ramp met Columbia geloofde de NASA dat een licht materiaal zoals isolatieschuim de shuttle niet kon beschadigen," merkt hij op.

De ramp verplichtte de ruimtevaartorganisatie tot een periode van moeizame onderzoeken, om tenslotte alleen maar tot de vaststelling te kunnen komen hoe kwetsbaar het hitteschild van de shuttle is en hoe men de schade zou kunnen vaststellen. "Heel veel energie werd gestoken in het bepalen van welke schade onmiddellijke actie vereist en welke problemen kunnen wachten tot het ruimteveer weer is geland," zegt Schwartz.

Technologie-expert Edward Tenner waarschuwt echter dat het gebruik van dergelijke middelen om complexe systemen te analyseren voor een tweezijdend zwaard zorgen. "Dit zorgt wel voor een waarheidsgetrouw beeld van een probleem," meent hij. "Maar het kan ook voor een positiever beeld van de realiteit zorgen. Dat is de illusie van de toestand onder controle te hebben."

David Wolf vergeleek het probleem met de steeds betere diagnostische middelen waarover artsen kunnen beschikken. "Heel veel aandoeningen die we nu als een ziekte beschouwen, komt tijdens het leven van de patiënt nooit aan de oppervlakte," benadrukte ook diagnose-expert Gilbert Welch van de universiteit van Dartmouth. "Maar men kan nooit zeggen dat er nooit een bedreigende situatie zal ontstaan."

"De NASA wordt geconfronteerd met een gelijkaardig probleem," voerde Welch aan. "Ik ben er zeker van dat ze hun absolute best willen doen. Maar hoe meer ze zoeken, hoe meer ze ook zullen vinden."

Privézaken op werkplek moeten kunnen


De werkplek krijgt een privater karakter. Dat is het oordeel van een Amsterdamse rechter. Hij stelt dat werkgevers dan ook moeten tolereren dat zijn medewerkers af en toe vanop de werkplek privézaken regelen. Werknemers moeten volgens hem dan ook een bepaalde mate van privacy krijgen.

"Veel werknemers gebruiken mail- en internetfaciliteiten op het werk voor privé-doeleinden," schrijft het magazine Computable. "Overmatig privé-gebruik leidde in het verleden vaak tot ontslag, maar de jongste tijd hebben werkgevers zich op dit vlak iets soepeler opgesteld."

Het magazine verwijst naar het vonnis van een Amsterdamse rechter. Die bepaalde dat de werkplek een privater karakter krijgt. "De werkgevers moeten dan ook tolereren dat werknemers af en toe privézaken vanop de werkplek regelen," aldus de rechter. "Ze moeten de werknemers daar ook een bepaalde mate van privacy voor gunnen. Maar daarbij moet er wel een grens getrokken worden tussen acceptabel privé-surfen en onacceptabel misbruik."

Het is volgens Computable van groot belang dat daarover tussen het bedrijf en de medewerkers goede afspraken gemaakt worden, dat er helder gecommuniceerd wordt en dat er enige mate van flexibiliteit geboden wordt. "Zo kan misbruik worden voorkomen," aldus het magazine.

Het magazine voegt er aan toe dat werkgevers wel voorbereid moeten zijn op misbruik. "Er moet dan ook een duidelijk gedragscode opgesteld worden," aldus Computable. "Daarin moet vermeld worden welke sancties er op een overtreding van die code staan. Tevens moet het doel van de vastgelegde normen worden aangegeven."

Opgemerkt wordt dat werkgevers hun medewerkers ook kunnen controleren, maar er wordt op gewezen dat die controle de privacy van de werknemer niet mag schenden. "Inhoudelijke controle van e-mail mag bijvoorbeeld niet zomaar zonder reden," waarschuwt het magazine.

Azië toch geen goudmarkt voor voetbal?



Net zoals het bedrijfsleven kijken ook de grote Europese voetbalclubs met veel interesse naar de Aziatische groeimarkt. Ze zien er immers grote mogelijkheden voor het uitbouwen van hun marketing.

"Manchester United heeft deze zomer China, Hong Kong en Japan bezocht," benadrukt BBC-journalist Bill Wilson. "Ook Real Madrid speelde in Peking en Tokyo. Bij Barcelona stonden Tokyo en Macao op het programma."

Liverpool moest normaal eveneens in Japan in actie treden, maar vervangt die trip door een winters bezoek aan Tokyo voor het World Club Championship. Everton, Manchester City en Bolton speelden op een tornooi in Thailand en Tottenham Hotspurs bezocht Zuid-Korea.

Het Schotse Celtic kocht inmiddels de Japanner Shunsuke Nakamura, gedeeltelijk voor de mogelijkheden die hij biedt voor het creëren van commerciële spin-offs, vooral in Japan en het Verre Oosten.

"Maar zoals Manchester United en Real Madrid eerder deze week moesten ondervinden, zou er wel in het Oosten wel eens een daling van de interesse kunnen optreden in plaats van financieel onbegrensde mogelijkheden," merkt Wilson op.

"Stadions waren minder dan half gevuld, de locale media waren bijzonder kritisch en de locale spelers waren niet te spreken over de houding van de supersterren," voegt hij daar aan toe. "De clubs beschouwden Azië als een goudmijn, maar in de meeste gevallen hebben ze alleen maar klatergoud gevonden," benadrukte professor Tom Cannon van de Kingston University Business School.

Hij voegde er aan toe dat de clubs meestal vier doelstellingen voor ogen hebben met een dergelijk Aziatisch avontuur. "Ze denken daarbij aan nieuwe sponsoringovereenkomsten, wedstrijdvergoedingen, merchandising en overzeese televisierechten," aldus Cannon.

Zo tekende Chelsea een overeenkomst met het Zuid-Koreaanse Samsung, terwijl Everton gesponsord wordt door Chang Beer uit Thailand. Manchester United verdiende tijdens zijn recentste Aziatische toer minsten 3 miljoen Britse pond. Tegelijkertijd hebben Aziatische overheden beloofd de strijd de zullen aangaan met de namaak voetbalshirts.

"De clubs hebben ervaren hoe succesrijk de tournee van Real Madrid vorig jaar was en zij pikken ook graag een graantje mee," merkte professor Cannon op. "Maar de meeste clubs hebben hun populariteit in het Verre Oosten overschat. Everton en Manchester City hebben weliswaar een Chinese speler, maar spreken het Aziatische publiek niet echt aan. Hetzelfde geldt voor Bolton."

Cannon benadrukte dat de interesse van de Aziatische fans alleen absolute topclubs zoals Manchester United en Real Madrid geldt en in Japan alleen voor enkele supersterren zoals David Beckham. "Maar zelfs voor de grote namen liep het dit jaar niet echt zoals men verwacht had."

Zo kwamen er voor de wedstrijd tussen Peking Hyundai en Manchester United amper 25.000 toeschouwers opdagen. "Bovendien werden de Spaanse spelers door de locale media en fans ervan beschuldigd zich afstandelijk en koud te gedragen, terwijl Beckham het op het terrein aan de stok kreeg met een Japanse speler," merkt Wilson op.

"Naarmate spelers zich meer bewust worden van hun eigen economische macht, zijn ze minder geneigd het marketing spel mee te spelen," becommentarieerde professor Cannon die houding. "Het gebrek aan enthousiasme is duidelijk en dat wordt overgebracht naar de locale fans, spelers en media. Die willen geen support-act zijn voor de beroemdheden."

