Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, July 26, 2005

Economie in de media

Het Amerikaanse snoepconcern Mars praat met enkele grote farmacieconcerns over het ontwikkelen van geneesmiddelen op basis van heilzame bestanddelen van cacao. Volgens de fabrikant van onder meer chocoladerepen zijn er steeds meer aanwijzingen dat de zogenoemde flavanolen, ook aanwezig in rode wijn en groene thee, kunnen helpen tegen suikerziekte, hersenbloedingen en vaatziekten. Mars maakte de plannen maandag bekend op een congres van wetenschappers en medici in Zwitserland. Daar sprak hoogleraar Norm Hollenberg van de Harvard Medical School, die met Mars heeft samengewerkt bij onderzoek naar cacao, van een wetenschappelijke doorbraak die heel goed kan leiden tot een medische doorbraak. Volgens Mars zijn voor het eerst de specifieke flavanolmoleculen in cacao geidentificeerd die verantwoordelijk zijn voor de heilzame werking. Het concern is met farmaciebedrijven in gesprek over een licentieovereenkomst of een gezamenlijke onderneming voor synthetische productie van de stoffen.

In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn binnen een maand tijd een half miljoen kaartjes verkocht voor de reizende expositie over Toetanchamon. Dat heeft de Amerikaanse zender NBC4 maandagavond gemeld. Wegens de grote belangstelling heeft het Los Angeles County Museum of Art, het eerste museum dat de expositie aandoet op haar reis door de VS, de openingstijden verlengd. De tentoonstelling over de Egyptische farao duurt tot eind 2007 en gaat van Los Angeles naar Fort Lauderdale, Chicago en Philadelphia.

Card Stop blokkeert steeds meer gestolen of verloren bankkaarten van Bancontact- of Mister Cash-klanten. In het eerste halfjaar van 2005 werd de werking van 354.400 bankkaarten stopgezet, vier procent meer dan in 2004 en een nieuw record. Eénenzestig procent van die blokkeringen gaat om kaarten die als "verloren" werden opgegeven. De verklaring is eenvoudig: er zijn meer mensen die over een bankkaart beschikken en er gebruik van maken en dus zijn er ook meer verliezen, verduidelijkt Marina De Moerlooze van Banksys. Blokkeringen wegens diefstal vertegenwoordigen 24 procent van het totaal. De overige blokkeringen zijn voorzorgsmaatregelen, bijvoorbeeld bij een vermoeden van fraude.

Veel Vlamingen zijn gehecht aan de openbare omroep en vinden dat de VRT zijn rol met verve vervult en een unieke en belangrijke plaats inneemt in het Vlaamse omroeplandschap. Toch leeft er ook ongenoegen over de twee cruciale taken informatie en cultuur. Dat blijkt uit de resultaten van de bevraging over de opdracht van de VRT. Vlaams minister van media Geert Bourgeois lanceerde in april een bevraging aan alle Vlamingen en Vlaamse organisaties om hun verwachtingen over de VRT kenbaar te maken. De website www.vlaanderen.be/vrt werd meer dan 45.000 keren bezocht en 1.784 burgers namen via de site op een geldige, niet-anonieme manier deel. De respons en de antwoorden tonen dus duidelijk aan dat de publieke omroep een onderwerp is waar veel Vlamingen iets over kwijt willen, besluiten de onderzoekers.

De Belgische luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA) biedt vanaf 31 oktober, dankzij een partnership met Etihad Airways, driemaal per week een vlucht aan van Abu Dhabi naar Toronto via Brussel. Dat hebben beide luchtvaartmaatschappijen maandag bekendgemaakt. Etihad, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, staat in voor het operationele luik van de verbinding. Zowel SNBA als Etihad bieden tickets aan voor de vlucht Abu Dhabi-Brussel. Op de lijn Brussel-Toronto heeft SNBA de exclusieve ticketrechten. "Eindelijk kan de luchthaven van Zaventem een nieuwe langeafstandsverbinding aanbieden," zei Geert Sciot van SNBA. De Belgische maatschappij wil in de volgende jaren nog meer dergelijke partnerschappen aangaan en kijkt daarvoor vooral naar Azië.

Verzamelaars uit de Verenigde Staten en Frankrijk hebben de prijzen voor kunst van aboriginals tot recordhoogtes opgedreven tijdens een veiling van Sotheby's in Melbourne. De totale opbrengst was 3,2 miljoen euro. Schilderijen van de inmiddels overleden Clifford Possum Tjapaltjarri brachten maandagavond bijna drie keer zo veel op als het hoogste bedrag dat ooit eerder voor zijn werk was betaald. Het duurste ging voor 273.000 euro van de hand. Een deel van de aangeboden kunst ging naar Australische instellingen voor hun nationale collecties.

