Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Porsche pakt uit met vierde model

Over vier jaar wil Porsche een nieuwe vierdeurs-coupé op de markt brengen. Daarmee wil het Duitse merk zijn afhankelijkheid van de markt van de sportwagens beperken. Porsche zal ruim één miljard euro investeren in de ontwikkeling van het nieuwe model.

De nieuwe Panamera-coupé zal het vierde model worden in het huidige Porsche-gamma, dat nu bestaat uit de 911, de Boxster en de Cayenne. De Panamera moet de strijd aangaan tegen Mercedes, Maseratie, Aston Martin en Bentley.

De Panamera wordt gezien als de opvolger van de 928, waarvan de productie inmiddels is gestopt. De auto moet plaats bieden aan vier volwassenen en baggage. De constructeur wil jaarlijks wereldwijd 20.000 exemplaren van de Panamera verkopen en hoopt op een meer constante vraag dan voor de 911 en de Boxster.

De verkoop van kleinere sportwagens kent immers meestal een cyclisch verloop en kent verzwakkingen in periodes van economische onzekerheid. Het succes van de Cayenne heeft de Porsche-top wellicht doen besluiten dat een constante vraag nodig is om de productie van een model rendabel te maken.

"We hebben er inderdaad lang over gedaan om een beslissing te nemen," gaf Porsche-topman Wendelin Wiedeking toe aan de Britse omroep BBC. "Maar nu weten we dat de Panamera perfect past in het gamma van Porsche, dat nu alle types van sportwagens kan aanbieden."

De BBC merkt op dat Porsche dikwijls bewierookt wordt als de meest winstgevende autoconstructeur. "Het bedrijf is dan ook heel waakzaam om geen beslissingen te nemen die een negatieve invloed zouden kunnen hebben op de merknaam of de winstmarges."

Deze voorzichtigheid heeft het Duitse bedrijf echter geen windeieren gelegd en de constructeur zag het voorbije jaar dan ook zijn verkoop stijgen, ondanks een dalende vraag op de globale automarkt. Die groei werd aangejaagd door de verkoop van de vernieuwde 911, terwijl de Cayenne de beststeller van het Duitse bedrijf blijft.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home