Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Economie in de media

Een Russische ruimtevaartonderneming wil toeristen voor 100 miljoen dollar om de maan laten vliegen, meldden Russische media dinsdag. Energiya, dat ruimteschepen bouwt en lanceert, heeft zijn plan ter goedkeuring aan het nationale ruimtevaartagentschap aangeboden. Ruimtetoeristen zouden met een raket vertrekken vanaf Bajkonoer in Kazachstan, vervolgens een week in het internationale ruimtestation ISS doorbrengen en tot slot nog een rondje om de maan vliegen. Rusland heeft eerder al twee toeristen de ruimte ingestuurd. Naar verluidt mochten de Amerikaanse zakenman Dennis Tito en de Zuid-Afrikaanse Mark Shuttleworth voor 20 miljoen dollar een week lang in de ruimte verblijven.

Bijna 200.000 Belgen maken gebruik van een vorm van loopbaanonderbreking. Dat is 11 procent meer dan in de eerste helft van 2004. Op een beroepsbevolking van 4,2 miljoen onderbreekt 5 procent zijn loopbaan. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). In 2004 koos al 13 procent meer werknemers voor een deeltijdse of voltijdse onderbreking van zijn of haar carrière in vergelijking met 2003. Het succes van diverse vormen van loopbaanonderbreking zet door in 2005, zo blijkt uit cijfers van de RVA. Tijdens de eerste zes maanden van 2005 kozen gemiddeld 192.000 Belgen ervoor om tijdelijk gas terug te nemen. Voornamelijk vrouwen (136.729) kiezen voor een vorm van loopbaanonderbreking. Zo'n 55.265 mannen maken er gebruik van.

Jongeren tussen 18 en 35 jaar wonen een half jaar tot een jaar langer bij hun ouders dan twaalf jaar geleden. Dat blijkt uit het onderzoek "Bij de ouder(s) wonen: veranderingen bij de 18-35-jarigen in de jaren '90 (1992-2004)" van het Centrum voor Bevolkings- en Gezinsstudies (CBGS). Tot de leeftijd van 25 jaar woont anno 2004 de helft van de mannen nog bij de ouders, voor de vrouwen is dat tot de leeftijd van 23 jaar. In 1992 lag deze grens voor mannen tussen 24-25 jaar en voor vrouwen tussen 22-23 jaar. Er is een lichte stijging van het aantal jongeren dat bij de ouders blijft wonen. In 1992 woonde 42 procent van de jonge mannen tussen 18 en 35 thuis, in 2004 steeg dat tot 45 procent.

Vrouwelijke arbeidskrachten verdienden in de periode 1998-2002 gemiddeld 75 procent van het nettoloon van mannen. Meer dan 50 procent van die kloof is te wijten aan discriminatie. Dat zegt de Leuvense econoom Jozef Konings op basis van een analyse van de resultaten van een rondvraag bij 2.000 personen. Konings onderzocht de invloed van een hele reeks objectieve criteria zoals het soort job, de scholingsgraad, de sector waarin men werkt, het aantal uren arbeid dat men levert en dergelijke. Terwijl de gemiddelde loonkloof tussen mannen en vrouwen 31,1 procent bedraagt, vermindert dit percentage tot 17,4 procent indien men rekening houdt met de invloed van deze criteria. "Dit resterende deel van de loonkloof dient te worden toegescheven aan discriminatie", aldus de econoom.

De commissie Buitenlandse Zaken van de Amerikaanse Senaat heeft dinsdag unaniem ingestemd met de voordracht van Karen Hughes als speciale ambassadeur voor 'publieke diplomatie'. Zij moet in haar nieuwe functie het beeld dat in het buitenland bestaat van de VS ten goede veranderen. Hughes zal de functie van onderminister van Buitenlandse Zaken krijgen. De voltallige Senaat moet zich nog buigen over de kandidate maar problemen worden niet verwacht. Karen Hughes geldt als vertrouweling van Bush. Ze speelde een belangrijke rol in zijn verkiezingscampagnes in 2000 en 2004. Ze werkte al voor Bush toen die nog gouverneur van Texas was.