Het ruimteveer Discovery is klaar voor de lancering op dinsdag. Alleen regen kan nog voor vertraging zorgen voor de eerste vlucht van een space shuttle sinds de ramp met de Columbia in 2003. Dat heeft een NASA-woordvoerder gezegd in het Kennedy Space Center. De lancering is gepland om 16.39 uur Belgische tijd. Eerder deze maand werd die uitgesteld wegens een niet goed functionerende brandstofsensor. De oorzaak van het euvel hebben deskundigen niet kunnen achterhalen. Als het probleem zich opnieuw voordoet, stelt de NASA de lancering daar niet meer voor uit. Aan boord zijn vier van die sensoren, terwijl er maar twee nodig zijn. Niettemin zou de NASA door lancering van een shuttle met 'slechts' drie werkende branstofsensoren afwijken van het veiligheidsreglement.

Noord-Korea is bereid met andere landen samen te werken om het Koreaanse schiereiland vrij te maken van kernwapens. Dat zei Kim Kye-gwan, het hoofd van de Noord-Koreaanse delegatie, dinsdag tijdens de hervatting van het zogenoemde zeslandenoverleg. "Zolang alle partijen wijsheid en de wil tot samenwerking tonen, zal ons schip de eindbestemming van denuclearisatie bereiken," aldus Kim Kye-gwan. Ook bij de laatste gespreksronde in februari vorig jaar had Noord-Korea zich daartoe bereid verklaard, mits de Verenigde Staten hun vijandige politiek jegens dat land zouden staken. Aan het begin van de bijeenkomst van China, Japan, Noord- en Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Rusland had de Amerikaanse delegatieleider Christopher Hill nogmaals benadrukt dat de VS niet van plan zijn Noord-Korea aan of binnen te vallen. Hij zei dat de VS de soevereiniteit van het land erkennen. Delegaties van de VS en Noord-Korea hielden maandag bilateraal overleg. Dat verliep volgens de Amerikanen positief en zakelijk.

De hongersnood die heerst in Niger treft de hele Sahel-regio, met nog eens ruim 2,5 miljoen mensen in de buurlanden Mali en Burkina Faso en in Mauritanië. Dat meldde de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties (OCHA) maandag.
In Mali hebben 1,1 miljoen mensen dit jaar voedselhulp nodig. Ongeveer vijfduizend kinderen zijn ernstig ondervoed en de kindersterfte bereikt in sommige streken recordhoogtes. Een half miljoen mensen in Burkina Faso lijdt honger en circa 750.000 inwoners van Mauritanië hebben hulp nodig. De oogst in de regio is mislukt door extreme droogte en sprinkhanenplagen. In Niger, waar naar schatting 2,5 miljoen mensen dreigen te verhongeren, is de voedselhulp inmiddels op gang gekomen.

Turkije tekent woensdag een protocol waarbij het impliciet Cyprus erkent. Dat liet een hoge EU-diplomaat in Brussel maandag weten. De erkenning is de laatste voorwaarde voor gesprekken over Turkse toetreding tot de Europese Unie (EU). Turkije weigert al decennia om Cyprus te erkennen en beschouwt het eiland eigenlijk als haar eigen grondgebied, zelfs nadat Cyprus in mei 2004 tot de Europese Unie toetrad. Turkije viel in 1974 Noord-Cyprus binnen en heeft er nog altijd 35.000 soldaten. De indirecte erkenning zou woensdag plaatsvinden wanneer ambassadeurs in Brussel een douane-protocol ondertekenen. Dat protocol moet de Turkse douane-banden met de Europese Unie uitbreiden tot de tien landen die in mei 2004 tot de EU toetraden. Onzeker blijft of Turkije niet alsnog verklaart dat diplomatieke banden met Cyprus zijn uitgesloten. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen hadden vorige week maandag nog bij Turkije aangedrongen niet langer te dralen met de erkenning. Toevallig kwam die maandag ook een enquête van de Europese Commissie naar buiten waaruit bleek dat 52 procent van de Europeanen tegen lidmaatschap van Turkije was.

Britse consumenten mijden het centrum van Londen na de mislukte aanslagen van vorige week donderdag. Uit cijfers van SPSL, een bedrijf dat onderzoek doet naar consumentengedrag, blijkt dat het aantal klanten vrijdag 19 procent en zaterdag bijna 22 procent lager lag ten opzichte van dezelfde dagen in 2004. Winkels aan de voornaamste winkelstraten van Londen, zoals Oxford Street, zagen hun omzetten sinds 21 juli met 10 procent dalen. Na de eerste aanslagen van 7 juli waren de winkelbezoeken weer aangetrokken tot min of meer hetzelfde niveau als voor de terreuracties in de ondergrondse. SPSL-woordvoerder Tim Denison verklaarde tegenover de BBC dat dat klanten wegblijven doordat duidelijk is geworden dat de aanslagen van 7 juli geen eenmalige gebeurtenis waren. Daardoor zou het deze keer langer kunnen duren voordat consumenten weer in hun oude kooppatronen vervallen. SPSL verwacht dan ook dat het niet alleen toeristen en dagjesmensen zullen zijn die het centrum van Londen zullen mijden, maar dat ook de gewone Londenaren hun boodschappen elders gaan doen. Het Britse bureau voor Toerisme, VisitBritain, liet al direct na de eerste aanslagen weten dat er voor toeristen geen reden is om een bezoek aan Engeland of Londen af te zeggen.