Cannon voegde er aan toe dat de clubs zich nu wellicht realiseren dat ze niet gewoon kunnen binnenvallen, enkele oefenpartijtjes afwerken en hun wedstrijdvergoedingen opstrijken. "Marketing strategieën moeten de kans krijgen om zich op lange termijn te ontwikkelen," meende hij. "Indien de clubs een echte daar een echte basis willen uitbouwen, moeten overdreven verwachtingen worden vermeden."

Harry Philp, managing director van Hermes Sports Partners, voegde er aan toe dat voor de clubs op de thuismarkt een zekere saturatie is opgetreden. "Er wordt dan ook reikhalzend uitgeken naar de onbetreden markten in de Verenigde Staten en Azië," stipte hij aan.

Volgens hem moeten de Europese clubs in het Verre Oosten echter nog altijd de sleutel tot het succes vinden. "Manchester United zegt wel 23 miljoen fans te hebben in China, maar toch komt slechts een miniem gedeelte van de clubomzet uit het Verre Oosten," voerde hij aan.

"Het is nog altijd een probleem om die Aziatische interesse om te zetten in inkomsten," aldus nog Philp. "Blijkbaar heeft nog niemand de juiste formule gevonden. Spijtig genoeg gaat die haast om de Aziatische markt te veroveren nu gepaard met een saturatie-effect."

Manchester United stelt trouwens dat de club niet uit is op geldgewin op korte termijn. "De tournee gaf ons ook niet het idee dat onze populariteit afneemt," aldus het clubbestuur.

Maar professor Cannon benadrukte dat de clubs zich meer bewust moeten zijn van de verschillen tussen de Aziatische landen en ook van de vele culturele en sociale gegevenheden in een land zoals China. "Men kan hier niet werken met internationaal geldende prijzen," waarschuwde hij. "Er wonen inderdaad een aantal rijke mensen, maar men mag niet vergeten dat vele Aziatische landen nog altijd ontwikkelingslanden zijn."

Ligt toekomst mossel in labo?

De Nederlandse mosselkweek staat zwaar onder druk en het is zeer de vraag of de sector zijn productie op niveau zal kunnen houden. Maar daar is ondertussen een oplossing voor, want binnen anderhalf jaar zouden de eerste kunstmatig gekweekte op de markt gebracht kunnen worden.

"In zee zijn er steeds minder mosselen," vertelde maritiem biologe Nancy Nevejan aan het Algemeen Dagblad. "Als we de mosselindustrie willen behouden, moeten we op op een kunstmatige manier gaan kweken." Dat zou meteen een primeur zijn voor Europa.

Die primeur zou dan op naam komen van het mosselbedrijf Roem uit Yerseke. Roem-directeur Huub Lacor vertelde de krant dat het bedrijf inmiddels de experimentele fase achter de rug heeft. "Daarbij werden eitjes en zaadjes van mosselen in kweekbakken bij elkaar gebracht," aldus de krant. "Zo ontstonden kleine embryo's."

De huidige hoeveelheid larven in de bakken kan volgens Nancy Nevejan uitgroeien tot ongeveer 2.000 kilo consumptiemosselen. In de
toekomst wil het bedrijf echter met veel grotere hoeveelheden gaan werken.

Huub Lacor benadrukte dat het bedrijf zal blijven vissen, maar de kweekbakken als een aanvulling beschouwt. "Zo zijn we altijd zeker van een voldoende voorraad," stipte hij aan. "Ook als het een slecht mosseljaar is."

Het Algemeen Dagblad merkt op dat een mossel trouwens nooit zijn
hele leven in het laboratorium kan doorbrengen. "Als de larf is uitgegroeid tot een minimosseltje, wordt deze naar een perceel in zee gebracht," aldus de krant. "Daar kan het schelpdiertje zich tegoed doen aan zijn algen en in een natuurlijke omgeving opgroeien tot een smakelijke, panklare mossel."

Mode is marketing-instrument

Grote merken zien mode als een uitgelezen manier om een publiek van trendgevoelige jongeren te bereiken. Geregeld worden mode-events dan ook gesponsord door bedrijven die blijkbaar geen rechtstreekse banden hebben met de sector, maar uit de auto-, dranken- of computersector komen.

"De kledingverkoper moet zich meer als een modemarketeer gedragen," stipt het magazine Textilia aan. "Mode blijkt immers een goede manier te zijn om trendgevoelige jongeren te bereiken. "Diverse merken - zoals Campari, Nissan en Apple - zijn dan ook overgegaan op het sponsoren van mode-events."

Het tijdschrift voegt er aan toe dat sponsors daarbij niet alleen met geld willen deelnemen aan het gebeuren, maar ook daadwerkelijk met hun doelgroep in contact willen komen. "Zo sponsort het champagnemerk Moet & Chandon de Amsterdam International Fashion Week," aldus Textilia.

De kledinghandel moet zich volgens het magazine dan ook als een merk beschouwen, met een goed overwogen uitstraling, een eigen idenditeit en een gerichte doelgroep. Op die manier kan het kledingbedrijf zijn plaats opeisen in de markt en wordt het een aantrekkelijke partner voor spelers uit andere sectoren.

Economie in de media

Onderzoekers van het Amerikaanse Southern Regional Research Center in New Orleans weten uit pluimveemest een waardevol product te creëren waarmee vervuild water gezuiverd kan worden. Daartoe wordt de mest in een zuurstof vrije omgeving verbrand. Daarbij ontstaat een sponsachtig materiaal dat ideaal blijkt om een reeks van vervuilende stoffen zoals zware metalen als koper, zink en cadmium te binden. Verkoolde filtermaterialen zijn bovendien aantrekkelijk omdat ze minder energie vragen om te fabriceren dan systemen die werken op basis van actief koolstof. De onderzoekers zien toepassingen in tal van waterbehandelingssystemen voor het materiaal dat ze hebben ontwikkeld. Ze kunnen het materiaal maken in de vorm van pellets, als een granulaat of als een poeder.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice staat bovenaan de lijst van machtigste vrouwen ter wereld, die het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft samengesteld. Vorig jaar voerde ze de lijst ook aan, toen nog als nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten. Op de donderdag onthulde lijst staat de Chinese vice-premier Wu Yi opnieuw op de tweede plaats. Elders in de top-100 zijn echter grote verschuivingen. Zo komt de nummer drie van vorig jaar, de Indiase politica Sonia Gandhi, helemaal niet meer op de lijst voor. Ook de Indonesische oud-president Megawati Soekarnoputri, vorig jaar nog achtste, is eraf gevallen. De nummer drie van dit jaar is een nieuw op de lijst: Joelia Timosjenko, de nieuwe premier van Oekraïne.