Alle banken in de Europese Unie moeten vanaf januari 2007 bij de meeste geldtransfers de namen, adressen en rekeningnummers registreren en meesturen van degenen die een geldbedrag overboeken. Deze aangescherpte maatregelen heeft de Europese Commissie gepresenteerd in het kader van het EU-actieplan ter bestrijding van terrorisme. De Europese Commissie wil dat de ontvangende bank naast het geldbedrag voortaan ook allerlei persoonsgegevens meegezonden krijgen. De banken zouden deze gegevens vervolgens vijf jaar moeten bewaren. Dat is nu nog niet verplicht. Anonieme geldzendingen moeten worden geweigerd. Op deze manier krijgen politie en justitie volledige inzage in alle gegevens en stelt ze in staat om terroristen sneller op te sporen en te vervolgen. De Europese ministers van Justitie besloten na de bomaanslagen in Londen al een reeks anti-terreurmaatregelen versneld in te voeren. Het gaat hier dan bijvoorbeeld ook over het opslaan van e-mail- en telefoondata. De nieuwe verordening moet verhinderen dat terroristen en andere criminelen gebruik maken van het reguliere banksysteem. Niet alleen grote geldtransfers komen in aanmerking voor extra controles, ook kleine bedragen kunnen namelijk dienen voor financiering van terroristische activiteiten. Volgens het Commissievoorstel, waarover lidstaten en Europarlement zich nog moeten uitspreken, moeten eigenlijk alle transacties vanaf duizend euro binnen en buiten de EU geregistreerd worden.

China moet worden toegelaten tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OSEO). De volgend jaar vertrekkende OESO-topman, Donald Johnston, zette dinsdag zijn pleidooi uiteen in een vraaggesprek met de Financial Times, het Britse zakendagblad. De denktank van hoofdzakelijk westerse industrielanden moet plaats inruimen voor toonaangevende opkomende economieen als 'de wereld een organisatie van betekenis wil hebben die in staat is vorm te geven aan de wereldeconomie'. Het gebrek aan een vooraanstaand forum dat financiële onevenwichtigheden aan de orde kan stellen, zou de OESO als eerste kunnen opvullen, stelt de Canadese secretaris-genaraal. Daarbij wijst Johnston op de permanente bezetting aan personeel en aan de expertise die de OESO in huis heeft op het gebied van macro- en micro-economische onderwerpen. In het verleden zijn pogingen om nieuwe landen toe te laten tot de dertig leden tellende club gedwarsboomd door de leden zelf, schrijft de Financial Times. De OESO heeft de naam bureaucratisch te zijn. Besluiten worden bij consensus genomen. 'We hebben jarenlang geprobeerd onze contacten, onze verplichtingen en vooral het lidmaatschap uit te breiden', aldus Johnston. Zorgen over mensenrechten en het gebrek aan democratie in China mogen geen rol spelen bij de toelating tot de denktank, is de overtuiging van de OESO-topman. 'We zijn een economische organisatie die economische onderwerpen behandelt. We hebben dictaturen in de OESO gehad met Spanje en Portugal en hadden te maken met de kolonels in Griekenland. Je kunt de in de toekomst mogelijk grootste economische macht van de wereld niet uitsluiten. China is al de grootste staalproducent van de wereld en heeft een belangrijke invloed op de internationale grondstoffenmarkten.' De steeds grotere rol die China in de wereldeconomie speelt, heeft de Volksrepubliek onderstreept met het verzoek aan de OESO om een onderzoek te doen naar zijn economie en beleid. Dat rapport verschijnt half september.

