Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Beeldvorming cruciaal voor Discovery?

De eerste dag van de vlucht van het ruimteveer Discovery wordt grotendeels gekenmerkt door de bezorgdheid over de veiligheid van het hitteschild van het toestel. Daarbij wordt uitgebreid gebruikt gemaakt van beeldvorming, die moet toelaten te bepalen in hoeverre er inderdaad gevaarlijke schade is aangericht.

De bemanning van het ruimteveer Discovery zal zijn eerste volledige werkdag in de ruimte vooral besteden aan het controleren van de schade die bij de lancering zou aangericht kunnen zijn. Daarnaast worden ook de voorbereidingen getroffen voor de ontmoeting met hetInternational Space Station (ISS) en een wandeling in de ruimte.

Mission specialists Andy Thomas en Charlie Camarda en piloot Jim Kelly maken bij de controle gebruik van een laser scanner (Orbiter Boom Sensor System - OBSS) om uit te zoeken hoe zwaar de beschadingen zijn aan de vleugels en de neus van Discovery. Dankzij de Laser Dynamic Range Imager (LDRI) krijgt de NASA daarbij driementionale beelden voorgeschoteld. Verder wordt ook gebruik gemaakt van draagbare camera's.

"Het camera-netwerk van de Discovery gaf de vluchtleiding tijdens de lancering trouwens beelden die nog nooit voordien genomen konden worden," aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. "Dankzij dietechnologische vooruitgang slaagden de technici er trouwens in om twee incidenten met brokstukken te ontdekken."

Een camera op de externe tank toonde een klein fragment van een tegel die afkomstig zou kunnen zijn van de onderkant van het ruimteveer. Een ander beeld toonde een onbekend voorwerp dat van de tank weggecatapulteerd werd, maar het ruimteveer niet raakte.

Aan de hand van deze beelden en de bevindingen van de bemanning wil de vluchtleiding de volgende vier dagen bepalen hoe veilig het hitteschild van Discovery is gebleven. Indien nodig zal de bemanning daarna de OBSS opnieuw bovenhalen voor verdere controle, waarbij op bepaalde punten gedetailleerder zou worden ingegaan.

De ruimtewandelaars Soichi Noguchi en Steve Robinson controleren vandaag met behulp van Wendy Lawrence de luchtsluis van Discovery, de ruimtepakken en de instrumenten die ze zaterdag zullen gebruiken tijdenshun uitstap in de cosmos. Tevens bereiden zij de shuttle-systemen voor op de koppeling met het ISS.

Boordcommandant Eileen voert vandaag verder enkele maneuvers uit om de koers van Discovery nauwer in testellen op het ruimtestation. De ontmoeting is voorzien voor donderdag.

Aan boord van het ISS zijn ook commandant Sergei Krikalev en wetenschapper John Phillips begonnen met de voorbereidingen op de komst van Discovery. Bij de nadering van het ruimteveer zullen zij digitale camera's hanteren, waarbij de bijkomende informatie zullen proberen te verzamelen over het hitteschild van het ruimteveer.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home