De Zuid-Afrikaanse overheid ontwikkelt plannen om biodiesel voor 2010 te introduceren. Ze heeft hiervoor een commissie ingesteld die de mogelijkheden voor verkoop van biodiesel in Zuid-Afrika in kaart moet brengen. De biodiesel-commissie zal aanbevelingen doen aan de minister van Mijnbouw en Energie. Een van de aanbevelingen zal waarschijnlijk zijn om op vrijwillige basis in diesel één tot twee procent biodieselmengsel te verwerken. D1Oils, een in Londen gevestigde firma, ontwikkelt plannen voor de bouw van een biodieselraffinaderij in Durban ter waarde van 3 miljoen dollar. Het bedrijf Sasol heeft onderzoek gedaan naar de productie van biodiesel en heeft ook een project in overweging.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een omstreden handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en vijf landen uit Midden-Amerika en de Dominicaanse Republiek. Het Huis keurde het akkoord goed met 217 stemmen voor en 215 tegen. Het besluit om Cafta (Central American Free Trade Agreement) goed te keuren, kwam bepaald niet vanzelf. President Bush, vice-president Cheney en de minister van buitenlandse zaken Rice moesten op het laatste moment nog veel druk uitoefenen op enkele tientallen onwillige Republikeinse afgevaardigden om hun jawoord aan het pact te geven. Naast de Dominicaanse Republiek en de VS behoren Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua tot de ondertekenaars. Door Cafta verdwijnen handelbarrières tussen de Verenigde Staten en de zes andere landen. De meeste Democraten in het Huis stemden tegen. Zij vrezen dat Amerikaanse banen verloren gaan door een toename van goedkope importen van bijvoorbeeld suiker en textiel. Daarnaast zijn ze bang dat de werkomstandigheden in de regio Midden-Amerika er door het verdrag niet beter op zullen worden. Volgens de regering-Bush zijn de voorzieningen op dat vlak beter dan in eerdere handelsakkoorden. Amerikaanse bedrijven kunnen zich over het algemeen vinden in de handelsovereenkomst omdat zij meer mogelijkheden krijgen hun producten af te zetten. Amerikaanse vakbonden en de suikerindustrie zijn fel tegen het verdrag.

Duitsland betaalt 115.000 euro aan prinses Caroline van Monaco voor de ongeoorloofde publicatie van foto's. Ruim een ton is voor de vergoeding van proceskosten, 10.000 euro is bedoeld als smartengeld. Dat is donderdag bepaald. De Bondsrepubliek en advocaten van de prinses schikten de zaak buiten de rechtbank. Met de betaling geeft Berlijn gehoor aan een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, meldden Duitse media donderdag. Het tribunaal gaf de prinses vorig jaar gelijk na haar klacht dat Duitse tijdschriften zonder toestemming foto's van haar hadden gepubliceerd. Zij zag dat als inbreuk op haar privé-leven. Straatsburg oordeelde dat de Duitse wetgeving de privé-sfeer in de media onvoldoende beschermt. Tijdens processen in Duitsland had Caroline nul op het rekest gekregen. De Duitse rechters stelden dat Caroline als prominente persoonlijkheid in principe moet accepteren dat er ongewild foto's van haar worden afgedrukt. Caroline vocht in Straatsburg het vonnis van de Duitse rechters aan. Doordat het Europese Hof hen in het ongelijk stelde, zag Berlijn zich genoodzaakt de schade te vergoeden.

In de omgeving van de Griekse hoofdstad Athene is donderdag de tot dusver grootste bosbrand van het seizoen uitgebroken. Zeker zes mensen raakten gewond, terwijl tientallen huizen in de as zijn gelegd. Donderdagavond is het vuur door de brandweer onder controle gebracht. Met man en macht werd gewerkt om te voorkomen dat het vuur verder oprukte naar de hoofdstad. Korte tijd werd ook het vakantiehuis in de kleine havenstad Rafina van premier Karamanlis bedreigd. De brandweer zette vijfhonderd man en honderden vrijwilligers in om het vuur te bestrijden. Ook acht blusvliegtuigen en zes blushelikopters werden ingezet. De brand, die vermoedelijk is aangestoken, begon in een naaldbomenbos bij Rafina, ongeveer 30 kilometer ten oosten van Athene. Als gevolg van de harde wind en de droogte breidde het vuur zich snel uit. Zeker dertig vakantiewoningen zijn in vlammen opgegaan, meldde de Griekse televisie. Op veel plaatsen viel de stroom uit omdat de vlammen elektriciteitsleidingen hebben beschadigd. De luchthaven van Athene, die ongeveer tien kilometer van de brand ligt, sloot de westelijke start- en landingsbaan.

In de eerste helft van dit jaar is de groei in het luchtvrachtverkeer flink afgenomen. De groei zakte naar 3,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen expandeerde het luchtvrachtverkeer nog met 13,2 procent. Deze cijfers geven aan dat ,,de buitengewoon hoge brandstofprijzen de internationale handel dempen'', zo verklaarde Giovanni Bisignani, directeur van de internationale luchtvaartorganisatie IATA donderdag. De luchtvracht kampte zowel in februari als in mei met een krimp. Het passagiersvervoer nam toe met 8,8 procent in vergelijking met de eerste zes maanden van vorig jaar. De groei was met 15 procent het sterkst in het Midden-Oosten. Ook in Latijns-Amerika (13,1 procent), Noord-Amerika (11,1 procent) en Afrika (11,6 procent) werden meer passagiers vervoerd. In Europa bleef de groei van het passagiersverkeer beperkt tot 6,3 procent.

Het gerenommeerde Leopold-Museum in Wenen heeft iets bijzonders bedacht om de aandacht te vestigen op de expositie 'De naakte waarheid'. Bezoekers die vandaag naakt of in badkleding naar het museum komen, mogen gratis naar binnen. Op de expositie zijn tot 22 augustus werken te zien die in het verleden tot een schandaal hebben geleid omdat zij thema's verbeeldden die in het begin van de 20e eeuw taboe waren, zoals zwangerschap. seksualiteit, homoseksualiteit, de strijd tussen de seksen en puberteit. Het gaat om werken van onder anderen Gustav Klimt, Egon Schiele en Oskar Kokoschka.

Jürgen Schrempp, de hoogste baas van autobouwer DaimlerChrysler, voor het eind van dit jaar op. Schrempp maakte dat donderdag bekend tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers van de Duits-Amerikaanse autobouwer. Die cijfers waren overigens beter dan verwacht. DaimlerChrysler meldde een nettowinst van 737 miljoen euro, een stijging van 28 procent. Schrempp, die tien jaar aan het roer heeft gestaan, wordt tot het eind van het jaar doorbetaald. Zijn contract loopt nog tot en met 2008, maar hij zal volgens de Financial Times Deutschland geen aanspraak maken op de vergoedingen die in dat contract zijn opgenomen. De resultaten van de fabrikant van onder meer Mercedes, Smart en Chrysler staan al geruime tijd onder druk. Ook heeft Schrempp, onder wiens leiding het concern werd uitgebouwd tot een wereldspeler, lange tijd kritiek gehad vanwege de geldverslindende fusie met Chrysler en het peperdure partnerschap met Mitsubishi Motors. Dieter Zetsche, de nieuwe nummer 1 van het concern, is degene geweest die bij Chrysler het tij weer ten goede heeft weten te keren. Beleggers reageerden opgetogen op het aangekondigde vertrek. Op de beurs in Frankfurt steeg de koers van het autoconcern met 8,3 procent.

Het vierjaarlijkse wereldkampioenschap voetbal is voor wereldvoetbalbond FIFA een goudmijn. De overkoepelende organisatie kan tot en met het eindtoernooi in Zuid-Afrika in 2010 rekenen op een bedrag van 3 miljard euro aan inkomsten uit marketing. Dat heeft de secretaris-generaal van de FIFA, Urs Linsi, tijdens een voetbalcongres in München bekendgemaakt. Sinds het WK in Frankrijk in 1998 zijn de WK-inkomsten uit commercie vertienvoudigd, liet de FIFA-topman weten. Van de zes hoofdsponsors die vanaf 2007 het WK mogen koppelen aan hun eigen producten, hebben Adidas, Sony en Hyundai zich al tot 2014 aan de FIFA verbonden.

