Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 27, 2005

Acteurs met handicap ongewenst?

Gehandicapten krijgen te weinig kansen om een carrière als acteur uit te bouwen. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse Screen Actors Guild (SAG). De onderzoekers stellen dat gehandicapten dan ook zwaar ondervertegenwoordigd zijn in deze sector.

In de muziek zijn er onder meer Stevie Wonder, Jeff Buckley en Ian Dury, in de beeldende kunsten Toulouse-Lautrec en Claude Monet. Maar in de acteurswereld zijn figuren met een handicap weinig terug te vinden. De bekendste is misschien nog John Thaw, die de beroemde Endeavour Morse neerzette. Verder zijn ze nauwelijks te bespeuren.

"Acteurs met een handicap zijn zwaar ondervertegenwoordigd in televisieshows," merkt de SAGop. "Op de werkvloer worden ze bovendien gediscrimineerd en ze zijn dan ook bevreesd om speciale voorzieningen te vragen, uit angst om naast een rol te grijpen."

De SAG wijst erop dat twintig procent van de Amerikanen met een mentale of fysieke handicap leven. "Op televisie ziet men amper twee procent van de karakters die een handicap hebben," voeren de onderzoekers aan. "Bovendien heeft slechts 0,5 procent een sprekende rol."

Daarnaast stelden de onderzoekers vast dat acteurs met een handicap meer dan 50 procent meer kans hebben om op de werkvloer geconfronteerd te worden met discriminatie dan collega's zonder handicap. "Bovendien stelt één derde van de gehandicapte acteursdat een degelijke accommodatie hen in hun werk zou helpen, zoals de beschikbaarheid van een stoel in de onmiddellijke omgeving," aldus de onderzoekers. "Maar 60 procent nooit naar aangepaste accommodatie te vragen, uit angst dat ze zullen ontslagen worden of nooit zullen worden aangeworven."

Robert David Hall, één van de bekendste Amerikaansegehandicapte acteurs, stelde dat er nog heel wat werk voor de boeg is. Hij wierp televisiezenders en filmstudio's op om meer beroep te doen op mensen met een handicap en stereotypes uit de weg te ruimen.

"Gehandicapt zijn betekent niet dag men minder talent heeft of te kwetsbaar is," benadrukte hij. "Wie het talent, de opleiding of het doorzettingsvermogen heeft om iets bij te dragen tot deze sector, hoort thuis in dit beroep."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home