Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Amerika wil verder gaan dan Kyoto

De Verenigde Staten, Australië, China, India en Zuid-Korea werken aan een regionaal pact om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan door de ontwikkeling van energievriendelijke technologie. Dat maakte de Australische milieuminister Ian Campbell bekend. Die samenwerking zou werken met normen die zelfs verder gaan dan het Kyoto-protocol.
Dat pact zou volgens Campbell zelfs verder gaan dan het Kyoto-protocol, dat de landen oplegt om deuitstoot van broeikasgassen tegen uiterlijk 2012 met 5,2 procent te beperken in vergelijking met de niveau's van 1990. De Verenigde Staten en Australië hebben geweigerd de Kyoto-overeenkomst te ondertekenen omdat er daarin uitzonderingen gemaakt werden voor landen als China en India. Zuid-Korea ondertekende het Kyoto-protocol wel.

"Het is duidelijk dat het Kyoto-protocol niet de gewenste resultaten zal opleveren," benadrukte Campbell. "We moeten iets uitwerken dat beter werkt." Dat zou dan het Asia-Pacific Partnership for Clean Development and Climate (APPCC) moeten worden, datlater deze week bekend zal gemaakt worden.

"We moeten ervoor zorgen dat de wereld meer energie kan verbruiken, maar tegelijkertijd de emissies beperken," aldus nog Campbell. "Maar dan is er nood aan nieuwe technologieën, die bovendien ook in ontwikkelingslanden kunnen toegepast worden."

Hij voegde er aan toe dat die nieuwe technologieën zo vlug mogelijk moeten geïmplementeerd worden. "Er is nood aan een kader dat veel verder reikt dan deKyoto-overeenkomst ooit kon dromen," benadrukte de Australische politicus.

Onder het Kyoto-verdrag zou de uitstoot van broeikasgassen volgens Campbell in realiteit met ongeveer veertig procent stijgen, terwijl wetenschappers stellen dat er een beperking met minsten vijftig procent nodig is om de effecten van de klimaatverandering te beperken.

De vijf landen van het APPCC-pact vertegenwoordigen meer dan veertig procent van de uitstoot van broeikasgassen, vooral koolstofdioxide uit de industrie en het verkeer. Gisteren werd een rapport uitgebracht waarbij voorspeld wordt dat de temperatuur in Oceanië tegen 2030 bijna twee graden zou kunnen stijgen. "Dat zal zorgen voor meer bosbranden, hittegolven en stormen, ondanks alle pogingen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken," stipten de onderzoekers aan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home