Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Wijnmakers willen naam beschermen

Een aantal beroemde wijnregio's willen hun naam beschermd zien. Daarmee willen ze beletten dat in de toekomst andere regio's van die naam nog misbruik zouden maken om op die manier onterecht te profiteren van de faam van de appellations.

"Het publiek is immers bereid om meer te betalen voor een wijn met een grote naam omdat ze ervan uitgaan dat die garant staat voor een grote traditie en hoge kwaliteit," stipt het persbureau Reuters aan. "De actie van de wijnregio's is een gevolg van een uitspraak van de Amerikaanse rechter. Die bepaalde in mei dat wijn met de naam Napa Valley, het belangrijkste Amerikaanse wijngebied, ook in die regio moet geproduceerd zijn.

Bronco Wine, een populaire en goedkope wijn uit de San Joaquin Valley, had de naam Napa Valley gebruikt voor een aantal wijnen die gemaakt werden met druiven die buiten Napa Valley waren geoogst. Volgens de Californische wet moet een Napa Valley-wijn tenminsten 85 procent van zijn druiven inderdaad uit Napa halen.

Joel Aiken, woordvoerder van de Napa Valley Vintners, stelde dat Bronco niet de enige is die de naam van de beroemde wijnregio gebruikt. "Ook anderen willen opdie manier bij de consument een groter prestige halen voor hun producten," benadrukte hij. "Onze naam wordt zelfs gebruikt in Spanje en China."

Aiken stelde dat er nu moet ingegrepen worden, wil men vermijden dat misbruiken steeds meer zullen gebeuren. Napa krijgt bij zijn actie steun van wijngebieden uit Oregon en Washington. Ook Franse (Champagne),Portugese (Porto) en Spaanse (Jerez-Xeres-Sherry) producenten zegden hun steun toe.

Champagne-woordvoerder Bruno Paillard merkte daarbij op dat Amerikaanse producenten nog altijd gebruik maken van de Champagne-wijn voor hun schuimwijnen. "Elders in de wereld zijn die praktijken opgehouden," stipte hij aan. Datzelfde zou ook gelden voor deSherry-wijnen. Amper een kwart van de sherry die in de Verenigde Staten verkocht wordt, is ook daadwerkelijk afkomstig uit Jeres-Xeres.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home