Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 26, 2005

Sony geeft payola toe

De grote platenmaatschappijen hebben zich de jongste tijd vooral laten opmerken met rechtszaken tegen downloaders en P2P-netwerken. Maar in de Verenigde Staten liggen zij nu zelf onder vuur, nadat de advocaat-generaal van New York een onderzoek is gestart naar het omkopen van radiostations. Sony BMG heeft inmiddels al toegegeven dat een aantal medewerkers zich inderdaad aan ongeoorloofde praktijken schuldig heeft gemaakt.

Sony BMG Music Entertainment heeft toegegeven dat een aantal van zijn medewerkers Amerikaanse radiostations hebben omgekocht met geld, reisjes en andere voordelen. Dat schrijft The Washington Post. Op die manier hoopte de platenmaatschappij dat haar artiesten op de radio ruim aan bod zouden komen.

Eliot L. Spitzer, de advocaat-generaal van New York, is bezig met een onderzoek naar payola (omkoperij) in de muziekindustrie. Sony BMG heeft in dat verband met de aanklager een overeenkomst gesloten.

Spitzer was tijdens zijn onderzoek onder meer op een aantal e-mails gestoten waarbij sommige verantwoordelijken bij Sony zich erover beklaagden dat ze teveel moesten betalen om hun artiesten op de radio te krijgen. Zo zou men een verantwoordelijke van een station uit Buffalo vier reisjes naar Miami hebben moeten bezorgen om Franz Ferdinand op de draaitafel te krijgen. De uitgaven voor dat ene station bedroegen 4.000 dollar. Het station in kwestie stelde de betrokken programma-directeur al in januari ontslagen te hebben wegens tegenstrijdige belangen.

Sony BMG gaf toe dat payola helaas nog altijd tot de geplogenheden van radiopromotie blijkt te behoren. "Een aantal medewerkers heeft zich daarbij op een onjuiste manier gedragen," aldus nog het bedrijf, dat zich voor dat gedrag wenste te verontschuldigen. In het kader van de regeling met het openbaar ministerie toonde de platenmaatschappij zich bereid om 10 miljoen dollar te betalen aan de Rockefeller Philanthropy Advisors, die het zouden verdelen aan Newyorkse non-profit organisaties die zich inspannen voor kunst en onderwijs.

Spitzer benadrukte dat het geld gedeeltelijk gebruikt zou worden ten voordele van onafhankelijke muzikanten die door de payola-praktijken onrechtstreeks van de radio werden uitgesloten. Maar de advocaat-generaal benadrukte dat hij verder zou onderzoeken in hoeverre maatschappijen als Universal Music, Warner Music en EMI bij payola-praktijken zijn betrokken.

Verder riep Spitzer de Federal Communications Commission op om ook de grote radiostations onder de loep te nemen en eventueel hun vergunningen in te trekken indien zij het vertrouwen van het publiek zouden hebben geschonden. Clear Channel Communications en Infinity Broadcasting hebben inmiddels al een dagvaarding in de bus gekregen.

Spitzer bekritiseerde echter ook de FCC omdat zij niet voldoende inspanningen zou gedaan hebben om de misbruiken aan de oppervlakte te brengen. Payola is trouwens een praktijk die de muziekwereld al decennia, al sinds de opkomst van de rock'n'roll, teistert.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home