Na jarenlange onderhandelingen hebben de Europese Unie en Marokko donderdag een visserijakkoord gesloten, waarbij vissers uit de EU - meestal Spanjaarden - mogen vissen in de territoriale wateren van Marokko. Sinds 1999 was dat niet meer mogelijk omdat partijen het niet eens konden worden over een verlenging van een oude regeling. De Marokkanen eisten meer geld. In het akkoord krijgen ze in vier jaar tijd 144 miljoen euro. De noodlijdende visserijsector in Spanje, die kreunt onder de vangstbeperkingen, heeft dankzij het akkoord weer wat lucht.

Johnny Herbert is met onmiddellijke ingang als marketing manager in dienst getreden van de formule-1-stal Jordan. De 41-jarige Brit gaat zich bij de renstal bezighouden met de commerciële activiteiten van de piloten, mediazaken en sponsors. Herbert reed elf jaar in de Formule 1. In totaal kwam hij uit in 161 Grote Prijzen voor onder meer Benetton, Sauber en Jaguar. Hij won drie Grand Prix'. De Brit was ook een keer de sterkste in de 24 uur van Le Mans (1991).

De vzw 'Solidarité Ghislenghien' heeft zopas een schenking van een miljoen euro ontvangen van gasnetwerkbeheerder Fluxys. Dat geld zal verdeeld worden onder de slachtoffers van de ramp in Gellingen van 30 juli 2004, zo meldt Pierre Papleux, voorzitter van de vereniging. De vzw heeft al regelingen getroffen om 462.000 euro van de gift onmiddellijk uit te delen aan 192 personen. Het gaat om mensen die gewond raakten bij de ramp of om familieleden van slachtoffers. Bij de explosie van een gasleiding in de industriezone van Gellingen vielen op 30 juli 2004 24 doden en 132 gewonden.

Waarom is Nederland gek van Jupiler?

Jupiler wint in Nederland van dag op dag aan populariteit. Dat is opmerkelijk, want er wordt voor het Inbev-bier geen enkele vorm van reclame gevoerd. Op het hoofdkwartier in Leuven wordt gesuggereerd dat het streven naar kwaliteit wellicht als oorzaak moet aangegeven worden.

"Het Belgische biermerk Jupiler is bezig met een opmerkelijke opmars in Nederland," meldt het magazine Zibb. "Zonder enige vorm van reclame stijgt de populariteit van het bier."

Zibb merkt op dat ook moedermaatschappij Interbrew geen duidelijke verklaring heeft voor de bijval die Jupiler in Nederland geniet. Volgens de Leuvense brouwer zou het echter te maken kunnen hebben met een sterke wens naar kwaliteit bij de consument.

"Jupiler is een krachtig merk," luidt het. "Het komt uit België en dat wekt vertrouwen bij de klant." Verder wordt er opgemerkt dat het bier er bovendien ook anders uit ziet. "In de horeca hebben de glazen ribbels aan de onderkant. Dat maakt ze moeilijk stapelbaar, maar het ziet er wel bijzonder uit. En de flesjes hebben een slanke vorm, wat ze onderscheidt van de rest."

Interbrew merkt verder op dat een goede, gezellige kroeg het best past bij het imago van Jupiler past. "Maar men ziet Jupiler ook steeds vaker in eetcafé's en sportkantines," wordt er opgemerkt. "Dat laatste is waarschijnlijk te danken aan de sponsoring van de Rode Duivels, het nationale voetbalelftal van België."

Daarnaast stelt Interbrew dat premiumbieren in het algemeen steeds meer gewild zijn. "De brouwerij merkt dit ook bij haar andere merken zoals Dommelsch, Hertog Jan en Hoegaarden," aldus nog Zibb. "Hoewel Jupiler in de horeca vooral als eerste merk op de tap bedoeld is, ziet men de jongste jaren steeds vaker dat het ook als tweede merk ingezet wordt."

Thursday, July 28, 2005

Werkloosheid door opschorten shuttle-programma?



Het opnieuw opschorten van het space shuttle-programma heeft niet alleen vervelende gevolgen voor de NASA en de toekomst van het International Space Station, maar er dreigen ook op de grond talloze jobs verloren te gaan, vooral bij de toeleveranciers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Vooral in de Michoud Assembly Facility in de omgeving van New Orleans wordt met angstige blik het verder verloop van de Discovery-missie gevolgd. In die fabriek wordt immers het isolatiemateriaal van het ruimteveer geproduceerd.

Michoud is een regio met heel wat economische problemen en de opdrachten van de NASA zijn dan ook heel belangrijk voor het gebied. De Michoud Assembly Facility stelt 2.000 mensen tewerk. "De problemen met het ruimteveer Discovery zorgen dan ook voor heel bezorgde blikken in de fabriek," stipt The Houston Chronicle aan.

Na de ramp met het ruimteveer Challenger in 1986 gingen er bij Michoud honderden jobs verloren. Dat scenario herhaalde zich in 2003, toen Columbia bij zijn terugkeer in de dampkring uit elkaar spatte. Toen werden 65 werknemers ontslagen.

Als gevolg van de ramp werden de werkprocedures bij het bedrijf grondig aangepast. In Michoud wordt nu gehoopt dat met enkele nieuwe aanpassingen de huidige problemen met Discovery kunnen verholpen worden. "Aan de kwaliteit van de brandstoftank wordt er niet getwijfeld," aldus nog de Texaanse krant.

Yahoo met Boeing in de lucht

Zoekmachine Yahoo heeft met Boeing een contract gesloten voor het aanbieden van internet aan passagiers. Daarbij krijgt ook Boeing een gedeelte van de opbrengsten van de betaalde zoekresultaten.

Passagiers zullen op Boeing-toestellen een internet-verbinding krijgen met een door Boeing en Yahoo gedeelde homepage. Op die pagina staat ook een Yahoo-zoekmachine ter beschikking, waarbij de vliegtuigbouwer een gedeelte van de inkomsten van de betaalde zoekresultaten krijgt.

De samenwerking zal later dit jaar van start gaan. De internet-service wordt aangeleverd door Connexion, dat vliegtuigpassagiers de mogelijk biedt om tijdens de vlucht online te gaan, zowel wireless als via een ethernet-verbinding.

Op dit ogenblik wordt de service al gebruikt door maatschappijen als Lufthansa, All Nippon Airways, Japan Airlines, Singapore Airlines en China Airlines. Verder zou Connexion ook onderhandelen met Austrian Airlines, Korean Air, El Al Israeli Airlines, Asiana en Etihad.

Tieners zoeken nieuws online

Amerikaanse tieners hebben het internet duidelijk meer omarmd dan de volwassen internauten. Dat blijkt uit een studie van het Pew Internet & American Life Project. Bijna negen op tien Amerikaanse tieners is immers online actief, tegenover nog geen zeven op tien volwassenen.

"Bij tieners tussen twaalf en zeventien gebruikt 87 procent het internet," stipt het magazine Mediapost aan. "Bij volwassenen blijft dat beperkt tot 66 procent." Daarbij blijkt dat 76 procent van de Amerikaanse tieners ook hun nieuws online vergaren, terwijl 81 procent online games spelen.

Mediapost stelt dat dit opvallende evoluties zijn tegenover vijf jaar geleden, toen amper 38 procent van de tieners voor nieuws online ging, terwijl slechts 52 procent op internet games speelde.

Tieners zijn ook fanatiek bezig met text messaging. Uit het onderzoek bleek immers dat 45 procent van de jongeren een gsm-toestel had en dat 33 procent daarmee boodschappen verstuurde.