De luchtvaart moet binnenkort wellicht betalen voor de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen. Europees commissaris Dimas van Milieu werkt aan een voorstel waardoor vliegtickets tot 9 euro duurder kunnen worden, aldus een functionaris in Brussel maandag. Alle grote industrieën in Europa zijn aan een maximum gebonden voor de uitstoot van CO2, waarvan vrijwel zeker is dat het de opwarming van de aarde veroorzaakt. Als ze meer willen uitstoten, moeten ze extra emissierechten kopen. De luchtvaart was tot nu toe uitgesloten van dit systeem, maar als het aan commissaris Dimas ligt, komt daar verandering in. Dan moeten ook luchtvaartmaatschappijen betalen voor emissierechten. Dimas wil het systeem laten gelden voor alle vluchten van en naar Europa, waardoor ook niet-Europese maatschappijen meebetalen. Juristen in Brussel kijken nog naar de laatste details van het voorstel. Volgens een functionaris heeft Dimas een grote voorkeur voor emissiehandel als middel om ook de luchtvaart te laten meebetalen aan de vervuiling. Deze sector is tot nu toe vrijwel uitgesloten van heffingen en accijnzen. Andere mogelijkheden, zoals het belasten van vliegtickets, zijn veel moeilijker in te voeren, denkt Dimas. Niet alleen omdat er dan internationale verdragen moeten worden opengebroken. Ook intern in de EU liggen belastingen moeilijk, omdat de ministers het er unaniem mee eens moeten zijn. Onlangs nog bleek er grote weerstand te bestaan tegen een plan om een zeer bescheiden heffing op tickets in te voeren. Dat is anders bij emissiehandel: voor dat voorstel volstaan een bepaalde meerderheid van ministers.

Het WK Voetbal in Duitsland in 2006 jaagt de omzetten van mobiele telefonie omhoog. Ook KPN zal hiervan profiteren.
Vooral Duitse mobiele telefonie-aanbieders zoals E-Plus van KPN, profiteren volgend jaar van het enthousiasme van de vele duizenden voetbalfans uit de hele wereld. Voetbalfans uit de 32 deelnemende WK-landen sms'en en bellen zich tijdens het WK Voetbal 2006 een slag in de rondte. Een onderzoek van Wireless World Forum rekent voor dat een klein maandje voetballen 8,5 miljard dollar aan extra telecomomzet oplevert, meldt de Financial Times. Onderling sms'ende voetbalfans leveren tijdens het WK voor naar schatting 7,3 miljard dollar aan telecomomzet op. De resterende 1,2 miljard zal, zo verwacht Wireless World Forum, afkomstig zijn uit spraakverkeer. De Financial Times rekent voor dat het WK Voetbal in juli 2006 voor 1 procent extra omzet zorgt in de mobiele telecomsector. De sector zet jaarlijks al voor zo'n 800 miljard dollar om. Telecombedrijf T-Mobile grijpt het WK aan om in Duitsland mobiele digitale televisie uit te gaan zenden. Dat doet ze niet via mobiele netwerken, maar via de ether.

Supermarktketens Delhaize, Carrefour, GB en Colruyt zeggen dat ze geen producten van leverancier Sobelco in de rekken hebben liggen. Bij Sobelco werden op 14 juli tientallen tonnen bedorven voedsel in beslag genomen. De fraude zou al vijf jaar aan de gang zijn. Ook uit een rondvraag van Fedis, de Belgische Federatie van Distributieondernemingen, blijkt dat de grote ketens geen producten van Sobelco hebben verkocht. "Dit wil niet zeggen dat de bedorven producten zich enkel in kleine winkels bevinden," benadrukt woordvoerster Paskal Deboosere. Volgens haar vertegenwoordigen de gecontacteerde bedrijven zowat een derde van de 15.000 verkooppunten van de Fedisleden. De dienst Douane en Accijnzen nam bij de onaangekondigde controle bij het bedrijf in Jumet tientallen tonnen pasta, sausen, groenteconserven, chocolade, koekjes en alcoholische dranken in beslag waarvan de datum verstreken was. Negentig procent daarvan bleek bedorven. Alle goederen kwamen uit Italië. Bij het bedrijf werd ook materiaal gevonden om de houdbaarheidsdatum en de barcodes op de producten te wijzigen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home