De Japanse autobouwer Toyota wil zo'n 15 miljoen euro investeren in de uitbreiding van zijn Europees onderdelencentrum in Diest. Dat onderdelencentrum, Toyota Parts Centre Europe (TPCE), zal tegen eind 2006 zijn huidige oppervlakte van 70.000 vierkante meter uitbreiden met zo'n 30.000 vierkante meter. Tegen 2010 wordt het personeelsbestand ook opgetrokken van 550 tot 600. TPCE, dat in 1993 in gebruik werd genomen, levert momenteel service-onderdelen en accessoires aan de regionale magazijnen van Toyota Motor Marketing Europe (TMME) en aan de nationale magazijnen van Toyota's nationale marketing- en verkoopsondernemingen alsook aan zo'n 600 dealers in de Benelux, het noorden van Frankrijk en het westen van Duitsland. Toyota heeft zijn Europese hoofdzetel in Evere en stelt in ons land zo'n 1.900 mensen tewerk.

Telecomoperator Mobistar heeft in de eerste helft van het jaar een nettowinst geboekt van 135,3 miljoen euro, een stijging met 14,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2004. De totale omzet, die beïnvloed werd door het verbod op de gecombineerde verkoop van gsm's en belkrediet, steeg met 8,9 procent. Mobistar wijzigt de omzetverwachtingen voor het volledige boekjaar, de winstverwachting blijft behouden. Dat bleek dinsdag bij de voorstelling van de halfjaarresultaten. De geboekte winst vertaalt zich in een winst per aandeel van 2,15 euro, tegenover 1,88 euro na de eerste zes maanden van 2004. De EBITDA (winst voor interesten, belastingen, waardeverminderingen en afschrijvingen) steeg met 6,5 procent, tot 283,8 miljoen euro. De geconsolideerde omzet bedroeg 703,6 miljoen euro (+8,9 procent). Deze is beperkt door het verbod op het gecombineerd verkopen van gsm's en belkrediet, "maar dit heeft geen invloed op de rentabiliteit, omdat de winstmarge op de verkoop van mobiele telefoons nul is", aldus Martine Verluyten, CFO van Mobistar. De verkoop van het aantal handsets verminderde met 28 procent, tot 29,6 miljoen euro. De omzet van de poot van de mobiele telefonie (zonder de verkoop van toestellen en dergelijke) bedroeg 633,3 miljoen euro, 10,6 procent meer dan in 2004. De markt van de vaste telefonie had een omzet van 50,7 miljoen euro (+3,9 procent).

Vliegvakanties naar bestemmingen op korte en middellange afstand zijn deze zomer erg populair en nemen steeds meer de plaats in van autovakanties. Dat blijkt uit cijfers van ABTO, de beroepsvereniging van Belgische touroperators, die Belga maandag opvroeg. Het aantal geboekte vliegvakanties is op weg naar een absoluut record, zo luidt het. De totale markt van de georganiseerde reizen is tot nu toe gegroeid met vijf procent. "Tot eind juni werden 10,6 procent meer vliegvakanties geboekt, in totaal ruim 1,1 miljoen", aldus Veerle de Boeck, algemeen secretaris van ABTO. "De autovakanties gingen er met 3,5 procent op achteruit tot 576.000. Waar ze vroeger een fifty-fifty verhouding hadden, vertegenwoordigen de vliegvakanties nu bijna twee derde van die reizen." Turkije is de absolute topbestemming voor vliegvakanties buiten Europa, aldus ABTO. Oorzaak van de verschuiving is volgens de Boeck de uitstekende verhouding tussen prijs en kwaliteit die hotels aanbieden en de democratisering van de vliegprijzen. "De klant zelf weet heel goed wat de beste deal is. Een week aan de Belgische kust is nu als het ware even duur als een week vliegvakantie naar bijvoorbeeld Turkije of Egypte", aldus de Boeck. De vliegvakanties naar verre bestemmingen doen het, zoals ABTO al voor het zomerseizoen verwachtte, niet zo goed en gaan met zowat twintig procent achteruit. "Dat heeft te maken met onder meer de kerosinetoeslagen die luchtvaartmaatschappijen vragen", aldus nog de Boeck. Citytrips gaan er tot nu toe met tien procent op vooruit./

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home