Ook instant messaging is bij Amerikaanse tieners bijzonder populair. "Drie kwart zegt elke dag gebruik te maken van instant messaging," aldus Pew. "Bij volwassenen is dat 42 procent. Voor bijna één kwart van de tieners (24 procent) vormen IM-programma's zelfs hun belangrijkste vorm van communiceren. Alleen de vaste telefoon (52 procent) blijkt nog meer in gebruik te zijn."

Bovendien heeft 56 procent van de tieners die actief zijn met instant messaging, een eigen IM-profiel gecreëerd dat door anderen kan gezien worden.

Grootste zomerhit voor Percy Faith

De grootste zomerhit van de muziekgeschiedenis is de titelsong van de film 'A Summer Place', uitgevoerd door het orkest van bandleader Percy Faith. Dat blijkt uit de statistieken van het muziekblad Billboard. Het nummer is meteen ook het meest succesvolle instrumentale nummer uit de geschiedenis van het Amerikaanse magazine.

Percy Faith kwam in januari 1960 met 'A Summer Place' in de Billboard-top honderd. Eind februari kwam het nummer op nummer één en zou daar negen weken blijven. Het nummer was de titelsong van de gelijknamige film van Max Steiner. Op nummer twee staat het onvermijdelijke 'Summer in the City' van The Lovin' Spoonful, wereldberoemd om de straatgeluiden waarmee het nummer begint. De song werd geschreven door Mark Sebastian, broer van Spoonful-voorman John Sebastion. Het nummer stond in 1966 drie weken op nummer één.

Shaggy bekleedt in de Billboard-rangschikking de derde plaats met 'In the Summertime', een remake van de overbekende nummer van Mungo Jerry. Voor Shaggy was het oorspronkelijk slecht de b-kant van 'Boombastic', zijn eerste Amerikaanse hit. Maar uiteindelijk begon die b-kant ook zijn eigen leven te leiden en dook in het midden van de zomer van 1995 in de Amerikaanse hitlijsten. Uiteindelijk zou het nummer een derde plaats bereiken.

Nummer vier is 'Summer Girls' van Lyte Funky Ones, een nummer dat in de zomer van 1999 op een derde plaats in de Billboard-top eindigde. De top-vijf wordt rond gemaakt door 'Hot Fun in the Summertime' van Sly & The Family Stone, de tweede grootste hit van de groep en uitgebracht net voor de groep een historisch optreden deed op het Woodstock-festival in augustus 1969. 'Hot Fun' bracht het tot een tweede plaats, waar het nummer zich twee weken kon handhaven.

De rest van de top tien bestaat uit 'Endless Summer Nights' van Richard Marx (1988), 'Summertime' van DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince (1991), 'In the Summertime' van Mungo Jerry (1970), 'The Boys of Summer' van Don Henley (1985) en 'Cruel Summer' van Ace of Base (1998).

Het gaat hier trouwens niet over echte zomerhits, maar wel over songs waarin in de titel de zomer wordt vermeld.

UPS wordt opnieuw Olympier

De pakjesvervoerder UPS keert terug als sponsor van de Olympische Spelen. Het nieuwe contract gaat van start in 2008, wanneer het evenement georganiseerd wordt in Peking. En dat is voor UPS een nieuwe groeimarkt.

Tijdens de jaren negentig was UPS één van de belangrijkste sponsors van de Olympische Spelen. Het concern hield er na de spelen van Sydney in 2000 echter mee op. UPS stelde toen dat het zijn merknaam wereldwijd had gevestigd. Daarmee leken de Olympische Spelen voor de vervoerder overbodig.

Maar de Olympische Spelen in Peking zijn een uitgelezen mogelijkheid om ook een stempel te zetten in China, waar de groeiende economie voor een bedrijf als UPS heel wat mogelijkheden biedt. UPS zou het organisatiecomité onder meer bijstaan met logistiek en vervoer. Verdere details over het contract werden niet bekend gemaakt.

UPS deed in 1988 zijn intrede op de Chinese markt. Vier jaar geleden begon het bedrijf uit Atlanta rechtstreekse vluchten tussen de Verenigde Staten en China.

Geen zorgen om Discovery

Het ruimteveer Discovery heeft bij de lancering gisteren geen cruciale schade opgelopen. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend gemaakt. Er hoeft dan ook geen extra bezorgdheid te heersen over een veilige terugkeer van Discovery naar de aarde.

"Brokstukken van de brandstoftanks hebben het ruimteveer blijkbaar niet geraakt," benadrukte vluchtleider John Shannon. "De resultaten van de eerste controles zien er bijzonder goed uit en we hoeven ons over Discovery geen zorgen te maken. Maar een definitief resultaat zal pas over drie dagen bekend kunnen gemaakt worden."

NASA-directeur Michael Griffin benadrukte dat men wellicht nooit honderd procent in staat zal zijn om eventuele schade door wegvliegende brokstukken tijdens de lancering, te vermijden. "We proberen het risico zodanig te beheersen dat het ruimteveer niet beschadigd kan worden."

Het optimisme van de NASA over de conditie van Discovery groeide aanzienlijk na het tuimelmaneuver dat shuttle-commandant Eileen Collins eerder vandaag uitvoerde in het zicht van de camera's van het International Space Station. Daarbij werd blijkbaar geen schade vastgesteld.

Griffin benadrukte dat de vlucht van Discovery een expirement was om de kwaliteit te testen van het isolatieschuim en de camera's om eventuele schade op te menten. "De camera's hebben hun werk gedaan, het isolatieschuim niet," concludeerde hij.

Indien Discovery zijn missie zonder problemen zou hebben kunnen uitvoeren, zou het ruimteveer Atlantis in september de volgende shuttle-vlucht ondernomen hebben. Maar ook die missie is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld. De NASA kon niet zeggen wanneer een volgende vlucht zou kunnen plaats hebben, maar sloot niet uit dat er dit jaar geen missies meer zullen komen.

Discovery heeft wel enkele kleine beschadigingen opgelopen, maar geen enkele daarvan zou volgens de NASA van ernstige aard zijn. Voorlopig zou ook geen herstelling in het heelal worden overwogen, maar ook daarover zou later uitsluitsel komen

Zeg niet te gauw...

Met een spectaculair maneuver heeft het ruimteveer Discovery zich deze middag aangemeerd bij het International Space Station (ISS). Discovery-bevelhebber Eileen Collins stuurde na een nooit eerder vertoonde ruimteflip het ruimteschip haarscherp af op het station.

Het maneuver was noodzakelijk om de ISS-bewoners Sergei Krikalev en John Phillips toe te laten gedetailleerde foto's te laten nemen van de onderkant van Discovery, zodat kan onderzocht worden of het ruimteveer eventuele gevaarlijke schade heeft opgelopen tijdens de lancering.

Discovery was amper tweehonderd meter onder het ruimtestation, toen Eileen Collins de neus van het toestel handmatig achterover liet hellen, zodat het veer langzaam over kop draaide. Vervolgens bracht ze het toestel weer in de juiste positie om aan de nadering van het ISS te beginnen. Discovery was meteen de eerste shuttle om contact te hebben met het ISS sinds Columbia twee en een half jaar geleden. Columbia zou enkele dagen later bij zijn terugkeer in de atmosfeer uit elkaar spatten.

Discovery heeft 150 ton voorraden bij voor het ruimtestation. Daarbij zit onder meer een nieuwe gyroscoop, als vervanging voor apparatuur die in maart defect raakte. Gyroscopen dienen om het station in positie te helpen houden. De shuttle neemt ook dertien ton afval mee naar de aarde. Die was in het ISS opgeslagen sinds de shuttle-vluchten waren opgeschort na het ongeval met het ruimteveer Columbia.

