Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2005

Grootste zomerhit voor Percy Faith

De grootste zomerhit van de muziekgeschiedenis is de titelsong van de film 'A Summer Place', uitgevoerd door het orkest van bandleader Percy Faith. Dat blijkt uit de statistieken van het muziekblad Billboard. Het nummer is meteen ook het meest succesvolle instrumentale nummer uit de geschiedenis van het Amerikaanse magazine.

Percy Faith kwam in januari 1960 met 'A Summer Place' in de Billboard-top honderd. Eind februari kwam het nummer op nummer één en zou daar negen weken blijven. Het nummer was de titelsong van de gelijknamige film van Max Steiner. Op nummer twee staat het onvermijdelijke 'Summer in the City' van The Lovin' Spoonful, wereldberoemd om de straatgeluiden waarmee het nummer begint. De song werd geschreven door Mark Sebastian, broer van Spoonful-voorman John Sebastion. Het nummer stond in 1966 drie weken op nummer één.

Shaggy bekleedt in de Billboard-rangschikking de derde plaats met 'In the Summertime', een remake van de overbekende nummer van Mungo Jerry. Voor Shaggy was het oorspronkelijk slecht de b-kant van 'Boombastic', zijn eerste Amerikaanse hit. Maar uiteindelijk begon die b-kant ook zijn eigen leven te leiden en dook in het midden van de zomer van 1995 in de Amerikaanse hitlijsten. Uiteindelijk zou het nummer een derde plaats bereiken.

Nummer vier is 'Summer Girls' van Lyte Funky Ones, een nummer dat in de zomer van 1999 op een derde plaats in de Billboard-top eindigde. De top-vijf wordt rond gemaakt door 'Hot Fun in the Summertime' van Sly & The Family Stone, de tweede grootste hit van de groep en uitgebracht net voor de groep een historisch optreden deed op het Woodstock-festival in augustus 1969. 'Hot Fun' bracht het tot een tweede plaats, waar het nummer zich twee weken kon handhaven.

De rest van de top tien bestaat uit 'Endless Summer Nights' van Richard Marx (1988), 'Summertime' van DJ Jazzy Jeff & the Fresh Prince (1991), 'In the Summertime' van Mungo Jerry (1970), 'The Boys of Summer' van Don Henley (1985) en 'Cruel Summer' van Ace of Base (1998).

Het gaat hier trouwens niet over echte zomerhits, maar wel over songs waarin in de titel de zomer wordt vermeld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home