Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 28, 2005

Bern heeft zijn symbool terug

In het Zwitserse Ofenpass Nationaal Park, in het hooggebergte aan de grens met Italië en Oostenrijk, zou een bruine beer gesignaleerd zijn. Het is meer dan een eeuw geleden dat het dier daar in de omgeving nog is opgemerkt. Er wordt nog wel gezocht naar een definitief bewijs, maar het signalement door ooggetuigen wordt als geloofwaardig beschouwd.

Het laatste exemplaar in dit gebied werd ruim honderd jaar geleden doodgeschoten. "Lange tijd leefden er nog slechts restpopulaties van de bruine beer in Europa," merkt het persbureau ANP op. "De Europese bruine beer was bijna
uitgestorven. Sommige landen probeerden de bruine beer uit te roeien, soms voor de sport, maar ook uit angst of om het vee te beschermen."

In Italië bevindt zich sinds enkele decennia weer een groeiende populatie van bruine beren. De Zwitserse autoriteiten hebben eerder dit jaar in het zuidoosten van het land stukken grond vrijgemaakt om beren een vrije doorgang te geven. Ook in Oostenrijk zijn de laatste jaren veel maatregelen genomen om te voorkomen dat de beren onnodig worden doodgeschoten.

"Beren die voor problemen zorgen zullen in de toekomst niet meer worden doodgeschoten, maar verdoofd," aldus nog het persbureau. "Honing van bijenkorven wordt beschermd doormiddel van schrikdraad. Het verjagen van beren moet met rubberen kogels gebeuren.é

De maatregelen hebben ook tot doel om het leefgebied van de bruine beer in Europa weer uit te breiden. Als deze waarneming blijkt te kloppen, dan lijkt de aanpak dus succesvol te zijn. Zwitserse natuurbeschermers zijn hoopvol over de kans dat beren het in Zwitserland overleven. Sommige boeren en herders zijn kritischer. Zij zijn bang dat de roofdieren hun schapen en geiten zullen doden.

De beer is het symbool van de Zwitserse hoofdstad Bern. De stad werd naar het dier genoemd nadat de stichter van Bern tijdens de jacht een bruine beer had gedood.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home