Krikalev en Phillips gebruikten bij het fotograferen van Discovery camera's met 400 en 800 millimeter lenzen. Honderd seconden lang konden ze tijdens het maneuver van Collins beelden nemen van het ruimteveer. De foto's zouden beelden moeten opleveren alsof een persoon vanop enkele centimeters de huid van Discovery zou kunnen controleren. Deze foto's zijn bijzonder belangrijk voor de NASA-onderzoekers om te bepalen welke schade er zou aangericht kunnen zijn.

Bern heeft zijn symbool terug

In het Zwitserse Ofenpass Nationaal Park, in het hooggebergte aan de grens met Italië en Oostenrijk, zou een bruine beer gesignaleerd zijn. Het is meer dan een eeuw geleden dat het dier daar in de omgeving nog is opgemerkt. Er wordt nog wel gezocht naar een definitief bewijs, maar het signalement door ooggetuigen wordt als geloofwaardig beschouwd.

Het laatste exemplaar in dit gebied werd ruim honderd jaar geleden doodgeschoten. "Lange tijd leefden er nog slechts restpopulaties van de bruine beer in Europa," merkt het persbureau ANP op. "De Europese bruine beer was bijna
uitgestorven. Sommige landen probeerden de bruine beer uit te roeien, soms voor de sport, maar ook uit angst of om het vee te beschermen."

In Italië bevindt zich sinds enkele decennia weer een groeiende populatie van bruine beren. De Zwitserse autoriteiten hebben eerder dit jaar in het zuidoosten van het land stukken grond vrijgemaakt om beren een vrije doorgang te geven. Ook in Oostenrijk zijn de laatste jaren veel maatregelen genomen om te voorkomen dat de beren onnodig worden doodgeschoten.

"Beren die voor problemen zorgen zullen in de toekomst niet meer worden doodgeschoten, maar verdoofd," aldus nog het persbureau. "Honing van bijenkorven wordt beschermd doormiddel van schrikdraad. Het verjagen van beren moet met rubberen kogels gebeuren.é

De maatregelen hebben ook tot doel om het leefgebied van de bruine beer in Europa weer uit te breiden. Als deze waarneming blijkt te kloppen, dan lijkt de aanpak dus succesvol te zijn. Zwitserse natuurbeschermers zijn hoopvol over de kans dat beren het in Zwitserland overleven. Sommige boeren en herders zijn kritischer. Zij zijn bang dat de roofdieren hun schapen en geiten zullen doden.

De beer is het symbool van de Zwitserse hoofdstad Bern. De stad werd naar het dier genoemd nadat de stichter van Bern tijdens de jacht een bruine beer had gedood.

Brandweerman meest sexy beroep

Brandweermannen hebben het meest sexy beroep ter wereld. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van Salary.com. Op de tweede plaats komt de stewardess. De grote bedrijfsleider (CEO) moet zich tevreden stellen met een eervolle derde plaats. Daaruit wordt besloten dat geld niet het belangrijkste is voor de uitstraling van een persoon.

Andere hoger gekwalificeerde beroepen volgen opmerkelijk verder in de rij. Zo blijken artsen pas op de negende plaats te komen, gevolgd door advocaten en dierenartsen. "Daaruit blijkt dat het salaris geen doorslaggevend element uitmaakt in het sex appeal van een persoon," aldus Salary.com. Maar de kracht van geld blijft belangrijk. "De CEO staat immers op een derde plaats," aldus Salary.com. "Misschien helpt het ook wel dat een gemiddelde Amerikaanse CEO gemiddeld 610.000 dollar per jaar verdient."

Andere jobs die de beoefenaar een sexy uitstraling geeft, worden ingenomen door journalisten en binnenhuis-ontwerpers. Zij eindigden ex-aequp op een vierde plaats. Tot de relatief begerenswaardige activiteiten horen verder tandartsen, piloten, matrozen, politiemensen, fysiotherapeuten, koks en kaderfuncties voor vrouwen.

Zakennieuws niet voor oude mannen

Economisch nieuws wordt niet alleen door oude mannen gelezen. Dat is de conclusie van het Amerikaanse Center for Media Research. Studies hebben immers uitgewezen dat het lezerspubliek veel gevarieerder is dan algemeen wordt verondersteld. Wel hebben die lezers meestal hogere studies gevolgd en hebben ze een meer dan gemiddeld gezinsinkomen.

"In de Verenigde Staten raadpleegt 26,2 procent van de bevolking geregeld de economische secties van de kranten," stelt een recent rapport van The Media Audit. "Het publiek blijft voornamelijk echter wel bestaan uit een opgeleide lezersgroep met een economische belangstelling."

Het Center for Media Research stelt dat het lezerspubliek van de economische secties van de kranten vroeger misschien hoofdzakelijk uit oudere mannen bestond, maar vandaag is dat volgens de onderzoekers zeker niet meer het geval. "De lezersgroep bestaat voor 57,7 procent uit mannen en 42,3 procent uit vrouwen," merken ze op. Bovendien blijkt 58 procent van het publiek te bestaan uit lezers tussen 18 en 54 jaar.

Wel had 48 procent van de lezers één of meerdere diploma's. Bij de globale bevolking ligt dat cijfer op 35,2 procent. Bovendien heeft de meerderheid van de lezers (54 procent) een jaarlijks gezinsinkomen van minstens 50.000 dollar.

Rusland wil toerisme stimuleren

De Russische toeristische industrie zal in 2005 een grotere omzet halen, maar anderzijds wordt verwacht dat het aantal buitenlandse bezoekers zal dalen ten opzichte van vorig jaar. Dat zou vooral te wijten zijn aan de langdurige visa-procedures, een gebrekkige promotiecampagne in het buitenland en infrastructuurproblemen.

"Wij streven naar een visa-procedure die parrallel loopt met de andere landen," vertelde Vladimir Strzhalkovsky, directeur van het Russische Toeristisch Bureau (RTB). "Elke versoepeling van die adminstratieve vereisten doet het aantal toeristen stijgen." De daling wordt volgens de RTB-directeur echter ook veroorzaakt door nieuwe visa-overeenkomsten met Polen, dat normaal een belangrijke bron van toeristische inkomsten is voor Rusland. "Maar ook het feit dat er minder bezoekers komen uit de GOS-landen. Die gebruikten een toeristische uitstap dikwijls als een dekmantel om te migreren en in Rusland werk te zoeken."

Strzhalkovsky merkte echter ook op dat meer toeristen een bezoek brengen aan individuele regio's. Moskou en Sint-Petersburg zijn daarbij uiteraard de absolute topbestemmingen. Vorig jaar bezochten 2,92 miljoen buitenlanders de Russische hoofdstad, 17 procent meer dan het jaar voordien.

Ook Smolensk, Vladimir en Tula kenden een stijging van het aantal buitenlandse bezoekers. "In die regio's werd nieuwe infrastructuur ontwikkeld en werden in snel tempo kleine, comfortabele hotels gebouwd die zo populair zijn bij de toeristen," stipte Strzhalkovsky nog aan. "Binnen eenzelfde categorie geven zij immers gemakkelijk de voorkeur aan kleinere hotels boven grotere complexen."

Strzhalkovsky stelde dat in de toekomst ook Krasnodar een belangrijke toeristische bestemming zou kunnen worden, op voorwaarde dat het gebied zijn ontwikkeling bestendigt. "Er werd een enorme vooruitgang geboekt," stipte hij aan. "Tot voor kort bood het gebied alleen overnachtingsmogelijkheden aan, maar viel er verder weinig te beleven. Nu wordt er echter duidelijk werk gemaakt van een entertainment-industrie. Krasnodar ontving het voorbije jaar dan ook 25 procent meer toeristen, want het wordt bij de Russen een steeds populairder vakantiegebied."

Maar de Russische toerist gaat volgens Strzhalkovsky nog steeds het liefst naar een buitenlandse bestemming. "De prijzen voor buitenlandse reizen stijgen met 8 tot 9 procent per jaar, maar in het binnenland wordt men geconfronteerd met een stijging van 20 tot 25 procent," benadrukte hij. "Zowel verplaatsingen als overnachtingsmogelijkheden en excursies zijn in Rusland duurder geworden."

Strzhalkovsky wil er op aansturen dat Rusland zich zou richten op een evenementen-toerisme, door zoveel mogelijk mensen te lokken naar festivals, concerten en kampioenschappen. "De vooruitzichten zijn heel positief," meende hij. "Vanaf volgend jaar zal er een kalender worden gepubliceerd van evenementen in Russische steden. Dat zal vooral voor kleinere steden een voordeel zijn."

De Russische toeristische sector is van oordeel dat ook actieve vakanties moeten gepromoot worden. "Een groeiend aantal kleine bedrijven in de verschillende regio's bieden natuurvakanties aan met rafting, fietsen, motortrips en allerlei andere activiteiten," stipte Irina Tyurina, woordvoerster van de Russische toeristische industrie, aan. "Voordien was dit soort toerisme onrendabel, maar nu zijn de winsten groot genoeg om dit soort activiteiten te stimuleren."

Om het toerisme te stimuleren, zal Rusland in de toekomst ook deelnemen aan achttien internationale toeristische beurzen, waaronder Londen, Berlijn en Madrid. "Maar daarvoor zullen we over een groter budget moeten kunnen beschikken," aldus nog Strzhalkovsky.

Economie in de media

Fastfoodketen McDonald's heeft Shrek voor de neus van zijn rivaal Burger King weggekaapt. Het ietwat lelijke, maar zachtmoedige monster uit de animatiefilms van DreamWorks moet de positie van McDonald's op de kindermarkt verstevigen.
Het Amerikaanse concern sloot woensdag een overeenkomst met DreamWorks voor vier films. Daardoor kan goede sier worden gemaakt met de Shrek-figuren in bijvoorbeeld Happy Meals. Ook zijn andere promotionele activiteiten mogelijk. Bij de eerste twee Shrek-films bezat Burger King die rechten. McDonald's heeft ook nog een verbintenis met Walt Disney. Die loopt eind volgend jaar af. DreamWorks liet woensdag weten dat Ronald McDonald, de kindervriend van zijn nieuwe partner, geen rol zal krijgen in animatiefilms.

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA stelt verdere vluchten met de Space Shuttle uit totdat er een oplossing is gevonden voor de problemen met het hitteschild. Dat heeft de leiding van NASA bekendgemaakt. Een afgebroken stuk van het hitteschild leidde in 2003 tot de ramp met de Columbia en bij de lancering dinsdag van de Discovery brak opnieuw een tegel uit het hittewerend schild. Van direct gevaar voor de bemanning van de Discovery is geen sprake, maar er zullen geen nieuwe vluchten worden uitgevoerd totdat de problemen met het hitteschild zijn opgelost, aldus Bill Parsons, de directeur van het Space Shuttle programma. Parsons stelde dat het isolatiemateriaal onverwacht is losgekomen van de enorme oranje tank. Die was nochtans herdacht en aangepast na het ongeluk met de Columbia. Parsons beklemtoonde dat de shuttle zelf niet is geraakt door het grote stuk piepschuim. Over wat er is gebeurd aan de onderkant van de shuttle, in het bijzonder in de buurt van het luik aan de wielkast van het neuswiel, is nog onvoldoende duidelijkheid, zei voorzitter Wayne Hale van het missiemanagementteam. Beslissingen omtrent eventuele reparaties of andere maatregelen komen er later deze week, aldus Hale die beklemtoonde dat het ruimteschip in goede staat lijkt.

Martha Stewart, de Amerikaanse lifestylegoeroe die vorig najaar in de gevangenis belandde, heeft haar zakelijke beslommeringen nog niet op orde. Haar onderneming Martha Stewart Living Omnimedia meldde woensdag dat in het tweede kwartaal een verlies is geleden van 33,5 miljoen dollar. Het verlies is vooral een gevolg van de tv-comeback die Martha Stewart later dit jaar wil maken. Vooralsnog zijn er twee shows in voorbereiding. Stewart zelf heeft nog huisarrest. Vorig jaar schreef haar bedrijf in het tweede kwartaal al een verlies van 17,8 miljoen dollar. Dat had toen te maken met de negatieve publiciteit rondom de veroordeling van Stewart wegens belemmering van de rechtsgang en het afleggen van valse verklaringen over een dubieuze aandelentransactie. Inmiddels hebben adverteerders er vertrouwen in dat het goed komt met haar imago. De bladen Martha Stewart Living en Everyday Food zagen het aantal advertentiepagina's het afgelopen kwartaal sterk stijgen.

De Amerikaanse bierbrouwer Anheuser-Busch, bekend van het merk Budweiser, heeft in het tweede kwartaal de winst met bijna 10 procent zien dalen. Het concern waarschuwde woensdag dat de winst over geheel 2005 onder die van vorig jaar zal uitkomen. De winstdaling is veroorzaakt door hogere kosten en door druk op de volumes, liet bestuursvoorzitter Patrick Stokes weten. Vooral in de Verenigde Staten, waar Heineken ook een behoorlijke marktpositie heeft, staat de bierconsumptie onder druk. De verkoop van Anheuser aan groothandels daalde het afgelopen kwartaal met 3,7 procent. De totale omzet bleef nagenoeg gelijk op 4,02 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 607 miljoen dollar. Vorig jaar kwam het nettoresultaat in het tweede kwartaal uit op 674 miljoen dollar.

Het Louvre in Parijs krijgt een eigen ruimte voor islamitische kunst. Het gaat om de eerste grote uitbreiding van het museum sinds de opening van de glazen piramide in 1989. Het startkapitaal voor de nieuwbouw is geschonken door de Saudische prins en investeerder Bin Talal. Hij gaf zeventien miljoen euro, de grootste donatie ooit aan het nationale museum in het centrum van de Franse hoofdstad. De vleugel gaat de collectie islamitische kunst van het Louvre huisvesten, die met 10.000 objecten een van de grootste ter wereld is. De permanente tentoonstelling moet bijdragen aan een beter begrip voor de islam in de westerse wereld, aldus de prins uit het geboorteland van al-Qaeda-leider Osama bin Laden. Het nieuwe gebouw doet denken aan een zwevende regenboogkleurige wolk, stelde een van de architecten woensdag bij de presentatie van het ontwerp. De prins sprak over een vliegend tapijt. Het project moet in 2009 zijn voltooid.

De Turkse premier Erdogan weigert Cyprus te erkennen, zolang er geen vredesakkoord is tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland. De Turkse premier heeft dat gezegd op bezoek bij de Britse premier Blair, die dit najaar de regeringsleiders van de EU-landen voorzit. Turkije tekent wellicht deze week wel een douaneakkoord met tien EU-landen, waaronder Cyprus. Het stelt daarbij echter zeer nadrukkelijk dat dat geen erkenning van Cyprus inhoudt. De desnoods impliciete erkenning van Cyprus is een vanvoorwaarden van de EU om met Turkije te praten over EU-lidmaatschap. De Britse premer Blair gaf Erdogan woensdag echter groot gelijk, tijdens een gezamenlijke persconferentie: "Het douaneprotocol houdt geen formele erkenning in," zei Blair. De opmerkingen in Londen leidden tot een zeer boze reactie van de Cypriotische regering. Die noemde het ondenkbaar dat Turkije lid zou worden van de EU zonder dat het een ander EU-land als Cyprus erkent. Cyprus overweegt desnoods een veto uit te spreken, als de EU-landen dit najaar wordt gevraagd unaniem akkoord te gaan met onderhandelingen.

Een olieplatform aan de westkust van India is woensdag volledig verwoest door een grote brand. Zeker drie mensen op het booreiland zijn omgekomen, 45 mensen worden vermist. Dat heeft de Indiase minister Aiyar voor Olie gemeld. Volgens de minister werkten bijna vierhonderd mensen op het booreiland in de Arabische Zee, 160 kilometer ten westen van Bombay. Aiyar zei dat veel mensen op het platform aan de vuurzee zijn ontsnapt door in de zee te springen. De Indiase kustwacht heeft gemeld dat zeker 270 mensen uit het water zijn gevist door reddingsteams. Over de oorzaak van de brand is nog weinig bekend. Volgens onbevestigde berichten is het booreiland met een ander platform gebotst. Op het platform, dat in handen is van de Indiase staat, worden per dag circa 100.000 vaten olie geproduceerd.

Na belangrijke Duitse bedrijven als Volkswagen, Commerzbank en Infineon is nu ook autofabrikant BMW in opspraak geraakt wegens een corruptieschandaal. Een manager van BMW is gearresteerd omdat hij voor 100.000 dollar aan steekpenningen zou hebben aangenomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie in München woensdag bekendgemaakt. Het OM verdenkt de 54-jarige man ervan in ruil voor het smeergeld een toeleveringsbedrijf van BMW nabij de stad Zwickau te hebben voorgetrokken bij het toewijzen van lucratieve opdrachten. De Duitse autoriteiten hebben ook een leidinggevende van dit bedrijf opgepakt. Beide mannen worden woensdag aan de rechter voorgeleid. Het OM benadrukte dat het hoogstwaarschijnlijk om een losstaand geval gaat en niet om een omvangrijke affaire. BMW zou zich behulpzaam hebben opgesteld. De autoriteiten hebben in het kader van het onderzoek ook invallen gedaan in diverse woningen en kantoren. De zaak zou hebben gespeeld tussen 2000 en 2002.

Uitzendconcern Randstad hoopt overnames te kunnen doen in Japan en India. Dat heeft bestuursvoorzitter Ben Noteboom gezegd op de persconferentie, waar de halfjaarcijfers werden toegelicht. Japan is de op twee na grootste uitzendmarkt ter wereld, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Randstad is al langer bezig daar voet aan de grond te krijgen met een overname. "In Japan kijken we naar een onderneming met een omzet van 100 tot 300 miljoen euro. De overnameprijs hangt af van de winstgevendheid," aldus CFO Robert-Jan van de Kraats. Randstad heeft ongeveer 500 miljoen euro in kas voor overnames. In China, een nog veel minder ontwikkelde uitzendmarkt, wordt in augustus dit jaar de eerste vestiging van Randstad geopend. Hier was een overname niet aan de orde vanwege de inmenging van de Chinese overheid.

De verkoop van draagbare navigatiesystemen is niet meer bij te houden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van analysebureau Gfk. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar gingen er in ons land 32.000 gps-systemen over de toonbank, een jaar eerder waren er dat amper 1.400. De gemiddelde prijs van een gps-systeem ligt tussen 500 en 800 euro. Vooral de draagbare systemen zijn erg in trek. Routeplanners zijn tegenwoordig dan ook in allerlei soorten en prijscategorieën te verkrijgen. Zelfs supermarkten bieden ze tegen lage prijs aan. Door de populariteit van gps daalt de verkoop van de traditionele wegenkaarten. Volgens Geocart, een van de grootste uitgevers, loopt de verkoop met zo'n 20 procent terug. "Vooral kaarten van grote steden als Brussel en Antwerpen zijn minder populair," zegt Joep van Hoof.

De Nederlandse spelletjesfabrikant Jumbo heeft nieuwe eigenaren. Het management van Koninklijke Hausemann & Hötte, zoals het bedrijf formeel heet, en investeringsmaatschappij Berk Partners hebben het bedrijf gekocht van ABN Amro Capital. Dat maakten de kopers woensdag bekend. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Jumbo, bekend van het rode olifantje en gezelsschapsspellen als Stratego, Mens Erger Je Niet en Pim Pam Pet, heeft een moeilijk boekjaar achter de rug. Er werd begin 2004 een reorganisatie ingezet om het bedrijf weer winstgevend te krijgen. Daarbij werd 40 procent van de functies geschrapt. Tegelijkertijd werd er geld gestoken in productontwikkeling. De strategie werd verlegd van het maken van spellen naar het ontwikkelen en uitgeven van spelletjes. Een fabriek in Wognum (ten noorden van Amsterdam) zal op termijn worden verkocht.

De Belgische economie is in het tweede kwartaal, van april tot einde juni, met 0,3% gegroeid tegenover de eerste drie maanden dit jaar. Toen was er nog een nulgroei en dus is er sprake van een licht herstel. Dat stelt de Nationale Bank, woensdag in een zogenoemde flash-raming. Maar tegenover dezelfde periode vorig jaar is de groei wel verzwakt. Terwijl er in het eerste kwartaal van dit jaar nog een jaargroei was van 1,8 procent, is dat nu gedaald tot 1,4 procent. Dat is ook het laagste groeicijfer sinds midden 2003. Voor de samenstelling van het groeicijfer -consumptie versus export- is het wachten tot de meer uitgebreide cijfers van de Nationale Bank.

Mensen die hun schulden niet correct afbetalen zijn vaak alleenstaand of hebben een job. Dat blijkt uit een studie die Intrum Justitia - een internationale speler in debiteurenbeheer - uitvoerde bij 2.500 Belgische wanbetalers. De meesten verklaren effectief financiële problemen te hebben, amper 3,5 procent is van slechte wil. Meer dan de helft (53 procent) van alle slechte betalers heeft een job. De belangrijkste leeftijdscategorie zijn mensen tussen de 26 en 45 jaar (62 procent), van wie een derde alleenstaand zonder kinderen. Een job hebben is geen garantie om alle gemaakte kosten te kunnen dragen: van de jongeren onder de 25 jaar heeft 51 procent van de wanbetalers een baan en verklaart 38,4 procent financiële problemen te hebben. De problemen nemen zelfs nog toe bij het ouder worden. In de categorie tot 45 jaar heeft 55 procent een baan en 39,5 procent financiële problemen. In deze categorie blijkt ook echtscheiding in 5 procent van de gevallen de oorzaak van geldzorgen. In de leeftijdscategorie tot 65 jaar heeft 66 procent financiële problemen, terwijl toch de helft onder hen werkt. Hier blijken ziekte en de daarbijhorende hoge facturen, vaak de oorzaak van problemen. Bij de 65-plussers verwijst men naar een te laag pensioen of ziekte om de problemen met afbetaling te verklaren.